Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Na tento problém jsem narazil po nákupu hodinek Citizen, které se denně seřizují radiovým signálem, vysílaným

z Německa (na dlouhé vlně vysílačem u Frankfurtu). Při kontrole přesnosti chodu hodinek podle časového signálu (např.

Českého rozhlasu 2) chod na vteřinu přesný, t.j. celá hodina přesně podle třetího pípnutí časového signálu. Při srovnání hodinek např. s hodinami na ČT 24 (digitální signál) jdou hodiny na této stanici jako by cca s 5 s opožděním.

Důvod je jednoduchý, dekódování signálu mpeg2, trvá hardwarovému dekoéru mojí televize Samsung právě těch cca 5 s.

V případě televizní karty v PC, která používá softwarové dekódování je zpoždění ještě o cca 2 s. větší.

Proto pokud máte potřebu přesného seřízení hodinek, nemůžete použít televizi s digitálním signálem ale pouze rozhlasový přijímač nebo jinou metodu.

Odesláno

Já podle digitálního budíku, který je řízen signálem z Frankfurtu. Existuje též www.presnycas.cz, nevím však, zda je to dost přesné.

Odesláno
Já podle digitálního budíku, který je řízen signálem z Frankfurtu. Existuje též www.presnycas.cz, nevím však, zda je to dost přesné.

Taky pouzivam...

www.presnycas.cz

Přesný čas na našem serveru je přímo získáván pomocí protokolu NTP z kořenového časového serveru s atomovými hodinami (odchylka času na našem serveru od absolutně přesného času se pohybuje v řádu milisekund). Na Vašem počítači je čas z našeho serveru zobrazován pomocí Java Apletu. Celková odchylka času zobrazeného na Vašem počítači od atomového času je závislá na kvalitě připojení k Internetu. Řádově se pohybuje do 0,5 sec.

Odesláno

5sekund sem, 5sekund tam....

tohle zpoždění mě spíš štve, když někdo ve vedlejší místnosti kouká na stejný kanál z antény, jako já z kabelu. Slyším všechno dvakrát a co hůř, nejdřív odvedle :gun_bandana:

Odesláno

Naprosto přesný čas vhodný pro seřizování hodinek má ČRo1 - Radiožurnál. Počítají i se zpožděním v přenosu signálu. Samozřejmě přes normální "tranzistorák" (nechtěl jsem použít slovo "rádio"; zase by to někoho někam zavedlo) v autě / doma / v kanclu.

Audio signál jde výborně dohromady s "video"/"manuál" akcemi. Samozřejmě mám pro kontrolu hlavního času z veřejnoprávních médií (kdo by tomu jen tak bezhlavě věřil, že ano :D ) doma i "radiocontrolled" nástěnné hodiny. A, kupodivu, ČRo1 se mi zdá být spolehlivým zdrojem přesného času už od roku 1996, tj, od roku, kdy jsem začal sledovat přesnost hodinek. :D

Odesláno
Tady klik pouzivam na mereni odchylek a na synchronizaci casu sveho PC pouzivam NTP viz popis na te strance. Jinac je tu o tom cele vlakno, zkousel jsem i ten Frankfurt ale je to malo presny teda levne prijimace a v domacich podminkach, dela to chybu az 100 ms podle pocasi (proti NTP) ale kdyz je OK signal tak mam stabilne - 40ms proti NTP. coz je divne ale mozne vzhledem ke kodovani DCF. Nejpresneji meri asi astronomove ti se nevim jak synchronizuji na nejake erupce na slunci atd s presnosti pod 1ms ale jeste jsem nemel cas to prostudovat. :D
Návštěvník Kamil
Odesláno
Tady klik pouzivam na mereni odchylek a na synchronizaci casu sveho PC pouzivam NTP viz popis na te strance. Jinac je tu o tom cele vlakno, zkousel jsem i ten Frankfurt ale je to malo presny teda levne prijimace a v domacich podminkach, dela to chybu az 100 ms podle pocasi (proti NTP) ale kdyz je OK signal tak mam stabilne - 40ms proti NTP. coz je divne ale mozne vzhledem ke kodovani DCF. Nejpresneji meri asi astronomove ti se nevim jak synchronizuji na nejake erupce na slunci atd s presnosti pod 1ms ale jeste jsem nemel cas to prostudovat. :D

Jde ti to blbě!

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Odesláno

Záleží jak leží, když nemám po ruce comp tak teletext, presny cas.cz...rozhlas...jenomže v poslední době mi to dělá max +1-5 s tak to ani nešteluju. Přes den je nosím, večer odložím a hotovka. Jednou za dva dny mrknu na čas, někde, a zjistím, že to je v normě a hotovo ;)

Odesláno (upraveno)
Jde ti to blbě!

Ale chlapy vy vubec nectete co je tam napsane, jede VAM to blbe protoze to zobrazuje cas z Vaseho PC a ne cas co ja mam, ten jede samozrejmne dobre. A je to tak udelane proto protoze nedokazi na vas PC dostat cas s potrebnou presnosti.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Upraveno uživatelem tyfo
Odesláno

5 s je tak nicotný rozdíl v životě který žijeme během těch 24 hodin každého dne, že je mi to všechno fakt jedno... Prostě občas vstanu a občas je srovnám podle televize a nebo v práci podle času na PC... když hodinky měním tak "opíšu" čas na těch z ruky na ty co si zrovna beru :)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...