J.F. Odesláno 30. března 2008 Nahlásit Odesláno 30. března 2008 Vadí chronografu (např. Val 775x) soustavný běh? Nebo časté spouštění? Na jakémsi výkresu jsem zaregisroval, že ve Valjoux i ve staré Lemanii jsou 2 plastové díly, (někdy, pokud je průhled na stojek, nahrazované kovem), které mají životnost zvyšovat. Myslím,že se týkaly nulování. Tedy: Zkracuje se životnost hodinek pokud se pořád cvaká knoflíky?
mechano Odesláno 30. března 2008 Nahlásit Odesláno 30. března 2008 J.F. napsal: Vadí chronografu (např. Val 775x) soustavný běh? Nebo časté spouštění? Na jakémsi výkresu jsem zaregisroval, že ve Valjoux i ve staré Lemanii jsou 2 plastové díly, (někdy, pokud je průhled na stojek, nahrazované kovem), které mají životnost zvyšovat. Myslím,že se týkaly nulování. Tedy: Zkracuje se životnost hodinek pokud se pořád cvaká knoflíky? Logicky: ano.
safi Odesláno 30. března 2008 Nahlásit Odesláno 30. března 2008 J.F. napsal: Vadí chronografu (např. Val 775x) soustavný běh? Nebo časté spouštění? Na jakémsi výkresu jsem zaregisroval, že ve Valjoux i ve staré Lemanii jsou 2 plastové díly, (někdy, pokud je průhled na stojek, nahrazované kovem), které mají životnost zvyšovat. Myslím,že se týkaly nulování. Tedy: Zkracuje se životnost hodinek pokud se pořád cvaká knoflíky? Je to mechanismus jako jakýkoliv jiný....jakýkoliv mechanismus se ti časem opotřebí. Rozumným používáním a pravidelným servisem můžeš životnost velmi prodloužit.
Patrik Odesláno 30. března 2008 Nahlásit Odesláno 30. března 2008 Častým mačkáním knoflíků se mimo jiné opotřebovává těsnění a to má vliv na vodotěsnost (prachotěsnost). Pokud je chronograf trvale spuštěn, má to vliv i na (aktuální) přesnost.
safi Odesláno 30. března 2008 Nahlásit Odesláno 30. března 2008 Patrik napsal: Častým mačkáním knoflíků se mimo jiné opotřebovává těsnění a to má vliv na vodotěsnost (prachotěsnost). Pokud je chronograf trvale spuštěn, má to vliv i na (aktuální) přesnost. a těsnění u tlačítek jsou ve většině případů konstrukčně komplikovanější než těsnění u klasické korunky.
Ivan Lelák Odesláno 21. srpna 2008 Nahlásit Odesláno 21. srpna 2008 Ptal jsem se na toéž jinde, ale byl jsem odkázán zde. Mám nové Fortisy B42 Flieger Chronograph a jsem zvyklý na elativně časté měření časových úseků, ne několikrát denně, ale cca 10x týdně a jde i o delší několikahodinové úseky (B42 mají sčítač do 12 hodin). Je mi jasné, že jakýkoliv mechanismus se opotřebovává a že tlačítka mají těsnění, ale je při takovéto frekvenci životnost menší nějak zásadně? Myslím tím, že fungují-li hodinky normálně až několik desítek let, častým používáním stopek se snižuje třeba jen na několik let? Díky za názory.
sauce Odesláno 21. srpna 2008 Nahlásit Odesláno 21. srpna 2008 (upraveno) Já jsem měl v rukou jedny Tissotky, asi dvacet let staré, s kalibrem asi 7750 (měly datum a den + stopky) a tam už bylo opotřebení mechanismu stopek hodně patrné - třeba vteřinovka stopek se nevracela úplně na dvanáctku, čím víc člověk mačkal nulovací tlačítko, tím víc se ke dvanáctce přiblížila, ale rozdíl byl vždy minimálně tak tři čtyři sekundy. Tlačítka šla stisknout úplně lehce, působila dojmem "vylágrovanosti". Jinak hodinky šly dobře, jen se zpožďovaly, každý den přes minutu. Upraveno 21. srpna 2008 uživatelem sauce
SAS Odesláno 21. srpna 2008 Nahlásit Odesláno 21. srpna 2008 sauce napsal: Já jsem měl v rukou jedny Tissotky, asi dvacet let staré, s kalibrem asi 7750 (měly datum a den + stopky) a tam už bylo opotřebení mechanismu stopek hodně patrné - třeba vteřinovka stopek se nevracela úplně na dvanáctku, čím víc člověk mačkal nulovací tlačítko, tím víc se ke dvanáctce přiblížila, ale rozdíl byl vždy minimálně tak tři čtyři sekundy. Tlačítka šla stisknout úplně lehce, působila dojmem "vylágrovanosti". Jinak hodinky šly dobře, jen se zpožďovaly, každý den přes minutu. Stejný problém se vteřinovkou jsem měl na Poljotech 3133. hodinář řekl že to je opotřebované nebo naprasklé uchycení vteřinovky (jadérko) a doporučil její výměnu. Po opravě se bez problému vrací na 12.
Ivan Lelák Odesláno 21. srpna 2008 Nahlásit Odesláno 21. srpna 2008 Je zajímavé, jak obrovský rozdíl je v mačkání stopkového tlačítka u několika ruských hodinek, které mám (poljot Strela-3133, Aviator-31681) a mých nových Fortisů (7750) - u ruských hodinek cítím, že se tlačítko jakoby o něco opře, pak to tak mnohozvučně a jakoby pružně cvakne, chybí tam tomu jednoznačné CVAK, které je naopak u Fortisů, kde mám dojem jako když mačkám tlačítko u quartz, moc příjemné.. Zajímá mne ale i jaký vli na živostnost může mít permanentně spuštěné stopky. Někteří výrobci udávají rezervu nátahu s i bez spuštěných stopek, jakoby s tím počítali..
mechano Odesláno 21. srpna 2008 Nahlásit Odesláno 21. srpna 2008 Pokusím se to přirovnat, je to něco jako když jezdíš s autem se zařazeným rychlostním stupněm.
PhoeniX Odesláno 21. srpna 2008 Nahlásit Odesláno 21. srpna 2008 Dobře, psalo se tady o opotřebení 7750. Tam je pákový mechanismus chronografu. A co stroje jako ZENITH ElPrimero nebo Frederic Piguet 1185 s tzv column wheel (nevím jak to přeložit, je to věžové nebo zámkové kolo nebo úplně něco jiného?).
PhoeniX Odesláno 21. srpna 2008 Nahlásit Odesláno 21. srpna 2008 Jestli je tedy opotřebení díky jinému mechanismu menší.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se