Přejít na obsah

Natahovač hodinek a jejich poškození?

Doporučené příspěvky

Dobrý den,

může obyčejný levnější automatický natahovač hodinky automatiky nějak poškodit či zničit?
Je pro bezpečnost hodinek důležité nastaveníí obousměrného točení v natahovači nebo jen ve směru jakým se natahují pokud jsou jednosměrné?
PS: nemám jak ověřit
V jednom servisu mě radili hodinky nedávat do natahovače a ajkmile neužívám nechat dojít a až půjdou na ruku seřídit  a natáhnout, ale dělat to každý týden asi se to ani hodinkám a korunce líbit nebude ne?

Děkuji
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dříve se natahovaly hodinky běžně rukou, nevidím v tom problém, samozřejmě hodinky se šroubovací korunkou může časem problém být, že se  nesprávnou manipulací poškodí závit. Nebál bych se  běžných natahovačů na hodinky, tomu se nic nemůže, automaty se tu všem dotahují na ruce bez problému, vyjma mě :D ale já jsem naprostá vyjímka.

Odkaz ke komentáři

Nerozumím tomu, proč winder nastavovat do režimu střídání směrů u hodinek s jednosměrným nátahem ... jednak je to blbost, příjdeš o 50% času natahování, na druhou stranu jim to nemůže vadit, resp. jak bys zabránil tomuto počínání, když je máš na ruce ...

K winderu ti mohu je doporučit abys nekupoval plastové provedení, pokud jej chceš mít v ložnici, protože to ruší, většinou uvnitř není žádný tlumící materiál.

Odkaz ke komentáři

Ahoj mam vice hodine na baterie a zatim pouze jedine automaty- Gucci ya 126265. Vim modni hodinky podobnych znacek zde jsou kritizovane a neoblibene, prosim toto preskocme. Rad bych podle modelu strojku vedel to natahovani. Mimochodem ten servisni mistr hodinar me prave  vysvetloval ze prabe levne natahovace hodinkam skodi, protoze maji prave jen omezeny pohyb bud ve smeru nebo proti smeru rucicek a nebo oboje. Rikal me ze drahe natahavoca umi naci protacet s hodinkami i do dalsich stran tak jako na azpesti se hybou o di jinych stran. Ze prave jednostrane nebo stejne zatezovani v natahovacich nici mechanismum. Ukazoval me natahovace typu

http://www.grossuhren.de/watch-winders/mte/for-24-BIG-SIX-automatic-wrist-watches.html

Nevim zda to je ono ale vypadalo to podobne proste vice uchtytu ktere otacely hodinkami a protacely se takze to smiluvalo otaceni do vsech stran nebo nataceni jako na zapesti nikoliv jen doleva nebo doprava. Rikal jsem si ze hodinar ktery opravuje hodinky ve velke firme a  jeste odebira casopisy o hodinkach a sebevzdelava se ze na tom ne co je a optam se.

Bezne na internetu me doporucily tyto ale samozrejme je to obycejny typ ktery jen umi doleva doprava a pocet otacek.

http://www.hodinky-365.cz/natahovac-designhutte-primus-2-70005-62-x1112421

Díky za reakci

Upraveno uživatelem Petr34
Odkaz ke komentáři

Ahoj mam vice hodine na baterie a zatim pouze jedine automaty- Gucci ya 126265. Vim modni hodinky podobnych znacek zde jsou kritizovane a neoblibene, prosim toto preskocme. Rad bych podle modelu strojku vedel to natahovani. Mimochodem ten servisni mistr hodinar me prave  vysvetloval ze prabe levne natahovace hodinkam skodi, protoze maji prave jen omezeny pohyb bud ve smeru nebo proti smeru rucicek a nebo oboje. Rikal me ze drahe natahavoca umi naci protacet s hodinkami i do dalsich stran tak jako na azpesti se hybou o di jinych stran. Ze prave jednostrane nebo stejne zatezovani v natahovacich nici mechanismum. Ukazoval me natahovace typu

http://www.grossuhren.de/watch-winders/mte/for-24-BIG-SIX-automatic-wrist-watches.html

Nevim zda to je ono ale vypadalo to podobne proste vice uchtytu ktere otacely hodinkami a protacely se takze to smiluvalo otaceni do vsech stran nebo nataceni jako na zapesti nikoliv jen doleva nebo doprava. Rikal jsem si ze hodinar ktery opravuje hodinky ve velke firme a  jeste odebira casopisy o hodinkach a sebevzdelava se ze na tom ne co je a optam se.

Bezne na internetu me doporucily tyto ale samozrejme je to obycejny typ ktery jen umi doleva doprava a pocet otacek.

http://www.hodinky-365.cz/natahovac-designhutte-primus-2-70005-62-x1112421

Díky za reakci

Zdar,  mě to zavání demagogií ze strany toho pána co ti radí.  Sem tam je na trubce vidět,  v hodinářských  dílnách ty velké natahovače na hodinky.  Takovej karusel, na kterej se jen pověsí za pásek.  No a to celé se rovnoměrně točí jedním směrem.  On ten samonátah je dost jemný a závaží dostatečně těžké.  Že to funguje je znát i na tom,  že samonátah obvykle pracuje i ve stavu beztíže.

Za mě klidně ten nejlevnější vrtič.  Pokud to nemáš jako dekoraci do bytu,  nebo kus nábytku,  přijde mi větší investice jako blbost.

A k tomu jednosměrnýmu nátahu.  No když se ti to nenatáhne,  tak je tam dáš obráceně.  Systém pokus omyl.  Stačí si uvědomit jaký štosy dostávají hodinky při běžném provozu.  Někteří je berou i na bika do lesa.  A vydrží.

Odkaz ke komentáři

A hlavně,  na hodinkách není nic co nejde spravit.  Jen to dotyčná osoba neumí.   To je spíš o něco omlátíš,  než že by je utahal vrtič.

Odkaz ke komentáři

...

Nevim zda to je ono ale vypadalo to podobne proste vice uchtytu ktere otacely hodinkami a protacely se takze to smiluvalo otaceni do vsech stran nebo nataceni jako na zapesti nikoliv jen doleva nebo doprava.

...

Takovou mašinku bych použil k testování hodinek po opravě, jestli fungují v běžném provozu...

Naopak natahovač, který bude otáčet hodinky kolem jiné osi, než osi paralelní k ose ručiček, nebude k mechanizmu hodinek nejšetrnější.

Odkaz ke komentáři

Nerozumím tomu, proč winder nastavovat do režimu střídání směrů u hodinek s jednosměrným nátahem ... jednak je to blbost, příjdeš o 50% času natahování, na druhou stranu jim to nemůže vadit, resp. jak bys zabránil tomuto počínání, když je máš na ruce ...

Řada hodinek má tzv. bipolární natahování, tedy natahuje se pohybem rotoru na obě strany, proto to střídání otáčení, tím se uvede postupně do pohybu celý mechanismus.

Odkaz ke komentáři

Řada hodinek má tzv. bipolární natahování, tedy natahuje se pohybem rotoru na obě strany, proto to střídání otáčení, tím se uvede postupně do pohybu celý mechanismus.

Tomu rozumím. Tazatel se ale ptá, jestli vadí jednostranně natahovanému strojku režim oboustranného nátahu ... :-)

Petr34:

dobrý poměr cena/výkon třeba zde: 

http://www.ebay.com/itm/201672848442?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

http://www.ebay.com/itm/221072027598?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

http://www.ebay.com/itm/291940602173?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

http://www.ebay.com/itm/262192675886?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Je to ve dřevě, umí to spoustu režimů.

Jak dlouho je tam budeš točit? Podle mě to má smysl ve chvíli, kdy máš více kusů a s třeba s datumem, abys nemusel přeřizovat. Jinak asi nemá extra valný smysl do winderu odložit hodinky na měsíc, protože ti stejně půjdou podle plotu a budeš je muset nejspíše přeřídit.

Odkaz ke komentáři

Návštěvník YPO

A hlavně, na hodinkách není nic co nejde spravit. Jen to dotyčná osoba neumí. To je spíš o něco omlátíš, než že by je utahal vrtič.

Mechano by se te zeptal jestli taky nechavas pred domem nastartovany auto kdybys nahodou nekam jel. Pouzivat winder jenom kvuli tomu abych mel hodinky v pohotovosti je velka blbost.

Odkaz ke komentáři

Myslím si, že není blbost udržovat hodinky v chodu. Nevím jestli to dělají hodinky jenom mě, ale když je nechám týden ležet nenatažené a potom je rozběhnu, tak mi den-dva dělají odchylku -30-40 vteřin/den. Za dva dny se uklidní a stabilizují na +- 3 vteřinách. Proto je natahuji, i když třeba nepřijdou týden nebo dva na ruku.

Prostě když hodinky tikají, tak jsou spokojené :-)

Odkaz ke komentáři

Návštěvník YPO

Myslím si, že není blbost udržovat hodinky v chodu. Nevím jestli to dělají hodinky jenom mě, ale když je nechám týden ležet nenatažené a potom je rozběhnu, tak mi den-dva dělají odchylku -30-40 vteřin/den. Za dva dny se uklidní a stabilizují na +- 3 vteřinách. Proto je natahuji, i když třeba nepřijdou týden nebo dva na ruku.

Prostě když hodinky tikají, tak jsou spokojené :-)

zabal je do ručníku a jebni s nima vo stůl ať se srovnaj ...... to co popisuješ není určitě standardní 

Odkaz ke komentáři

Návštěvník YPO

:-) nemám potřebu s nimi jebnout o stul. Prostě je udržuju v chodu a jsem spokojenej. A hodiky taky :-)

jasan ... auto nastartovals ? .... jestli ne .... tak pust aspoň pračku .... kdyby náhodou

Odkaz ke komentáři

jasan ... auto nastartovals ? .... jestli ne .... tak pust aspoň pračku .... kdyby náhodou

Možná jsi nedával ve školce pozor když jste se učili o hodinách - hodiny jdou a proto ukazují čas (s výjimkou slunečních hodin. Ty ukazují čas i když stojí). Pokud se chceš kochat něčím statickým, tak nepotřebuješ hodinky, ale sochu

Odkaz ke komentáři

Za mě je to tak, že kdybych hodinky seřizoval pokaždé, když je beru na ruku, tak si prioritně z pohodlnosti vybírám ty, které jdou a jsou natažené. Nosil bych dokola pořád jen dvoje hodinky. Pokud máš troje hodinky a víc, natahovač je pohoda a nezbytný. Navíc přibližně víš, které a jak jdou přesně.

Nastartované auto nebo pračka je dost hloupé přirovnání. Manželku taky nemáš 24 hodin denně připravenou nahou v posteli jen pro to, že si jednou za čas chceš vrznout, ale přesto ji máš připravenou, až to přijde :-), tedy nataženou a určitě jí to neškodí :-)

Jinak levný natahovač, pokud s hodinkami nešoupe o stěny a nebo s nimi neťuká o okraje není důvod, proč by jim měl škodit. Ať natahuje na jednu nebo obě strany. Hodinky by tam měly být napevno, aby se nešoupaly stěžejky a osičky.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...