Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Můžete mi prosím někdo příblížit zařazení těchhle starých hodinek? Jsou letecký? Někdo tu kdysi ukazoval podobný kousek a i s životopisem původního majitele, letce.

I po odhaduju možná 70letech tikaj krásně pomalu a nahlas a přesnost je do 1min. za den. Mají zvláštní lunetu, šroubovací na závit (i se sklíčkem a zobáčkem). Dokázali by někdo vyrobyt tu kulatou korunku? Je značně jetá. Kde sehnat ručky v ČR nebo kdo dokáže nanést tu luminisenční vrstvu znova? V noci číselník pořád trochu svítí.

Koukal jsem že od firmy TECHNOS se dají na netu nějaké hodinky pořád sehnat.

Odesláno

Petr28> na opravu lumi ručičiek som sem dával link.

Tie hodinky sú tzv. "letecké z 30-tych rokov".Boli voľne v predaji ako "letecké" hodinky dnes(cena bola cca.5 Mariek) Je ťažké zistiť,ktoré značky používali naozaj pri výcviku pilotov a ktoré sa iba priživili na popularite leteckých hodiniek v danom období.Nemci nemohli mať v období Weimarskej republiky vojenské letectva a ani vojenské letecké hodinky.

Hodinky o ktorých sa zachovala dokumentácia o ich využití pri vojenskom výcviku sú napr. Doxa,Zenith Special,Helvetia.

Odesláno

v noci ciselnik porad trochu sviti ..... toho bych se trochu bal :-), v rubrice opravy servis najdes nekoho kdo posila ciselniky na renovaci, videl jsem zrenovavany ciselni na podobne zenith - vypadal skvele, dalsi moznost je nechat to jak to je a pouze vycistit (me se zda ten cislenik dobry) protoze renovaci ("prekreslenim") to v podstate znehodnotis. skoda jen, ze nemaji ocelove pouzdro. pekne hodinky.

• po 4 týdnech...
Odesláno

Jako chronomagový panic bych měl možná tak trochu panický dotaz, ale snad mě neukamenujete: V jednom nejspodnějším šuplíku jsem našel staré náramkové hodinky s otlučeným pouzdrem, prasklým sklíčkem a chybějící osičkou. Značka na ciferníku už je špatně čitelná, ale s pomocí lupy jsem ji rozluštil jako Technos. Kupodivu, po natažení hodinky jdou. Ptám se, dají-li se takové hodinky nějak opravit, příp. zrenovovat a také, zda má vůbec smysl do toho jít - je to pro mě památka na blízkou osobu, a přinejhorším by mohla taky zůstat ve stavu, v jakém je.

Odesláno

Já se nakonec rozhodl, že je jen přeleštím, nechám vyčistit strojek a scháním nové ručky. Víc se pro ně asi udělat nedá a bylo by to buď neuměrně drahý nebo by mohly skončit v jěště horším stavu..

Odesláno

Ciselnik bude pravdepodobne smalt, takze renovace bude malicko problem. Nova luminiscencni vrstva na rucicky neni problem, vcera mi prisla barva od advantage-fl a funguje to skvele. Ale jinak ciiselnik vypada v dobrem stavu...?

Odesláno

K mému příspěvku z 22.5.2007: zkusil jsem ty hodinky vyfotit. Pokud na to někdo kouknete zkušenějším okem - myslíte, že by se s tím dalo něco podniknout? Mám na mysli nějakou renovaci, jejímž cílem nemusí být nutně každodenní nositelnost; spokojil bych se docela s možností umístit je jako památku do krabičky, sem-tam je natáhnout a poslechnout si, jak tikají :-) Jo, a asi bych je nechtěl posílat na tovární renovaci někam do Brazílie, kam snad firma Technos v šedesátých letech přesídlila...

PS: Předesílám, že ten špendlík nahrazující horní osičku a zakápnutý epoxidem, to není výsledek nějakých mých pokusů o renovaci. Tak už to prostě bylo.

Odesláno

Mám podobné po babičce, také jsem o nich nic bližšího nevypátral. Jsou poměrně zachovalé a fungují dost přesně.

Hm, ty vaše jsou rozhodně zachovalejší a pěknější. Jsou nějak renovované, nebo takto vám prostě vydržely? Já je mám jako vzpomínku na otce a s ním pravděpodobně před 55 lety zažily i otročinu v Jáchymově...

www.technos.ch

OK, tyhle stránky jsem si vygoogloval a prošel už dřív - spíše mě zajímá názor odborníků, jestli by nějaká renovace byla jednak rozumná, jednak možná. A když jo, tak na koho se s tím obrátit.

Odesláno

Pro Panda: Hodinky jsou v původním stavu, jen ručky a idexy už nesvítí. Určitě nabyly nošeny každý den, babička si na hodinky nepotrpěla. Měla ruce pořád ve kbelíku, byla profesionální uklízečka. smile.gif

• Po roku...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...