Cool as Ice Odesláno 30. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 30. srpna 2017 Add Tmx: co chces resit s pravnikem na rezervacni smlouve? Chapu smlouvu o kupni smlouve budouci a kupni smlouvu. Tam je to bez debat. Ale, rezervacni?
tommas4 Odesláno 30. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 30. srpna 2017 Add Tmx: co chces resit s pravnikem na rezervacni smlouve? Chapu smlouvu o kupni smlouve budouci a kupni smlouvu. Tam je to bez debat. Ale, rezervacni?Jsi v ČR, tady se může vyjeb skrýt kdekoli. Například z vlastní zkušenosti, rezervační smlouva na byt + na základě toho platba rezervačního poplatku. Ale - majitel se rozmyslel že by k bytu rád prodal i druhý byt.Díky, nechci.No ale máme tady zájemce co si vezme byty oba a dáme mu přednost.WTF? Vždyť mám s realitkou řádnou rezervační smlouvu a zaplacen rezervační poplatek.Majitel, no to můžete, naše smlouva s RK je nevýhradní.V RK - no, ale víte, ten rezervační poplatek, no, on je nevratný, víte . . . tedy asi, protože jako vy to koupit nechcete . . . A najednou koukáš. A máš třeba pár měsíců blokovaný prachy co jsi tam složil. Třeba 10% ceny nemovitosti. Asi tak. U mě to dopadlo ok, šel jsem zapůsobit osobním kouzlem do realitky a jelikož to byla jedna z top3 u nás tak byly penize za 14 dní zpatky na účtu, shodli jsme se na tom že dělat si vzájemně problémy a publicitu nechceme. Ale být to malej drzej jouda jako že "realitka" co tě má u pr.ele, tak nevím, to by mohlo trvat docela dlouho.
tmx Odesláno 31. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 31. srpna 2017 Ze smluv s realitkou vyplyva nulova povinnost pro realitku a 100% odpovednost kupujiciho. Realitka prodava byt a nevi - ze je tam bremeno, dluh na drustvu, exekuce na majitele bytu apod. Koupe bytu neni zadna prdel... pravnik je nutnost.
zbuddy Odesláno 31. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 31. srpna 2017 Jsi v ČR, tady se může vyjeb skrýt kdekoli. Například z vlastní zkušenosti, rezervační smlouva na byt + na základě toho platba rezervačního poplatku.Ale - majitel se rozmyslel že by k bytu rád prodal i druhý byt.Díky, nechci.No ale máme tady zájemce co si vezme byty oba a dáme mu přednost.WTF? Vždyť mám s realitkou řádnou rezervační smlouvu a zaplacen rezervační poplatek.Majitel, no to můžete, naše smlouva s RK je nevýhradní.V RK - no, ale víte, ten rezervační poplatek, no, on je nevratný, víte . . . tedy asi, protože jako vy to koupit nechcete . . . A najednou koukáš. A máš třeba pár měsíců blokovaný prachy co jsi tam složil. Třeba 10% ceny nemovitosti. Asi tak. U mě to dopadlo ok, šel jsem zapůsobit osobním kouzlem do realitky a jelikož to byla jedna z top3 u nás tak byly penize za 14 dní zpatky na účtu, shodli jsme se na tom že dělat si vzájemně problémy a publicitu nechceme. Ale být to malej drzej jouda jako že "realitka" co tě má u pr.ele, tak nevím, to by mohlo trvat docela dlouho.Pokud rezervační smlouvu se statisícovou rezervací nepodepíše majitel a neubudou tam pro něj závazky, tak takovou smlouvu nepodepisovat. Nanejvýš nějakou "malou rezervaci" na 10.000 Kč...
Cool as Ice Odesláno 31. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 31. srpna 2017 Presne, rezervacni smlouva = 10,20,50 tis (od toho je rezervacni), zbytek platba na vazany ucet nebo idealne pres bankovni akreditiv. U rezervacni smlouvy na sebe riziko clovek proste bere. Ale, max tech par tis. Ne, ze by zbytek transakce byl risk free. Kupoval jsem vzdy naprimo od developera. Moje podminka byl vazany ucet a uvolneni penez az po zapisu do katastru, ze jsem majitel. Pokud nechteli, tak jsme se nedohodli.
tommas4 Odesláno 31. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 31. srpna 2017 No a právě pro lidi, co netuší že s nimi chce prodejce nebo zprostředkovatel vy.batje tu konzultace s právníkem, který tomu rozumí a má s tím zkušenosti.Tolik k odpovědi na otázku k čemu proboha právníka . . .
Cool as Ice Odesláno 31. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 31. srpna 2017 Ja nepsal k cemu proboha pravnika. Ja psal k cemu pravnika na rezervacni smlouvu. 10% pri rezervacni smlouve je mimo trzni standard. Pokub budes chtit pravnika na rez. smlouvu, tak nepodepises nic. Nemuzes jit do obchodni transakce od zacatku s pocitem, ze te chce hned kazdy podvest. Nebo muzes, ale nic nepodepises. U rez. smlouvy je riziko limitovane tou vysi zalohy, ktera je jak jsem psal par tisic.
tommas4 Odesláno 31. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 31. srpna 2017 Nemuzes jit do obchodni transakce od zacatku s pocitem, ze te chce hned kazdy podvest.Ne? Lepší je být hodně opatrný než oškubaný.
Návštěvník Odesláno 31. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 31. srpna 2017 No a hlavně pokud ty peníze nejsou v notářské úschově, případně na vázaném účtu atd... tak s tím může realitka volně nakládat. Byť to není zákonné, běžně se tyhle peníze používají na úplně jiné účely např. koupi auta majitelovi atd.. a ve chvíli kdy nastane problém nebo ubyde peněz co do realitky jdou, tak tam vznikne obrovská díra. Realitka zkrachuje a Vy jste přišly společně s dalšíma o hodně peněz. A tohle není věc malých realitek, já bych jim žádné peníze nikdy neposlal. Když jsme řešili rezervační smlouvu poslal jsem to vč. jejích provize do advokátní úschovy....... Dejte na to pozor..
lucid Odesláno 31. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 31. srpna 2017 Ze smluv s realitkou vyplyva nulova povinnost pro realitku a 100% odpovednost kupujiciho. Realitka prodava byt a nevi - ze je tam bremeno, dluh na drustvu, exekuce na majitele bytu apod. Koupe bytu neni zadna prdel... pravnik je nutnost.Tak aby si zjistil skutečný stav, od toho je katastr nemovitostí! Nicméně v tomto případě bude ale problém v tom, že se jedná o družstevní byt, takže Ti realitka neprodává byt jako takový, ale družstevní podíl, takže je otázka kolik informací je družstvo ochotno a komu pustit.
Karlos Odesláno 31. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 31. srpna 2017 Realitka má uzavřenou smlouvu s prodávajícím a provizi chce po kupujícím. Lahůdka.
Cool as Ice Odesláno 31. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 31. srpna 2017 Vyse zminuji, ze platba nad rez poplatek v radu tisicu, jen na vazany ucet ci akreditiv. On muze i notar o ty penize prijit. Poznamenavam, ze zrizeni vazaneho uctu je take za poplatek. Je otazkou jestli dat cca. 5000 tis. Kc za poplatek (lisi se to dle banky, je to obvykle nejake procento z castky s minimalni hranici) vuci rez. poplatku 10-15 tis. Jinak i vazany ucet skryva neprijemnost, ze pokud protistrana bude v insolvenci/upadku/konkurzu, tak se k penezum clovek do rozhodnuti soudu nedostane. Proto je lepsi bankovni akreditiv, ktery je casove omezen. Kazdopadne je to o risk appetitu kazdeho soudruha. Clovek si musi zvazit priority. Univerzalni postup neexistuje. Ale, nenajit byt 3 roky uz taky svedci o tom, ze ten trh je proste nekde jinde nez jsou predstavy dotycneho.
zbuddy Odesláno 31. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 31. srpna 2017 Realitka má uzavřenou smlouvu s prodávajícím a provizi chce po kupujícím. Lahůdka.Dělá se to takhle i v cizině. Je více systémů/způsobů, které se liší nejen dle země, ale i dle kraje nebo typu nemovitosti nebo její lukrativnosti. Placení provize kupujícím při prodeji se dělalo už před změnou plátce daně z převodu, nyní z nabytí nemovitost. Dělalo se to takhle zejména v Brně a na Moravě. Mělo to smysl, a má i nadále, že kupní cena, tj. základ pro placení daně je nižší o provizi. Tj. u 200.000 Kč to činí 8.000 Kč, což může být dejme tomu půlka ceny notářské úschovy. Logicky to smysl nemá, protože by provizi měl platit ten, pro koho pracuje RK. Tyto debaty jsou nekonečné.
Tittus Odesláno 31. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 31. srpna 2017 Vyse zminuji, ze platba nad rez poplatek v radu tisicu, jen na vazany ucet ci akreditiv. On muze i notar o ty penize prijit. Poznamenavam, ze zrizeni vazaneho uctu je take za poplatek. Je otazkou jestli dat cca. 5000 tis. Kc za poplatek (lisi se to dle banky, je to obvykle nejake procento z castky s minimalni hranici) vuci rez. poplatku 10-15 tis. Jinak i vazany ucet skryva neprijemnost, ze pokud protistrana bude v insolvenci/upadku/konkurzu, tak se k penezum clovek do rozhodnuti soudu nedostane. Proto je lepsi bankovni akreditiv, ktery je casove omezen.Kazdopadne je to o risk appetitu kazdeho soudruha. Clovek si musi zvazit priority. Univerzalni postup neexistuje. Ale, nenajit byt 3 roky uz taky svedci o tom, ze ten trh je proste nekde jinde nez jsou predstavy dotycneho. Kamarád takhle prodával nějaké nebytové prostory a peníze šly přes notářskou úschovnu. Teď se s tím notářem soudí o tři mega, protože ten šikula to točil v automatech... Takže těch 5k za vázaný účet by se mu asi vyplatilo.
Lamiczka Odesláno 31. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 31. srpna 2017 První průser je ve stavu poptávky na trhu. Relitka ví, že když má dobrou nemovitost, tak si nejde jinýho hejla za pět minut, takže ten kdo "dělá problémy" má smůlu. Buď jdeš trochu do rizika a nebo ty prachy uvalíš u nastřelené nemovitosti, kde ta tlačenka není... Druhej průser je to co se tu už naťuklo. Přijde mi prasárna, že za službu má platit ten, kdo si ji neobjednal a ani si nemohl vybrat od koho ji bude mít (dvě nemovitosti jsem nakonec odmítl, byť se mi líbily, protože realiťačka byla nebetyčná kráva). Zatím skoro všechny zkušenosti z mýho okolí byly, že realitka shrábla provizi a místo slibovaných právních servisů byly v ceně maximálně šablonovitý smlouvy, kterých je plnej internet, a když moc, tak domluvená úschova. Jediný o co se ještě snaží je dohození vlastního "finančního poradce", protože z toho mají slíbený další provize. Ten pak má za úkol tu hypotéku sehnat za každou cenu, ale rozhodně ne nutně za nejlepších podmínek... Vlastně do dnes nechápu, že tento obor nemá nějakou regulaci a licence...
tmx Odesláno 31. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 31. srpna 2017 Tak aby si zjistil skutečný stav, od toho je katastr nemovitostí! Nicméně v tomto případě bude ale problém v tom, že se jedná o družstevní byt, takže Ti realitka neprodává byt jako takový, ale družstevní podíl, takže je otázka kolik informací je družstvo ochotno a komu pustit. To je sice hezke, ale kdyz mas v rezervacni smlouve ze realitka nic negarantuje a zaroven musis dat zalohu, tak za co jako platis? Videl jsem rezervacky, kde chteli 20% z ceny bytu a nedostal si za to nic... jen riziko, ze o to prijdes. Na prohlidku bytu zasadne s pravnikem a architektem najednou, je to mnohem rychlejsi. Dneska uz ti nikdo neda cas si neco overit. Bude podepis, nebo vypadni, stoji tam dalsich 50 lidi.
lucid Odesláno 31. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 31. srpna 2017 To je sice hezke, ale kdyz mas v rezervacni smlouve ze realitka nic negarantuje a zaroven musis dat zalohu, tak za co jako platis? Videl jsem rezervacky, kde chteli 20% z ceny bytu a nedostal si za to nic... jen riziko, ze o to prijdes. Na prohlidku bytu zasadne s pravnikem a architektem najednou, je to mnohem rychlejsi. Dneska uz ti nikdo neda cas si neco overit. Bude podepis, nebo vypadni, stoji tam dalsich 50 lidi.Nezlob se, ale pokud do podobného rizika jdeš a víš o něm, pak je to Tvůj problém. Nebo si vyhlídni jiný byt a jinou realitku.
tmx Odesláno 31. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 31. srpna 2017 Dneska nemas co vyhlidnout, je akutni nedostatek bytu. Kazdopadne to nema cenu tady resit.
Cool as Ice Odesláno 31. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 31. srpna 2017 Tittus: ja snad pisu svahilsky. Ja vsude pisu, ze na platby nad nekolik tisic (coz je obvykle rezervacni poplatek) urcite vazany ucet nebo akreditiv. Taky sem psal, ze ani notarska uschova neni safe bet a ty mi napises tohle. Znova rezervacni poplatek = 10, 20, 50 tis a ne 3 mil.
lucid Odesláno 31. srpna 2017 Nahlásit Odesláno 31. srpna 2017 (upraveno) Tittus: ja snad pisu svahilsky. Ja vsude pisu, ze na platby nad nekolik tisic (coz je obvykle rezervacni poplatek) urcite vazany ucet nebo akreditiv. Taky sem psal, ze ani notarska uschova neni safe bet a ty mi napises tohle. Znova rezervacni poplatek = 10, 20, 50 tis a ne 3 mil.Třeba jen svahilsky čteš: Titus Ti podle mne dává za pravdu: kdyby jeho kámoš dal 5t za vázaný účet, neměl by nyní problém s notářskou úschovou. Ty 3 mega notářovi určitě nebyly za rezervační poplatek, ale předpokládám, že plná cena za nemovitost od kupujícího. Upraveno 31. srpna 2017 uživatelem lucid
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se