Přejít na obsah

Jaké digitálky máte dnes na ruce

Návštěvník Chilliluk

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 9,2tis.
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

před 4 hodinami, Gombo napsal:

@jendazhor na stitku je povodna cenav z tej doby v silingoch (ATS)  , takze ano.

Mě těch 490 rakouských šilinků nepřišlo nějak moc. Tak jsem zapojil umělou inteligenci (aby taky k něčemu byla, kdo to má taky počítat, když ne ona...). Musel jsem jí tedy dohledat vývoj inflace v Rakousku. Ale něco vyplodila. A vyšlo jí, že původní cena (nastřelil jsem rok 1977) by dnes odpovídala 123 Eur. Možná je to i správně. I když bych asi měl do výpočtu zadat i třeba vývoj průměrné mzdy nebo jejího mediánu, kupní sílu atd. Ale pro představu by to mohlo stačit.

---

Děkuji za poskytnutí těchto dat o inflaci v Rakousku. Nyní můžeme provést výpočet hodnoty 490 rakouských šilinků z roku 1977 na odpovídající hodnotu v roce 2023, přičemž zohledníme přechod na euro.

Nejprve upravíme náš výpočetní model, aby zohlednil změnu měny. Rakousko přijalo euro 1. ledna 1999, přičemž konverzní kurz byl stanoven na 1 EUR = 13,7603 ATS (rakouských šilinků).

Nyní použijeme tento kód k výpočtu hodnoty 490 rakouských šilinků z roku 1977 v roce 2023:

490 ATS v roce 1977 by mělo hodnotu přibližně 123.17 EUR v roce 2023. To odpovídá přibližně 1694.81 ATS.

Interpretace výsledků:

1. Hodnota v eurech: 490 rakouských šilinků z roku 1977 má v roce 2023 kupní sílu odpovídající přibližně 123,17 eur.
  2. Ekvivalent v šilincích: Pokud bychom chtěli vyjádřit tuto hodnotu v původní měně (což je užitečné pro srovnání), odpovídalo by to přibližně 1694,81 rakouským šilinkům.

To znamená, že kupní síla 490 ATS z roku 1977 odpovídá přibližně 123,17 EUR v roce 2023. Jinými slovy, potřebovali byste asi 123,17 EUR v roce 2023, abyste si koupili to, co jste mohli koupit za 490 ATS v roce 1977.

Tento výpočet bere v úvahu:

1. Kumulativní efekt inflace za celé období od roku 1977 do roku 2023.
  2. Přechod z rakouských šilinků na euro v roce 1999.

Je důležité poznamenat, že tento výpočet nezohledňuje jiné ekonomické faktory kromě inflace, jako jsou změny v produktivitě, technologický pokrok nebo změny v životním standardu. Také je třeba brát v úvahu, že skutečná kupní síla může být ovlivněna mnoha dalšími faktory, které nejsou v tomto jednoduchém výpočtu zahrnuty.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 15 hodinami, t2 napsal:

Nechci se hádat se skynetem, ale za 120 Euro jsou dneska plastové Casia. Tehdy high tech digi stály stejně nebo víc než automaty.

120€ v prepočte na SK je cca 3600ks. To je dosť vela ak uvažime že v 70tych rokoch bola priemerna mzda na SK 2000 korun. Opravte ma ak sa mýlim.

Odkaz ke komentáři

Rádiovky, poslední cca měsíc se velmi zhoršil příjem na všech hodinkách. I na těch, které byly spolehlivé jako WV 59E (ty se chytly naposledy 27.9.) nebo WV M400(naposledy 3.9.) nebo MTG 910D(naposledy x.x.) nebo PRV 1300(naposledy 6.8.)

3.gen Casiotronů dnes ano, ale teď taky víc nechytají než chytají. A ostatní....hanba mluvit GW 5000 nechytají skoro nikdy, FKT 100 byly e začátku stabilně chytající, ale teď už asi měsíc ani ťuk. Topline taky nechytají a tyto Meistery dnes chytily, ale jde spíš o vyjímku. Děje se něco s vysílačem nebo to někdo něčím ruší? Jak jste na tom, chytáte normálně? Já začínám tuto technologii vnímat jako nefunkční a hodinářství ubližující, protože všechny hodinky s příjmem signálu mají hrozně nepřesný chod když běží off line. Asi výrobci ošidily ladění krystalu v očekávání, že se to každodenně srovná. A když teď nesrovná, tak je to děs. Stokrát radši dobrý obyč quartz než takovýto nespolehlivý přesložitělý systém.

A dnešní Meistery sice ukazují, že chytily, ale stejně běží napřed o 2 sec oproti velkým referenčním nástěnným hodinám. ☹️

x20241002_160605.jpg.bb035cb2bd02ae03592f7cef10dbac7f.jpg

Odkaz ke komentáři

Schvalne sem byl kouknout a na okne(kvuli dobijeni) smerem na vysilac, kde mam vicero radiovek, tak asi az na jedny signal chycen.
Obecne na podzim byvaj prijmove vlastnosti horsi. Psalo se zde + zde.

Odkaz ke komentáři

Tak jsem šel rádiovky taky namátkou omrknout. A všechny šlapou na sekundu stejně a hlásí provedenou synchronizaci. Narychlo zkouknuto na modelech LCW-M100T, Gulfman, GS1400, WVA-M640, IRW-M10T, IRW-M200, BGR-3000J.
Jen GWR-B1000 neměli synchro, ale ty ležely někde mimo, takže možná měly horší příjem. Ale jedou taky na vteřinu stejně s ostatními.

Oblast středních Čech.

Odkaz ke komentáři

Taky nepozoruji problém. Mám tedy jen 3 s evropským rádiem - GW-M5610, GW-8900A a PRW-35 a všechny se bez problému nastavily. A to je mám uložené v místnosti, která je uprostřed bytu. 🙂 Vlastně mám ještě u okna jedny baby BGA-2300G a taky OK.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...