Jump to content

Recommended Posts

Posted

Můžete mi prosím někdo příblížit zařazení těchhle starých hodinek? Jsou letecký? Někdo tu kdysi ukazoval podobný kousek a i s životopisem původního majitele, letce.

I po odhaduju možná 70letech tikaj krásně pomalu a nahlas a přesnost je do 1min. za den. Mají zvláštní lunetu, šroubovací na závit (i se sklíčkem a zobáčkem). Dokázali by někdo vyrobyt tu kulatou korunku? Je značně jetá. Kde sehnat ručky v ČR nebo kdo dokáže nanést tu luminisenční vrstvu znova? V noci číselník pořád trochu svítí.

Koukal jsem že od firmy TECHNOS se dají na netu nějaké hodinky pořád sehnat.

Posted

Petr28> na opravu lumi ručičiek som sem dával link.

Tie hodinky sú tzv. "letecké z 30-tych rokov".Boli voľne v predaji ako "letecké" hodinky dnes(cena bola cca.5 Mariek) Je ťažké zistiť,ktoré značky používali naozaj pri výcviku pilotov a ktoré sa iba priživili na popularite leteckých hodiniek v danom období.Nemci nemohli mať v období Weimarskej republiky vojenské letectva a ani vojenské letecké hodinky.

Hodinky o ktorých sa zachovala dokumentácia o ich využití pri vojenskom výcviku sú napr. Doxa,Zenith Special,Helvetia.

Posted

v noci ciselnik porad trochu sviti ..... toho bych se trochu bal :-), v rubrice opravy servis najdes nekoho kdo posila ciselniky na renovaci, videl jsem zrenovavany ciselni na podobne zenith - vypadal skvele, dalsi moznost je nechat to jak to je a pouze vycistit (me se zda ten cislenik dobry) protoze renovaci ("prekreslenim") to v podstate znehodnotis. skoda jen, ze nemaji ocelove pouzdro. pekne hodinky.

• 4 weeks later...
Posted

Jako chronomagový panic bych měl možná tak trochu panický dotaz, ale snad mě neukamenujete: V jednom nejspodnějším šuplíku jsem našel staré náramkové hodinky s otlučeným pouzdrem, prasklým sklíčkem a chybějící osičkou. Značka na ciferníku už je špatně čitelná, ale s pomocí lupy jsem ji rozluštil jako Technos. Kupodivu, po natažení hodinky jdou. Ptám se, dají-li se takové hodinky nějak opravit, příp. zrenovovat a také, zda má vůbec smysl do toho jít - je to pro mě památka na blízkou osobu, a přinejhorším by mohla taky zůstat ve stavu, v jakém je.

Posted

Já se nakonec rozhodl, že je jen přeleštím, nechám vyčistit strojek a scháním nové ručky. Víc se pro ně asi udělat nedá a bylo by to buď neuměrně drahý nebo by mohly skončit v jěště horším stavu..

Posted

Ciselnik bude pravdepodobne smalt, takze renovace bude malicko problem. Nova luminiscencni vrstva na rucicky neni problem, vcera mi prisla barva od advantage-fl a funguje to skvele. Ale jinak ciiselnik vypada v dobrem stavu...?

Posted

K mému příspěvku z 22.5.2007: zkusil jsem ty hodinky vyfotit. Pokud na to někdo kouknete zkušenějším okem - myslíte, že by se s tím dalo něco podniknout? Mám na mysli nějakou renovaci, jejímž cílem nemusí být nutně každodenní nositelnost; spokojil bych se docela s možností umístit je jako památku do krabičky, sem-tam je natáhnout a poslechnout si, jak tikají :-) Jo, a asi bych je nechtěl posílat na tovární renovaci někam do Brazílie, kam snad firma Technos v šedesátých letech přesídlila...

PS: Předesílám, že ten špendlík nahrazující horní osičku a zakápnutý epoxidem, to není výsledek nějakých mých pokusů o renovaci. Tak už to prostě bylo.

Posted

Mám podobné po babičce, také jsem o nich nic bližšího nevypátral. Jsou poměrně zachovalé a fungují dost přesně.

Posted

Mám podobné po babičce, také jsem o nich nic bližšího nevypátral. Jsou poměrně zachovalé a fungují dost přesně.

Hm, ty vaše jsou rozhodně zachovalejší a pěknější. Jsou nějak renovované, nebo takto vám prostě vydržely? Já je mám jako vzpomínku na otce a s ním pravděpodobně před 55 lety zažily i otročinu v Jáchymově...

www.technos.ch

OK, tyhle stránky jsem si vygoogloval a prošel už dřív - spíše mě zajímá názor odborníků, jestli by nějaká renovace byla jednak rozumná, jednak možná. A když jo, tak na koho se s tím obrátit.

Posted

Pro Panda: Hodinky jsou v původním stavu, jen ručky a idexy už nesvítí. Určitě nabyly nošeny každý den, babička si na hodinky nepotrpěla. Měla ruce pořád ve kbelíku, byla profesionální uklízečka. smile.gif

• 1 year later...
Posted

Tak jsem dneska dostal hodinky po babičce ( teda asi). Hned jaktopůjde, dám sem fota a poprosím o pomoc. Ale jinak první zjištění praví, TIKAJÍ TIKAJÍ :thumbsup_anim: