Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Chtěl bych se zeptat vyloženě na základ čištění hodinek (prachu a železného prachu vzniklého třením). Používá se na to nějáký vysavačsmile.gif nebo fukar:)? Prostá otázka, nemějte mě za blbce, ale opravdu mě to zajímá, zda-li bych i základní vyčištění zvládnul sám.

Odesláno

Myslím, že všechno nevyfoukáš, aspoň já dělám všemu, co mi přijde pod ruku generálku, tj. totál rozebrání, čištění benzínem (z lékárny) s nejjemnějším kartáčkem CURAPROX (jsou nejlepší i na zuby i na hodinky), čepy čistím buď bezovou dužinou nebo dužinou zlatýho deště (je tvrdší), ložiska brslenem, pak to dám všechno dohromady, namažu (teda péro a spol. mažu nejdřív, páč bych se tam pak nedostal) a seřídim. Teď právě jsem dodělal Glashütte spezimatik automat pro taťku, byla to pěkná fuška, bál sem se, že to nedám dohromady, přecejen sem skládal první automaty v životě...neni divu, když je mi 17 smile.gif Pokud se na takovou generálku necítíš, tak k hodináři...

Odesláno

Zacinat se ucit na automatech neni moc stastne, jestli si chces hodinarinu zkusit zacni necim vetsim a jednodusim, treba stare kapesni hodinky. Jinak " vyfoukat " je muzes treba balonkem na cisteni objektivu, ale cisteni to neni, vic viz. vana

to vana: jestli to byly GUB 7x.x tak klobouk dolu, spousta hodinaru tyhle jednomustkove strojky nemusela, prece jen je to komplikovanejsi nez treba GUB 67.1, blahopreju.

Odesláno

Jo taťka říkal, že na někoho mával a při tom mu ulítly z ruky, skákaly prej po silnici, no prostě hrůza. Šel s tim za hodinářem a tam mu řekli, že mu je težko spraví, zřejmě před těma 35 lety bylo GUB velké vzácno, že to možná viděl prvně. Když sem se do nich podíval nevěřil sem, že skákaly po silnici. Jediná závada a to dost zajímavá bylo sjeté první kolečko samonátahu, setrvačka naprosto v pohodě - to je tlumení v praxi smile.gif Kalibr nevím jaký to je, ale jednomůstkový asi byl, pamatuju si, že to nebylo snadný složit, všechny ty čepy zavést najednou do ložisek...

Jinak tady je odkaz s jejich obrázkem, jsou docela moderní nato, že je jim tak 40 let, žejo?

http://forum.chronomag.cz/viewtopic.php?id=5922

Odesláno

JJ , Spezimatic, to jsem taky nedávno čistil, to je lahůdka :-) Navíc se mi při demontáži totálně rozsypaly kolečka , takže potom to poskládat byl dost hlavolam :-) Navíc ten jeden velkej můstek, poskládat to tam, ni jednoduchýho, ale povedlo se a funguje dobře, jsme na to dílo náležitě hrdý :-)

Odesláno

Povedlo se mi je seřídit tak, že udělaly snad +5 za jeden tejden, ale záleží na poloze a hlavně na tom, jak pravidelně se samodotahujou. Ale i přes to udělaj nejvíc plus mínus 5s za den, což je úctyhodný.

• po 2 týdnech...
Odesláno

Tak sem našel jednu fotku z jejich demontáže, ale měl sem je ve dvou krabičkách (jemnější a hrubší díly - tohle je ta první)

A omlovám se za tu velikost, nejde to udělat tak, aby se obrázek otevřel v takovéhle velikosti až po kliknutí???

• po 3 týdnech...
Odesláno
  vana napsal:
Tak sem našel jednu fotku z jejich demontáže, ale měl sem je ve dvou krabičkách (jemnější a hrubší díly - tohle je ta první)

A omlovám se za tu velikost, nejde to udělat tak, aby se obrázek otevřel v takovéhle velikosti až po kliknutí???

Na Tvůj věk slušný výkon, učíš se hodinářem nebo Tě to prostě jen baví?

:guiltysmiley:

• po 3 týdnech...
Odesláno
  vana napsal:
Prostě mě to jen baví :D Jináč chodim na gympl, ale mám docela odpor k učení, takže díky hodinařině mam doma pořád co dělat...

problém je ten, že s hodinařinou na sebe budeš muset nabalit i jiné příbuzné obory, aby to mělo vůbec smysl. Proto je asi ten blbej gympl minimální základ pro to co bys chtěl možná dělat

Odesláno

No právě-hodinařinou se uživit moc nedá, mam kamaráda hodináře z Tábora, lidí mu tam chodí dost, ale stejně ho z větší části živí manželka...

• Po letech...
Odesláno

Ja som tu niekde na fore čital že je jeden dobrý servis v Nemecku tušim pan Vanek alebo tak nejako

Návštěvník Kamil
Odesláno
  V 27. 1. 2013 v 17:26, pedro17 napsal:

Ja som tu niekde na fore čital že je jeden dobrý servis v Nemecku tušim pan Vanek alebo tak nejako

:eek:

Ty odpovídáš na skoro 6 let starý příspěvek???

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...