Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Dobrý deň, chcel by som všetkých poprosiť o pomoc. Chcem vedieť ako správne a najlahšie nasadit setrvačku ? Čo všetko ktomu budem potrebovať ? Ak by ste mali nejaký video alebo foto navod, alebo nejakú literatúru. Jedná sa o náramkové hodinky. Moja hodinarka je iba v podstate remienkárka a baterkárka proste velkááá Píí....a ktorá nevie vymeniť ani sklíčko tak aby sa nepoškrábalo. Tak sa mus?m učiť spraviť si hodinky sám. Za všetky rady a pomoc Ďakujem.

Odesláno (upraveno)

Ale to jsi přeskočil několik tříd a nastoupil rovnou do páté :) Takhle se začínat nedá. Potřebuješ vybavení, znalosti a zkušenosti. Vybavení nakoupíš na internetu, znalosti můžeš načerpat třeba z knih, které tady seženeš v elektronické podobě, no a pak musíš trénovat na hodinkách. Začít na nějakých bezcenných a raději větších a postupně se vlastním poznáním dopracovat až k té setrvačce.

ED: Copak to vlastně opravuješ? Jestli by nebylo lepší svěřit opravu jinému hodináři?

Upraveno uživatelem Karlos
Odesláno

U Primek měním včetně můstku. Čep musí hezky zapadnout do ložiska. Dělám to nerad, někdy to klapne na poprve, někdy na popatnácté. Jednou jsem musel operaci vykonat i na Seiko 7002, pacient přežil. U dražších hodinek bych si to nedovolil.

Čili pokud si jen hraješ u hodinek za pár korun, tak si vem šroubováček, pinzetu a hurá. Pokud se ovšem jedná o něco echt, tak hurá, ale za panem hodinářem. Jak píše Karlos.

Odesláno

Ďakujem za odpoveď, :) z časti mám nejak? nástroje, no je to bieda ale stále sa ich snažím doplňovať.

Tie knihy v elektron. podobe ma strašne zaujímajú, už ich hladám pár mesiacov, v nejakom premňa zrozumiteľnom jazyku ( neviem dobre ani po slovensky) ale ja som učenlivý, dajú sa tu na forum nejako dohľadať aspoň v českom jazyku ? Prípadne ak máte chvílu by som Vás poprosil o odkaz. Ešte by mi spravilo radosť ak by som našiel niekde nejakú publikáciu alebo foto chronografických strojov ako landerony, valjouxi a pod foto stroja by bolo číslo kalibru.

Snažím sa sprevozniť chronografi Titus Geneve a ešte Formida neviem čo to sú za kalibre.

Ospravedlnujem sa za moje asi smiešne laické vyjadrovanie.

Odesláno
  V 6. 10. 2013 v 8:39, Jeronimo napsal:

U Primek měním včetně můstku. Čep musí hezky zapadnout do ložiska. Dělám to nerad, někdy to klapne na poprve, někdy na popatnácté. Jednou jsem musel operaci vykonat i na Seiko 7002, pacient přežil. U dražších hodinek bych si to nedovolil.

Čili pokud si jen hraješ u hodinek za pár korun, tak si vem šroubováček, pinzetu a hurá. Pokud se ovšem jedná o něco echt, tak hurá, ale za panem hodinářem. Jak píše Karlos.

Ano, potrebujem ju tam nasadiť aj stým most?kom , lenže keď ju tam nasadím a roztočím vzduchom z balonu tak setrvačka neprenáša pohyb na kotvu ? , pinzeta bude až na budúci týždeň :) tak to skúsim, Ďakujem za radu. Som rád že som objavil toto forum. Ak to pokazím tak ma čaká ešte ťažšia práca najsť pána Hodinára. Ďakujem za opredchádzajúcu dpoveď.

Odesláno (upraveno)

Ve Všeobecné diskuzi je vlákno Soubory ke stažení, tam by to mohlo být. Ale sám nevím, musíš pátrat.

No a hodinkový strojek funguje přesně opačně - síla se od pera přes různé převody přenáší na setrvačku, tedy jestli se strojek nehýbe, tak bude asi chyba jinde, než v setrvačce. Opět doporučuji najít slušného a ochotného hodináře a hodinky nechat opravit u něj. Sám se o to nepokoušej, obzvlášť u chronografů. Kup, nebo sežeň si nějaké staré primky, nebo ruské hodinky a uč se na nich. Fajn jsou ruské kapesní Molnije, jsou jednoduché, levné a součástky nejsou tak titěrné a dá se na nich dobře učit vše, co je potřeba - motorika rukou a prstů, práce se šroubováčky, s pinzetou, manipulace se součástkami,... Bez rizika a snadno na takových hodinkách zjistíš jak co funguje a naučíš se to rozebrat a poskládat tak, aby to fungovalo dál.

Upraveno uživatelem Karlos
Odesláno
  V 6. 10. 2013 v 8:53, watchkrist20 napsal:

Ano, potrebujem ju tam nasadiť aj stým most?kom , lenže keď ju tam nasadím a roztočím vzduchom z balonu tak setrvačka neprenáša pohyb na kotvu ? , pinzeta bude až na budúci týždeň :) tak to skúsim, Ďakujem za radu. Som rád že som objavil toto forum. Ak to pokazím tak ma čaká ešte ťažšia práca najsť pána Hodinára. Ďakujem za opredchádzajúcu dpoveď.

Já už můžu poradit jen tolik: Setrvačka nezapadla tak jak má. Musíš ji vyhodit a zase nasadit. Opatrně, na nic netlačit. Pokud se ti třesou ruce, dej si panáka. Problém může být i jinde, ale to už je pro mě vysoká hodinářská.

Odesláno

při pohybu setrvačky by se měla pohybovat kotva. Pokud se setrvačka kýve jen na jednu stranu a na druhou naráží, pak nezapadl popudný kámen do vidličky kotvy. Pokud se setrvačka kýve volně na obě strany a kotva se nepohybuje, je poškozený, ulomený, popudný kámen nebo vidlička kotvy. Ještě by mohl být poškozený vlásek, tím by byla setrvačka pootočená tak že by popudný kámen byl třeba o půl otáčky setrvačky mimo vidličku kotvy.

post-2302-0-81097100-1381057625_thumb.jpg

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...