Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Zdravím, dlouho jsem zde nebyl a mám hned na začátek jednu otázku. Mám na hodinkách, chronografech, stupnici nazvanou Telemeter. Co to znamená a jakou to má funkci? Díky za odpověď. Only.

Odesláno

4only

Některé hodinky mají kromě tachymetrické stupnice i telemetrickou. Viděl jsem to na nějakých ruských vojenských hodinkách. Měřila se tím např. vzdálenost dělostřelectva od pozorovatele. Vidíš záblesk, spustíš chronograf; slyšíš zvuk, vypneš a na stupnici si přečteš vzdálenost /nebo blesk - zahřmění při bouřce/.

Odesláno

je to tak jak jsem psal, ještě to může být v mílích nebo kilometrech, ale z těch 3 stupnic které se na hodinkách objevují asi nejvíc k ničemu, neb rychlost zvuku je závislá na jeho teplotě, takže je to dost nepřesné, ale k čemu taky, že? ;)

Odesláno

No já to mám na Hamilton chrono field auto, ale moc jsem pořád nepochopil jak to mohu využít v praxi. Rozumím tomu dobře, že třeba když uvidím blesk, tak zmáčknu stopky a až zahřmí, tak je vypnu a podle toho, kde se mě zastaví ručička vteřinovky a na které ukáže číslo, tak takhle je daleko bouřka? Only.

Odesláno

Asi tak nějak.

Já si pořád přeju automatický chronografy, ale vlastně nevím proč, když ty stopky vůbec nepotřebuju. Na hrubý měření mi stačí otočná luneta na Diverech a na přesný měření mám hodinky na baterku, který stejně moc nenosim, jen na sport.

Ale asi se neudržím.

Odesláno

Tak to je paráda, konečně budu vědět jak jsem daleko od bouřky, dokud jsem to nevěděl, cítil jsem se takový nesvůj. :D . Ale jinak je to hezká "komplikace" a ty mám na hodinkách rád i když je v podstatě nevyužiji. Only.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...