Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Prosim o radu. Potrebujem spevnit priestor pred domom a pri dome, velkost tak cca na 4 auta. Rozmyslam co vybrat, vid nadpis tematu. Nas tych zatravnovackach ma laka, ze to dokaze dat predsa len trocha zelene a zaroven to vyriesi troska vsakovanie vody (je to priestor uzavrety okolitymi plotmi). Skoro vsade pri domoch vsak vidim iba zamkovu dlazbu. Je s tymi zatravnovackami nejaky problem ked to malokto pouziva ? Videl som to pouzite na mensich parkoviskach a pacilo sa mi to. Dakujem za nazory a skusenosti.

Odesláno

Betonové nebo plastové. Já mám několik let plast - ale nejraději bych to vytrhal a dal dlažbu. Beton bych nebral vůbec, těžké, nic moc vzhledově, tráva kolem betonu schne.

Plast - lehké, tenké stěny, takže tráva je ucelená, nic nekouká. Ale pokud je to na auto a nemá se to propadat, je nutné dobré zhutněné podloží, což ale nedělá zase dobře trávníku. Každopádně je třeba dostatek vody, takže ideálně automatická závlaha každý den, ale stejně jsem trávník již 2 x opravoval. A při závlaze se zase špatně na tom přes noc parkuje.

Na jaře rozbahněné, zbytky sněhu a naneseného bahna, přes zimu se nedá shrnovat, v létě se tráva vypaluje, v trávníku jsou stále viditelné koleje, ...

Takže nic moc praktické to není. Pokud by to bylo jen pro občasné zaparkování auta a jinak zavlažovaný trávník, střih 2 x týdně, tak je to velmi pěkné. Ale jinak nic moc, negativa převažují, pokud to opravdu potřebuji jako skoro každodenní parkovací plochu.

Takže tak.

Odesláno (upraveno)

Buď se o to budeš starat jako o golfové hřiště nebo Ti tam tráva neporoste. Zákazníkům doporučuji místo trávy drobné kamenivo. Nevypadá to tak "beton-plošně" jako zámkovka ale hůře se to v zimě udržuje.

Teď koukám, že kolega to už vysvětlil. Takže asi tak.

Upraveno uživatelem JDenver
Odesláno

Resili jsem podobnou akci pred par lety. Meli jsme zatravnovacky a presne jak pise clen P_P: spatna kvalita travniku a v lete neustale vypalene/vysusene fleky od slunce, resp. od rozpaleneho betonu, pak zaprselo a slapal jsi v blate. Trava se na tom ani poradne sekat nedala a jsem rad, ze se to cele zlikvidovalo. Ted mame multicolor zamkovku a je to super /stavime tam tri az ctyri auta a hrabali jsme cca 120cm hluboko - mozna stacilo i 90cm + drenazka/. Odklizeni snehu v pohode a jednou za dva roky to liznu wapkou. Zatravnovacky bych si dal treba na chalupu, kam pojedu jednou za dva tydny...

Odesláno (upraveno)

Pánové, trochu vás musím opravit. Je to řešitelný, ale jako vždy je potřeba dodržet určitej technologickej postup. Bet. zatravňovací dlažba je opravdu nesmysl. Beton nasaje vlhkost a tráva uschne, skoro vždy. Už několikrát jsem úspěšně použil takový ty plastový bazmeky od ECORASTER? http://www.ecoraster.cz/ecoraster-homepage Práce je dobrý dělat na jaře, kvůli trávníku. Je potřeba se věnovat dobrýmu založení celý plochy. Princip spočívá ve vrstvách, od nejhrubší až po nejjemnější a dobře hutnit. Pokud je podklad občas během roku zamokřenej a blbě vsakuje..jíly a podobný nepropustný vrstvy atd. je potřebat ještě drenáž stačí DN 50 obalený do geotextilie.
Postup:
sejmout ornici a vysypat štěrkovou frakcí 8/16 cca 2x 100 mm vrstvy (pro pojezd osobních aut), který se vždy musej perfektně uhutnit válcem a nebo žábou. Větší kamenná frakce způsobuje propad vrchních jemnějších vrstev. Varianta pro perfekcionalisty. první vrstva 100-150 mm fr. 16/32, druhá 100 mm fr. 8/16. Pak písek cca 30 mm a taky hutnit. Položit ECORASTER a zasypat směsí substrát, písek a travní osivo a je hotovo. Pak se jen o to starat stejně, jako o normální trávník. Pokud to dělám ve velkých plochách, tak každejch 5-10 m dilatační spárů, ať rastry "nevyskočej". vy...t se na kecy samozvanejch odborníků a někdy i profíků vo tom, že si třeba děláte parkoviště pro tanky (poměrně vysoká vrstva štěrku) a dodržet to. Poprvý jsem to řešil v roce 2006 a furt to drží.

Upraveno uživatelem hciq
Odesláno (upraveno)

zabudol som este dodat, ze ta poda je pieskovy il (jil) a vsakovanie je fakt blbe. Cize vypada to tak, ze asi bude najlepsie dat tam zamkovu a dobre to vyspadovat ? myslel som ze ked tam dam tie zatravnovacky a otvory zasypem nejakym drobnym drvenym kamenom, tak aspon troska to poriesi vsakovanie (aj ked tam nebude rast trava) a opticky to vyzera lepsie. Ale chapen ze na zimnu udrzbu to nie je idealne.

edit: velka cast tej plochy bude pouzivana ako parkovacie miesta na auta.

Upraveno uživatelem ivan_989
Odesláno

Vše je nutný řešit individuálně podle stavu, ale obecně...pokud pozemek, na kterým má bejt zpevněná plocha, třeba pro parkování, nevsakuje vodu, tak je potřeba provést nějaký meliorační opatření a až následně řešit z čeho tu plochu udělám. Takže drenáž k nepropustný vrstvě svedenou do nějakýho vodoteče, jímky na dešťovku a nebo kanalizace, pokud je to možný. Když ne, tak retenční nádrž. Buď udělat, díra do země a štěrk. Velikost spočítat podle plochy a množství srážek pro danou lokalitu, nebo koupit nějaký plastový vsakovací bazmeky. Na trhu jich je plno. Pak teprve řešit z čeho udělám zpevněnou plochu. Jak jsem psal vejš, betonový zatravňováky odebíraj vlhkost, tráva se v nich neudrží a chcípne. Zámkofka je skoro jako beton a tak trochu "buranský" řešení vhodný spíš pro veřejný a technický plochy v silný zástavbě. Pokud tu plochu chci mít aspoň trochu zelenou, tak je plastovej rastr ideální. Návrh řešení má mnoho faktorů, který je potřeba zohlednit. Nejde jen o funkčnost, ale i o estetiku. Je to 50/50 tak, aby bylo možný výsledek považovat minimálně za uspokojivej.

Odesláno

Dakujem za rozsiahle rady. Este sa pohravam s myslienkou zhutnit to makadamom. Vypada to tak prirodnejsie ako betonovy filing zo zamkovej dlazby. Ale neviem ci v lete nebude z toho prach a pri dazdi casom predsa len nebude blato.

Odesláno

Já se s tím nemazal, původní trávu jsem vykopal ven - cca 15cm do hloubky, vyložil tkaninou, dráhu pro kola jsem nechal vydláždit zatravňovacími tvárnicemi, vysypal částečně pískem (tak 10cm) a navrch nasypal drobné oblázky. Mám to tak 4 roky. Ač je to ve svahu, údržbu to skoro nepotřebuje, čas od času urovnám oblázky, když mi to přijde moc rozryté. Mínus je, že když v zimně hrábnu koly vedle dláždění, tak to pak musím zase zarovnat. Ale to se mi stává tak 1x 2 roky.

Měl jsem to hotové s jedním pomocníkem za jedno odpoledne.

Odesláno

Promiň.....ale co si myslíš, že je makadam? Nemyslíš náhodou zpevněnou plochu se "zakaleným" povrchem, nebo minerální beton...ekoteroristický zaklínadlo s mainstreamovým názvem... mlatové cesty. Makadam jsou šutry o velikosti pracky dvoumetrovýho dlaždiče prosypaný bordelem z lomu, nebo vylitý asfaltem

Odesláno

Pod makadamom som myslel frakciu. Proste dat cca 20cm toho velkeho velkosti pracky dlazdica co sa dava ako zaklad do cesty a na to cca 10cm takej jemnejsej frakcie / drte. Zly napad?

Odesláno

mám na dvoře betonové zatravňovačky a není s tím žádný problém. Před garáží plocha asi 4x4m a přes dvůr jen "koleje". Tráva v tom roste, občas to přejedu sekačkou, sníh hrabu běžnou plastovou lopatou. Podloží jsme udělali důkladné, nepraská to, nesesedá se to. Když to bylo čerstvě položené, ještě nevyplněné a neobsypané hlínou, tak po tom bez problémů přejel 9 tunový bagr. Byl to běžný vesnický dvůr, za ty roky důkladně ujezděný, v zemi kameny různé velikosti tak jak se to dělávalo. Prostě kde bylo měkko, dělalo se bláto, tam se nacpalo kamení. Vykopali jsme to, kamení vytřídili a namlátili dospodu. Na to vrstva štěrku udusaná vibrační deskou. Zatravňovačky na štěrk, dobře prosypané zeminou. Zeminu jsme v jednotlivých otvorech a kolem dlaždic dobře udusali a do posledního zasypání poházeli travním semenem. Samozřejmě že ta tráva není jak čtverečky koberce, kvalita je různá ale to je mi jedno. Já to nemám na to aby mi to sousedi záviděli ale proto aby tam nebylo bláto a bylo to trochu rovné a vzhledné.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...