Krakonosh Odesláno 24. března 2015 Nahlásit Odesláno 24. března 2015 Sibiř: dobře jsi to zpracoval, mě se to líbíAspoň nebudeš k stáru lítat po schodech jako já...
martar Odesláno 24. března 2015 Nahlásit Odesláno 24. března 2015 (upraveno) Dobrý arch. cenu nezvedáDobrý architekt ne. Geniální architekt klidně chce svou vizi dotáhnout za každou cenu. Takové případy jsou u nejslavnějších domů, vil, zámků, hradů i paláců v historii doložené. Hlavně po mě ale teď nechtěj konkrétní případy @Sibiř: líbi se mi to moc. Slušel by mu větší prostor kolem. Upraveno 24. března 2015 uživatelem martar
lucid Odesláno 24. března 2015 Nahlásit Odesláno 24. března 2015 Hele, když si s architektem nesedneš, tak je lepší nemít žádného, než aby ti podsouval něco co nechceš a tvrdil ti, že to bude v pohodě a že to tak má být.To jsou moudra jak z orákula: když si nesedneš s architektem, tak je to stejný jako když si nesedneš s advokátem, doktorem nebo Tebou vychvalovaným projektantem. Vždyť Tě nikdo nenutí, můžeš si vždy vybrat někoho jiného. A o důvěře a naladění na stejnou notu ten vztah je, jinak nemá cenu.
Návštěvník Mitak Odesláno 24. března 2015 Nahlásit Odesláno 24. března 2015 To jsou moudra jak z orákula: když si nesedneš s architektem, tak je to stejný jako když si nesedneš s advokátem, doktorem nebo Tebou vychvalovaným projektantem. Vždyť Tě nikdo nenutí, můžeš si vždy vybrat někoho jiného. A o důvěře a naladění na stejnou notu ten vztah je, jinak nemá cenu.No zato srovnání "projektant/architekt" - "malíř/malíř pokojů" je moudrost jaksviňa.
lucid Odesláno 24. března 2015 Nahlásit Odesláno 24. března 2015 Máš to blbě, to srovnání je "projektant/architekt" - "malíř pokojů/malíř"
Návštěvník Mitak Odesláno 24. března 2015 Nahlásit Odesláno 24. března 2015 Byl jsem líný to kvůli tobě editovat :-)
hedonista Odesláno 24. března 2015 Nahlásit Odesláno 24. března 2015 Lucid +1Architekt by se měl s tebou sžít, měl by znát tvoji osobnost, tvou rodinu, práci, aktivity, zájmy atd. Podle toho pak navrhne boudu přesně na míru.Holt co Čech, to architekt. Nechápu, kde se ta averze bere. Naše města a vesnice bohužel potom vypadají, tak, jak vypadají. Nejde vždy jen o objekty samotné, ale i do zasazení do krajiny, města, ulice atd. nebo použití zcela nevhodných materiálů, tvarů a barev.Dobrý architekt si do své práce kecat nenechá!
Návštěvník Mitak Odesláno 24. března 2015 Nahlásit Odesláno 24. března 2015 Lucid +1Architekt by se měl s tebou sžít, měl by znát tvoji osobnost, tvou rodinu, práci, aktivity, zájmy atd. Podle toho pak navrhne boudu přesně na míru. Hold, co Čech to architekt. Nechápu, kde se ta averze bere. Naše města a vesnice bohužel potom vypadají, tak, jak vypadají. Nejde vždy jen o objekty samotné, ale i do zasazení do krajiny, města, ulice atd. nebo použití zcela nevhodných materiálů, tvarů a barev.Dobrý architekt si do své práce kecat nenechá!Prosím tě, co je toto zase za pí.čovinu ? Co to znamená, že si dobrý architekt do své práce kecat nenechá ? To jako, že si prostě něco nakreslí a dodatečné připomínky jsou mu ukradené ? Ideální stav je samozřejmě takový, kdy architekt i stavitel jedou na jedné vlně a oba mají soudnost (a taky nekonečně peněz, času a trpělivosti na vymýšlení blbin). Najít takovou shodu je častokrát nemožné a člověk musí těch architektů vystřídat několik. Já žádnou averzi vůči architektům nebo nedejbože dobréarchitektuře nemám. Ale protože mám nějaké zkušenosti, technické vzdělání a prostorovou představivost a dům jsem stavěl na běžné vesnici na běžném 1000m2 pozemku, kde by cokoliv vybočujícího z běžných tvarů působilo jako pěst na oko, tak jsem usoudil, že architekta nepotřebuju. Nespletl jsem se. Na to, abych poskládal dispozice podle sebe, na toho ho fakt nepotřebuju. Pokud bych se někdy v budoucnu zbláznil a rozhodl se, že si postavím něco nového na pozemku přtkrát větším a budu tam chtít nějaké vychytávky, které by dům zvětšily na vilu, tak si rád dám tu práci, že si najdu architekta, se kterým si budu rozumět a oba dva se budeme snažit, aby se o tom objektu mohli příští architekti učit.
adamo Odesláno 25. března 2015 Nahlásit Odesláno 25. března 2015 Čím jednodušší dům, tím víc potřebuje architekta. Ne že bych byl nějak extra starý a zkušený, ale prozatím všechny dispozičky, které jsem dostal na stůl naskicované od investorů nearchitektů, se vyznačovaly společnými vlastnostmi:- Rozměry mimo realitu (typicky rozměry schodišť nebo nábytku)- Nedomyšlená místa dispozice s dovětkem "jenom tady toto se musí nějak vymyslet". Nutno podotknout, že většinou takové něci nebývají řešitelné "nějak", ale jedině tak, že se to navrhne úplně jinak. Ale jak tady už někdo psal. Co Čech, to architekt. A podle toho to tady vypadá :-) Čest světlým výjimkám. Na druhou stranu musím uznat, že je také spousta architektů - prasat.
sibirnaya Odesláno 25. března 2015 Nahlásit Odesláno 25. března 2015 Čím jednodušší dům, tím víc potřebuje architekta. Ale jak tady už někdo psal. Co Čech, to architekt. A podle toho to tady vypadá :-)a co mam teda blbe na baraku?
martar Odesláno 25. března 2015 Nahlásit Odesláno 25. března 2015 Myslím že to adamo myslel obecně. Ty máš spíš byt s terasou a garáží v zahradě. Což je koncept, který se mi vždycky hrozn? líbil, a mít velký pozemek (od půl hektarů výš), taky bych šel touto cestou.
sibirnaya Odesláno 25. března 2015 Nahlásit Odesláno 25. března 2015 je fakt, ze pozemek neni velky, ale na druhou stranu, ani maly.. 1350m2..
adamo Odesláno 25. března 2015 Nahlásit Odesláno 25. března 2015 Sibiři, zrovna od tebe jsem takovou vztahovačnost nečekal Tvůj dům je v pohodě. Ale když sis takový dům postavil, tak přece sám vidíš co se staví kolem a co jsem měl na mysli... Měl jsem spíš na mysli to, že vymyslet jednoduchou dispozici a jednoduchá technická řešení je složitější než ta velkorysá. Proto právě lidé s omezeným rozpočtem by měli vyhledávat architekty, aby jim navrhli za jejich peníze co nejvíc muziky. Tak nějak zjišťuji, že spousta stavitelů si dostupnost služeb architekta neuvědomuje a tak je hned ze startu ani neosloví. Naopak lidi, kteří váhají a nakonec se rozhodli za náma přijít, tak byli příjemně překvapení výsledkem. Architekt má totiž výhodu v tom, že se touhle prací zabývá pořád, tudíž má s největší pravděpodobností v oboru větší rozhled než investor. A opravdu neplatí, že dobré řešení = drahé řešení. Architekt není o penězích, fakt ne. Je to o tom, jak moc vám záleží na prostředí, ve kterém budete celý život žít.
ivan_989 Odesláno 25. března 2015 Nahlásit Odesláno 25. března 2015 (upraveno) Dobrý arch. cenu nezvedá Niekto tu pisal, ze isty druh architektov si stavia pomniky prostrednictvom investora. Ja som mal to (ne)stastie prave na takeho, a naviac to bol moj znamy. Originalna stavba, to ano. Ale vo vykonavacom projekte boli nedotiahnute realizacne detaily, stavbari nadavali a museli improvizovat, realizacia jeho napadov bola fakt finance vycerpavajuca. Snazil som sa mu vysvetlit ze pekne je to, co je aj uzitocne. Ale nie vzdy to slo. Proste su architekti-umelci a architekti-technici. edit: idealne je ked architekt navrhne aj cenovo efektivny sposob materialno-technickej realizacie svojich napadov. Ja som musel hladat alternativy jeho navrhov, lebo to sa fakt nedalo utiahnut. Upraveno 25. března 2015 uživatelem ivan_989
sibirnaya Odesláno 25. března 2015 Nahlásit Odesláno 25. března 2015 Nedávno jsem ve vláknu o dřevostavbách postoval tento dům, kolem kterého jezdím. Myslím, že jej taky dělal člověk oboru znalý. Jen z fotek není vidět ne úplně šťastný výběr pozemku, který třeba u mne hrál velmi významnou roli...jak říká poučka amerických realitních makléřů: 3 nejdůležitější pravidla - a ) location, b ) location, c ) location. ja to vsechno beru, ale ty pozemky sou cim dal drazsi, a je fakt, ze koupit 1000m2 a vic v Brne je orisek - respektive drahy jako prase. v okoli je to lepsi, ale taky zadny terno. a vyhledy se tu nikde moc extra nekonaj, no
Návštěvník Mitak Odesláno 25. března 2015 Nahlásit Odesláno 25. března 2015 a co mam teda blbe na baraku?Nic, z venku to vypadá v pohodě - jednoduše a jestli ti vyhovují vnitřní dispozice víš jen ty sám.
Návštěvník Mitak Odesláno 25. března 2015 Nahlásit Odesláno 25. března 2015 (upraveno) Mně by třeba k nekoupení stačilo jen to, že má příjezdovou stranu od jihu a při běžné velikosti pozemku se to pak špatně řeší. Mimochodem: Vedle ocelárny to musí být industriální sen :-) Ad Lentilka: Jak se tam budou dostávat opilí ? Upraveno 25. března 2015 uživatelem Mitak
Návštěvník Zmizík Odesláno 25. března 2015 Nahlásit Odesláno 25. března 2015 Jj, location. Může mně jebnout, když vidím najebaný vedle sebe kanadskej srub, funkcionalistickou vilu, new šumperák a třeba nějakou architektovu pomstu. Jsou takový celý čtvrtě!
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se