David_B Odesláno 13. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 13. ledna 2008 Chtěl bych se zeptat jestli někdo nemá osobní zkušenost s reakcí digitálních hodinek na vysoké a velmi nízké teploty. Mám kombinaci analog a digi od Casia a tak jsem si říkal, co to s tím displejem udělá, když půjdou do sauny, nebo je nechám na dovolené na slunci, nebo naopak jim dopřeju hodně pod nulou. Nízké teploty by měly způsobit tuhnutí tekutých krystalů a tím pádem by se změny na displeji měly zobrazovat zpomaleně...nebo ne? Díky
rorda Odesláno 13. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 13. ledna 2008 QUOTE(David_B @ 13.1.2008 - 11:57) 136687[/snapback]Chtěl bych se zeptat jestli někdo nemá osobní zkušenost s reakcí digitálních hodinek na vysoké a velmi nízké teploty. Mám kombinaci analog a digi od Casia a tak jsem si říkal, co to s tím displejem udělá, když půjdou do sauny, nebo je nechám na dovolené na slunci, nebo naopak jim dopřeju hodně pod nulou. Nízké teploty by měly způsobit tuhnutí tekutých krystalů a tím pádem by se změny na displeji měly zobrazovat zpomaleně...nebo ne? DíkyDo sauny bych to teda neriskoval ...
David_B Odesláno 13. ledna 2008 Autor Nahlásit Odesláno 13. ledna 2008 Do sauny bych to teda neriskoval ... Mají WR 100m. Proč myslíš, že by saunu nepřežily? Díky
Jakubisko Odesláno 13. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 13. ledna 2008 (upraveno) QUOTE(David_B @ 13.1.2008 - 12:00) 136689[/snapback]Mají WR 100m. Proč myslíš, že by saunu nepřežily? Díky Teplota a tlak jsou dve ruzne veliciny, ikdyz se rady kombinuji a prolinaji navzajem. Obecne bych ale vychazel z toho, ze porad jde o elektronicke zarizeni a to nema rado teploty nad 60°C. U nizkych teplot je podle me riziko mensi, tam nejakych, v nasich koncinach beznych -10 nebo -20°C max. nevadi tak mnoho. WR v tomto pripade nehraje roli. P.S. Kombinace analog+digi je a vzdy zustane jenom quartz - tot na vysvetleni toho elektronickeho zarizeni Upraveno 13. ledna 2008 uživatelem Jakubisko
koblih69 Odesláno 13. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 13. ledna 2008 Teplota a tlak jsou dve ruzne veliciny, ikdyz se rady kombinuji a prolinaji navzajem. Obecne bych ale vychazel z toho, ze porad jde o elektronicke zarizeni a to nema rado teploty nad 60°C. U nizkych teplot je podle me riziko mensi, tam nejakych, v nasich koncinach beznych -10 nebo -20°C max. nevadi tak mnoho. WR v tomto pripade nehraje roli. P.S. Kombinace analog+digi je a vzdy zustane jenom quartz - tot na vysvetleni toho elektronickeho zarizeni No protože děláme nějaký věci pro armádu a do extrémních teplot a tlaků tak se s tím poměrně setkáváme. Co se týká teploty je problém 80°C ale tím se myslí jádra těch součástek, což přes obal nikdy u hodinek na ruce nedosáhneš. Co se týká chladu tak mi obecně říkají konstruktéři, že nám displej zamrzá při -10°C, ale je potřeba si uvědomit, že ty součástky okolo produkují teplo a konkrétně hodinky máš navíc na ruce. Jinak jediná krizová součástka jsou elektrolytický kondenzátory, který taky zamrznou ale ne dřív než v -25°C. Horší je to když to v té teplotě stojí a má se to zapnout.... Jinými slovy spíš bych se bál teplotní roztažnosti mechanických dílů než o elektroniku a displej. Saunu a potápění otužilců běžný vodotěsný Digi vydrží.
Ciferník Odesláno 13. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 13. ledna 2008 QUOTE(David_B @ 13.1.2008 - 11:57) 136687[/snapback]Nízké teploty by měly způsobit tuhnutí tekutých krystalů a tím pádem by se změny na displeji měly zobrazovat zpomaleně...nebo ne? Díky Hodnocení vlivu nízkých teplot na fyzikální děje v digitálkách nechám fundovanějším, z laického hlediska mohu potvrdit, že zpomalené "překlápění" číslic na displeji je běžně pozorovatelné už při mírných mrazech. U starých digitálek (80. léta) je to patrné obzvlášť, současné modely už zřejmě mají ty displeje vymakanější.
David_B Odesláno 13. ledna 2008 Autor Nahlásit Odesláno 13. ledna 2008 Díky všem za odpovědi. To co jsem potřeboval, jsem se dozvěděl.
mischa Odesláno 13. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 13. ledna 2008 měl jsem téměř před třiceti lety ruský digitálky, ve kterých byly dvě baterie. Měly jen jeden čudlík, na ukázání datumu. Když byla zima, tak byly při zmáčknutí čudlíku všechny reakce na displeji pomalejší. Možná, že to bylo ztrátou napětí u těch baterek, nevím. Dělaly tehdy +1 vteřinu za měsíc.
siwi Odesláno 13. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 13. ledna 2008 (upraveno) Patřím do generace lidí, kteří v 80. letech nosili dost dolouho digitálky, takže i s těmi teplotami mám určité laické zkušenosti. Pokud jde o vysoké teploty asi nad 60 stupňů, pak u displeje hrozí, že kompletně celý zčerná. Ale po ochlazení by měl zase normálně fungovat. Bohužel nevím, jaké dlouhodobější důsledky by to pro displej mohlo mít, pokud by se to ohřívání opakovalo několikrát. Do sauny bych hodinky tedy raději nebral - a je celkem jedno, jak moc jsou vodotěsné. Pokud jde o chlad, pak je pravda, co se tu píše. Displej reaguje na chlad pomalejším vykreslováním číslic, a to už od teplot těsně pod nulou. Ale strojku by běžné nošení v zimě vadit nemělo. Tam spíš trpí baterie, která v zimě jakoby "slábne". Upraveno 13. ledna 2008 uživatelem siwi
KOP Odesláno 4. června 2008 Nahlásit Odesláno 4. června 2008 Pokud jde o teplotu i chlad, videl bych to tak ze co vydrzis ty, vydrzi i digi
PepaSFI Odesláno 4. června 2008 Nahlásit Odesláno 4. června 2008 Pokud jde o teplotu i chlad, videl bych to tak ze co vydrzis ty, vydrzi i digi viděl bych to taky tak, tím že jsou na ruce tak se ta teplota do jisté míry stabilizuje. Měl jsem kdysi v autě takové malé digitální hodiny asi za padesátikorunu a ty v létě když bylo auto na slunci začaly na displeji ukazovat všechny segmenty. V zimě naopak když bylo auto vymrzlé tak kromě už zmíněné pomalé reakce se ještě zhoršila výraznost zobrazení. Obecně má vysoká teplota vliv na stárnutí elektrosoučástek, nejvíc asi elektrolytické kondenzátory v nichž vysychá elektrolyt. Horší je to s prudkými změnami teploty, třeba v té sauně. Díky tepelné roztažnosti materiálů může při prudkých změnách docházet k pnutí které může mechanicky poškodit spoje.
mirecc Odesláno 5. června 2008 Nahlásit Odesláno 5. června 2008 Omlouvám se ale budu některé opakovat: 1) pokud mám (jakékoliv) hodinky na ruce, tak jsou do jisté míry stabilizované ( v tomto případě teplotně). Tudíš u nich nehrozí teplota vyšší než cca 40 stupínků..... kdesi jsem se učil, že 50 stupňů teplé teleso neudržím v ruce..... čili ty hodinky musím mít miň. Zde by nemělo nic hrozit ..... Něco jiného je nechat je např. v autě, v horším případu na palubovce ši platu kufru na sluníčku. Pominu samozřejmě problém nenechavců ... V tomto případu je to již špatně. Tady může teplota brutálně vzrůst či překročit doporučené hodnoty. Nejsem hodinář, jen se jemně zajímám o elektriku - zde el. součástky dostanou pěkně na ....píp .... zde hrozí poškození. 2) nízké teploty - podobné - hodinky nosím na ruce, v zimě pod bundou či svetrem ..... nic nehrozí. Při velmi nízkých teplotách zatuhne displej, při přechodu na pokojovou teplotu by se to mělo vrátit k normálu. Baterka dočasně ztratí část kapacity, po přechodu do pokojových teplot se jakoby regeneruje. Jen pozn, na okraj - trošičku se zajímám o modelařinu, funkční, tj éra a podobná havěť ....a hodně jsem se snažil číst o akumulátorech - NiCd akku se dle doporučení skladují vybité a v mrazáku! Většina běžných el součástek má toleranci od -20 do +50 (přibližně), takzvané armádní provedení součástek má toleranci posunutou nahoru i dolů o nějakých 10-15 stupínků....čili v tomto rozpětí by se dle mne nemělo nic stát. Jak se to vše projeví na mechanice netuším, pokud zajdu do extrému, musím se ptát na mazací oleje (teplo je rozkládá) a podobně ( co na ty teploty řeknou např. těsnící gufera či gumičky pod víčky), co na to tepelná roztažnost safíru, minerálu popř. plastových sklíček a jejich kombinace s kovy ..... nevím. Kdysi jsem se bavil s jedním starým Panem hodinářem - ten mi tvrdil, že hodinky by se neměly vůbec sundávat z ruky .... asi na tom něco je. Nejsou tepelné výkyvy. Omlouvám se za dlohý příspěvek, nějak jsem se rozepsal
Patrik Odesláno 21. června 2008 Nahlásit Odesláno 21. června 2008 Tu saunu bych neriskoval. Vlivem tepelné roztažnosti pouzdra může dojít k vniknutí vlhkosti dovnitř. Zkouška vodotěsnosti podle DIN nebo ČSN totiž s prudkou změnou teplot nepočítá, takže hodinky mohou být klidně 200 m a přesto do nich v sauně může vniknout voda. Při reklamaci se pak na testeru ukáže, že vodotěsné jsou a ta pak nemusí být uznána!
ANT Odesláno 21. června 2008 Nahlásit Odesláno 21. června 2008 Teplota a tlak jsou dve ruzne veliciny, ikdyz se rady kombinuji a prolinaji navzajem. Obecne bych ale vychazel z toho, ze porad jde o elektronicke zarizeni a to nema rado teploty nad 60°C. U nizkych teplot je podle me riziko mensi, tam nejakych, v nasich koncinach beznych -10 nebo -20°C max. nevadi tak mnoho. WR v tomto pripade nehraje roli. P.S. Kombinace analog+digi je a vzdy zustane jenom quartz - tot na vysvetleni toho elektronickeho zarizeni no na webe som videl test casio G shock nejakym vojakom ci co, presiel po nich autom, zmrazil ich, varil ich vo vode..... a prezili vsetko v pohode
autoEKOmotion Odesláno 20. července 2008 Nahlásit Odesláno 20. července 2008 Můžu se zeptat co je špatné na kombinaci? Mně osobně například Citizeny oslovily hodně kombinací displeje a klasického ciferníku. Myslím že se to quartzu povedlo ni ?
DavidC3 Odesláno 23. července 2008 Nahlásit Odesláno 23. července 2008 jj hodně lidí prostě saunu a rošení hodinek nechápek.. Hodinky jsou zahřáte od slunka a pak šup do chladné vody a hned je tam vlchkost....
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se