Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 358
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

• po 2 týdnech...
  • po 3 týdnech...
  • po měsících...
Odesláno
  V 27. 12. 2013 v 7:43, efreeti napsal:

čím víc sem viděl živých fotek těch SARX, tím víc ve mě sílí pocit, že ty hodinky vypadají strašně lacině (má výhrady k tahu, který se na oblekovky vůbec nehodí, ke kroužku s vteřinovými indexy, částečně i k nudnému tvaru ručiček)....konkretně v porovnání s vymazlenýma SARB021

...má někdo podobný pocit?

no vidíš, co člověk to názor - mně zrovna to připadá opačně, ty SARX015 a 017 daleko pěknější a vyváženější, než ty SARB021, to máš těžko..

...a rozdíl na vteřinovce mezi 015 a 017 mne nechává chladným

;)

Odesláno (upraveno)
  V 8. 1. 2014 v 13:18, karel hb napsal:

... Řekl bych, že v případě Sarxů stejně jako Sarbů se jedná spíše o univerzální hodinky než čisté oblekovky, taky vzhledem k velikosti cifru. U Sarbů byla velikost na oblekovky v pohodě, Sarxy jsou, jestli se nepletu, o něco větší a tím spíš bych je řadil jako hodinky na denní nošení, ke kterým se notabene ty nápisy docela hodí, protože vzhledem k větší velikosti trochu rozbíjí tu plochu. Ale je to jen můj názor, vše je otázka vkusu.

tak ja tento nazor podepisuji - uz je mam doma (015) a chystam se dat sem i sve dojmy, zejmena pro ty, co chteji mit jasno anebo stale vahaji

Upraveno uživatelem Quido Morava
Odesláno

Tak velká gratulace, mně osobně to táhne víc k Sarbům, vzhledem k velikosti mého zápěstí je už tento styl hodinek pro mne skoro na hraně, ale měl jsem trochu cukání. Tak potom napiš dojmy, já osobně si ale myslím, že Sarby nepřekonají, maximálně se jim vyrovnají. Ale fakt je, že mne řada Sarb posadila na p..el se vším všudy a tak jsem trochu zaujatej :) .

Odesláno (upraveno)

Přestože budu asi okolnostmi donucen je pustit dál (ale to trochu předbíhám - no uvidíme jak to dopadne), přidávám zde svou krátkou "dojmovku" - nebudu tentokráte psát do sekce Recenze hodinek, když tu máme už takové krásné vlákno. Hovořit zde budu o svých pocitech, tak mne prosím neberte, coby etalon.
Také předesílám, že nejsem "seikař" a předešlé modely, které jsem okusil, včetně samurajů, mne sice nikterak nezklamaly, ale prostě nechaly chladným. Tyto Presage, to je ale, dle mého soudu, trochu jiná káva. 

Už zde na fóru kolem nich probíhají rozsáhlé diskuze, nejen v tomto vláknu. Pokusím se tedy o shrnutí a o sdělení mých dojmů.  Dostal jsem se k nim aktuálně nedávno, a jak jinak, než díky tomuto fóru. U mne se konkrétně tedy jedná o  SEIKO  Presage SRNX015; jde tedy o  jedem z modelů řady SARX - modelové řady nazývané Mechanical,  a jednotlivé modely se liší jen nepatrnými detaily:
SARX013 má bílý ciferník, SARX015 má šedočerný ciferník a dodává se na plném nerezo-ocelovém tahu, SARX017 má rovněž šedočerný ciferník, dodává se s černým řemenem a má špičku sekundové ručičky obarvenu na červeno.

Parametry a popis SARX015 :
Kalibr: 6R15 -  23 kamenů, automatický mechanický nátah, (hacking)
Tolerance přesnosti: +25 až -15 s/den, (mnou naměření zatím -6s/den)
Rezerva nátahu: 50 hod.
Luminiscence: na ručičkách, kromě vteřinovky, a nad hodinovými indexy
Vodotěsnost: 100M/10atm
Sklo: na ciferníku safír, na průhledu hardlex
Rozměr pouzdra: průměr 40 mm bez korunky; výška 11,2 mm
Rozteč nožiček pro stěžejky: 20 mm
Pouzdro: nerez ocel - vkusné střídání lesklých a broušených ploch, viz foto
Tah: plný, broušená nerez ocel - typ  M0TW111J0, použitelný na max. obvod zápěstí cca 20cm

Ciferník je matně černošedý, s vertikálním vroubkováním plastickými proužky (paluba), střídání vystouplého a ponořeného proužku, každý odhadem 0,5mm široký. Po obvodu ciferníku je cca 20° zkosený věnec s bílými vteřinovými index, ještě jemně dělenými miniaturními desetinovými indexy; do věnce jsou částečné vnořené plastické hodinové indexy, vyvedené ve vzhledu lesklé nerez oceli. Nad každým vnořeným hodinovým indexem je na věnci hranatý bod luminiscence, nad hlavními indexy na pozici 12, 3, 6 a 9, jsou lumi body širší, než nad ostatními. Indexy nejsou očíslovány. Pod indexem 12 je plasticky vystouplé logo SEIKO ve vzhledu lesklé nerez oceli, nad indexem 6 je bílou barvou precizně jemný nápis Automatic 23 JEWELS. Žádné další nápisy ani čísla na ciferníku nejsou. Index na pozici 3 je zkrácen na úkor okénka pro datumovku, které je olemováno plastickými rámečkem
opět ve vzhledu lesklé nerez oceli. Čísla na datumovém věnci jsou vyvedena na černém pozadí bílou barvou. Hlavní ručičky jsou tenké a jemné, v provedení lesklé nerez oceli, v polovině ke středu vyvedené stylem "skelton", v druhé polovině směrem ke špičce vyplněné luminiscenční barvou. Vteřinová ručička, umístěna ve středu, je tenká, bez ozdob, opět ve vzhledu lesklé nerez oceli. (U modelu SARX017 je cca 1/3 směrem ke špičce ručičky natřena červeně).
Podle mého je vše provedeno v nadčasovém dizajnu, velmi decentně až minimalisticky. Mně osobně na ciferníku nic neruší ani nechybí.
Sám výrobce se vyjadřuje v tom smyslu, že jedním z jeho cílů je vytvořit klasický ciferník s čitelností ciferníků leteckých hodinek. U tohoto modelu se mi zdá jsou na dobré cestě.
Ocelové pouzdro působí přiměřeně pevným dojmem, avšak ne robustně; tvarové střídání oblých a ostrých hran je vyvážené, nikoli však konzervativní. Luneta je pevná, úzká, lesklá a bez ozdob. Safírové sklíčko nad ciferníkem je ploché a vystupuje snad jen 1/10mm nad lunetu; průměr sklíčka je 34,5 mm. Na šroubovacím dýnku je kruhový průhled na strojek, kde je natahovací setrvačník automatiky signován nápisy (kromě loga výrobce také  informace o kalibru, zemi původů atp.). Věnec dýnka je opatřen leptanými nápisy (logo SEIKO, údaj o vodotěsnosti, údaj o materiálu pouzdra,  výrobní číslo, zemi původu aj.). Hodinky nejsou určeny výhradně jako oblekovky, ale svým vzhledem mohou být bez rozpaků použiti k formálnímu oblečení, stejně tak jako k riflím.
Na mne vzhled a provedení hodinek působí příjemným a uklidňujícím dojmem. Velikost pouzdra se zdá být velmi zdařilým kompromisem.
Tah k hodinkám je proveden z plné broušené nerez oceli a na mne působí neotřele - současně moderně a současně vkusně. V porovnání s předešlými tahy SEIKO, které jsem měl možnost posoudit, se kvalita provedení posunula o honě výše. Bohužel, závěr spony tahu při pohybu ruky trochu chrastí, ale to snad jediná věc, která by se mu dala vytknout.

Mé srovnání:
Předešlé modely hodinek SEIKO na mne působily jaksi odtažitě, neosobně, téměř bez emocí. Neurážely, nevadilo mi na nich nic zásadního, ale neoslovily mne. Vyjímku snad dělaly hodinky řady Alpinist, které se mi vždy líbily, ale přitom mi u jednotlivých modelů něco překáželo, nebo naopak chybělo. Je to spíše pocit, takže se to velmi těžko konkretizuje.  Toto jsou první hodinky této značky, které mne současně oslovily a současně  jim prakticky nemám co vytknout.
Pro mne a pro každého, kdo nevyžaduje vyloženě sportovní vzhled hodinek, to mohou být hodinky na každodenní nošení. A myslím, že to jsou hodinky, které lze bez váhání vzít  jak do společnosti k formálnímu oblečení )pro někoho by to mohlo znamenat třeba jen výměnu tahu za řemen), tak se dají nosit prakticky čemukoli, k riflím, ke koženému oděvu na motorku, nebo a jakémukoli casual oděvu. A sic to nejsou ani tool, ani sportovní hodinky,  na kolo či na pláž bych se je vůbec nebál vzít.
Tyto hodinky mi na ruce sedí velmi příjemně a nemám dojem, že by tahaly, nebo měly tendenci se nějak "blembat". Osobně jsem zvyklý na velmi dobrý pocit z Hamiltonů, které mi zatím vždy seděly asi nejlépe ze všech, a zde mám podobně jistý pocit. .
Závěrem musím konstatovat, že první dojem z hodinek je velmi dobrý a  výrazně pozitivní, dokonce si dovolím říct, že pocitově i vzhledově mohou dát nafrak mnohým dražším hodinkám.

(edit: fotek je zde plno a lepších, než bych stvořil já, tak žádné nepřidávám)

Upraveno uživatelem Quido Morava
Odesláno

Quido pekne napisane a s dovolenim sa podpisujem pod tvoj text. zacinaju mi fasa chybat... stale niesom uplne presvedceny ci som spravil dobre ze som ich pustil prec...  :rolleyes:

Odesláno

Já už teď vím, že budu litovat, ale vyskytla se, jak na potvoru, příležitost, na kterou jsem delší dobu čekal a aktuálně nejsem v situaci, kdy bych utáhl dvoje další, byť ne drahé, hodinky... :crying_anim:

Odesláno

chapem, v kazdom pripade sa kazde (takmer) hodinky daju znova kupit, takze zas to netreba brat tak tragicky :) financne straty treba brat ako cenu za poznanie a nasmerovanie k tym spravnym "definitivkam" ;)

Odesláno

ještě, když je mám doma, jsem trošku experimentoval s luminiscenci - cca 1/2 minutové nasvícení úsporkou a vydrží celou noc, sice nesvítí jako lampion, jako všechny ty Seiko potápky, které zase rychle vyhasnou, ale zato je noční cifr přehledný a neplete se malá ručička s velkou...  moc sympatické 
(vzdáleně  mi to připomíná Junghans Milano, kdy nebyla luminiscence nijak výrazná, ale cifr byl ve tmě krásně čitelný a přehledný...) 

• Po roku...
Odesláno

Ahoj, rad bych oživil toto tema. Ma tu nekdo dalsi tyto hodinky? Zarazi me, jak malo tu je dojmu nebo recenzi, pochlubte se nekdo vice, sarbama se tomtu jen hemzi. Koupil si je nekdo s mensim zapestim? Muzes se dat pripadne foto? Fakt se mi libej a ted nevim co je zousobeno mensim zajmem. Nebo je na nich neco konstrukcne spatne?

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...