Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

zdravim vsetkych,

zadovazil som si moje prve automaty, rucne som ich natocil a okrem noci ich stale nosim... chcem sa spytat ci je normalne, ze sa mi sam od seba zacne strasne rychlo tocit rotor asi 5 sekund, robi mi to pravidelne viac krat za den, myslel som si ze je to preto lebo je pruzinka uz moc natocena a preto sa sami vybijaju, aby nedoslo k poskodeniu, ale to iste mi robili hned rano, ked som ich nemal celu noc na ruke...

Odesláno
  perinded0 napsal:
zdravim vsetkych,

zadovazil som si moje prve automaty, rucne som ich natocil a okrem noci ich stale nosim... chcem sa spytat ci je normalne, ze sa mi sam od seba zacne strasne rychlo tocit rotor asi 5 sekund, robi mi to pravidelne viac krat za den, myslel som si ze je to preto lebo je pruzinka uz moc natocena a preto sa sami vybijaju, aby nedoslo k poskodeniu, ale to iste mi robili hned rano, ked som ich nemal celu noc na ruke...

Problém je patrně v odlučovači samonátahu, normální to není - nejedná se o žádné uvolnění přetažené pružiny, protože ta se v bubínku sama protočí. Když pohledáš v historii najdeš i příspěvky k tomuto tématu.

Odesláno
  perinded0 napsal:
zdravim vsetkych,

A jaký máš hodinky - nebo spíš o jakej strojek se jedná? Není to náhodou ETA 7750 Valjoux?

Odesláno
  perinded0 napsal:
Jedna sa o ETA A07 231(Longines L696.2), nastupcu 7750ky...

No, z toho webu jsem to nevycetl, ale jestli je to nástupce 7750, tak bych hádal (ale opravdu jen dohad), že by to mohlo být v tom, že 7750 se natahuje jen na jednu stranu, takže na tu druhou stranu se rotor točí jako zběsilej (jako u mých Hammilton X-Wind s 7750). Ale jestli se zběsile točí na obě strany, tak fakt nevím. Toto je jediná věc, která mne napadla, ale je to jen dohad...

Odesláno
  perinded0 napsal:
Jasne ze to robi len na jednu stranu, ale neviem ci to je volnobeh, ja mam pocit jak keby to pohanalo nieco

U 7750 je to na jednu stranu normálni.

Odesláno

Pokud se to toci jen na jednu stranu, tak bud v klidu. To se obcas stava i mi, kdyz hodinkama pohnes prudceji ve smeru, ve kterem ma rotor vetsi volnost. Chvili se toci jak blazen, ale nicemu to neublizuje.

Odesláno
  gandalf napsal:
Podobný problém jsem měl také u Valjoux 7750, závada byla v odlučovači /opakovaná/. Ale v mém případě automat nefungoval.

Tohle je 1. fáze, podle mě už teď to nedotahuje tak jak má, ale asi to zatím stačí....

Odesláno
  odklizec napsal:
Pokud se to toci jen na jednu stranu, tak bud v klidu...

Taky myslim, vzhledem k popisu "zavady", ze to je normalni. Me se taky 7750 obcas roztoci. Jestli hodinky jinak slapou tak jak maji, tak bych se tim netrapil a uzival si to. :smoke:

Odesláno (upraveno)

Pohybem ruky se u tohoto kalibru prostě někdy rotor roztočí směrem volnoběhu, 7750 natahuje směrem pouze jedním. Dá se to i bez problémů rukou nasimulovat.

Důležité ale je, že rotoru dá nějaký pohyb počáteční energii.

Vlastně záleží jen na tom, kterým směrem pohyb jde a kde se zrovna nachází rotor.

Někdy se to sejde tak, že se rotor roztočí, až vibrují celé hodinky.

Toto je tedy úplně normální.

Ale pokud by hodinky např. ležely a rotor se sám roztočil, to je určitě chyba.

Upraveno uživatelem Ondraj
Odesláno

tak podla vasich skusenosti usudzujem, ze sa jedna len o volnobeh, pretoze sa mi to deje len ked ich mam naruke a fakt az zacnu vibrovat aj pise ondraj, inac slapu v pohode, zatial ich mam 2 dni, takze uvidime co dalej...

dotahovat rotor urcite dotahuje, pretoze to je pocut a ma do jednej strany vacsi odpor ako do druhej v pohybe

Odesláno
  perinded0 napsal:
tak podla vasich skusenosti usudzujem, ze sa jedna len o volnobeh, pretoze sa mi to deje len ked ich mam naruke a fakt az zacnu vibrovat aj pise ondraj, inac slapu v pohode, zatial ich mam 2 dni, takze uvidime co dalej...

dotahovat rotor urcite dotahuje, pretoze to je pocut a ma do jednej strany vacsi odpor ako do druhej v pohybe

Tak jsem rád, že jsem taky jednou měl pravdu a projevil se jako inteligent a že se mnou většina souhlasí, že se jedná o "volnoběh" ve směru, kterým rotor nenatahuje. A chápu tvé zděšení, také jsem se poprvé lekl, když mi hodinky na ruce začaly podivně vibrovat a když jsem pak zjistil, že se rotor točí, jak splašenej.

Odesláno (upraveno)
  perinded0 napsal:
zdravim vsetkych,

Je to normalne u rotorov ktore natahuju pruzinu len jednym smerom a na druhu stranu sa tocia volnovezne napr V7750 (rotor sa ti neroztoci sam od seba, ale po tom co vhodnym sposobom pohnes rukou) ... da sa to natrenovat a ked rukou mrsknes spravnym grifom da sa to roztocit aj na viac ako desat sekund.

mam Hamiltony field chrono s V7750 a tiez mi tato vec u nich dost vadi.... ale technicky je to v poriadku

Upraveno uživatelem cali

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...