Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Já teda nejsem znalec sovětských mechanismů, ale kdysi jsem googlil, proč na původním ciferníku s potápěčem je napsáno jenom 21 kamenů a co je to vlastně za mechanismus uvnitř. Jestli chápu dobře příspěvek kolegy z WUS, tak k tomu skoku opravdu došlo trochu marketingově ve stylu "čím víc proužků, tím víc Adidas"

https://forums.watchuseek.com/f10/boctok-2416-21-jewel-vs-2416b-31-jewel-325073-post4547146.html#post4547146

Odesláno (upraveno)

Elogo, mám tady pro tebe ještě jeden rébus. Našel jsem v krabici se starými poklady tuto nedatovanou archivní fotografii. Osobně to tipuju na Chabarovsk první poloviny sedmdesátých let.

post-33141-0-11905700-1548865823_thumb.png

Upraveno uživatelem 5etter
Odesláno

hm, tvl a co já s tím, z toho žádný Chabarovsk nekouká ani Komsomolsk na Amure, jestli víš kde to je,

Žigul má napatlaný číslo z Budějic, autor asi piják Budvaru, hoďky nic zajímavýho, to je jak otázka pionýra z páté bé.

Polepši se dnes to nebudeme klasifikovat.  :clap:

Odesláno (upraveno)

Přes objektivní potíže se musíte tak nějak přenést, 5etter.

1kf5TqI.png

RihxOps.png

edit: jo a ta SPZ je Čeljabinsk, mělo to být původně CJB, ale mužik se naházel a přehodil poslední dvě písmenka. 

Upraveno uživatelem travex
Odesláno

Já teda nejsem znalec sovětských mechanismů, ale kdysi jsem googlil, proč na původním ciferníku s potápěčem je napsáno jenom 21 kamenů a co je to vlastně za mechanismus uvnitř. Jestli chápu dobře příspěvek kolegy z WUS, tak k tomu skoku opravdu došlo trochu marketingově ve stylu "čím víc proužků, tím víc Adidas"

https://forums.watchuseek.com/f10/boctok-2416-21-jewel-vs-2416b-31-jewel-325073-post4547146.html#post4547146

No on to nebyl ani tak marketinkovej tah,já to pochopil teda tak že se akorát v reverzu nepočitaly kameny ale jen ve strojku ale konkurence to začla použivat co tam zmiňuje Luch a Slávu tak to začli taky používat do počtu tak proto ta změna z 21 na 31j.
Odesláno (upraveno)

No on to nebyl ani tak marketinkovej tah,já to pochopil teda tak že se akorát v reverzu nepočitaly kameny ale jen ve strojku ale konkurence to začla použivat co tam zmiňuje Luch a Slávu tak to začli taky používat do počtu tak proto ta změna z 21 na 31j.

Já ten příspěvek chápu tak, že Luch a Slava nezačli používat tohle počítání kamenů, ale je tam jenom zmíněno, jak by jim narostl počet kamenů kdyby ano. Sovětští výrobci kameny na reverzu nepočítali, západní jo. Jinde jsem četl, že Vostok na tohle nesovětské počítání kamenů přešel někdy na začátku 90.let, i když k té technické úpravě strojku došlo už dříve. A to jsem myslel tím marketingem, že na to přešli s velkým odstupem, asi ve snaze přizpůsobit se novým trhům po rozpadu SSSR. Ale to je jen můj dojem z pár diskuzí na WUS, vlastně tomu po technické stránce ani moc nerozumím.  :unsure:

Upraveno uživatelem malbur
Odesláno

Jinak jak se tam zmiňuje o tom označení 2416 a 2416B tak tady je dobovej prospekt kde sou ještě napsane 21j a označeni je 2416B

post-18096-0-02585000-1548971917_thumb.jpg

Odesláno

No mě se zdá, že ti na té fotce pod rotorem právě prosvítají ty reverzní kolečka s kameny. Úplně původní strojek by je měl mít asi ocelové bez kamenů.

Ale jistý si tím nejsem vůbec, rodiče mi jako malému zákeřně koupili Lego (no dobře, byla to Cheva), takže jsem v mládí studium kamenů zanedbal.

post-31747-0-63269100-1549011479_thumb.jpg

post-31747-0-31358300-1549011489_thumb.png

post-31747-0-41166900-1549011809_thumb.jpg

Odesláno

Já už přes 5 let chodím denně na Chronomag, ale ještě jsem si nenašel čas nastudovat, jak vlastně ten mechanický strojek funguje. Takže se vás táži, pánové, na co tam ty reverzní kolečka vlastně jsou?

U Seiko 7S26 jsem je nenašel a funguje to taky, dokonce přesněji. Souvisí to nějak s automatickým nátahem a mají tam Japonci místo reverzních koleček kouzelnou hůlku čaroděje Hejbimby?

Odesláno (upraveno)

V mezičase než někdo fundovaný odpoví jsem si vzal hodinky s průhledem, zahejbal s rotorem na obě strany a musím si dát za pravdu. Myslím, že ty kolečka asi budou mít co dočinění s obousměrným natahováním.

post-33141-0-23858500-1549014233_thumb.png

Dcerka pomáhala.

post-33141-0-18530200-1549014005_thumb.png

Upraveno uživatelem 5etter

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...