decebal Posted May 12, 2007 Report Posted May 12, 2007 Vážení přátelé, určitě už někteří z vás zachytili informaci o chystaném natáčení filmu Tobrúk. Včera jsem šel na pivo s kamarádem, který v něm bude hrát a já se ho zeptal, jaké bude mít on, případně ostatní herci hodinky. Koukal na mě nejdříve, jako na blázna ale pak uznal, že to není úplně pitomý dotaz. Já samozřejmě taky nevěděl které by to měly být, ale od toho jste tady vy, abyste poradili, že ? Takže otázka zní: jaké hodinky mohli nosit vojáci kteří se zúčastnili bojů u Tobrúku, případně má někdo z vás nějaké takové hodinky, případně byl by někdo ochoten je na natáčení zapůjčit?
African Posted May 12, 2007 Report Posted May 12, 2007 Upřesnění doby a děje filmu, ať máte s čeho vybírat, já osobně žádné takové hodinky nevlastním:) Informace o Tobruku Druhá světová válka, podzim roku 1941. K obraně Němci a Italy obleženého města Tobruk v severoafrické Libyi je odvelen i československý prapor. Mezi jeho příslušníky je i mladý voják Jiří Pospíchal. Jeho naivní a idealistické představy o hrdinství a válce jsou syrově konfrontovány s nesnesitelným peklem africké pouště, dennodenním ohrožením života a všudypřítomnou smrtí. To vše si u něj vybírá svoji krutou daň, kterou umí vyměřit jen válka. Na film přidal stát 8 mega, tak snad tam mít digitálky nebudou:)
decebal Posted May 12, 2007 Author Report Posted May 12, 2007 Žádné tipy? Nepoužívala pozemní vojska nějaký typ tak, jako letectvo Lemanie, Longines či Eterny? Ani důstojníci?
acmik Posted May 12, 2007 Report Posted May 12, 2007 ja bych rekl ze tam zadna unifikace nebyla ani u dustojnictva... ale otazka je to jednoznacne zajimava
Vrba Posted May 14, 2007 Report Posted May 14, 2007 Němci a Italové - řadoví vojáci, pokud měli vůbec hodinky, tak asi všehochuť, důstojníci možná "něco fasovali", i když také s výhradou - nejednalo se o specielní vojsko (ponorky, letectvo, dělostřelectvo apod.). Naši vojáci se do zahraničí dostávali většinou dost složitě, přes několik států a různých táborů a "po cestě" měli dost příležitostí, jak o hodinky přijít za různou "cenu" - od jídla a oblečení, lepšího zacházení přes různé propustky po umožnění přejít hranici. V Tobrúku prosluli naši vojáci svojí mechanickou zručností - mezi spojenci se říkávalo "dej jim volant a do rána Ti k němu dodělají auto", ale o hodinkách v literatuře ani muk. Stejně jim ve filmu v těch pyrotechnických efektech nebudou hodinky vidět.
old black Posted May 14, 2007 Report Posted May 14, 2007 Žádné tipy? Nepoužívala pozemní vojska nějaký typ tak, jako letectvo Lemanie, Longines či Eterny? Ani důstojníci? Traduje se, že nejlíp vybavení hodinkami byli Rusi. Stačil jim samopal a "Davaj časy!"
Andreas Posted May 14, 2007 Report Posted May 14, 2007 Tak tak, já si myslím, že kromě speciálních jednotek (jak psal Vrba) nebylo nic jednotného. Takže v případě Tobrůku zřejmě jen dělostřelci... U ostatních vojáků bych to viděl na jakékoliv náramkové hodinky, které měli možnost si odnést z domova, nebo ke kterým NĚJAK přišli cestou. Tedy i trofejní, stažené z ruky nějakému zajatci nebo mrtvému. No a co se zeptat nějakých pamětníků ze Svazu veteránů (nebo jak se to jmenuje), co se tak nosilo .....?
Vrba Posted May 14, 2007 Report Posted May 14, 2007 Dobrá myšlenka, jen jestli (s ohledem na jejich věk) umí s počítačem a internetem.... Co takhle zkusit vojenského historika - třeba Rajlicha ?
pepik Posted May 14, 2007 Report Posted May 14, 2007 Tento chronograf je zaručene z roku 1940. Koupil jsem ho od jedne paní cez starožitnosti. Hodinky ji koupil v roku 1940 manžel. Paní byla už dost stará, tak nevím jestli ješte žije. Mohli je mít i naši vojáci.
pepik Posted May 14, 2007 Report Posted May 14, 2007 Když bude zájem, tak mužu dát ješte nekolik ukázek modelu hodinek z 30 a 40 let.
vor Posted May 14, 2007 Report Posted May 14, 2007 Když bude zájem, tak mužu dát ješte nekolik ukázek modelu hodinek z 30 a 40 let. Určitě, něco sem ještě hoď. Myslíte, že je pravda, že jako vojenské hodinky mohou být označeny pouze ty, které vojáci fasovali a které mají na dýnku vyražené evidenční číslo?
pepik Posted May 15, 2007 Report Posted May 15, 2007 Tady něco dávám na ukážku. Je to ze 30 tých a 40 cátých let. 1. obrazek- hodinky z 30. let 2. obrazek první ruské hod. 1936 3. originál nemecké hod. které byli ve válce, značené 4. hod. z 40. let 5-6. prosřelený hodinky které se našli na Dukle Je dobré, když mají hodinky svuj příběch. Muj táta šel v roce 1942 do války bez hodinek a v roce 1945 se zní vrátil bez hodinek.
rmx Posted May 15, 2007 Report Posted May 15, 2007 Parada a nadhera, nebyly by fotky stojku, predem dekuji
pepik Posted May 15, 2007 Report Posted May 15, 2007 Dneska už ne. Ješte, které značky používala nemecká armáda. Buren, Doxa, Dogma, Glycide, Mimo, Phenix, Recta, Para, Buren, Leonidas, Revue, Silvana, Tritona, Zenith, Wagner, Minerva, BWC, Grana, Alpina, Hoeris, Helma, KM, Siegerin, Vogele, Zentra. Používal to Wermacht, ne letectvo. Švýcarsko zásobovalo hodinkami praticky ostatní armády v Evropě.
pepik Posted May 15, 2007 Report Posted May 15, 2007 Ještě něco. Kvalita pouzder byla myzerná. Ruzne zinkove slitiny a pod. Potom po niklované. Tak že narazit na hodinky v pěkném stavu je zázrak.
decebal Posted May 16, 2007 Author Report Posted May 16, 2007 Děkuji všem a zejména Pepíkovi za informace!
Recommended Posts