Přejít na obsah

Bazény, terasy a pergoly

Doporučené příspěvky

:clap: Afri, ty umíš žít!

V téhle vlně veder se dějí zajímavé věci. Kolegové, kteří by tu modrou díru na zahradě nikdy nechtěli, chodí do práce (kde máme aktuálně kolem 41 stupňů a místy (skleník) i mnohem víc) už ráno zvadlí a po poledni jsou zcela nepoužitelní. Já si ráno vlezu na půl hodiny do vody, nabije mě to na půl dne a druhou půlku dne už prežiju díky představě, jak po příchodu domů na hodinku zase "zapluju"...

Zkrátka - z mého pohledu to má smysl. Jedno jestli bazén, nafukovák, koupací jezírko nebo Josefovy skruže...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pánové,

nevím jaký máte tipy na levnou údržbu vodičky, ale já jsem letos poprvé použil skalici modrou, za 130 Káčé se dá koupit kilo a to je bratru tak na 5 let.

Voda je jak křišťál občas tam hodím do skimru chlorovou tabletu, takže náklady na sezónu ve stokorunách.

Dřív jsem měl od stýca z vodáren takovou žlutou tekutinu co přidávají do vody ta byla supr, ale už to není možný od tam kupovat.

Odkaz ke komentáři

Já se starám o vodu taky stylem "chemik amatér", protože mě rozčiluje být za kavku a přeplácet bazénovou chemii. Nicméně s modrou skalicí se doporučuje opatrnost. Ona je součástí všech tablet, atd., ale je dobře to s dávkováním nepřehnat, jinak může mít člověk zdravotní potíže.

Sám jsem před přechodem na sůl z lenosti a kvůli snadnějšími dávkování kupoval velká balení tablet, ale všechno ostatní (zazimovač, šokový chlor, Ph minus, odvločkovač, šokovej algostop... jsem si míchal sám za pár korun.

Odkaz ke komentáři

To z vodáren je chlornan sodný, v podstatě koncentrované Savo.

Většinou ho prodávají dál ale jen v 50kg barelech (to stačí na komerční bazén o 130m3 na dva měsíce).

Ph mínus = hodně ředěná kyselina (jaká jen do sz ať tady nemáme amatérský chemiky ;)

Ph plus = mletá jedlá soda (ne, to není stejný produkt jako prášek d pečiva)

To je v podstatě vše co je nutné pro čistou vodu. Při větším provozu možná ještě vločkovač.

Odkaz ke komentáři

Tvrdá voda - pro bazén přejít na solný systém čištění, pro domácnost nezbývá nic jiného než změkčovač.

Největší problém bude asi bílý povlak, tomu se dá částečně zamezit nepoužíváním vody nad 60 stupňů pro tuv a topení, povlak z bazénu po sezóně by měl jít sundat klasicky octem.

Odkaz ke komentáři

Co to dělá? Usazuje se povlak i při solným systému? Jestli se nemýlím tak jsi okolo Brna, tam bude tvrdá voda fest. Možná zkusit na dopoušťení vody přidat komerční změkčovač jako je třeba pro velký myčky nádobí, jednou za měsíc se dělá regenerace, to není žádná věda - pár minut a kilo soli, jinak provoz nic nestojí. Jak je to velký?

Odkaz ke komentáři

50kubiku, voda tvrda jak svina, v tom nemeckym prepoctu 7,5, za zimu, co to nebezelo, se udelaly rasy, ale takovy ty s vapnikovou ci jakou skorapkou. tak sem koupil jakejsi zmekcovac, dve kila tam hrkl, pak odrasovac a temer ok. ale mam mistama jeste bily vapenaty usazeniny na dne. vono to neni moc videt, bo mam piskovou barvu, ale vadi mi to.

Odkaz ke komentáři

S tou tvrdou vodou bojuji také. Můžu si za to sám neb na zimu bazén vypouštím kvůli protiproudu, resp. až pod něj. A dopouštím ze studny, vrtu v žule, ca 30 m3. Inkrusty mám všude.

Tak přemýšlím co s tím....?

http://eshop.macekasyn.cz/Uprava-vody/Uprava-tvrdosti-vody/Automaticky-zmekcovac-vody-Aquadial.html

Odkaz ke komentáři

Jj ve štatlu máme trvdou vasrůvku jaxviňa! Jináč já letos poprvé nevypouštěl na zimu celej bazič ale jen pod trysky, cca 20 kubíků vody tam zůstalo a mrsknul jsem do toho za 300 stovky nějakej zazimovač a musím říct, že na jaře stačilo jen vysát dno do kanálu dopustit vasrůvku a nasypat pár gramů skalice a voda je supr:

post-445-0-15840600-1436348250_thumb.jpg

Upraveno uživatelem midloch
Odkaz ke komentáři

U bazénů se zdrojem s tvrdou vodou je to boj, odparem a doléváním se problém ještě zvyšuje. Nejjednodušší řešení je, pokud tu možnost člověk má, doplňovat odpařenou a při proplachu odčerpanou vodu vodou dešťovou. Což znamená mít dostatečně velkou nádrž na jímání dešťové vody a jednoduché zařízení s plovákem, které pouští první milimetry dešt? do samosatné nádoby (špinavá dešťovka = nečistoty stržené ze vzduchu a špína že střechy) a teprve po nějaké době přepne na jímání. Čistá dešťovka je zdravotně nezávazná, vyvíjejí se v ní i velmi citlivé jikry některých akvarijních rybek, tuhle metodu používají akvaristé z oblastí, kde neteče povrchová m?kká voda a pro které je Šumava daleko...

Edit: samozřejmě pro změkčení menších objemů se v akvaristice používají i další postupy, třeba demineralizační kolony nebo reverzní osmóza, ale to nemá u bazénů smysl..

Upraveno uživatelem martar
  • Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři

Ač vystudovaný ing. chemie o něčem takovém jsem dosud neslyšel.....Jak jsem starý, tak jsem....

Fakt to funguje?

ze studny, kdyz dopoustis, tak bys mel lejt maskovac tvrdosti.. ja mam tvrdost 4,2mmol/l, tzn velmi tvrda, odpovida nemeckymu 23,6°dH

Odkaz ke komentáři

to je prej spis kvuli barve, voda ze studny je zelezita a moh bys pak mit bazen do rezava. studnu ani osobni zkusenost nemam.. http://obchod.bazenovachemie.cz/vodnar-maskovac-tvrdosti-tekuty-1l/d-70310/

Maskovač tvrdosti slouží k zamaskování iontů solí ve vodě, které způsobují jak nepříjemné usazeniny na stěnách - vodní kámen (vápník, hořčík), tak i zákaly bazénové vody (železo, mangan). Působí v širokém rozsahu pH a je stabilní také při vysokých teplotách.

Odkaz ke komentáři

Tak ve štatlu mít jen zbytky povlaku na dně je solidní výsledek :)
(můžu říkat ve štatlu, bo sem byl pár let na škole pod špilcem)

jinak si chlapci pořiďte přesně tohle - jmenuje se to "uhličitan sodný - soda lehká kalcinovaná"
ne hydrogenuhličitan, ne draselný, ne těžká, přesně to co jsem napsal, je to jedlá soda, můžete
být bez obav o své zdraví

Na 50 kubíků malej šálek jednou tak jednou za týden a na změnu ve tvrdosti vody budete koukat.
Malej šálek jsou dejme tomu čtyři polévkové lžíce.
Můžete to smíchat s troškou vody a vzniklou pastou vydrbat okraje bazénu kde se usazuje
takovej ten bordel z opalovacích krémů, šminek apod., krásně to tím jde dolů.

Používám na komerčním bazénu.
Na netu jsem našel zde
http://www.kutilov.cz/chemikalie/uhlicitan-sodny-soda-lehka-kalcinovana/
- ale shop nemám vyzkoušený
Kilo vystačí na ten 50kubíkovej bazén na celou sezónu, možná i na dvě.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...