Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

To uz maji za sebou Gulfmastery, sem je "nabijel" na parapetu zapichle do snehu a slunko odtalo snih i s hodinkama. Tak mam na nich skrabanec, ale tak uz to byva, za blbost se plati. Ale je fakt, ze spadly na dlazbu jen z asi 6-ti metru.

ale tak zase hodiny musí mít příběh a křest!

Návštěvník Strocek
Odesláno

tvl tak to by mě nasralo s tím orosením, to se prostě nesmí stát. Jinak se vrátím k tomu mačkání tlačítek pod vodou, asi to vydrží, ale někde jsem snad četl, že se to nedoporučuje

Odesláno

tvl tak to by mě nasralo s tím orosením, to se prostě nesmí stát. Jinak se vrátím k tomu mačkání tlačítek pod vodou, asi to vydrží, ale někde jsem snad četl, že se to nedoporučuje

do WR 100 ne, u WR 200 to nevadí

Odesláno

Co se tyce mackani tlacitek pod vodou, tak sem to prubnul u Gulfmanu a Gulfmasteru a v pohode.

Akorat tedy sem u Gulfmasteru neodaretoval korunku, to pisou vylozene v navodu, ze to jako ne.

BTW v tuhle chvili maji hodinky asi -10, kontroloval sem je v prubehu, zda nedochazu pri ochlazovani k oroseni a vse je ciste. Po vytazeni z mrazaku jeste prubnu udelat nejake foto (jestli to pujde).

Odesláno

BTW v tuhle chvili maji hodinky asi -10, kontroloval sem je v prubehu, zda nedochazu pri ochlazovani k oroseni a vse je ciste. Po vytazeni z mrazaku jeste prubnu udelat nejake foto (jestli to pujde).

Uvítám

Odesláno

Takze...

Hodinky sem vytahl z mrazaku, jaka byla presna teplota po vytazeni nevim, protoze Gulfmastery pod -10 ukazuji jen tri vodorovne carky. Kazdopadne se hodinky zacaly venku okamzite namrzat a mlzit, cili fotky se delaly strasne blbe. Jakmile sem je otrel do par sekund to bylo zpet. Zkusil sem udelat aspon par fotek, pomerne rychle se hodinky ohřály, coz je videt na case na hodinkach a na teplote (v podstate do 5-ti minut se hodinky ohraly o nejakych 10 stupnu).

Gulfmastery a Trasery zcela bez problemu, uplne ciste. U Deep Blue sem mel takovy dojem, ze je zevnitr sklicka uplne neznatelne "povlak" namrazy (ne souvisle ale jakoby trochu mapa). Ale zdalo se mi to jen pod urcitym uhlem dopadu svetla, vyfotit to urcite neslo. Rekl bych, vzhledem ke stari DeepBlucek, ze by to mohla byt takova ta vlhkost, ktera v tech hodinkach je a vysrazi se na prachovych casteckach. Rozhodne ale to neni postrehnutelne a docela je dobre mozne, ze to bylo usmudlane zvenku od neustaleho utirani. Ale v ramci objektivnosti rekneme, ze ano, zde bylo zamlzeni.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Zde je patrne, ze skla jsou cista (ac tedy u Deep Blue bylo mozna zevnitr neco lehce)

Muj osobni nazor je ten, ze pokud se objevi v hodinkach zevnitr zamlzeni, ktere je beznym okem postrehnutelne, je neco spatne. A neni to jen "bezna" vlhkost, nachazejici se uvnitr hodinek.

Odesláno

Dobrej test, jsi teda nadšenec:-) To s tím mrazákem je dobrý, ale neotestuješ zamlžení zevnitř - hodinky jsou krásně vychlazené celé a po vyndání na nich začne kondenzovat vzdušná vlhkost z vnější strany - takže se zvenku zamlží a namrznou. To je ok. Průkaznější by bylo to, co se povedlo včera nechtěně mě - hodinky byly zahřáté na teplotu ruky a pak se sklíčko vystavilo teplotě cca -10 stupňů. Hodinky byly ale stále na ruce. Takže to sklíčko byla nejstudenější část a právě na něm může kondenzace začít.

Kdysi jsem to viděl u jiných géček, ty se ale zevnitř zamlžily v bazénu ve vodě cca 25 stupňů - to se mi zdálo už divné, takže byly v reklamaci. Tohle tady neřeším, protože v hodinkách by muselo být vakuum nebo vzduch absolutně bez vlhkosti, což není. Zkusím si s nimi pro srandu ještě dneska pohrát, jestli se mi to podaří navodit. Podstatou toho, aby se to dalo nasimulovat, je mít hodinky v normální pokojové teplotě a pak prudce ochladit sklo. 

Odesláno

.......Průkaznější by bylo to, co se povedlo včera nechtěně mě - hodinky byly zahřáté na teplotu ruky a pak se sklíčko vystavilo teplotě cca -10 stupňů. Hodinky byly ale stále na ruce. Takže to sklíčko byla nejstudenější část a právě na něm může kondenzace začít.

........

........ 

viz moje vcerejsi prvni cast pokusu...

Publikováno Včera, 23:07

Tak delam mrazovy test.

Na Gulfmastery, Trasery a Deepblucka sem polozil led v ruzne dlouhych intervalech (az po 10minut) a sledoval sem, zda se orosi. 

V poradku.

Nyni jsou vsechny v mrazaku, budu sledovat teplotu (na teplomeru Gulfmasteru) a zda se nemaji tendenci "zapařit".

Tim, ze sem mel hodinky v teple a pokladal sem na sklicko led vytazeny z mrazaku sem zacal. Jen sem nedelal fotodokumentaci. Naopak, teprve az pri testu s mrazakem se mozna na Deep Blue objevila mapa s namrazou.

Ale klidne to mohu zopakovat vcetne fotodokumentace. 

Odesláno

Pokus proveden! :-) Vzal jsem kus ledu z mrazáku, kde je nějakých -15 nebo kolik a položil na sklíčko hodinek, zahřátých na pokojovou teplotu (nebyly před tím asi 12 hodin na ruce). Na místě doteku ledu se sklíčkem vznikne jakoby mléčný zákal. Po odstranění ledu začne zákal mizet, během pár vteřin je pryč. Nezůstane po něm žádná stopa - mapa na sklíčku atd.

Pokus zopakován s hodinkami Seiko Monster. Použita stejná kostka ledu, hodinky na teplotě ruky (cca 2 hodiny na ruce). V místě doteku ledu se sklíčkem se na spodní straně sklíčka vytvořil shodný zákal sklíčka. Po sundání ledu zmizel bez následků během pár vteřin.

Pokus zopakován s hodinkami Citizen Eco Drive, vodotěsnost 100m, nikdy neotvíranými. Výsledek je stejný, jako v předchozích dvou případech.

Opar je logicky více patrný proti tmavému pozadí, proto se to u některých hodinek může jevit více a u jiných méně. Protože pravděpodobnost, že troje hodinky různého stáří, z toho dvoje nikdy neotvírané, vykazují nějakou vadou vodotěsnosti je asi taková, že mi spadne na hlavu úlomek somálské výzvědné družice, tak případ uzavírám jako kondenzaci vzdušné vlhkosti ze vzduchu, který je v hodinkách, na sklíčku, která nastane při prudkém ochlazení sklíčka.

Odesláno

Takze jsem taky jeste jednou provedl "ledovy" test. Tentokrat sem led vyloupl z vanicky, vcera sem prikladal celou plochou vanicky a to se led netopil, takze nebyla na sklicku voda. Moje chyba. Omlouvam se.

Testovano tak, ze Deep Blue sem mel jen pri pokojove teplote a Trasery a Gulfmastery na ruce.

Vysledek:

Deep Blue zadne oroseni (pokojova teplota je asi malo nebo mam teple kostky)

Gulfmastery velmi lehky mlecny zapar (temer neznatelny), takze sem je nechal polozene na radiatoru. Pak znova test, kdy teplomer ukazoval 38 stupnu. Kostka ledu na sklicku se zacala roztapet a udelala jezirko (pevna vystoupla luneta), zjisteno vyraznejsi mlecne zapareni (kondenzace) na sklicku (uprostred, okraje ciste). Zmizelo do par vterin. Presne jak popisuje Bushman.

Trasery nic. Na radiator sem je nedaval, na ruce v pohode.

Vysledek neni uplne jednoznacny. Je zvlastni, ze v nekterych hodinkach je vlhkosti vice, v nekterych mene. Mozna to bude jednak prostredim, ve kterem jsou vice casu skladovany (u mne je to doma na baraku, kde je pomerne dost suchy vzduch) a druhak velikosti vnitrniho prostoru (mnozstvim vzduchu). 

Zvlastni je, ze za "beznych" podminek se mi oroseni nikdy nestalo a to jsem delal i obsluhu snehovych del, kdy ma jeden ruce furt v teple a pak ve snehu a tak dokola a na hodinky (tenkrat sem mel jen Trasery na ruce) dopada snih, led, voda, teploty hluboko pod bodem mrazu. Taktez normalka na zimnich vandrech bezne vytahnu ruce rano ze spacaku a jdou rovnou do snehu a hodinky v pohode.

Jeste prilezitostne vezmu Gulfmastery na ruku a pujdu s nima delat hratky ven, do snehu a ledu :-).

Suma sumarum mas Bushmane pravdu, bude to jen vzdusna vlhkost. Nekdo ji ma v hodinkach vice, nekdo mene, ale cim je to zpusobene netusim  :cheers:

Odesláno

Díky za doplňující pokusy, máš pravdu, to zakalení je někdy sotva vidět, ale je. Mám teorii, kterou si ještě ověřím (a kterou tvoje experimenty potvrzují), že zapaření je tím výraznější a zaujímá větší plochu, čím větší je rozdíl teplot sklíčka a hodinek. Když jsou hodinky studený a zchladí se sklíčko, nevznikne buď žádný zákal, nebo jen minimální. Když jsou hodinky ohřáté, třeba na ruce, a pak se sklo prudce zchladí, to zakalení je výraznější. 

V prodejním vlákně jsou Rangemany, kde prodejce popisuje to stejné zakalení. Poslal je do servisu, vyjádření - zbytková vzdušná vlhkost. Kontrola utěsnění a tlakovka, víc s tím neudělají. 

Odesláno

Zajimave, koukl sem do toho prodejniho vlakna, takze vysuseno ve Fastu, zbytkova vlhkost, tesnost v poradku. Vypada to, ze tedy vlhkost odstranili, udelali tlakovku a pohoda.

Tak to fakt odpovida tomu, co se zjistilo mnoha experimenty.  V nekterych hodinkach je vlhkosti vice, v nekterych mene. Kdyz je ji tam vic, tak i pri mene rozdilne teplote se to projevi.

BTW nedalo mi to a nechal sem Trasery rozehrat na radiatoru a s kostkou ledu je znatelne lehounce mlecne zakaleni. Ale mene nez u Gulfmasteru, Deepblucka trapit nebudu  :notworthy:

Takze jsou dulezite dva (potazmo tri) faktory:

- rozdil teplot

- mnozstvi vlhkosti uvnitr hodinek

a souvisejici celkove mnozstvi vzduchu v hodinkach.

Zkusim sehnat nejaky pohlcovac vlhkosti a dam jej spolecne s Gulfmastery do nejake uzavrene nadoby, odaretuju korunku a necham to tak nejaky tyden-dva-tri. A udelam test znovu.

Odesláno

Kluci, mam dotaz ohledne radiove synchronizace. Hodinky koupeny v CR a kazdou noc synchronizace fungovala paradne. Po preletu do New Yorku uz ale ne. Nastavil jsem samozrejme casove pasmo vychodniho pobrezi, ale hodinky se nechytaji ani na manualni synchronizaci. Neni signal, pritom dle navodu by ten americkej vysilac mel pokryt i NY. Nemate nekdo nejaky tip? Nebo mam proste smulu?

Odesláno

Andy: Pokud po manualnim spusteni synchronizace neni signal (indikace L1,L2,L3), pak zadna rada neni. Jeste zkusit nasmerovat hodinky jakoby "12"-kou smerem k vysilaci, volny vyhled, nejlepe venku. Nehybat s hodinkama. Pokud nemas aspon "L1", je mi lito.

Bushman: Uz jsou tam.

Dva pytliky cerstve ryze.

Odesláno

Kluci, mam dotaz ohledne radiove synchronizace. Hodinky koupeny v CR a kazdou noc synchronizace fungovala paradne. Po preletu do New Yorku uz ale ne. Nastavil jsem samozrejme casove pasmo vychodniho pobrezi, ale hodinky se nechytaji ani na manualni synchronizaci. Neni signal, pritom dle navodu by ten americkej vysilac mel pokryt i NY. Nemate nekdo nejaky tip? Nebo mam proste smulu?

New York je dost daleko, i když by to teoreticky mělo Fort Collins chytat. Ale stačí elektro-rušení, vyšší stínící budovy a teorie jde do prdele. Já jsem měl např problém i při správném nastavení ve Frisku. které je blíž, ale asi v radiovém stínu, místy.

Odesláno

Diky kluci za odpovedi. Tady uprostred Manhattanu jsem asi bez sance. Vysoke baraky a spousta elektrobastlu kolem... Nu coz. Aspon muzu vysledovat odchylku bez synchronizace

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...