knihomol Odesláno 12. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 12. srpna 2017 (upraveno) Ahoj všem, obracím se s dotazem na typografy. Třeba se na tomto fóru vyskytují. Mám dotaz ohledně typografie. Napsal jsem v Pages po mnoha letech rukopis své knihy Biografického slovníku a chtěl bych vytvořit návrh, zlom a všechny ty ostatní věci, abych pak mohl jít do tiskárny, kde by mi ji vytiskly a svázaly v nějakém malém nákladu. 1 mil. znaků, 184 000 slov, cca 200 obrázků, normostránky jsem nepočítal. Myslel jsem, že si sám vytvořím nějakou maketu v InDesignu a pak tam budu vkládat interaktivně text a obrázky, ale bojím se, že takto to asi nefunguje. Základní typografická pravidla znám. Nedokáže mi někdo poradit postup? Zda si třeba vytvořit od profesionálního studia nějakou maketu a sám si ji spravovat, nebo mít hotový celý text a dát ke zpracování DTP studiu? Vůbec netuším, jak je toto finančně náročné, nemáte představu na základě těchto parametrů? Díky moc za radu. Upraveno 12. srpna 2017 uživatelem knihomol
azeppelin Odesláno 12. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 12. srpna 2017 Var. A - prokoušeš se aplikováním typo pravidel a konkrétních nastavení v programu a aplikuješVar. B - stáhneš si šablonu, kterou již někdo vytvořilVar. C - zadáš sazbu studiuUnie grafického designu dělala před pár lety anketu o cenách v oboru (které jsou značně variabilní). V reálu za A5 hladké sazby tak 20 až 40,- v běžném studiu.
knihomol Odesláno 12. srpna 2017 Autor Nahlásit Odesláno 12. srpna 2017 Var. A - prokoušeš se aplikováním typo pravidel a konkrétních nastavení v programu a aplikuješVar. B - stáhneš si šablonu, kterou již někdo vytvořilVar. C - zadáš sazbu studiuUnie grafického designu dělala před pár lety anketu o cenách v oboru (které jsou značně variabilní). V reálu za A5 hladké sazby tak 20 až 40,- v běžném studiu.Díky, asi zvolím profesionální studio. Našel jsem Lacertu, že prý je dobrá.
Tittus Odesláno 12. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 12. srpna 2017 To bude asi nejrozumnější varianta, protože i když si nastuduješ základy typografie, ale nic moc jsi zatím nezlomil, nemáš zkušenosti, tak se vsaď, že naděláš spoustu chyb. Věř mi, živil jsem se tím patnáct let a v jednom kuse jsem hlavně péroval podřízené grafiky za to, co přehlédli.
Radek124 Odesláno 12. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 12. srpna 2017 2knihomol: 250 stran textu v Pages kulturně neostyluješ a tedy ani nezalomíš - takže buď překlopit do něčeho použitelného (i Open/LibreOffice by na to v nouzi byly lepší), nebo si ušetřit následné rejpání od profíků a nechat to rovnou za pár peněz do vhodné šablony přežvýkat některému z nich. Elementární služby grafiků (a nebo aspoň kontakty) snad nabízejí všechny solidní tiskárny - a na rozdíl od nepoužitelného manuskriptu Ti za zeptání nikdo nevynadá
knihomol Odesláno 12. srpna 2017 Autor Nahlásit Odesláno 12. srpna 2017 2knihomol: 250 stran textu v Pages kulturně neostyluješ a tedy ani nezalomíš - takže buď překlopit do něčeho použitelného (i Open/LibreOffice by na to v nouzi byly lepší), nebo si ušetřit následné rejpání od profíků a nechat to rovnou za pár peněz do vhodné šablony přežvýkat některému z nich. Elementární služby grafiků (a nebo aspoň kontakty) snad nabízejí všechny solidní tiskárny - a na rozdíl od nepoužitelného manuskriptu Ti za zeptání nikdo nevynadá Jojo, nechám to profíkům. Chtěl jsem si to udělat sám, ale přece jenom je to přes 660 stran a 15 let práce, tak chcil, aby ten výsledek za něco stál, tak to přenechám nějakému dobrému typografovi.
Tittus Odesláno 13. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 13. srpna 2017 Jojo, nechám to profíkům. Chtěl jsem si to udělat sám, ale přece jenom je to přes 660 stran a 15 let práce, tak chcil, aby ten výsledek za něco stál, tak to přenechám nějakému dobrému typografovi. Teď ještě, jak a podle čeho poznáš dobrého typografa...
Tea Odesláno 13. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 13. srpna 2017 Možná by bylo dobré rozlišovat graf. designera, sazeče a typografa, protože každý se zaobírá poněkud jinou částí práce na knize. Paradoxně nejvzdálenější poptávané práci je zde nejcitovanější typograf ? tedy pokud nechceš customizované pismo pro svou knihu. Jestli jo, s klidem doporučím Tomáše Brousila, spolupracovali jsme s ním např. na korporátnim písmu pro Y Soft (zdavím Lamiczku). Pak je tu sazeč, co podle návrhu layoutu od grafika (který připraví mj. zrcadlo sazby, návrh předsádky, přebalu knihy, velikosti a typ písma atd.) vysází samotnou knihu. Pro sazbu z vl. zkušenosti doporučím Jakuba Krče nebo Jaroslava Vlčka (oba výše zmíněná Lacerta), oba jsou ďábelsky rychlí a přesní.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se