Přejít na obsah

Zenith special - bližší info?

MaxT

Doporučené příspěvky

Chtěl bych poprosit vážené kolegy o bližší informace k těmto hodinkám.

Otec je asi před 30 lety kdesi od kohosi koupil a od té doby ležely v šuplíku. Ačkoliv na fotkách vypadají děsivě, ciferník se zdá naprosto nedotčen, po těch letech jsem je natáhnul a ihned se rozběhli.

Na dýnku které děsivé již opravdu je stojí nápis: malou dohodou 1937 Matador. Velikost bude cca. 40 -41mm.

Až později jsem zjistil, že dýnko lze snadno sundat a pod ním je druhé skleněné. Uvnitř je strojek Zenith, který působí jakoby ho vyrobili před rokem. Bohužel jsem jej zapoměl vyfotit. I vnitřní strana železného dýnka je jako nová.

Vím že se vyráběly ve třech verzích a to s klasickou vteřinovkou, mimostřednou a bez. Víc ale nevím. Tyto jsou bez.

Zajímalo by mě co znamená ten nápis, zda li se týká malé dohody tedy paktu my, Jugoslávie a tuším snad Maďarsko a co je ten Matador.

A také má li smysl renovace.

Díky zkušeným za rady.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Renovace není třeba, takhle mají větší hodnotu, ta patina by se odstranila a byly by z toho jiné hodinky, jen tam schází vteřinovka, chce to foto stroje, jestli je tam i plíšek a hřídel ke vteřinovce nebo to někdo už dříve o tu vteřinovku osekal ... :)

Měl jsem kdysi úplně stejné, teď jsou ale na stejně dobrém místě. :)

Upraveno uživatelem VintageLover
Odkaz ke komentáři

Po telefonickém hororu s mým netechnicky založeným otcem, se mi podařilo z něj vymámit foto strojku a poslat mi jej.

Odkaz ke komentáři

V 13. 3. 2014 v 21:08, VintageLover napsal:

Měl jsem kdysi úplně stejné, teď jsou ale na stejně dobrém místě. :)

Přesně tak! :)

Maxi souhlasím s VL, nechal bych jen přeleštit sklíčko, odservisovat strojek a doplnit vteřinovku, vyčistit pouzdro. Jsou to krásné hodinky a letecká klasika.

K té malé dohodě... Tvé uvažování orientoval správným směrem. 

Jako nejpravděpodobnější se dle mé skromné rešerše jeví, že malou dohodou jsou myšleny státy Malé dohody, ale v kontextu závodu...

proto tedy tvar "( závod ) malou dohodou". 

V roce 1937 se konaly dva závody - letecký a motocyklový, Matador podle mě znamená výrobce pneumatik, které v tehdejší době motorky ( možná i letadla??? ) používaly. 

Toliko zběžně z googlu, třeba se najde někdo fundovanější. 

Ať Ti dělají radost! 

Odkaz ke komentáři

Díky moc, marně se snažím najít význam toho nápisu, ale strejda google mlčí.

Našel jsem fotky strojku těchto hodinek s centrální vteřinovkou a je odlišný od toho otcova. Na místo ozubeného kolečka navíc tam mají otcovy pouze další kámen.

Odkaz ke komentáři

V 13. 3. 2014 v 22:52, MaxT napsal:

Díky moc, marně se snažím najít význam toho nápisu, ale strejda google mlčí.

Našel jsem fotky strojku těchto hodinek s centrální vteřinovkou a je odlišný od toho otcova. Na místo ozubeného kolečka navíc tam mají otcovy pouze další kámen.

No podle mě to fakt bude jako připomínka toho některého závodu darovaná někomu od firmy Matador.

Strojek hodinek s vteřinovkou, foto od VL:

Upraveno uživatelem Rodkopf
Odkaz ke komentáři

No ten strojek je jak jsem psal v podstatě totožný, jen to mosazné kolečko úplně nejvýš chybí. V místě ale není otvor pro usazení kolečka, nýbrž kámen. Faktem ale je, že googluju už asi od osmi od večera a model bez vteřinovky najít nemohu.

Závod malou dohodou v roce 1937 by asi byl zatím jediné vysvětlení nápisu.

Ostatně i účastníci či vítěz motocyklového závodu mohl či mohli obdržet pilotky Zenith.

Stejně mě to ale pořád zajímá takže kdyby někdo něco věděl, byl bych mu vděčný.

Táta hodinky prodávat nechce, chce si je nechat i když je nosit asi nikdy nebude, ale rád bych mu k nim něco bližšího řekl.

Doufám totiž, že nějaká zajímavá historická fakta by jej donutila hodinky nechat vyčistit promazat a nosit.

Je to směšnější o to více, že je 40. let sběratelem starých obrazů, plastik a nábytku. Hodinky jej bohužel nezajímají.

Odkaz ke komentáři

V 14. 3. 2014 v 8:11, Kristian.nov napsal:

koukni do mýho odkazu, má jich tam několik...

No do odkazu jsem koukal mnohokráte, ale nic podobného jsem tam nenašel. Ty co jsou stejné, tak mají středovou vteřinovku a ty co ji nemají žádnou tak krom úplně jiného ciferníku mají i jinak poskládaný strojek.

I když možná to jde tak, že jen jen posunutý. Nevím, strojkům nerozumím. Každopádně otec má u korunky malé kolečko a na těch stránkách je u korunky velké a navíc tam chybí ten plíšek, který otcovy naopak mají.

No ale pokud tedy jak potvrzuje M916 existoval i model bez vteřinovky, asi to bude tento. Teď ještě ten nápis a bude po pátrání. Tady asi bude nejpravděpodobnější Rodkopfem zmiňovaný závod Malou dohodou, tedy zeměmi malé dohody. Zda li v tomto případě šlo o závod motocyklový, letecký či jiný budu pátrat dále. No a nápis Matador = pneumatiky, tato teorie je zatím na vodě nejvíce. I když nakonec proč ne.

Co je na tom prima je fakt, že mne to pátrání fakt baví.

Upraveno uživatelem MaxT
Odkaz ke komentáři

Vám to ještě trochu zamotám. Na fotce v tomto vlákně je zespodu na strojku plíšek, který obvykle drží osičku vteřinovky. U všech hodinek s centrální vteřinovkou tento plíšek je, u hodinek bez vteřinovky tento plíšek chybí.

Jak říká Vintagelover - zvrchu na cifru není mezi ručkama otvor na usazení vteřinovky, naopak zespodu ho vidím a přímo se tam nabízí.

Pak je otázka uchycení kola pohonu vteřinovky. Stejný problém jsem řešil na Lemaniích, tam je kolo pohonu umístěný na strasně malým čepu, nad ložiskem. Princip pohonu je tam stejný

Podle mě tam vteřinovka má být a nějaký hodinář to kdysi dávno upravil.

Odkaz ke komentáři

No volal jsem znovu tátovi ať se na strojek podívá za dne, on je to také už starší pán a hůře vidí.

Teď tvrdí, že místo kde se v noci domníval že je kámen bude asi s největší pravděpodobností místo na kolečko a tedy vteřinovka nejspíše opravdu chybí.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...