Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Oris.

Slovo pochází z keltského ?Aurisa? nebo z římského názvu ?Orusz?. Obojí znamená koryto vodního toku, a dříve pravděpodobně místní výraz pro hölsteinské údolí, popř. místní vodní toky.

Potápky Oris mne zaujaly hned zkraje, kdy jsem vstoupil do tohoto fóra. Tehdy se v prodejních vláknech občas mihly Oris small second, které neměly chybu. Ale já jsem řešil důležitější věci, což v té době bylo dohledat své dávné primky, šedá pyžama:-)

Značka Oris však zůstala v povědomí a když se nějaké hodinky objevily v prodeji, vždy jsem se alespoň juknul.

Tak dlouho se chodí do prodejní sekce, až se Oris utrhne. Nestihl jsem sice zareagovat při první příležitosti, ale druhá už vyšla!

Pokud by tato recenze pomohla při rozhodování jedinému váhavci nebo alespoň na chvíli pobaví, bude splněno.

post-20625-0-97165900-1440255815_thumb.jpg

K historii ORIS

Co jsem dopátral: Společnost Oris byla založena v roce 1904 ve švýcarském městečku Hölstein. Zakladatelé byli Paul Cattin a George Christian a pocházeli z věhlasné hodinářské oblasti Le Locle, ze které si přivedli dvacetčtyři dělníků z uzavřené továrny Lohner & Co.

V roce 1906 otevírají první továrnu z budoucích deseti.

1910 ukončují výrobu kapesních hodinek a věnují se výrobě luxusnějších náramkových hodinek ve stylu Art Deco, což má úspěch. Firmě se daří. Za rok již zaměstnává Oris přes 300 zaměstnanců a staví pro ně byty i domy.

Po roce 1925 Oris opouští od výroby jednodušších kalibrů. Rozjíždí plně elektrifikovaný provoz. Díky složitějším kalibrům se otvírají odbytiště jak v Evropě tak v zámoří.

Roku 1928 umírá spoluzakladatel firmy George Christian a funkci ředitele se ujímá jeho švagr Oscar Herzog.

Firma roste a v r. 1937 otevírá továrnu Biel, ve které rozjíždí výrobu ciferníků.

Kvalitu provedení hodinek Oris potvrzuje v r. 1944 udělením certifikátu kvality Švýcarský úřad pro kontrolu drahých kovů a jakosti pozlacení, kterým potvrzuje zjm. vysokou kvalitu zlacení pouzeder. Vyskoká kvalita ORIS je uznávána záhy celosvětově.

Od roku 1949 Oris zařazuje do produkce stále více poptávané vodotěsné modely.

V šedesátých letech patří k Oris k největším švýcarským hodinářským výrobcům (cca 800 zaměstnanců).

Oris uvádí kalibr 645 s automatickým nátahem, který díky své přesnosti je později Observatoire Astronomique et Chronométrique certifikován jako chronometr (velmi přesné natahovací hodinky, obdobou je označení COSC).

Roku 1970 kupuje akcie Orisu skupina ASUAG holding (Swatch Group) a přiřazuje mu výrobu levných hodinek, možná jako reakci na narůstající oblibu levnějších dovozových quarzových hodinek. Toto krizové období Oris v podstatě přežívá, s tím, že nedochází k razantímu propouštění, ale ani k podstatnému technickému rozvoji.

V roce 1982 odkupuje tehdejší management značku ORIS a vrací ji do osvědčených kolejí, tedy výroby kvalitních mechanických hodinek. O značce ORIS se píše, že nikdy nesklouzla k výrobě quarzových hodinek, ale vypadá, to, že v osmdesátých letech pár hodinek s quarzovým pohonem vyrobila. To ale udělali i renovovanější výrobci.

Stručná recenze

Parametry:

Velikost pouzdra. 44 mm

Luneta: cca 40 mm

Materiál pozdra a tahu: titan

Sklíčko: Safír s antireflexem

Cal.: 633

Vodotěsnot: 1000m

ref.: 633-7541

Heliový ventil

Potápěčská extenze

Popis:

Jak bych svými slovy popsal stručně tyto orisky? Hodinky s vlastní tváří! Tyto Oris diversky nelze zaměnit s žádnými jinými hodinkami. Mají tak markantní znaky, že se již při zběžném pohledu nemůžete mýlit.

Samotné hodinky nepůsobí nijak něžně, ani masivně. Ačkoliv je průměr pouzdra 44 mm, díky jeho orisovského tvaru, kdy se k lunetě zužuje, jsem naměřil u lunety průměr 40 mm.

Tah má specifické napojení na pouzdro hodinek. Má to samozřejmě i své negativum, v podobě limitované možnosti použit neoriginální řemínky. Ale i na Oris druhovýroba myslí, a tak se dají na eBay najít i kožené řemeny s výřezem směrem k pouzdru. Uznávám, že svérázný design nemusí každému sednout.

Kalibr Oris 633 (ETA 2824-2) je ukryt v pouzdru pod šroubovacím dýnkem s Oris znakem uprostřed. Věřím, že po otevření by vykoukl typický částečně červený rotor. Strojek je dle mého názoru v pouzdru lehce pootočen, aby byla korunka umístěna na pozici 4. Na pozici 2 je pak heliový ventil.

Oris 633, base ETA 2824-2, 25 jewels Rozměry: ? 25.60 mm, 11 1/2??? Funkce: Cetnrálí hodinovka, minutovka i vteřinovka, datum na pozici 6, hacking Pohon: Automatický pohon, bi-directionally rotating red rotor Rezerva nátahu:38 hodin Frekvence: 28?800 A/h, 4 Hz

post-20625-0-45970500-1440255585.png

Luneta s červeně obarvenou výsečí mezi 12 a 3 h je to, co dává těmto hodinkám šmrnc. Celočerné, to by byla děsná nuda. Pepsi luneta je označena vždy po deseti minutách číslem a v červené výseči jsou označeny minuty. Pokud by chtěl někdo použít lunetu na počítání vypitých piv, pozor!, na každou minutu vycházejí dvě cvaknutí, aby to nedopadlo špatně :-). Takže raději cvakat po hodinách, je to přehlednější.

Tvar ruček je zřejmý s fotografií, ladí s indexy a lesklé oblemování vypadá efektně, zejména při pohledu na ciferník z úhlu přes namodralý antireflex. AR vypadá, že je vnitřní.

Ciferník těchto hodinek má vzor podobající se cihlám. U Oris divers 300 m jsem si všiml vlnek.

Indexy to jsou malé hroty, uvnitř s lumi. Kdo poznal Monstra, asi nebude z luminiscence nedšený. Funguje, ale k monstrům má daleko. Na cifru je krom loga umístěna info o water resistant podle ISO2281. Někde na netu jsem v diskuzi četl o zkoušce těsnosti podle této normy. Diskutující si u Orisu vyžádal odpověď, kde se dozvěděl zhruba toto: ISO 2281 vybral Oris pro testování oproti jiným (ISO 6425) proto, že je zkouška komplexnější, ač je prováděna v menší hloubce, navozuje více situací jako:

- zkouška se vzduchem 0,5-2 bar ? kondenzační zkouška, .

- zkouška odolnost proti vodě ve vodě, v hloubce 10 cm po dobu 1 hodiny

- zkouška odolnosti proti vodě ve vodě u pohyblivých částí (korunka a ventil) tlakem 5N do

hloubky 10 cm po dobu 5 minut

- zkouška odolnosti proti vodě s různými teplotami (40 ° C, 20 ° C, 40 ° C, vždy u každé 5
minut, v hloubce 10 cm pod vodou) -z
kouška odolnosti proti vodě pod vodou 100 bar na 10minut.
Německé námořnictvo testovlo hodinky na 100 bar po dobu 1 hodiny a vydalo o tom zprávu, která to potvrzuje.

Jinak 1 bar = cca 1 atmosféra = cca 101 kPa = tlak ve vodě v hloubce 10 m (když tak mně opravte)

Tedy zkouška na 100 bar = 1000 m hloubky.

Tolik tedy k údaji o vodotěsnosti na ciferníku.

Oris vyrábí spousty diversek v obdobně tvarovaných pouzdrech jak z titatnu tak oceli.

Krásné jsou Oris small second, podobné jsou třeba Oris Aquis date, skoro stejné, jen s jinou vodotěsností a bez heliáku pak Oris TT1 divers 300 m. Extravagantnější jsou pak Oris Regulateur 1000 m.Velmi krásná jsou i TT1 chrona.

Závěrem

Dostaly se mi do rukou, vlastně na ruku, hodinky, které jsou svébytné, nemají u konkurence vzhledově podobného soupeře. Navíc jsou vybaveny šílenou vodotěsností, kterou ani nemůžu využít. Leda nedobrovolně. Hodinky i s tahem díky použitému materiálu nejsou těžké a dobře padnou na ruku.

post-20625-0-16362500-1440255940_thumb.jpgpost-20625-0-25001500-1440255977_thumb.jpg

Upraveno uživatelem filo-boxer
Odesláno

Vyborny pocin, jen by to chtelo vice fotek ...napr. dynko .. vypichl bych jeste tah ten ma Oris vybornej a spona ? nevim ale myslim ze je taky nadprumerna ....uz si to nevybavuji.... kazdopadne super P3ku :-)

Odesláno

Super pokec, zase jsem chytřejší. 

Jen bych se pozastavil ještě u toho cifru - to je měňavec jak vyšitý. Místo sledování TV si můžete točit hodinkami. Dovolím si Ti tady prsknout pár svých foteček...

post-35497-0-92826000-1440259225_thumb.jpg

post-35497-0-37369600-1440259226_thumb.jpg

post-35497-0-80781900-1440259226_thumb.jpg

post-35497-0-19654300-1440259254_thumb.jpg

• Dát hlas 1
Odesláno (upraveno)

Díky chlapi všem za pozitivní reakce, wizard-ovi za fotky, určitě pokud někdo máte pěknou fotku těchto hodinek, tak sem s ní!

Na sponu jsem zapomněl tak ještě doplňuji pár informací. Skvělá, titanová potvora, mikroregulace, extenze (viz foto níže) a jištění proti otevření, s logem. Délku tahu jsem si seřídil během pěti minut.

Přikládám pár fotek dýnka, a spony i s otevřenou extenzí. :)

post-20625-0-03046000-1440261017_thumb.jpgpost-20625-0-18010800-1440261049_thumb.jpgpost-20625-0-84274100-1440261115_thumb.jpg

post-20625-0-72368200-1440261066_thumb.jpg

Upraveno uživatelem p3k
Odesláno (upraveno)

Pekná recenzia prišla z kraja rázovitého, fajn počítanie :thumbsup_anim:

edit: pozerám, že ju už nejaký umelec stihol oceniť dvomi hviezdičami. Predpokladám, že tento náročný člen je autorom aspoň tucta rozsiahlych recenzií.

Upraveno uživatelem McStinger
Odesláno (upraveno)

na hvězdy se nehraje ;-)

zdravím do Blavy :cheers:

Jinak ještě jednou musím potvrdit slova wizard-ova o cifru, je to ludra proměnlivá (ten cifr :-))

Taky jsem si všiml, že se tyto hodinky fejkují - tož hold a pocta i z Číny :-)

post-20625-0-35502500-1440350163_thumb.jpgpost-20625-0-47226300-1440350178_thumb.jpgpost-20625-0-49514300-1440350195_thumb.jpg

Upraveno uživatelem p3k
Odesláno

jsi hodinkový generál, protože většinu svých úlovků rozpouštíš mezi pěchotu 1;-)

Odesláno

Mel jsem je,byl s nima spokojen a zbavil se jich jen z nudy. Ach jo. Paradni hodinky i recenze. Ta me pripomela,jakej jsem trouba.

Odesláno

Ako fanusik ORISu gratulujem ku krasnemu kusku! Moja otazka k tomuto modelu - su to profi potapky? Ked uz aj na cifru maju spomenutu tu ISO normu, tak to vo mne tak evokuje vyssi standard ako zvycajne potapky.

Odesláno

Recenze stejně poctivá jako ty hodinky. Vypadají opravdu "solidně", velké a těžké já rád, teda pokud to nejsou ruská auta a ženy :-). Ale u hodinek jednoznačně. Osobně musím říct, že mě Orisky nějak nelákají. V prodejní sekci jsem sice váhal, jestli koupit, ale asi do nich musím ještě dozrát. Zatím jsem takové chronoprtě. Gratuluji ke koupi.

Odesláno

Pokud jsou hodinky vybaveny héliovým ventilem, tak věřím, že budou vhodné pro potápění. Tuto vlastnost ale nevyužiju, neholduji tomuto koníčku. Pokud bych změnil názor, určitě bych hodinky nechal zkontrolovat, protože už prošly několika rukama :-)

V 24. 8. 2015 v 11:12, matino napsal:

Ako fanusik ORISu gratulujem ku krasnemu kusku! Moja otazka k tomuto modelu - su to profi potapky? Ked uz aj na cifru maju spomenutu tu ISO normu, tak to vo mne tak evokuje vyssi standard ako zvycajne potapky.

Moc těžké nejsou, díky tomu titanu :-)

Oris dělá i větší diversky.

V 24. 8. 2015 v 14:03, vladacr napsal:

Recenze stejně poctivá jako ty hodinky. Vypadají opravdu "solidně", velké a těžké já rád, teda pokud to nejsou ruská auta a ženy :-). Ale u hodinek jednoznačně. Osobně musím říct, že mě Orisky nějak nelákají. V prodejní sekci jsem sice váhal, jestli koupit, ale asi do nich musím ještě dozrát. Zatím jsem takové chronoprtě. Gratuluji ke koupi.

Jinak k těm ruským autům... Pamatuji si, kdy jsme jako kluci kroutili hlavou, jak je vše ruské masivní, auta, kola (ukrajina) a zejména ty hodinky (kamarád měl ty s budíkem)...

No a dnes, když se na to podívám zpět, tak ty hodinky jsou už malé:-)

Odesláno
  V 23. 8. 2015 v 19:25, kuncák7 napsal:

Mel jsem je,byl s nima spokojen a zbavil se jich jen z nudy. Ach jo. Paradni hodinky i recenze. Ta me pripomela,jakej jsem trouba.

he, jsou tu členové, kteří se ke stejným hodinkám vrátili i potřetí :D ...

Odesláno
  V 24. 8. 2015 v 15:02, p3k napsal:

he, jsou tu členové, kteří se ke stejným hodinkám vrátili i potřetí :D ...

Asi to udelam taky. Jsou paradni,na me trochu lehky,ale zvyknu si :-))))

Odesláno
  V 24. 8. 2015 v 16:20, wizard-ov napsal:

Někdo mne volal? :-)

Ne vážně, na to jak ty Orisy vypadají masivně, tak jsou překcapivě lehké a skvěle se nosí.

Nene, myslel jsem samozřejmě jiné členy, ehm... :P proto se stále snažím odolat nutkání prodat Monstra

někde jsem narazil na údaj 139 g i s tahem

V 24. 8. 2015 v 16:41, kuncák7 napsal:

Asi to udelam taky. Jsou paradni,na me trochu lehky,ale zvyknu si :-))))

Jdi do toho :cool02:  Přinejhorším je zase prodáš...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...