VS Odesláno 9. října 2007 Nahlásit Odesláno 9. října 2007 (upraveno) Osvědčení dodavatelé selhali, tak to zkusím tady. Potřebuji sadu asi 20 vysílaček. Mělo by to být něco lehkého, nejlíp zabudováno v náhlavních sluchátkách s mikrofonem, dosah tak do 100 m, ale předpokládá se pohyb v hlučném provozu se silným elektromagnetickým rušením (elektromotory, indukční ohřevy). Systém je určen pro provázení hostů a exkurzí po výrobním provozu. Návštěvníci by měli slyšet výklad průvodce a mít možnost se vyptávat. Může to být autonomní systém nebo je možno využít již vybudovaný systém bezdrátových telefonů DECT. Blbuvzdornost a mechanická odolnost žádoucí Nepotřebuji levné hračky, ale něco funkčního a spolehlivého. Pokud někdo něco takového viděl nebo používá, budu vděčný za každou informaci. Děkuji. Upraveno 9. října 2007 uživatelem VS
JJ Odesláno 9. října 2007 Nahlásit Odesláno 9. října 2007 Nemohu si odpustit rýpnutí, ale to, co potřebuješ, jsou radiostanice.. Vysílačka je třeba RM-31 Třinec. My v práci i soukromě používáme UHF Motoroly z řady Talkabout (modely s vf výkonem 2W) a funguje to zcela bez problémů například i v serverovnách či tiskařských provozech (dokonce ani na strojovém patře v mrakodrapu s tím nebyl problém). Ona to v podstatě je hračka, ale velmi odolná a spolehlivá (některé modely jsou i voděodolné, občas jsme to při raftingu vykoupali a opravdu se nic nestalo). Pro to Tvoje použití bych se trochu bál toho, že je to simplexní řešení - buďto mluvíš nebo posloucháš. Rozdáš-li tohle lidem, kteří to v životě nepoužívali, může se Ti poměrně snadno stát, že budou mluvit jeden přes druhého.
Cyber Odesláno 9. října 2007 Nahlásit Odesláno 9. října 2007 JJ napsal: Nemohu si odpustit rýpnutí, ale to, co potřebuješ, jsou radiostanice.. Vysílačka je třeba RM-31 Třinec. My v práci i soukromě používáme UHF Motoroly z řady Talkabout (modely s vf výkonem 2W) a funguje to zcela bez problémů například i v serverovnách či tiskařských provozech (dokonce ani na strojovém patře v mrakodrapu s tím nebyl problém). Ona to v podstatě je hračka, ale velmi odolná a spolehlivá (některé modely jsou i voděodolné, občas jsme to při raftingu vykoupali a opravdu se nic nestalo). Pro to Tvoje použití bych se trochu bál toho, že je to simplexní řešení - buďto mluvíš nebo posloucháš. Rozdáš-li tohle lidem, kteří to v životě nepoužívali, může se Ti poměrně snadno stát, že budou mluvit jeden přes druhého. Určitě Motoroly. V USA mají výkony ( podle mílí :-) ), a nejvýkonější umí 24 mil, a stojí do stovky. Headset, a milion funkcí samozřejmostí. Mraky příslušenství, v balení aku, ale jedou i na AAA aku. Doporučuju.
JJ Odesláno 9. října 2007 Nahlásit Odesláno 9. října 2007 Cyber napsal: Určitě Motoroly. V USA mají výkony ( podle mílí :-) ), a nejvýkonější umí 24 mil, a stojí do stovky. O výkon tolik nejde, ta provedení pro 8, 16 a 25 mil se liší přijímačem (na konci na výstupu mají všechny 2W) navíc těch 25mil je pouze za velmi vhodných podmínek a pokud to má v ruce někdo, kdo alespoň tuší, jak to funguje. Citovat Headset, a milion funkcí samozřejmostí. Mraky příslušenství, v balení aku, ale jedou i na AAA aku. Doporučuju. Většina těch, co máme my, je na AA. Trochu problém je v tom, že pro evropské frekvence (PMR) je výběr o dost menší, povolený výkon je jen 0.5W (což by nicméně do té haly mělo stačit s přehledem) a ceny o dost vyšší než pro americká FRS/GMRS pásma. V USA kupuju za 60 dolarů pár T9500R, co mají 24 kanálů a výkon volitelný 0.5/2W. V Evropě mám za 99 Euro, tj. de facto za dvojnásobek, pár T5562 s osmi kanály a výkonem 0.5W. Zcela upřímně - jsou-li ty provozní prostory, kde to chce VS používat, alespoň trochu odstíněné (železná či železobetonová konstrukce), tak bych s klidným svědomím i v ČR používal americké radiostanice. Rozdíl v ceně dost velký, pravděpodobnost toho, že někoho bude otravovat, neřku-li toho, že na něj přijdou a bude průser, bude v takovém případě velmi malá.
Valachus Odesláno 26. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 26. prosince 2007 Mohl by mi někdi vyvětlit jakto vlastne funguje, jake jsou podminky používání radiostanic a takový ten lehký úvod (stačí jenom přesměrovat někam jinam). Taky bych sipotřeboval pořídit takove hračky, na sport, na chatu a podobně´.
BUBÁK Odesláno 26. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 26. prosince 2007 Valachus napsal: Mohl by mi někdi vyvětlit jakto vlastne funguje, jake jsou podminky používání radiostanic a takový ten lehký úvod (stačí jenom přesměrovat někam jinam). Taky bych sipotřeboval pořídit takove hračky, na sport, na chatu a podobně´. Třeba zde: http://www.mountainbike.cz/clanek.shtml?x=2515
BUBÁK Odesláno 26. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 26. prosince 2007 Z profi rdst. Bendix King,nebo Motorola ( několikerý pád na beton nebo chvilkový pobyt v potoce jí nikterak neublížil). Bude hlavně záležet na tom, kolik do toho budeš moci investovat peněz.
body3 Odesláno 26. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 26. prosince 2007 Mám v práci sadu od Motoroly, vše je integrováno v pracovní ochranné přilbě, sluchátka, mikrofon, výsuvný štít. Odstup od venkovního hluku 150 dB. Jen ta cena je trošku jinde. Ale jinak je to schváleno do chemického průmyslu, tj. nevýbušné, odolává louhům a zásadám, odolává aromatickým uhlovodíkům a je to vhodné i teplého prostředí (možno být u pece apod.) A hlavně, fakt to super funguje.
PepaSFI Odesláno 26. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 26. prosince 2007 BUBÁK napsal: Třeba zde: http://www.mountainbike.cz/clanek.shtml?x=2515 stručně bych dodal že pro volné použití zadarmo bez dalších obstrukcí je zde zmíněné pásmo PMR a pak pásmo CB. PMR je pouze pro ruční vysílačky s velmi omezeným výkonem. Ty jsou k mání ve skoro každé elektroprodejně za pár stovek. Levnější,méně kvalitní můžou dělat potíže v místech s hustším rádiovým provozem protože můžou být méně odolné proti zahlcení signálem a přeslechům mezi kanály. Taky je tam jen 8 kanálů což může být někdy málo. S tím dosahem je to taky těžké,z kopce na kopec to může jít i desítky kilometrů,ve městě spíš stovky metrů. Pásmo CB je povoleno jak pro ruční,mobilní i stacionární použití,výkon je omezen na 4 Watty což popravdě řečeno nikdo nekontroluje a nesmí se používat směrové antény. Dnes už tam provoz není velký ale před pár lety to byl velký hit,když ještě nebyly mobilní telefony.Pořád je to velmi oblíbené mezi kamiony,na dálnici to dosáhne několik kilometrů což na podání zprávy o radaru nebo nehodě stačí.Popravdě řečeno, na D1 se bez toho cítím dost nesvůj.
Valachus Odesláno 26. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 26. prosince 2007 No řekněme že jsem ochoten si připlatit za kvalitu, odolnost a podobně. Je mi jasne že to bude vic než pár stovek. A některé pásma jsou nějak zpoplatněné?
JJ Odesláno 26. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 26. prosince 2007 Valachus napsal: No řekněme že jsem ochoten si připlatit za kvalitu, odolnost a podobně. Je mi jasne že to bude vic než pár stovek. A některé pásma jsou nějak zpoplatněné? No v tom případě bych se podíval po nějakých radiostanicích, pracujících v pásmu 2m a používal těch pár frekvencí, na které je generální povolení. Pokud by ani to nebylo dost a chtěl bys vyhrazené kanály, tak si můžeš od ČTÚ nechat přidělit jeden či několik kmitočtů v pásmech 2 m (VHF) nebo 80cm (UHF) pásmu a pak používat ty. PepaSFI: A maximální výkon a nepoužívání kvalitnějších antén v PMR pásmu snad někdo kontroluje? ;-) Třeba u motoroláckých Talkaboutů je náhrada vestavěného pendreku BNC konektorem velice snadná a se slušnou anténou to pak funguje opravdu nádherně. Mimochodem, vím o skupině lidí, kteří v jednom zapadlém sudetském údolí už několik let v klidu a pohodě používají radiostanice pro americká pásma GMRS/FRS... Neříkám, že to úplně schvaluju, ale ten půlwatt či watt na UHF se z toho údolí nemá šanci dostat a nemyslím, že na ně někdy někdo přijde.
PepaSFI Odesláno 26. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 26. prosince 2007 Valachus napsal: No řekněme že jsem ochoten si připlatit za kvalitu, odolnost a podobně. Je mi jasne že to bude vic než pár stovek. A některé pásma jsou nějak zpoplatněné? pro pásmo PMR to chce výrobky seriozních firem,nejznámější jsou asi Motorola a Alinco. To rozdělení pásem je složité.Kromě těchto volných jsou ještě amatérská pásma,tam se musí složit zkoušky operátora a slouží pro radioamatérský sport. Taky pásma pro různé dálkové ovladače a měřidla,teploměry,otvírání vrat a podobně.Taky digitální služby jako wifi,mobily,televize,rádio. Pak pásma pro letecký provoz,profesionální použití hasičů,sanitek,policie a pak jsou placená pro komerční použití.Co to ale obnáší nevím,asi to nebude levné.Přidělení takové frekvence by se dalo zjistit na Českém telekomunikačním úřadě ale vysílačky pro to by se asi musely někde objednat. Například pro různé pořadatelské služby se to dá zapůjčit,jsou firmy které to zajišťují.
BUBÁK Odesláno 26. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 26. prosince 2007 Valachus napsal: No řekněme že jsem ochoten si připlatit za kvalitu, odolnost a podobně. Je mi jasne že to bude vic než pár stovek. A některé pásma jsou nějak zpoplatněné? Mrkni na tyhle, psal o nich JJ, na běžné amat. použití , Ti budou určitě stačit. http://cgi.ebay.com/New-Motorola-T9500R-25...ksid=p1638.m118
PepaSFI Odesláno 26. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 26. prosince 2007 JJ napsal: No v tom případě bych se podíval po nějakých radiostanicích, pracujících v pásmu 2m a používal těch pár frekvencí, na které je generální povolení. Pokud by ani to nebylo dost a chtěl bys vyhrazené kanály, tak si můžeš od ČTÚ nechat přidělit jeden či několik kmitočtů v pásmech 2 m (VHF) nebo 80cm (UHF) pásmu a pak používat ty. PepaSFI: A maximální výkon a nepoužívání kvalitnějších antén v PMR pásmu snad někdo kontroluje? ;-) Třeba u motoroláckých Talkaboutů je náhrada vestavěného pendreku BNC konektorem velice snadná a se slušnou anténou to pak funguje opravdu nádherně. Mimochodem, vím o skupině lidí, kteří v jednom zapadlém sudetském údolí už několik let v klidu a pohodě používají radiostanice pro americká pásma GMRS/FRS... Neříkám, že to úplně schvaluju, ale ten půlwatt či watt na UHF se z toho údolí nemá šanci dostat a nemyslím, že na ně někdy někdo přijde. jo použít se dá kde co. Já ani nevím co tam teď na 2m je volného. 172 MHz se mělo nějak omezovat ale přestal jsem se tím zabývat. Mě na to blbnutí stačí 145 a 430 Mhz, do auta CB.
JJ Odesláno 26. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 26. prosince 2007 BUBÁK napsal: Mrkni na tyhle, psal o nich JJ, na běžné amat. použití , Ti budou určitě stačit. http://cgi.ebay.com/New-Motorola-T9500R-25...ksid=p1638.m118 Co se týče doporučení této řady, tak za tím si pochopitelně stojím, jen bych chtěl opět upozornit na to, že konkrétně tyhle modely nejsou pro evropské pásmo PMR, ale americké GMRS/FRS a jejich použití v ČR je tedy nelegální, byť za určitých podmínek (tovární hala, zapadlé údolí) v praxi možné a bezproblémové. Hm, tak mne napadlo, že by nebylo od věci kouknout, k čemu přesně jsou GMRS frekvence vlastně používány a zda by nebylo možné o jednu z nich požádat ČTÚ - pak by se americké radiostanice daly v ČR používat legálně (na této konkrétní frekvenci).
BUBÁK Odesláno 26. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 26. prosince 2007 JJ napsal: Co se týče doporučení této řady, tak za tím si pochopitelně stojím, jen bych chtěl opět upozornit na to, že konkrétně tyhle modely nejsou pro evropské pásmo PMR, ale americké GMRS/FRS a jejich použití v ČR je tedy nelegální, byť za určitých podmínek (tovární hala, zapadlé údolí) v praxi možné a bezproblémové. Hm, tak mne napadlo, že by nebylo od věci kouknout, k čemu přesně jsou GMRS frekvence vlastně používány a zda by nebylo možné o jednu z nich požádat ČTÚ - pak by se americké radiostanice daly v ČR používat legálně (na této konkrétní frekvenci). Zkus se mrknout tady, http://www.ctu.cz/main.php?pageid=227 , ale řekl bych, že do nijak důležitýho radiprovozu se člověk plést nebude, ale mají to zpoplatněný, tak to zřejmě budou monitorovat, to poznáš až Ti před barákem bude delší dobu stát taková divná dodávka s černejma sklama. Ještě pár postřehů, je třeba tady: http://airsoft.martinjeu.com/view.php?cisloclanku=2007101301
JJ Odesláno 26. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 26. prosince 2007 BUBÁK napsal: Ještě pár postřehů, je třeba tady: http://airsoft.martinjeu.com/view.php?cisloclanku=2007101301 Ten člověk IMHO dost blábolí (navíc to vypadá, že ty radiostanice dováží a prodává). LI3900 jsou klasické GMRS/FRS stanice a evropské PMR nemají. PMR je kolem 446MHz a to americké pásmo mezi 462 a 467MHz
BUBÁK Odesláno 26. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 26. prosince 2007 JJ napsal: Ten člověk IMHO dost blábolí (navíc to vypadá, že ty radiostanice dováží a prodává). LI3900 jsou klasické GMRS/FRS stanice a evropské PMR nemají. PMR je kolem 446MHz a to americké pásmo mezi 462 a 467MHz To jo, některý věci mě tam taky,, zaujali" např. : (kombinováno FRS a GMRS, v Čechách známé jako PMR+(btw: ihned po vybalení nám jedna vysílačka spadla asi ze 3 metrů na beton a překutála se, přežila však bez jediného škrábance). Nicméně konstatuje, že je dobrá, jo 2W není 0,5W a s cenou u nás a v emerice je to v jasný, to co je tady okolo 2000,- K, je spíš pro děti.
PepaSFI Odesláno 27. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 27. prosince 2007 BUBÁK napsal: To jo, některý věci mě tam taky,, zaujali" např. : (kombinováno FRS a GMRS, v Čechách známé jako PMR+(btw: ihned po vybalení nám jedna vysílačka spadla asi ze 3 metrů na beton a překutála se, přežila však bez jediného škrábance). Nicméně konstatuje, že je dobrá, jo 2W není 0,5W a s cenou u nás a v emerice je to v jasný, to co je tady okolo 2000,- K, je spíš pro děti. jo nejspíš je to prodejce který to někde lacino kupuje.Ta americká pásma sice fungují podobně jako naše PMR,hlavně to FRS ale na úplně jiných frekvencích.U nás to je v placeném segmentu takže by se mohlo stát že to vleze do kanálu třeba nějaké bezpečnostní službě a bude průser. Jinak ten výkon není až tak podstatný,v tomhle pípadě záleží spíš na anténách a okolním terénu.Já jeden čas běžně používal na komunikaci v radioamatérském pásmu 430 MHz ruční vysílačku s vadným koncovým stupněm.Vlastně vysílal jen budící stupeň takže to asi dávalo jen pár miliwattů a normálně to pracovalo přes 15 km vzdálený převaděč.Podstatná je hlavně anténa,pokud to má nějaký čurypindík jak mobilní telefon tak to je bída.Měl by z toho koukat proutek dlouhý ideálně asi 15 cm. Čím bude anténa kratší oproti této délce tím víc to přestává být anténou.Nízký zisk antény se pak dohání citlivějším přijímačem a když se to udělá nějakou lacinou cestou tak stoupá náchylnost k rušení příjmu blízkými silnými stanicemi na sousedních kanálech.A to je ta kvalita přístroje kterou vám žádný prodejce nebude popisovat protože většinou o tom prd ví.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se