Přejít na obsah

Mitákova cesta ke sbírce a dědictví

Návštěvník Mitak

Doporučené příspěvky

Návštěvník Mitak

Po nákupu želv jsem začal po pár týdnech až měsících, kdy jsem se musel věnovat víc výletům, dětem, ženě a práci, chodit znovu denně na fórum. Inzeráty jsem ale samozřejmě nepřestal sledovat nikdy :-) A u některých hodinek jsem byl vždy připravený otevřít peněženku na první dobrou ? např. mi unikly tak dvoje vintage Seika za dobrou cenu. U třetích se to ale podařilo. A podařil se zrovna naprosto legendární kus navíc od spřáteleného Jeronima, který bydlí půl hodiny ode mě. Jeronimo mi prodal Seiko 6139-6002 ?Pogue?.

Stejně tak, jak jsem si několik příspěvků zpět udělal seznam moderních Seiko potápek, které bych měl rád ve sbírce, tak mi časem v hlavě vykrystalizoval seznam vintage Seiko chronografů, které bych rád koupil co nejdřív, než budou stát nesmyslně moc. Ony totiž možná už teď stojí nesmyslně moc :-) Jako základní čtyřku, které nepotřebují ani číselné označení, beru tyto hodinky: Bullhead, UFO, Kakume a Pogue. Jsou tu samozřejmě i další chronografy z rodiny 6138/6139 strojků, které rád přivítám na mém zápěstí, ale po těchto čtyřech půjdu primárně nejvíc. Psát o nich nějaké historické podrobnosti je asi nošení dříví do lesa, nikdy bych neobsáhnul tolik zajímavých detailů a souvislostí jako specializované články.

Když se mi na mobilu objevilo upozornění, že Jeronimo prodává Pogue, tak jsem okamžitě psal zprávu, že je beru, ale ve skutečnosti jsem ani nedoufal, že budu první, protože po těchto hodinkách je velká sháňka. Ani jsem se s Jarkem nebavil, kolik lidí ho vlastně oslovilo, ale možná to nakonec nebylo tak velké množství, protože i když jsou hodinky za dobrou cenu a bez jakýchkoliv aftermarket dílů, tak nejsou v dokonalém stavu a na netu se dají najít lepší kusy. Navíc potřebovaly i servis.

Želvy jsem měl na ruce snad druhý den a jel jsem s dětma do Zlína vyzvednout si další Seika :-) Stav hodinek pro mě nehrál až tak velkou roli, protože cena byla taková, že bych je za ni prodal okamžitě s přehledem dál a překousnul bych i horší stav. Na hodinkách jde vidět spousta nedokonalostí a poškození časem, ale myslím, že jim to i vzhledem k původnosti všech dílů jen přidává ten správný nádech starých hodinek, prvních sériově vyráběných automatických chronografů na světě ? a ty přece musí mít něco za sebou a mít na těle pár šrámů nebo dokonce fleků a korozi.

Pouzdro má u devítky drobnou promáčklinu/ťukanec, vložka lunety je v docela dobré kondici, ručky taky, sklo je nové, původní tah je samozřejmě vytahaný, ale není to nic hrozného. Jen koncové dílky tahu u pouzdra se někdo pokoušel hodně barbarsky brousit, ty by možná potřebovaly Jeronimovu odbornou péči a drobnou opravu. Číselník má na dokonalém zlatém sunburstu pár drobných pih, ale řešit se to bohužel nedá, takže jsem se s nima smířil. S čím jsem se ale nesmířil, je sice originál Seiko ale barevně nepasující černá vnitřní luneta. Na správné Pogue podle mého patří žlutá a to i za cenu neoriginálního dílu. Luneta by navíc měla být otočná, ale otočit s ní nejde. Stejně tak je pootočený ukazatel dne, který je potřeba opravit.

Hodinky jsem tedy s láskou a absolutním nadšením z jejich vlastnictví pár dnů hrdě ponosil a pak bohužel odeslal k Tondakovi na dohodnutý servis, kde si pár měsíců pobudou. Věřím, že jsem udělal dobře, ukazatel dne nefungoval dobře a hodinky se žlutou lunetou určitě budou vypadat ještě líp. Přechod ze zlatého ciferníku na pepsi lunetu přes černou vnitřní lunetu nevypadá tak dobře jako přes žlutou barvu. Pokud by byla vnitřní luneta původní, ale vybledlá do bíla jako u mnohých kusů, tak bych to snad z důvodu úcty k původním dílům nechal být, ale takhle mi to vadí víc než fleky a škrábance.

Nepříjemným důsledkem tohoto nákupu je fakt, že jsem se odhodlal nakupovat vintážky a začal je milovat i přes všechny nedostatky, kterýma staré hodinky trpí. No a to, že jsem je odeslal po pouhých pár dnech na ruce do servisu a na dlouho tím o ně přišel, způsobilo to, že jsem chtě nechtě musel zapnout Ebay a začít hledat něco dalšího, co budu moct nosit místo nich. Ale to už je na další kapitolu?

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 129
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Návštěvník Mitak

Po nákupu Pogue musely následovat jedny jediné hodinky ? král mezi Seiko chronografy 70.let ? 6139-0040 Bullhead. Hodinky, které vypadají jinak než tehdejší chronografy, ale vyčnívají i mezi současnýma hodinkama.

Pokud bych nekoupil velkou náhodou Pogue, tak Bullheady by byly první vintážky kromě Primek, které bych kupoval. Jsou to natolik ikonické hodinky, že i kdybych už nikdy žádné další vintážky nekoupil, tak tyto by mi možná stačily. Ne, to je samozřejmě nesmysl :-) Ale jsou to vhodné hodinky na machrování v jakékoliv době, ne jen čtyřicet let po jejich vyrobení.

Bullheady jsem tedy na netu hledal vyloženě cíleně a nebyl jsem ochotný moc dlouho čekat. Stopovat je na fóru a myslet si, že bych zrovna já stihl být při případném prodeji první bylo bláhové. Jediný rozumný zdroj je v tomto případě Ebay, kde se člověk musí spolehnout na svůj vlastní rozum, opatrnost, dostatečné studium dané tématiky a trochu štěstí.

Existují dvě barevné varianty, ze kterých jsem bez nějakých křečí vybral tu hezčí, více retro - hnědou. Hodinek v nabídce bylo spousta, řekněme dvacet kusů. Z nich malá část byly aukce, které nemám moc rád, protože s nima nemám příliš zkušeností, ale čistě teoreticky jde na nich koupit za lepší cenu. Malá část byla u evropských prodejců, kde člověk nemusí řešit proclení a případné další poplatky. A ten hlavní zbytek byl u velkých zahraničních překupníků, kteří se nikdy neštítí hodinky skládat z několika kusů, klamat zákazníky v popisu, fotit jen to, co se jim hodí a tak dále.

Jeden z těchto velkých překupníků z Ekvádoru měl dokonce sedm těchto Bullhead hodinek a to jen v hnědé barvě plus několik dalších v černé. Běžné cenové relace se pohybují mezi patnácti až pětadvaceti tisíci, takže jsem se smířil s rozpočtem kolem dvaceti tisíc a snažil se pečlivě vybírat. Mým cílem byl hlavně hodinky v co nejpůvodnějším stavu, dále pokud možno nepřeleštěné, což většinou bývá uděláno špatně a hodinky sice vypadají na první pohled dobře, ale ztrácejí své původní detaily. A až jako poslední kritérium jsem bral cenu. Po dlouhém hledání jsem se nakonec smířil s tím, že to bude právě tento Evkádorec, od koho hodinky koupím. Většina jeho hodinek vypadala, že má původní díly, ale zároveň většina nebyla poskládána tak, že bych byl spokojený. Bullheady mají tři základní modelové odlišnosti, kdy podle ciferníku jim odpovídají další detaily a mým požadavkům nakonec vyhovoval snad jen jeden jediný kus, ale naštěstí s relativně přijatelnou cenou.

Dohoda s prodejcem byla velmi snadná a rychlá, sám nabídl deklaraci nižší ceny, která mě odprostila od DPH a hodinky byly za pár dnů doma. Jsem opravdu spokojený. Hodinky vypadají v lepším stavu, než na fotkách prodejce. Hlavně se mi splnilo to, co jsem chtěl nejvíc: Hodinky, pokud jsou složené z více kusů, tak jsou složeny tak, aby správně odpovídaly historické předloze a nemají žádné aftermarket díly, kromě tahu, který byl ale dopředu inzerovaný jako nový. Navíc nejsou přeleštěné a hrany jsou nádherné. Na některých místech jde dokonce stále vidět původní továrenský brus. Hodinky drží čas velmi spolehlivě a do vody je brát nebudu, takže nemám důvod se teď starat o nějaký servisní zákrok.

Předpokládám, že ceny Seiko chronografů budou už jen stoupat a rád jsem si odškrtnul položku těch nejznámějších, které už teď se drží cenou nejvýš. Nehodlám z nich dělat ale nějaké trezorovky, nosit je budu klidně denně. Jsou velmi pohodlné. Pouzdro je podle papírových předpokladů velké (44 mm), ale kónicky se směrem vzhůru zužuje, takže luneta má jen nějakých 39 ? 40 mm a pouzdro navíc nemá žádné nožky, takže tyto hodinky sednou na ruku komukoliv. Jediný papírový předpoklad, který se tak snadno obelstít nedá, je výška hodinek. Ale ani s tahem nejsou těžké, takže jsou opravdu pohodlné.

Sám nevím, kam se budou ubírat mé další nákupy Seiko chronografů, bude to dané spíš aktuální nabídkou, než mým sháněním. Možná si taky splním sen a koupím něco z mého roku narození 1980, takže asi nějaké quartzky. U Seika je to navíc zjednodušené systémem sériových čísel. Teď mám ale na cestě zas jeden spíš osobnější kousek, i když nic speciálního, takže směle můžu začít sepisovat další kapitolu předtím, než hodinky dorazí.

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...
Návštěvník Mitak

Nevím kolikrát už jsem začínal jednu z kapitol rčením, že se musím vrátit zpátky na samotný začátek a ani teď to nebude jinak :-) Nebude se to znovu týkat mých prvních hodinek, ale budu blízko. Pokud jsem skutečně měl po mých prvních Primkách ještě nějaké malé dětské digitálky, které jsem našel na nějaké staré fotce, tak teď se budu zabývat mýma třetíma hodinkama v životě. Před zhruba rokem a půl jsem o nich psal můj první příspěvek v tomto vlákně. A hned tento první příspěvek, kde jsem si nebyl ani pořádně schopný vzpomenout na mé první hodinky, dokazuje, že jsem nejen zapomětlivý, ale i líný hledat a trochu nad tím přemýšlet.

V podstatě jsem při začátku zápisu mých pamětí udělal jen to, že jsem prošel staré fotky, zalovil v paměti a pak do Google obrázků zadal heslo ?Casio Illuminator?, na základě čeho mi vypadl tento obrázek. Teď už vím, že je to model F-105W-1A a taky to, že má poměrně skromné rozměry, i když ne až tak moc, aby to nemohly být ony, takže jsem začal hledat další podrobnosti. Zjistil jsem, že je to jeden z nástupců legendárního modelu F-91W, který ještě Illuminator neměl a že není vůbec jisté, jestli se v té době ? rok 1993, do které jsem moje Illuminatory původně datoval, vůbec F-105W vyráběly.

Takže jsem místo toho začal hledat historii podsvětlení Illuminator a zjistil jsem, že jsem hodinky mohl dostat k Vánocům nejdřív v roce 1995, kdy byly uvedeny první hodinky s tímto podsvětlením a že ?jedním z prvních modelů byly DW-5600E? (tato neurčitá fráze má svůj další význam, viz níže). Zaradoval jsem se, protože jsem si myslel, že hodinky byly ne úplně malé, což mi F-105W připadají, a že to určitě musely být DW-5600E. Navíc jsem měl velkou radost, že moje Illuminatory byly nástupce legendárních DW-5000, vůbec prvních G-Shocků vůbec. Ostatně jsem nad koupí hodinek z této řady nezávisle na tomto hledáním přemýšlel. Okamžitě jsem tedy objednal ze Singapuru za cenu nižší než směšnou nové DW-5600E. Ostatně cena je nižší než směšná i u oficiální české distribuce, jen je dvojnásobná. Vlastně jsem si myslel, že přímo tento model už v prodeji není, jinak bych ho objednal v ČR za dvojnásobnou cenu a měl ho druhý den na ruce.

A teď malá historická vsuvka: Jak už jsem psal dříve, původně jsem si myslel, že jsem hodinky dostal kolem roku 1993. Bylo to ale později. Byl jsem zmasírovaný televizní reklamou, která ukazovala do té doby neuvěřitelné rovnoměrné podsvícení displeje hodinek, takže jsem tak dlouho o tom básnil, až jsem je na Vánoce dostal. Buď to byly Vánoce 1995 nebo 1996. V době mých 15ti nebo 16ti let. Ale spíš se přikláním k roku 1995, protože v 15ti jsem ještě přemýšlel nad tím, co dostanu na Vánoce. V 16ti už jsem přemýšlel spíš nad tím, jak na Štědrý večer prchnout do oblíbené hospody nebo klubu. No a stejně tak dobře si pamatuju, jak jsem tyto hodinky v 17ti letech prodal jednomu mladšímu klukovi, abych měl peníze na pervitin. To bylo někdy mezi podzimem 1997 a létem 1998. Dodnes vím, o koho šlo. Jen ten kluk skončil jako alkoholik bůhví kde a pochybuju o tom, že ví, kde skončily moje bývalé hodinky. Ale pokud ho někdy potkám, tak se ho určitě zeptám.

Zpět k pátrání: V době, kdy už byly DW-5600E na dlouhé cestě přepravní službou s cenou ?zdarma?, jsem pro sichr začal zjišťovat historii řady F, abych vyloučil případný omyl. A nestačil jsem se divit. Našel jsem různé zdroje informací, kdy byly jednotlivé Casio modely uváděny na trh. Našel jsem, že první DW-5600C se prodávaly už od roku 1987, DW-5600D od 1992, DW-5000 bez označení (pokud takové vůbec existovaly) a hlavně bez Illuminatoru od roku 1995 a ?moje? DW-5600E až od roku 1996, který se mi jeví jako nepravděpodobný.

Na druhou stranu se F-105W-1A začaly dělat roku 2009, ale F-105W-1B už 1996 a hlavně vizuálně prakticky stejná řada F-106W-1A až 1G už roku 1995. Takže že by toto nakonec byly moje Illuminatory? Rozhodl jsem se, že znovu zajedu k rodičům a podívám se na staré fotky, kde by podle velikosti pouzdra na mé ruce mohlo jít odhadnout, jestli jde o model DW nebo F.

No a vzniklo z toho trochu překvapení, protože jsem zjistil, že Casia Illuminator byly až čtvrté. Po prvních Primkách následovaly kolem roku 1987 černé malé digitálky na gumovém racing pásku, který jsem doma ještě našel. V letech 1993 až 1995 jsem měl nějaké nerezové digitálky, možná s kalkulačkou. Z fotek nejde nic moc poznat, skoro na všech fotkách mám hodinky otočené tahem nahoru a hodinkama dolů. Divná móda.

Při pohledu na černé Casia bylo hned jasné, že DW-5600E jsem objednával zbytečně :-) Ale kdo by za ty prachy toho litoval, že? :-) Pouzdro bylo stejné jako F-105W, ale kolem displeje šel vidět žlutý rámeček. Několik hodin jsem hledal na Googlu i dotaz na fóru jsem napsal a po shlédnutí nespočitatelného množství fotek jsem zjistil, že šlo o model W-741-1V z roku 1995, který se například objevil ve filmu Enemy of the State z roku 1998, ze kterého pochází následující fotka.

Pátrání je tedy u konce, ale výsledek mě spíš roztrpčil, protože moje hodinky jsou fyzicky bůhví kde a tento model se shání velmi těžce. Ještě před několika lety se prodávala verze W-741 bez žlutého rámečku, ale teď to bude velká náhoda, jestli se ještě někde objeví. Pokud bych ho ale nesehnal, tak stejně asi neodolám tomu, abych si za pětistovku koupil F105W. Jsou to velmi podobné řady, liší se vodotěsností, ale modul se v roce 1995 dával do obou stejný. Na ruce jsem je ale ještě neměl, v blízké prodejně Casio je neměli skladem. F91W jsem si ale prohlídnul za výlohou a jejich pouzdro jsem vyhodnotil jako naprosto titěrné a že bych je pravděpodobně nenosil vůbec a nestálo mi to za to, je kupovat do sbírky jen kvůli dobrému pocitu, abych je měl. To už je někdy radši koupím synovi.

DW-5600E nakonec dorazily a udělaly mi radost. Jsou vlastně o trochu menší, než jsem si představoval, ale ne zas tak moc. Je to dáno jen srovnáním s moderníma G-Shockama, které se snaží být přehnaně velké. V tomto srovnání dokážou být tyto odolné sportovní hodinky vlastně naprosto decentní. Asi se na ruku nedostanou moc často, ale prostě jsem neodolal mít ve sbírce první řadu G-Shocků za pár šupů.

Odkaz ke komentáři

F 105W ovšem není nástupce F91W. Vyrábějí se od roku 1992. A rozměry jsou téměř totožné, viz:

http://www.casio-europe.com/de/produkte/uhren/collection/f-105w-1awyef/

http://www.casio-europe.com/de/produkte/uhren/collection/f-91w-1yef/

Upraveno uživatelem Frostie
Odkaz ke komentáři

Návštěvník Mitak

F91W mají šířku 33 mm, F105W mají šířku 39 mm. Dej mi zdroj, který říká, že F105W jsou vyráběny od roku 1992. Podle tohoto zdroje jsou F105W-1B vyráběny od roku 1996. Ostatně těžko je mohli vyrábět od roku 1992, když osvětlení Illuminator představili v roce 1995. Žádné F105W bez Illuminatoru neexistují.

http://www.pacparts.com/model.cfm?mfg=Casio&model_id=F105W%2D1B&row_start=1&src_model_id=F105w&action=list_part

Odkaz ke komentáři

F91W mají šířku 33 mm, F105W mají šířku 39 mm. Dej mi zdroj, který říká, že F105W jsou vyráběny od roku 1992. Podle tohoto zdroje jsou F105W-1B vyráběny od roku 1996. Ostatně těžko je mohli vyrábět od roku 1992, když osvětlení Illuminator představili v roce 1995. Žádné F105W bez Illuminatoru neexistují.

http://www.pacparts.com/model.cfm?mfg=Casio&model_id=F105W%2D1B&row_start=1&src_model_id=F105w&action=list_part

105 mají průměr 35,40 mm, 91 33,20 mm. O F105 bez illuminatoru nebyla řeč. Jinak Illuminator byl představen 1992, Casio ho začalo uplatňovat okolo 1995. Omlouvám se za mystifikaci

https://en.wikipedia.org/wiki/Illuminator_(backlight)

Odkaz ke komentáři

Návštěvník Mitak

Zas to čteš špatně :-) Na té Wiki píšou: Jako odpověď na podsvícení Indiglo, které Timex představili v roce 1992, představilo Casio v roce 1995 elektroluminiscenční podsvětlení ve svých modulech.

Upraveno uživatelem Mitak
Odkaz ke komentáři

Zas to čteš špatně :-) Na té Wiki píšou: Jako odpověď na podsvícení Indiglo, které Timex představili v roce 1992, představilo Casio v roce 1995 elektroluminiscenční podsvětlení ve svých modulech.

a píši snad něco jiného?

Odkaz ke komentáři

Jo :-) Že Illuminator byl představený v roce 92. Ale on byl představený až 95. V 92. roce zabodovala konkurence.

Illuminator byl představen firmou Timex v r. 1992 pod obchodní značkou indiglo, casio jej ve svých modulech začalo používat od r. 1995. Koukám, že nejen že neumíš číst v TTD Casio co se rozměrů týče, ale i s angličtinou dost zápasíš,...

Odkaz ke komentáři

Illuminator je obchodní označení podsvícení hodinek Casio. Takže těžko "Timex roku 1992 představil Illuminator pod obchodní značkou Indiglo." :-))))

ok, podsvětlení displeje typu illuminator pod obch. značkou Indiglo představil 1992 Timex, Casio v roce 1995 a nechalo si to zaregistrovat jako TM

Odkaz ke komentáři

Návštěvník Mitak

A ještě něco kámo. Popisek k F105W hovoří následovně:

Abmessungen (H x B x T)

35,40mm x 39,00mm x 9,60mm

H = Höhe = výška

B = Breite = šířka

Takže nemají průměr 35,40 ale 39 mm

Vidím, že zápasíš marně nejen s angličtinou, ale i s němčinou ;-)

Odkaz ke komentáři

A ještě něco kámo. Popisek k F105W hovoří následovně:

Abmessungen (H x B x T)

35,40mm x 39,00mm x 9,60mm

H = Höhe = výška

B = Breite = šířka

Takže nemají průměr 35,40 ale 39 mm

Vidím, že zápasíš marně nejen s angličtinou, ale i s němčinou ;-)

Jo, zápasím. A s dalšími jazyky. Kdyby jsi byl co k čemu, tak pochopíš, že je to neúmyslně přehozeno. 

Odkaz ke komentáři

Návštěvník Mitak

Jestli máš F105W, tak je prosím vyfoť i s šuplérou, ta velikost mě zajímá a ve Zlíně je nemají skladem. Zkusím to za dva týdny v Brně. Na Casio.com dokonce uvádějí rozměr 37,5 x 33,5 cm, takže nevím čemu věřit.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...