Karlos Odesláno 19. srpna 2016 Nahlásit Odesláno 19. srpna 2016 Já bych řekl, že Bible se o měření času asi moc zmiňovat nebude. Bible je sice návod jak žít každodenní život, ale v dobách jejího vzniku se na čas pohlíželo dost jinak. Zcela dostatečnou časovou jednotkou bylo "dnes".
kvartus Odesláno 19. srpna 2016 Autor Nahlásit Odesláno 19. srpna 2016 Karlos: Nepřemýšlel jsem o tom, jak v té době fungovali jízdní řády hromadné dopravy. Ale z následujícího příběhu, který posluchači brali jako velkou provokaci už tehdy, by se mohlo zdát, že denní/hodinovou mzdu si dělníci hlídali a věděli, kdo od kolika do kolika dělal. Takže měřit čas aspoň na hodiny nějak uměli (příběh uvádím kvůli měření času, žádný závěr z něho zde nevyvozuji): ?Nebeské království je podobné hospodáři, který vyšel za svítání, aby najal dělníky na svou vinici. Domluvil se s dělníky na denáru za den a poslal je na svou vinici. Když vyšel ven okolo deváté hodiny, uviděl jiné, jak stojí na tržišti a zahálejí, a tak jim řekl: `Jděte i vy na mou vinici. Dám vám spravedlivou odměnu.´ A tak šli. V poledne a kolem třetí odpoledne vyšel znovu a udělal totéž. Když pak vyšel kolem páté odpoledne, našel jiné, jak tam postávají, a tak jim řekl: `Proč tu stojíte a celý den zahálíte?´ `Nikdo nás nenajal,´ odpověděli mu. Řekl jim tedy: `Jděte i vy na mou vinici.´ Večer řekl pán vinice svému správci: `Zavolej dělníky a vyplať jim mzdu, počínaje od posledních až po první.´ Přišli tedy ti najatí kolem páté odpoledne a dostali každý po jednom denáru. Když přišli na řadu ti první, mysleli si, že dostanou víc, ale i oni dostali každý po jednom denáru. A když ho dostali, začali reptat na hospodáře: `Tihle poslední pracovali jednu hodinu a tys je postavil naroveň nám, kteří jsme v tom horku dřeli celý den!´ On však jednomu z nich odpověděl: `Příteli, já ti nekřivdím. Nedomluvil ses se mnou na denáru? Vezmi si, co ti patří, a běž; já ale chci dát tomuto poslednímu stejně jako tobě. Nesmím si snad na svém dělat, co chci? Anebo snad kvůli mé štědrosti trpíš závistí?´? (Bible, Matouš 20)
azeppelin Odesláno 19. srpna 2016 Nahlásit Odesláno 19. srpna 2016 ty jseš zase dobrej troloidní vocas... námět k diskusi: Vše má svůj časVše má svou chvíli, každá věc pod nebem má svůj čas:Je čas rodit se a čas umírat,čas sázet a čas sadbu vytrhat,čas zabíjet a čas uzdravovat,čas bořit a čas budovat,čas plakat a čas se smát,čas rmoutit se a čas tancovat,čas házet kamení a čas kamení sbírat,čas objímat a čas objímání zanechat,čas hledat a čas pozbývat,čas chovat a čas odmítat,čas trhat a čas sešívat,čas mlčet a čas povídat,čas milovat a čas nenávidět,čas boje a čas pokoje.Co tedy má ten, kdo se snaží, ze všeho svého pachtění? Vypozoroval jsem úkol, který dal Bůh lidem, aby se jím zabývali. On sám vše dělá včas a krásně a lidem vložil věčnost do srdce, člověk však nevystihne Boží dílo od počátku až do konce.Usoudil jsem, že člověk nemá jiné štěstí než radovat se a užívat života. 13Může-li kdokoli jíst a pít a uprostřed svého pachtění se potěšit, je to Boží dar!Vím, že vše, co Bůh dělá, trvá navěky; nic k tomu nelze přidat ani z toho nic odejmout. A proč to Bůh dělá? Aby před ním měli bázeň.Co je, už bylo.Co bude, už je.Co minulo, Bůh vyhledá. A co na to Michio Kaku?"Červí díry jsou budoucnost a také minulost!"
ivan_989 Odesláno 19. srpna 2016 Nahlásit Odesláno 19. srpna 2016 Mna by zaujimalo ze kedy bude toto: "Vtedy boli uvolnení štyria anjeli, ktorí boli pripravení na deň, rok a hodinu, aby na Boží rozkaz usmrtili tretinu ľudstva. " Reku ze ci to nebolo myslene ze teraz niekedy.
azeppelin Odesláno 19. srpna 2016 Nahlásit Odesláno 19. srpna 2016 Původně ne, ale než jsem to dopsal, tak jsi se jako nomen omen vypsal z mimotělních zážitků během únosů ufony, takže vlastně i na tebe.
azeppelin Odesláno 19. srpna 2016 Nahlásit Odesláno 19. srpna 2016 (upraveno) jasně ty mimozemská raso Upraveno 19. srpna 2016 uživatelem azeppelin
kvartus Odesláno 19. srpna 2016 Autor Nahlásit Odesláno 19. srpna 2016 krt (2): To spíš bylo na mě, že jsem něco takovýho vypustil...krt (1): Zajímavý názor. Respekt.ivan: I mě by to zajímalo. Myslím, že by se před tím mělo stát ještě pár dalších věcí, které se ještě nestaly. Tak máme ještě chvíli času.
Karlos Odesláno 19. srpna 2016 Nahlásit Odesláno 19. srpna 2016 (upraveno) kvartus: Jo, příběh hezký, ale daleko víc než přiblížit tehdejším lidem princip hodinové mzdy je to něco na způsob bajky a z ní vyplývajícího obecného morálního ponaučení. To byl podle mě i původní smysl Bible - na konkrétních příbězích a jednoduchých názorných ukázkách představit obyčejným lidem základní morální principy, na kterých by měl být založený každodenní život, a celé tehdejší spíš primitivní společnosti bez nějakého celistvého uspořádání dát jednotný směr vývoje. Ed: překlep Upraveno 19. srpna 2016 uživatelem Karlos
Návštěvník YPO Odesláno 19. srpna 2016 Nahlásit Odesláno 19. srpna 2016 já sem tudle klátil mámu a ona křičela "Bože" !!!! sou dvě možnosti ... stálo to za hovno... nebo sem děsnej kanec co říkají knihy ?
Návštěvník YPO Odesláno 19. srpna 2016 Nahlásit Odesláno 19. srpna 2016 (upraveno) hodinky sou píčovina .... to už sem postoval na minulém listu A čím více se ponoříme do světa atomů, protonů a fotonů, tím méně je pojetí času relevantní. S tímto názorem souhlasí i vědci z Národního institutu pro standardy a technologie (NIST). V NIST mají nejpřesnější atomové hodiny na světě, podle kterých se řídí nejen celosvětové počítačové sítě, ale i navigace družic nebo systému GPS. Fyzikové z NIST tvrdí, že jejich ultrapřesné hodiny ve skutečnosti vůbec neměří čas: ten se jen určuje podle značení na hodinách. Upraveno 19. srpna 2016 uživatelem YPO
kvartus Odesláno 19. srpna 2016 Autor Nahlásit Odesláno 19. srpna 2016 No tak přidám zas hodinky k poslednímu svému příspěvku a dělnících, co si hlídali čas. Teď na to použiju quartzky, ke kterým mám takový nostalgický vztah, i když je už dlouho nenosím:
Návštěvník YPO Odesláno 19. srpna 2016 Nahlásit Odesláno 19. srpna 2016 dřív se na tuhle dělnickou časomíru používal kohout a slunce .... ale to bylo slovo dělník ještě neznámé
Návštěvník YPO Odesláno 19. srpna 2016 Nahlásit Odesláno 19. srpna 2016 V 19. 8. 2016 v 16:50, Dantechno napsal: ?tomu nemůžeš rozumět .... to bylo eště před neandrtálcema
kvartus Odesláno 19. srpna 2016 Autor Nahlásit Odesláno 19. srpna 2016 Karlos: v podstatě souhlas, jen zkouším mezi řádky zachytávat tehdejší vztah k času a jeho měření - a že jim to nebylo ani tehdá jedno.
Návštěvník YPO Odesláno 19. srpna 2016 Nahlásit Odesláno 19. srpna 2016 V 19. 8. 2016 v 17:00, krtenek napsal: Hele a tos jí klátil na misionáře nebo jak to dělaj autobusáci?to druhý .... sem jí řek " nacouvej"
Karlos Odesláno 19. srpna 2016 Nahlásit Odesláno 19. srpna 2016 V 19. 8. 2016 v 16:57, kvartus napsal: Karlos: v podstatě souhlas, jen zkouším mezi řádky zachytávat tehdejší vztah k času a jeho měření - a že jim to nebylo ani tehdá jedno.Teď jen zjistit co bylo smyslem toho příběhu. Jestli to fakt lidem nebylo jedno a příběh jim měl ukázat, aby si hlídali spravedlivou odměnu za práci a nezáviděli jinému jinou, nebo jestli jim to bylo jedno a příběh jim měl ukázat a naučit je, že to jedno není.
Návštěvník YPO Odesláno 19. srpna 2016 Nahlásit Odesláno 19. srpna 2016 ve vztahu k činnosti by se asi měl rozlišovat čas a doba ... ale já se du rači po deseti letech podívat na noviny v TV .... to je míň stresující a vzhledem k tomu že zejtra jedu vod kohouta do klekánic tak si potřebuju odpočnout
Karlos Odesláno 19. srpna 2016 Nahlásit Odesláno 19. srpna 2016 (upraveno) V 19. 8. 2016 v 17:17, YPO napsal: ve vztahu k činnosti by se asi měl rozlišovat čas a dobaTo ale platí jen pro peněžní, nebo spíš obecně pro směnné systémy. Před nimi to bylo jedno a po nich bude taky.Vztah činnosti k času je tedy nutné rozlišovat jen pokud prodáváme svoji práci, nebo naopak něčí kupujeme. Upraveno 19. srpna 2016 uživatelem Karlos
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se