Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Dobrý den kolegové,

jsem začínající na tomto fóru a celkově i s hodinkami.

Nedávno jsem zakoupil hodinky Omega, ale nejspíše se jedná pouze o strojek Omega.

Jsou to asi nějaké předělávky z kapesních hodinek, ale rád bych je dal do stavu užívání jako náramkové.

Jsem typ jednoduchých, lehkých tvarů a linií, proto poptávám k těmto hodinkám ciferník (číselník) Omega světlé barvy (bílý, krémový)  průměru 38-39 mm s minutovkou vlevo. Snažil jsem se pohledat, ale bez úspěchu, aspoň ne v tomto rozměru.

Pouzdro hodinek je nejspíše hliníkové a rád bych jej také vyměnil za ocelové. Stávající má průměr 44 mm bez korunky.

Strojek má průměr 38 mm.

Hodinky jsou jdoucí a rád bych strojek nechal na živu.

Jsou tu kolegové kteří mi pomohou a poradí?

Budu rád za každý příspěvek.

Děkuji Vám.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Upraveno uživatelem ivi
Odesláno

Opravdu předělávka, strojek je z kapesních hodinek a pouzdro hliník, jak jsi psal. A protože je to individiální předělávka a sériově se nic takového nevyrábělo, tak pouzdro a ciferník ani sehnat nikde nejde. Ciferník by se musel vyrobit, nebo sehnat plechový originál s poškozeným potiskem a nechat přetisknout, no a pouzdro jedině nějaké přizpůsobit.

Já osobně bych nechal stávající pouzdro, mně se líbí a když ho vyleštíš, bude vypadat parádně. Jen teda nějak vyřešit ciferník, dát hezké ručičky a hodinku budou moc parádní a v podstatě původní.

Jen mě překvapuje, že na mezilehlém kole je vyměněné ložisko. Přesně tuhle závadu vídám u kapesních strojků Omega překvapivě často. Pročpak, neví někdo? Dochází tam k nějakému zvýšenému namáhání? Nějaký konstrukční nedostatek/problém strojků Omega?

Odesláno

Tak to moc děkuji za rady.

Našel jsem nějaké vlákno, kde si kolegové s tohoto fora nechávají renovovat ciferníky v Polsku. Možná pánovi napíšu, jestli bude schopný i přelakování.

Jinak odkazy na ebay.com jsou parádní. To jsem ani nenašel.

Nejspíše asi půjdu cestou výměny ciferníku a vyleštění pouzdra. Leštění jsem již několikrát úspěšně prováděl. 

Potom je tam ještě prasklé sklíčko, které budu muset také vyměnit.

Děkuji Member_50 za pomoc.

Odesláno (upraveno)

Ten cifr co máš, ten má prolisovaná čísla a minutové okruží. Po přelakování to asi nebude o moc lepší, než teď.

Nebo jestli máš šikovné ruce a trochu možnosti, tak si ciferník vyrob, je to jen kus mosazného plechu. Taky bude potřeba zjistit jak máš ten ciferník připevněný ke strojku. Originál má takové tenké nožičky zasunuté do strojku, tenhle to jistě nemá a bude nejspíš přišroubovaný. Mrkni na to.

Ke korunce: Všechno jde, jen jestli to bude mít význam. Tak velkou korunku se znakem omega asi stejně neseženeš, je to stejný případ, jako pouzdro a ciferník. A v originále kapesní omegy korunku nijak značenou stejně neměly.

Chápu, že bys z toho rád měl omegy, ale to by asi byla náročná a hlavně moc drahá cesta.

Upraveno uživatelem Karlos
Odesláno

Hodinky jsem rozebral a ciferník drží na dvou šroubkách. Průměr 40 mm.

Půjdu tedy cestou, nejdříve sehnat ciferník, případně vyrobím a pokusím jej někde natisknout. Možná pán v Polsku by dokázal udělat. Poptám se ho.

U nás to asi nikdo nedělá, tedy jsem se nikde nedočetl.

Karlos, díky za pomoc.

Odesláno

Můžeš si ciferník vyrobit celý sám a skoro zadarmo. Nejdřív to kolečko z mosazného plechu, no a pak si na počítači vytvoř návrh, vytiskni si ho na samolepku a nalep. Pokud ti nebude vyhovovat kvalita, aspoň si tak ověříš jak budou hodinky vypadat, můžeš je nosit a mezitím zadat klasickou výrobu ciferníku, třeba v tom Polsku.

Odesláno

obávám se, že to co vymýšlíš ( a pokud to má k něčemu vypadat ) bude dražší než pořídit nějakou současnou produkci a navíc to bude furt bastl jako prase .....

Odesláno

Jasné, ciferník pořídím nejspíš nějaký z nabídky, aby to určitě nějak vypadalo.

Jen vyberu vhodný rozměr, ručičky a fertig.

Odesláno

Jasné, ciferník pořídím nejspíš nějaký z nabídky, aby to určitě nějak vypadalo.

Jen vyberu vhodný rozměr, ručičky a fertig.

no nevim, navic pises, ze chces novy pouzdro, uprime podle tech fotek maj ty hodinky minimalni cenu, pokud k tomu nemas vztah ( jsou po dedovi atp..) tak si kup jiny, treba seamastery z 70 nebo 60, bude to stat o mnoho min ...

Odesláno

Zdravím, jsem zastáncem toho, aby se raději věci nechávaly tak, jak jsou. Podle fotek odhaduji, že se jedná o hodinky, které vznikly pod hlavičkou LDH - lidové družstvo hodinářů. Dají se tady o tom najít informace. Nechal bych vyservisovat strojek, vyčistit cifr a vyleštit pouzdro. Podle mě mají i v této podobě jistou historickou hodnotu. /Myslím, že jsem je viděl na Aukru, ale můžu se mýlit./ 

Odesláno

Super vlakno. Se zajmem jsem si procet a prohlidl fotky.

Ivimu drzim palce s rekonstrukci ---at uz bude jakkoli rozsahla. Za sebe bych do rekonstrukce (= fin. investice) nesel.

Odesláno

@bithas: děkuji za tip. Pohledám info o LDH. Ale jak píšeš, půjdu nejspíš stejnou cestou. Vyservisovat strojek (to už mám domluveno s Mechano-to je borec).

Na pouzdru už pracuji, už jsem skoro hotov s leštěním. Cifr bych rád bílý, ale možná si nechám poradit. Dám do kupy ručičky a nové sklíčko.

Budou jak ze škatulky. Máš pravdu, dražil jsem je na Aukru.

@Kid_A: jistě sem potom dám nějaké fotky.

Díky všem kolegům za podporu, přeci jsou to první hodinky na kterých si člověk okusí, kam až může zajít.

Ivi.

Odesláno

Já už se těším na výsledek. Ciferník a ručičky můžeš dát podle vlastních představ. A tenhle cifr s ručičkama si schovej, kdyby tě někdy popadlo dávat je zpátky do původního stavu. Jak už tu někdo napsal, i takhle, jako předělávka LDH, je to určitý dobový originál.

Odesláno

Ahoj,

tak jsem trošku popojel a připravil pouzdro na nové sklíčko.

Pouzdro jsem malinko poupravil.

Zhruba 30min. leštění.

Odesláno

Pěkné, mam rad vintage hodinky. Drzim palce ! Akorat bych se obaval, jestli pri noseni nebude hlinik zanechavat stopy na kuzi.

• po měsíci...
Odesláno

Ahoj kolegové,

tak jsem trošku pokročil.

Jelikož jsem nedokázal najít vhodný ciferník z nabídky prodejců, rozhodl jsem jít svou cestou.

Ciferník jsem si zkreslil a za pomocí kamaráda a CNC frézy, vyrobil ciferník dle svých představ. Plech je bronz 0,3 mm.

Nyní ještě potisk tamponem a ciferník bude na světě.

Strojek je na generálce a brzy bude také hotov.

Nechci nic uspěchat, tak netlačím na pilu.

Uvidíme jaký bude výsledek.

Zdravím vás kolegové. 

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...