bubuking Odesláno 3. února 2014 Nahlásit Odesláno 3. února 2014 Již delší dobu jsem snil o nositelných, plně funkčních kotoučových hodinkách (německy ?Scheiben-Uhr?, anglicky ?jumping hour?) Vyráběly se především v 70-tých letech a ze švýcarských výrobců je vyráběly např. Tissot, Cimier, Lanco, GG, Sindaco, Sicura, Jowissa, v západním Německu pak třeba Meister-Anker, Dugena, Kienzle, Adora a ve východním Německu pak i Ruhla. Neměl bych zapomínat ani amerického výrobce s českými kořeny Bulova. V té době se jednalo o designové low-endové hodinky; nezaznamenal jsem žádného světového prémiového výrobce, který by je rovněž vyráběl. První vlna tohoto typu hodinek však začala již ve 30-tých letech. Typově se jich vyráběla celá řada od čistě číslicových (zobrazení hodiny a minuty), některé modely měly i vteřinovku (to buď kotoučovou nebo centrální - ručičkovou) případně datumovku. Model, který se mi nedávno podařilo od jednoho berlínského ?vintážníka? sehnat jako NOS a přitom zatím funguje bezproblémově, byl vyroben dnes již neexistujícím švýcarským výrobcem Fabrique d?Horlogerie B. GISIGER-GREDER z městečka Selzach, ležícího v kantonu Soluthurn. Solothurn se řekne francouzsky ?Soleure?, což vysvětluje nápis pod značkou výrobce (v tomto případě GISA). Firma byla založena v roce 1941 a vyráběla celou řadu značek jako Balboa, Beacon Star, Berelian, Cronico, Davar, Eden, Eden-Matic, Elbara, Gisa, Omnia, Rafles nebo Stili. Některé modely byly značeny jenom jako ?GG? Hodinky, resp. ocelové pouzdro mají rozměry cca. 39mm x 35mm x 13mm a jsou osazeny kalibrem BFG 866 Baumgärtner se 17 kameny a 18tis. Kmity/hod. fungujícím na bázi Roskopfova patentu, ručním nátahem (rezerva nátahu cca. 32 hodin) a nárazovým tlumením novodiac. Provedení strojku je tedy jednoduché bez použití hodnotnějších materiálů. Z internetových debat hodinářů jsem se dočetl, že se ne právě snadno opravují. K hodinkám myslím dobře pasuje tropic řemen. Něco málo k výrobci kalibru /BFG = Baumgärtner Fr?res , Grenchen / Zakladatel BFG a vyučený hodinář Arnold Baumgärtner se vypracoval u Adolfa Girarda, kde se stal ředitelem výroby. Jeho touha o vylepšení roskopfova mechanismu a výrobě levnějších hodinkových strojků pro široké masy ho vedla spolu s jeho bratry k založení vlastní firmy (1916). Až do roku 1974 byla největším světovým výrobcem strojků právě s tímto mechanismem. V roce 1982 ukončila výrobu. Nehledejte v tomto modelu hodinařinu, je to ryze vintážní designovka. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
rsk.web Odesláno 4. února 2014 Nahlásit Odesláno 4. února 2014 Tak to je moc zajimavej kousek. Líbí se mi.
JaRooN Odesláno 4. února 2014 Nahlásit Odesláno 4. února 2014 Diky za hezke povidani. Po ranu velice prijemna zmena. A samozrejme velice hezke hodinky. Liby se mi cim dal vic, asi si jedny poridim do sbirky
Rodkopf Odesláno 4. února 2014 Nahlásit Odesláno 4. února 2014 Díky za fajn recenzi! Pěkné jumping hour.
PavelK Odesláno 4. února 2014 Nahlásit Odesláno 4. února 2014 Ale to přece není jumping hour, ne? Předpokládám, že hodinový disk se točí plynule. U jumping hour přeskočí v celou hodinu na další číslo.
bubuking Odesláno 4. února 2014 Autor Nahlásit Odesláno 4. února 2014 máš pravdu..že pohyb disku je plynulý...ale skutečně se tento pojem u tohoto typu hodinek používá..ikdyž je to zavádějící...správné označení je "rotating disc watch" Ale to přece není jumping hour, ne? Předpokládám, že hodinový disk se točí plynule. U jumping hour přeskočí v celou hodinu na další číslo.
east_dream Odesláno 4. února 2014 Nahlásit Odesláno 4. února 2014 Trosku uleteny vantage design, ale velmi zaujimave.
michalval Odesláno 4. února 2014 Nahlásit Odesláno 4. února 2014 Zajímavý kousek v super stavu, gratuluju! Skvělý "digitálky".
long Odesláno 4. února 2014 Nahlásit Odesláno 4. února 2014 Libí se mi hodinky i Tvá recenze ! Děkuji
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se