Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
Na dovolené (ještě zarostlý Peloponéz) jsem vyfotil 50snímků na film a 170 na digitál. Velké fotky jsem dělal jenom z filmu. Proč asi?

Já jsem na tom podobně.

Nejen, že se mi fotky z negativu líbí subjektivně více (nemám rád sterilní hladkost digitálních sobourů), ale hlavně je mám i výrazně lepší kompozičně.

Když fotím na kinofilm, postavím stativ, nasadím přechodový filtr či polarizák a přemýšlím.

Když fotím na digitál, tak se k tomu dokopu málokdy. Většinou něco cvaknu z ruky (spoléhaje na stabilizaci a úpravy v počítači) a pak to doma stejně smáznu :)

Takže na krajinu a podobně volím kinofilm a na takové ty věci jako "synovec blbne v bazénu" a "pes aportuje klacek" mám digitál.

• Odpovědi 55
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno
Na dovolené (ještě zarostlý Peloponéz) jsem vyfotil 50snímků na film a 170 na digitál. Velké fotky jsem dělal jenom z filmu. Proč asi?

Já jsem na tom podobně.

Nejen, že se mi fotky z negativu líbí subjektivně více (nemám rád sterilní hladkost digitálních sobourů), ale hlavně je mám i výrazně lepší kompozičně.

Když fotím na kinofilm, postavím stativ, nasadím přechodový filtr či polarizák a přemýšlím.

Když fotím na digitál, tak se k tomu dokopu málokdy. Většinou něco cvaknu z ruky (spoléhaje na stabilizaci a úpravy v počítači) a pak to doma stejně smáznu :)

Takže na krajinu a podobně volím kinofilm a na takové ty věci jako "synovec blbne v bazénu" a "pes aportuje klacek" mám digitál.

Návštěvník maxigabrielg
Odesláno

je to podobna nalada ako ked sa prechadzalo z LP na CD ...

Odesláno (upraveno)

Máš mizerný digi? :)

Upraveno uživatelem old black
Odesláno

Máš mizerný digi :smile_anim:

To nemám :photo: , ale na film fotím na Contaxe. Ten fotí s Zeissovýma objektivama a tak si myslím, že digi má ještě co dělat. Ale je fakt, že věci na kterýchj mi záleží fotím na film a mamču před palmou na digi. Jenomže na té dovolené mi došel film a než jsem ho dostal z auta, tak jsem fotil na digi a z toho se nic neujalo. Ne že by to nebylo kvalitní, ale prostě se mi to nelíbilo, bylo to takové ploché. A to jsem to kontroloval všechno v počítači. (film jsem si naskenoval) :mad:

Odesláno

Hele, pánové, nejsem profifotograf, ale mám pocit, že tu diskutujou špionážní družice. Koho jinýho dneska ještě ve fotografii zajímá rozlišení ??? Už kinofilm je naprosto dostatečnej, pixly přinášejí jednoduché a bleskové šíření, množení, upravování, vyřezávání (tady asi jsou ty pixly třeba). Ale já stejně nejhezčí fotky v životě viděl natisklý na papíře.

Odesláno

Ne vyvolaný - na negativy nebo diáky ( i když miluju tu jejich falešnou plastičnost v prohlížečce ) nebrejlim. Myslím normálka natislý, nebo prosvícený, nastříkaný, pomalovaný já nevim co ještě na papíře na zdi, s prostorem před fotkou, šampáňo, jahůdky, muzika a tak..... :)

Odesláno
Ne vyvolaný - na negativy nebo diáky ( i když miluju tu jejich falešnou plastičnost v prohlížečce ) nebrejlim. Myslím normálka natislý, nebo prosvícený, nastříkaný, pomalovaný já nevim co ještě na papíře na zdi, s prostorem před fotkou, šampáňo, jahůdky, muzika a tak..... :)

Aha, da, panemaju ;)

Ja to pochopil jako totalne nekritickou adoraci filmu bez nejmensiho milosrdenstvi vuci modernim technologiim ;)

(Sorry, mam dneska nejakou rejapci naladu :D )

Odesláno

Ne, to né, myslím, že je to jedno.

Co mi ale přijde VRCHOLNĚ nespravedlivé je to, že jsem třeba zanedlouho mohl mít 20 megovou fotku a budu mít jen ubohou 16 megovou, protože jsem focení uspěchal :D :D . Uklidňuje mě jen to, že za rok budu moct mít 30 megovou :D.

Chudáci fotografové, aby si kupovali porád nový foťáky. Jak dlouho se to vůbec odepisuje, vždyt je to za rok na vyhození (pro profíka, co mu na sobě záleží).

Odesláno
Ne, to né, myslím, že je to jedno.

Co mi ale přijde VRCHOLNĚ nespravedlivé je to, že jsem třeba zanedlouho mohl mít 20 megovou fotku a budu mít jen ubohou 16 megovou, protože jsem focení uspěchal :D :D . Uklidňuje mě jen to, že za rok budu moct mít 30 megovou :D .

Chudáci fotografové, aby si kupovali porád nový foťáky. Jak dlouho se to vůbec odepisuje, vždyt je to za rok na vyhození (pro profíka, co mu na sobě záleží).

Chm...

Stejne jsou ty megapixely neco jako procenta o ktera zhubnete... :D

Kdyz je dobrej fotograf, tak fotka z 6MP kompaktu stejne strci do kapsy foto od blbyho fotografa, byt by fotil Markem XII ;) Ale to, ze dobrymu fotografovi se dobrej HW hodi, uznavam...

Odesláno (upraveno)
Ja to pochopil jako totalne nekritickou adoraci filmu bez nejmensiho milosrdenstvi vuci modernim technologiim ;)

Špatně - já třeba digi mám, oužívám ho a jsem s ním spokojený. Rychlost, možnost posílat mailem, možnost si nechat udělat fotku v digilabu..... To je všechno fajn, ale já udělal pokus, kdy jsem nafotil stejnou věc digi zrcadlovkou za cca 50 kKč pak digi krabičkou a normální zrcadlovkou na film. Zvětšil jsem to všechno na A4 a nechal hodnotit ve firmě 15 lidem, laikům. No a kromě 1 dalo na 1. místo 14 lidí film

Upraveno uživatelem Honza49
Odesláno

Problém není v technologii, ale v dokonalosti provedení technologie. Zatím co film je na vrcholu již x let, digitální technologie je v pořád ještě v plenkách. Dejme pixelům čas a uvidíme co dokáží. Já např. vytáhnu ze šuplíku 8 let starou Minoltu zrcadlo a nabouchám bez problémů na film36s 10-15 použitlených fotek. Naproti tomu s Fuji 9600 jich je ze 100 použitelných max 5 :) A je to opravdu dáno hodně tím, jak se na fotku připravuju a co všechno "zmáčknu".

Odesláno (upraveno)

Honzo49 - miluju vědecký statisticko-objektivistický přístup, bravo!! A proč si ten film vybrali? Zkoumal jsi to? To je fakt zajímavý, totiž ten jednoznačný výsledek naprosto odlišný od toho, co si myslí profíci. To se musí rozebrat! Aby fotografové nedopadli jako architekti ;) například - totální odtržení od tužeb klientů :D :D.

Upraveno uživatelem cigi
Návštěvník maxigabrielg
Odesláno
Honzo49 - miluju vědecký statisticko-objektivistický přístup, bravo!! A proč si ten film vybrali? Zkoumal jsi to? To je fakt zajímavý, totiž ten jednoznačný výsledek naprosto odlišný od toho, co si myslí profíci. To se musí rozebrat! Aby fotografové nedopadli jako architekti ;) například - totální odtržení od tužeb klientů :D :D.

dobra otazka! Podla coho to hodnotili? myslim ze digi za 50 tisic je uz pridobry fotak na to, aby uplny neskuseny clovek stacil byt dobrym porotcom!

Odesláno

Nevím, prostě hodnotili podle toho, co se jim nejvíce líbilo. Ten pokus jsem zkusil, protože jsem se dozvěděl o něčem podobném, kdy si to vyzkoušel profik na zákaznícíh. Většině se líbily fotky z filmu. Ale myslím, že je to stejně jedno. FOtka je o pocitech a základ je dobré oko. Digi nebo film je až na dalším místě.

To maxigabriela - myslím, že jsme to spolu cca před rokem probrali v takovém malém fotoobchůdku na Kuřím rynku v Ostravě. Jestli se nemýlím.

Odesláno

Jasně Honzo, ale stejně je to nejzajímavější k tématu, takže, co hodnotili? Snad to, jak se šklebí kolega? Napiš prosím konkrétní poznatek, a ne to, že je všechno jedno - to si du dát lano, fakt.

Myslím, že takováto laická hodnocení jsou sice náhodná a subjektivní, ale tak jednoznačný výsledek je na druhou stranu naprosto nezkreslený detailními pseudokriterii - laici jdou prostě po tom důležitém, není-li skryté, ale to tady není.

A já mažu do sklepa pro krabici od bot s manuálním nikonem a do profilabu nakoupit kinofilm !!!

Odesláno

Cigi, mě je úplně jedno, co si o tom myslíš. Na fotce byl strom. Jo a objektiv na tom kino foťáku byl Planar 1,4/50, jeden z nejlepších objektivu, který existuje. Může to být i tím. Jinak čtu názory odborníků, ale taky si vytvářím vlastní. No a v tomto případě, fotím na Zeisse, mě ještě digi nepřesvětčilo, abych film zcela zavrhnul. Jak jsem napsal výše, fotím i na digi.

Ještě bych Tě chtěl požádat: jaký objetiv máš na tom Nikonu a jaký na digi. Nemáš na tom Nikonu nějaký šunt ze dna od pivové flašky a na tom digi L objektiv od Canonu? Pak bych věřil, že digi máš lepší.

Myslím, že by byl čas tuto diskusi ukončit. Foť si na to nejkvalitnější co je - digi a já si budu fotit na to nejkvalitnější co je - analog. Nejdůležitější je přece fotka, a je jedno čím to kdo dělal.

Odesláno

Ach jo, chronomag je prostě chronomag... ček se chce dozvědět co nejvíc o zajímavým a vypovídajícím testu, a hned je čas ukončit diskuzi, protože je to vlastně jedno - tak si to nech pro sebe, no.

Odesláno
Cigi, mě je úplně jedno, co si o tom myslíš. Na fotce byl strom. Jo a objektiv na tom kino foťáku byl Planar 1,4/50, jeden z nejlepších objektivu, který existuje. Může to být i tím. Jinak čtu názory odborníků, ale taky si vytvářím vlastní. No a v tomto případě, fotím na Zeisse, mě ještě digi nepřesvětčilo, abych film zcela zavrhnul. Jak jsem napsal výše, fotím i na digi.

Ještě bych Tě chtěl požádat: jaký objetiv máš na tom Nikonu a jaký na digi. Nemáš na tom Nikonu nějaký šunt ze dna od pivové flašky a na tom digi L objektiv od Canonu? Pak bych věřil, že digi máš lepší.

Myslím, že by byl čas tuto diskusi ukončit. Foť si na to nejkvalitnější co je - digi a já si budu fotit na to nejkvalitnější co je - analog. Nejdůležitější je přece fotka, a je jedno čím to kdo dělal.

Ehm... dulezita je fotka a ne cim to kdo delal. Jo. Ale nejdulezitejsi je fotograf ;)

Pokud je dobrej fotograf, vi jak fotit a ma napad, tak at si klidne foti na kompakt ;)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...