Guest Kamil Posted May 6, 2007 Report Posted May 6, 2007 http://www.timezone.com/library/archives/a...704850001139451
Ondraj Posted May 6, 2007 Report Posted May 6, 2007 Pánové, myslím, že zdobení není hlavní důvod, ale vlastnosti rhodia ho k tomuto účelu předurčily. Pro vzhled by stačilo např. i stříbro ale je nestálé. Wikipedie: Rhodium je mimořádně chemicky odolné a neochotně se rozpouští pouze v lučavce královské nebo za vysokého tlaku v koncentrované kyselině chlorovodíkové za přítomnosti chloristanu sodného. Společně s rutheniem a palladiem patří do tzv. triády lehkých platinových kovů. Takže v prvém případě ochrana a s tím se svezl i hezký vzhled, aneb jak zabít dvě mouchy jednou ranou. Spolu se zlatem a zřejmě i platinou nejvhodnější kovy. Tak ta platina zase tak stálá, jak jsem si doteď myslel, není. Platina: Snadno se rozpouští v lučavce královské a pomalu se rozpouští i v kyselině chlorovodíkové za přítomnosti vzdušného kyslíku nebo peroxidu vodíku. Společně s osmiem patří k prvkům s největší známou hustotou. Zajímavá je schopnost platiny pohlcovat značné objemy plynného vodíku. Platina vykazuje také značné katalytické vlastnosti a to jak ve sloučeninách, tak jako kovová. Fuj, z té bych tedy pouzdro nechtěl
Guest Kamil Posted May 6, 2007 Report Posted May 6, 2007 Takže v prvém případě ochrana a s tím se svezl i hezký vzhled, aneb jak zabít dvě mouchy jednou ranou. K čemu ochrana, když je to vevnitř ve strojku?
Ondraj Posted May 6, 2007 Report Posted May 6, 2007 Jak ve strojku ? Snad na povrchu strojku a v normálním pouzdru přeci není vakuum. Aby to tedy bez problémů vydrželo sto let a víc a fungovalo to a vypadalo to pořád jako nové.
klobadysek Posted May 6, 2007 Author Report Posted May 6, 2007 Dekuji timto obema nadsencum za odpovedi
klobadysek Posted May 6, 2007 Author Report Posted May 6, 2007 Mimochodem Kamile dostal's mejl se clankem? Pokud je potreba neco zmenit obsahove nebo doplnit dej vedet.
Guest Kamil Posted May 6, 2007 Report Posted May 6, 2007 Mimochodem Kamile dostal's mejl se clankem? Pokud je potreba neco zmenit obsahove nebo doplnit dej vedet. Dostal, ale nestíhám, ozvu se později.
Guest Kamil Posted May 6, 2007 Report Posted May 6, 2007 Jak ve strojku ? Snad na povrchu strojku a v normálním pouzdru přeci není vakuum. Ale v našem je argon!
Ondraj Posted May 6, 2007 Report Posted May 6, 2007 Jak ve strojku ? Snad na povrchu strojku a v normálním pouzdru přeci není vakuum. Ale v našem je argon! Taky tam nemáš rhodium
Guest Kamil Posted May 6, 2007 Report Posted May 6, 2007 Taky tam nemáš rhodium Ale vážně uvažuju o dodatečné úpravě.
Ondraj Posted May 6, 2007 Report Posted May 6, 2007 Proč ne, je to hezké (když se to umí). Není rhodiování jako rhodiování. Na OP vypadá rhodiování ještě tak o třídu až dvě lépe naž na Omegách RM XXL.
old black Posted May 6, 2007 Report Posted May 6, 2007 Taky tam nemáš rhodium Ale vážně uvažuju o dodatečné úpravě. Myslíš Ch.l.e.? Prohlídni si je, řekl bych, že já strojek rhodiovaný mám.
Guest Kamil Posted May 6, 2007 Report Posted May 6, 2007 Myslíš Ch.l.e.? Prohlídni si je, řekl bych, že já strojek rhodiovaný mám. Já ne. Jde o to, jestli jsi připlácel zvlášť. Tenkrát jsem šetřil...
pavel23 Posted May 6, 2007 Report Posted May 6, 2007 Kamile. nemáš nějaké foto takovéto úpravy strojku, nebo samozřejmě i jiní členové fóra ? A jaká je přibližně cena. Mám Igny na renovaci a možná by stálo zato je nechat ještě takhle zušlechtit.
Guest Kamil Posted May 6, 2007 Report Posted May 6, 2007 Všechny známé fotky Ch. l. e. jsou tady: http://forum.chronomag.cz/viewtopic.php?id=1174&p=1 Ale s rhodiováním tam, myslím, nejsou žádné.
Viktor Posted May 6, 2007 Report Posted May 6, 2007 Ale jo, Kamile, rhodiovaných můstků je tam několik včetně mých 08 - je to ten lehce matný povrch, trochu mění vzhled pod různým úhlem dopadu světla. Na fotkách rhodiování moc nevynikne, v reálu je to víc poznat.
NIGHTinGALE Posted May 6, 2007 Report Posted May 6, 2007 Velká škoda, že ne všechny mají strojek s nápisem Prim Czechoslovakia. S ním je to dokonalé, bez něj trošku méně.
Recommended Posts