Přejít na obsah

Proč je quartz považován za méněcenný?

Návštěvník Quido

179 hlasů

1. 1. Pova?ujete bateriové hodinky za mén?cenné ?

• ano
      81
    • ne
      97
  2. 2. Kolik vlastníte náramkových mechanických hodinek ?

• 1 - 5
      96
    • 6 - 10
      21
    • více ne? 10
      39
    • ?ádné
      4
  3. 3. Kolik vlastníte náramkových bateriových hodinek ?

• 1 - 5
      125
    • 6 - 10
      5
    • více ne? 10
      3
    • ?ádné
      27

• Prosím přihlaste se nebo zaregistrujte, abyste mohl hlasovat v této anketě .

Doporučené příspěvky

Návštěvník Quido
Odesláno

Vážení, piště své názory, toto mne fakt zajíma - je to "válka" konzervativní tradice proti moderní technologii?

Vždyť quartz je tu s úspěchem používán už hezkou řádku let? Jeho jasnou devizou je přesnost. Co je tedy u hodinek - měřiče času - podstatnější?

• Odpovědi 275
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď
Návštěvník Quido
Odesláno
Co je tedy u hodinek - měřiče času - podstatnější?

Duše

Jo, to se říká - ale co to je? Quartz nemá duši?

Odesláno

Třeba že pohled na quartzový strojek nebude nespíš vypadat takto.

A že např. přesný čas nepotřebuji, kvůli tomu hodinky totiž nenosím.

Ale neřekl bych, že quartz je nějaké méněcenná záležitost. Jde jen o to, že mechanickým hodinkám dá rychle

a silně přijít na chuť.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Návštěvník Quido
Odesláno
Co je tedy u hodinek - měřiče času - podstatnější?

Vrcholná řemeslná práce.

to bych bral.... něco jako stará auta např. s "klasickým" karburátorem vs. moderní elektronika v současných vozech?

Odesláno
Vážení, piště své názory, toto mne fakt zajíma - je to "válka" konzervativní tradice proti moderní technologii?

Vždyť quartz je tu s úspěchem používán už hezkou řádku let? Jeho jasnou devizou je přesnost. Co je tedy u hodinek - měřiče času - podstatnější?

U merice casu je samozrejme presnost a odolnost oproti vnejsim vlivum tim nejpodstatnejsim, ovsem hodinky nejsou jen pro mereni casu, ale jako jakysi odznak sveho majitele.

PS: Me quartz nevadi. Mam jedny quartzovky (strojek vypada zajimavejsi nez kdejaka mechanika) a dvoje digitalky. Ovsem mechanika je mechanika.

Odesláno

Quartz není horší než mechanika, či naopak. Je to šance zvolit pro určitý způsob nošení/zábavy to, co je v dané chvíli lepší z jednoho či druhého. A v určitých extrémech pak jen převažuje jedna forma na druhou (být dřevorubec, vezmu G-Shock, do opery třeba Nomos). Já osobně třeba quartz si beru na motorku, vibrace neprospívaly jedněm mým oblíbeným mechanikám.

Odesláno

Jako když se potká zastánce digitálního média + moderního zesilovače na bázi polovodičů a zastánce gramofonové desky + lampáče. :) Není to sice přesně to samé, ale má to v podstatě stejné gró.

Návštěvník Quido
Odesláno
Jako když se potká zastánce digitálního média + moderního zesilovače na bázi polovodičů a zastánce gramofonové desky + lampáče. :) Není to sice přesně to samé, ale má to v podstatě stejné gró.

Takže jako taková kultovní pocitovka a tak...? Jakási úcta k řemeslu...?

Odesláno

U kvalitních mechanik je zřejmé, že vydrží 100 i více let. Kvarc to sice ještě neměl možnost dokázat, ale přesto si myslím že nevydrží. Mechaniky si člověk (tedy alespoň já) kupuje na celý život. A podle toho si je i vybírá. Kvalitní, z klasických materiálů, nadčasového designu, nevýstřední zrovna modní velikosti. Kvarcky si klidně koupim plastový, aby mi ladily ke kraťasům a když dojde baterka, tak je strčím dolu do šuplíku a navžy se za nima zavřou kopřivy. Právě ta jejich omezenost bateríí mi na nich vadí nejvíc. Teď už užívám jen jedny mechaniky (pořád) a jedny solární gumové kvarcky (u moře).

Odesláno
U kvalitních mechanik je zřejmé, že vydrží 100 i více let. Kvarc to sice ještě neměl možnost dokázat, ale přesto si myslím že nevydrží. Mechaniky si člověk (tedy alespoň já) kupuje na celý život. A podle toho si je i vybírá. Kvalitní, z klasických materiálů, nadčasového designu, nevýstřední zrovna modní velikosti. Kvarcky si klidně koupim plastový, aby mi ladily ke kraťasům a když dojde baterka, tak je strčím dolu do šuplíku a navžy se za nima zavřou kopřivy. Právě ta jejich omezenost bateríí mi na nich vadí nejvíc. Teď už užívám jen jedny mechaniky (pořád) a jedny solární gumové kvarcky (u moře).

přesně tak, Primky po dědovi stačí natáhnout. Bude za čtyřicet let k sehnání baterie do quartzek dnes vyrobených? Kdo ví.

Navíc mechaniky žijou, quartz jen tak jaksi flegmaticky hrká. Mechanický stroj aby vůbec šel tak musí být dost kvalitně udělaný. U quartzu stačí pár plastových výlisků.

Odesláno

Dnesni digosky vydrzi na baterku 10 let, coz je doba, po ktere by mely i mechaniky putovat k hodinari. Tady zakopany pes nebude.

PS: Ale musim uznat, ze je uzasne si na dynku hodinek precist datum navstevy u hodinare, ktere je cca. 10 let po jejich vyrobeni, ale i tak pred 70 lety.

Návštěvník YPO
Odesláno

já bych to pojmul zase po svém :D ..... digitální hodinky používám k seřízení mechanických hodinek ;)

Odesláno
já bych to pojmul zase po svém :D ..... digitální hodinky používám k seřízení mechanických hodinek ;)

Kdyz otevru kazetu s hodinkama, tak me vzdycky prekvapi jedny (rok vyroby 1980), ktere jdou. Jsou to samozrejme quartz.

Odesláno

Myslim, ze boj mechanika vs quartz nie je az tak opodstatneny. Vzdy budu zastancovia a odporcovia toho, ci onoho. Kazdy pohon ma svoje +/- a zalezi od nositela, comu da prednost. Quartz je tu cca 40 rokov a zatial nie je problem s baterkami. A "Primky po dedovi" sice natiahnes a idu, no s odchylkou niekolko desiatok sekund denne. Mnohe firmy maju ten isty model s quartzom, aj s mechanikou a je na zakaznikoch, co si vyberu. Sam vlastnim aj automaty, aj mechaniky a casto ich s potesenim pozorujem, skumam, hram sa s nimi, ale na bezne nosenie uprednostnim quartz.

Návštěvník Quido
Odesláno
Hodinky nejsou jen přístroj, nýbrž i šperk. No a šperk v podobě tištěného obvodu...uznej sám :D

To sice ano, ale ten tišťák není vidět, pravda...? a i když máš dnes moderní průhledné dno automatů, tak na ruce taky nejsou vidět...

Já se nezastávám ani jedné strany, chci znát právě ty pohledy na věc... díky

Návštěvník Quido
Odesláno

"kupuje na celý život" ... Taky jsem tak původně uvažoval, a nakonec mám čtvery... ;-)

Opravdu dobré mechaniky (jasně že automaty) by mne zruinovaly.. a i tak: výměna baterky = (téměř) údržba mechanik, vše potřebuje čas od času servis....

Archivováno

Toto téma je nyní archivováno, a proto není možné odpovídat na toto téma.

• Vytvořit...