Přejít na obsah

Smarthome, chytrá domácnost

Doporučené příspěvky

@Radek124  Koukám, že jde o systém Foxtrot, mám ho taky ve výběru, prý je dokonce levnější než Loxone. Uvidím, co mi nabídne generální dodavatel stavby, ale já si to chci pak trochu porovnat.

Našel jsem Loxone, taphome, Foxtrot a trochu jinak koncipovaný systém Caspia (je to decentralizovaný systém propojení jednotlivých prvků bez řídícího serveru). 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 169
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

@Radek124 Já šel do Loxone, protože ho mají kolegové v okolí a věděl jsem, co od toho čekat. Dle toho co píšeš i co jsem se koukal na webu to odpovídá tomu Loxone. Kdo se u koho inspiroval nehodlám vůbec odhadovat, ale prvky vypadají hodně podobně. Loxone má taky vlastní vypínače (součást vypínače je třeba teplotní a vlhkostní čidlo), čidla, modulární rozšíření do rozvaděče, je schopný to běhat jak po sběrnici, tak jsou releay extensiony vstupní i výstupní, TCP, Modbus, Air, mají vlastní mobilní appku zabezpečení bez číňana, ...

Tlačítek po celým baráku mám dohromady 18 a z toho 3 jsou v ložnici, protože lampičky vedle postele a to tím ovládám všechno. Pro někoho nepředstavitelný, pro mě dnes fakt celkem pohoda.

Nikdy jsem to neporovnával, neměl jsem tu potřebu, neznal jsem lidi, kteří by Foxtrot používaly, což nic neznamená.

Vím že to jde postavit i na RPi (Unifi, Home assistant, ...) ale to jsem nechtěl, protože není jistota dlouhodobé podpory a bastlit si budu klidně krabičku k televizi, ne ovládání baráku. Bývalý kolega navrhnul a začal vyrábět i home-made relé rozšíření pro Loxone, ale to všechno je oprc s velkým rizikem, že se to pokazí, musí se v tom drápat, ...

Ad video - dveře mám staromódně na klíček a nic doma neovládám hlasem, ...

Systémy jsou typově dva hlavní

• jeden funguje jako vrstva nad klasickou elektro infrastrukturou, výhoda je, že běží nezávisle a pokud selže, tak se nic neděje (světlo se spíná přes relé v rozvaděči, tomu relé posílá signál buď uživatel stiskem tlačítka, nebo ta automatizace). Problém jsou typicky větší latence, složitější infrastruktura a některý věci v tom nejdou jednoduše udělat
  • centralizovaný systémy jako loxone (třeba i KNX, ...) jednak typicky už využívají sběrnice, systém řízení stojí uprostřed všeho, je to rychlejší, chytřejší, jednodužší na infrastrukturu a ano, když se podělá miniserver, tak ti barák nejede, pokud se ti vydělá nějaký rozšíření, tak ti typicky nepojede jen část (žaluzky, max 2 okruhy světel, ...)

S vědomím toho rizika selhání jsem do toho šel, fakt velmi dobře vím, co doma mám (nekupoval jsem to jako hejl věřící na vesmírný technologie, samá pozitiva a sociální jistoty), než jsem to rozhodl probíral jsem to s hodně lidma, který už to doma v té době měli (cca před 5 rokama), hrabal jsem se v topologiích těch systémů, proto jsem řešil i tu první variantu, ale vzhledem k tomu jak se nám to stavění sralo, neměl jsem nervy to ještě víc komplikovat (projektant nám barák dost podělal). Proto jsem říkal, že bych příště volil spíš to zapojení do hvězdy, protože je to robustnější a eliminuje za cenu složitějšího tahání riziko fatálního stavu elektroinstalace a jde použít oba přístupy (jen se nově vystrojí rozvaděč). Imho by to pro tebe byl přístup, pokud se tomu bráníš jak čert kříži, proto to zde opakovaně zmiňuju. Taky je otázka, kolik toho využiješ ve standardním starším bytě (jiná písnička by byla tím řešit celou bytovku), v novostavbě baráku mi to smysl prostě dávalo.

Nemám potřebu tady nikoho na Loxone ukecávat, vím, že můžu zjistit, že to je celý kravina, s tím jsem do toho i šel.

Odkaz ke komentáři

@P_P doporučuju si ty systémy jít osahat a jít si pokecat s někým, kdo ten systém už nějakou dobu doma používá a ideálně se k němu jít podívat a zepstat se, co by udělal jinak.

V diskusích se dostaneš ještě pořád většinou k lidem, co ti vysvětlí, jaká je to kravina. Pořád je to moc nový a lidi z toho mají obavy jako z jakýkoliv jiný inovace/změny. Je to pak jako diskuse na téma tlačítkovej vs smart phone s důchodcem, nebo mechanický automaty vs Apple watch...

Odkaz ke komentáři

Jak píšeš, moc lidí to nemá, určitě se někam zajdu podívat.

Ale mám jeden konkrétní požadavek - s dotazem, zda Loxone umí. Ovládání domu chytrou domácností musí být jaksi  na pozadí, vše musí být ovladatelné i běžným způsobem.

Třeba konkrétně - žaluzie. Loxone večer lamely zavře, ráno otevře, vytáhne žaluzii na terasu (standardně žaluzie nechávám celý den stažené). Ale pro každou žaluzii chci mít klasický vypínač (mnou vybraný ABB) a moci si sám třeba vytáhnout mimořádně žaluzii u dalšího východu na zahradu. 

Mohu to takto mít - tedy mít tam klasický žaluziový vypínač, který si vyberu, a ne od Loxone? 

A jak je to u světel, ty sice nechci, ale pokud jsou, je možnost je ovládat i klasickým vypínačem - zase stejný dotaz, hloupým vypínačem mimo Loxone? 

Možná to vypadá jako drobnost, ale pro mě dost limitující detail. 

Odkaz ke komentáři

Hele, klidně se stav k nám, rád ti to ukážu, jak rozvaděč (všichni se mi smějí, že je to jak malá fabrika), tak jak se systém ovládá a vysvětlím jak to u nás funguje.

Já mám normální fyzický tlačítka na ovládání žaluzií, jen to není od ABB, ale přes ten T-touch od Loxone (má na sobě 5 tlačítek a ještě je možnost dávat různý gesta - dvoj klik, dlouhý přidržení, ...). Není to tak, že ti celej barák řídí jen automatika a dělá si co chce a když ty něco chceš změnit, tak musíš lézt do telefonu, vůbec. S žaluzkama denně hýbu dle potřeby manuálně běžně. Fakt to chce vidět.

Podobně jako to popisuješ to mají postavený tuším vodníci (https://www.vodnici.net/) je právě zapojení do hvězdy (kabel od tlačítka se potkává se napájecím kabelem od zařízení v rozvaděči). Vše měl v rozvaděči zapojený přes relátka, který teprve spínal přes loxone (měl to tak, nevím jestli to už nepředělal) a podobně to dělalo několik dalších lidí v okruhu jejich fora, v té době to ale částečně dávalo smysl a vyhýbal se origo komponentám od loxone na vstupy/výstupy, protože chtěl ušetřit a nevadilo mu si to zbastlit. Vím, že jsme se o tom bavili, že mu to navíc dává možnost automatiku vyhodit a spínat ty relé jiným způsobem.

Stavěl to ale v době, kdy tuším Loxone ještě některý komponenty a svoje vypínače nemělo.

Jestli mi to někdy zbafne, tak asi budu nadávat, uvidím, jaká bude reálná životnost. Rozhodně je to věc navíc, která se může podělat. Drát a vypínač je blbuvzdornej, ale to i kamna na dřevo, větrání oknama, stínění žaluzkama ovládanýma mechanicky, ... hrozně tak záleží čemu věříš a jakej barák stavíš...

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

Zámek je doma a už nám pár dnů otvírá a zavírá a asi je čas k tomu něco napsat. Pořídil jsem verzi Nuki Smart Lock PRO 4.0. Objednání a dodání přímo od výrobce (rakušáci) bez problému. Trochu se zdrželo poslání kvůli nizkejm skladovejm zásobám, samotná cesta byla na dva dny.

Instalace na dveře podle návodu za tři minuty, spárování s aplikací, aktualizace firmwaru, kalibrace a hotovo. V tomhle maj jejich reklamní videa pravdu, je to fakt jednoduchý a rychlý.
V našich podmínkách může nastat problém před instalací, kdy se zevnitř vyžaduje zastrčený klíč a zámek musí mít tzv. "prostupovou spojku" (klíč musí jít v jednom okamžiku zastrčit z obou stran zámku a musí s ním jít otáčet). Výrobce dodává i redukce v případě, že máte zevnitř olivu, ale je to na značky vložek, které se u nás asi moc nevyskytují, klíč zevnitř je v tomhle případě jistota kompatibility.

Samotná ovládací aplikace je počeštěná, sice občas trochu kostrbatě, ale srozumitelně. Nastavení je rozsáhlý, přesto je to intuitivní a rychlý. Drobnou nevýhodu vidím v tom, že všichni uživatelé mají v aplikaci stejná práva. Sice jsou některá nastavení chráněná PINem, který nemusíte konkrétnímu uživateli říct, ale lepší by bylo to úplně skrýt.
K popisu nastavení se dá najít spousta recenzí i s videi, namátkou zmíním možnost nastavení odemykání a zamykání pro uživatele jen v daným čase a různý druhy automatickýho zamykání (při odchodu, večer, ...). Zajímavá je funkce Autounlock, která vám při přiblížení sama odemkne nebo otevře dveře (na základě polohy telefonu a komunikace přes BT).
Jinak samozřejmě dveře jdou stále odemykat i klasickým klíčem, kdo nechce/nemá telefon, tak se pro něj nic nemění,

Má to i nějaký nevýhody? Má :). Tou největší je asi hlasitost odemykání/zamykání. Popravdě jsem to čekal trochu tišší, je to jako když na 5 vteřin zapnete aku vrtačku. Ale to je prostě daný principem odemykání.

Bojím se, že mně to někdo hackne? Zvenčí není na zámku nic vidět, komunikace mezi telefonem a zámkem je šifrovaná, zámek nemusí být připojen k Internetu. Někdo by se tedy musel dostat k telefonu a fyzicky s tím dojít domů, připadně do telefonu (ochranu PINem/otiskem beru už jako samozřejmost). A člověk má navíc telefon víc na očích než klíče :).

Odkaz ke komentáři

V 19. 1. 2024 v 10:36, jarojetu napsal:

Home Assistant a ESPHome

Skvele kombo :)

Nevyhoda techto samodomo reseni je, ze jsou zavisle na jednom cloveku.
Vloni jsem zkousel ze sveho git repa obnovit cely domaci IoT stack. Dopadlo to tak na 70%. Lepsi, nez dratem do oka, ale porad tu "smart" vrstvu beru jen jako zpestreni klasicke domacnosti. 

Odkaz ke komentáři

V 21. 1. 2024 v 18:10, Lamiczka napsal:

Vím že to jde postavit i na RPi (Unifi, Home assistant, ...) ale to jsem nechtěl, protože není jistota dlouhodobé podpory a bastlit si budu klidně krabičku k televizi, ne ovládání baráku. Bývalý kolega navrhnul a začal vyrábět i home-made relé rozšíření pro Loxone, ale to všechno je oprc s velkým rizikem, že se to pokazí, musí se v tom drápat, ...

Obcas premyslim, do jake miry je ta "jistota" dlouhodobe podpory pouze iluzorni a v realu, pokud loxone zkrachuje, budes na tom stejne, jako bys to mel postavene na rPi (ktere muze zkrachovat uplne stejne).
Vzpominam, jak jsme resili konec adobe flash, nebo microsoft silverlight...

Ale to je asi celkem jedno, nejspise v dohledne dobe neplanuje koncit home assistant ani Loxone :) 

Zasadni podle me je - u novostavby i rekonstrukce, na co dostanes revizi a jak se pripadne bude divat na nejakou pripadnou pojistnou udalost pojistovna. A tady me myslim home assistant komunita prilis nepodrzi :D 

Odkaz ke komentáři

Ptal jsem se vedle ve vlákně o stavbě domu, mám v nabídce systém xComfort od firmy Eaton, má s tím někdo zkušenosti?

Docela se mi líbí, jde hlavně o bezdrátový systém (radiová frekvence, žádná WiFi), ale jde zapojit i s drátovým propojením, nebo kombinace, což bych zvažoval. A hlavně je to decentralizovaný systém. 

Hodně se řeší Loxone, tam to jde taky zapojit, aby ta technika byla co nejméně vidět a jen na pozadí - což silně preferuji - ale ten xComfort je pro tento způsob užití dle mého lepší. 

Prostě natahám normálně dráty a k tomu si pokud chci, přihodím na pozadí i ovládání přes tento systém. 

Ale osobní zkušenost někoho, kdo to má, bych uvítal. 

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...