Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Ta diskuse utichla mozna proto, ze tady pan mistr sveta amoleta vystupuje vuci ostatnim jako arogantni hulvat. Hystericke vykriky, vulgarity, zesmesnovani, to vse jen vyborne dokresluje povahu prispivajiciho.. Puvodne se resila luneta z blata a hardlex u MM300 vs tahle kopirka /keramika a safir/. Pak WR, iso pro potapky a nakonec jsme skoncili u saturacniho potapeni. Ze ho zvladnou hodinky s touhle cenovkou ale neni zadne prekvapeni. To umi v podobne cenove i konkurence.. :snorkle:  

• Odpovědi 125
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

No nevím no...nejčastější ponory jsou do 100m a to znamená, že i vnitřní přetlak v hodinkách by měl být kolem 10barů. To zvládají vydržet plastové hodinky s výškou 10,5mm a rovným plastovým sklem(tolik k náročnosti takového tlaku těsnit byť opačným směrem). Dále je třeba si uvědomit, že uvnitř hodinek už nějaký plyn je a He se tam dostává fakt blbě, protože musí přes těsnění, do ne úplně prázdného prostředí a ještě k tomu ho není v okolní atmosféře 100%. A jaksi zapomínáte, že dekomprese v těchto podmínkách nikdy není skoková, ale pozvolná a rozdíl venku/uvnitř hodinek neodpovídá hloubce ponoru, ale je menší, takže výsledné namáhání hodinek je menší. Tím ale neříkám, že to ustojí hodinky bez závitu na skle, když nemají He ventil.  A v lahvích opravdu není 10 ani 20 barů, ale spíš o řád výš.

Odesláno

Trochu si poplietol hrušky s jablkami, melónmi, ananásom a slivkami. Odliadnuc od toho, argument, že vovnútri už nejaký plyn je a že helium sa niekam dostáva ťažko, lebo ide "do nie úplne prázdneho prostredia", je úplne šialený. Rozdiel tlaku je rozdiel tlaku a prdí na to, či už kdesi trochu nejakého plynu je. To ako keby si povedal, že plyn sa cez uvoľnený ventil pneu von dostáva ťažko, lebo ide do nie úplne prázdneho prostredia.

Odesláno (upraveno)

Tak jednak uvolněný ventilek netěsní, nedá se použít jako příklad pro tento případ a pak ano, skutečně se bude vypouštět pomaleji než kdyby unikala pneu do vakua. Dál by bylo fajn si uvědomit, že tu nejde o průnik plynu, ale o molekuly He, které jsou jednou z části okolního prostředí.

Ale ani jedno nemá vliv na to, že vnitřní přetlak je vůči celkové konstrukci hodinek malý, nedestruktivní.

Upraveno uživatelem ggrand
Odesláno

Ten pretlak v hodinkach pri saturacnom potapani naozaj vznika je naozaj taky velky jak pisal Instant a naozaj sa s nim musia hodinky nejako vysporiadat. Keby to bola taka pohoda ako pise ggrand tak by sa predsa Rolex s heliovym ventilom vobec neobtazoval.

Celkovo pozname nasledujuce sposoby vysporiadania:

1) Heliak, vynalez to Rolexu. Proste standardne potapky stavane na odolavanie pretlaku vybavis jednosmernym ventilom,... problem solved.

2) Postavis hodinky tak ze su "heliotesne". Hodinky teda aj pri saturacii nadalej odolavaju len pretlaku, lebo pouzite materialy puzdra skla a tesneni neprepustaju helium. Puzdro je vacsinou monocoque (bez dynka). Riesenie a-la Sekio.

3) Nechas helium normalne naprenikat dovnutra ale hodinky urobis tak mohutne ze vydrzia jak prislusny pretlak, tak prislusny podtlak. Pri dekompresii potom to helium zase unikne rovnakou cestou ako sa do hodiniek dostalo (tesneniami a poreznym materialom) a hodinky medzi tym ten pretlak vydrzia. Viz Orient a predpokladam ze cely rad potapacskych merakov.

O co islo mne (a zaroven spat k teme):

Osobne sa nazdavam ze pouzitie tvrdeho a neohybneho (oproti plastu) safiru musi riesenie 2 komplikovat.... netvrdim ze znemoznit, ale urcite komplikovat. A zaujimalo by ma teda uprimne, ako by si viedla vyssie uvedena homage pri saturacnom teste (original MM 300 certifikat ma) ked vyrobca tvrdi, ze povodny model safirom vylepsuje a fanuskovia tomu tak nadsene kyvaju.

Odesláno

nijak, je to cinska kopia za 300dolarov.. safir vylepsuje neposkriabatelnost, co je pravda. nijako to nevylepsuje vlastnosti hodiniek pre potapanie - bavit sa o certifikacii v suvislosti s touto cinskou srandou je asi zbytocna namaha.

hodinky Seiko su heliotesne najma vdaka specialnemu tesneniu (L-shape gasket). na materiale sklicka podla mna nezalezi, ak ma spravny tvar.

Odesláno (upraveno)
  V 15. 9. 2017 v 23:25, Axel napsal:

Ta diskuse utichla mozna proto, ze tady pan mistr sveta amoleta vystupuje vuci ostatnim jako arogantni hulvat. Hystericke vykriky, vulgarity, zesmesnovani, to vse jen vyborne dokresluje povahu prispivajiciho.. Puvodne se resila luneta z blata a hardlex u MM300 vs tahle kopirka /keramika a safir/. Pak WR, iso pro potapky a nakonec jsme skoncili u saturacniho potapeni. Ze ho zvladnou hodinky s touhle cenovkou ale neni zadne prekvapeni. To umi v podobne cenove i konkurence.. :snorkle:  

arogantny hulvat - si ma pobavil.

ked dojdu argumenty k teme, bud zavladne ticho, alebo sa zacne hadzat spina na druhu stranu.

edit: dal som si tu namahu a prelistoval tuto debatu, ale v mojich prispevkoch som ziadnu hysteriu ani vulgarizmy nenasiel.. 

Upraveno uživatelem instant
Odesláno

Zalezi, lebo "ohybny" plast sa vie v puzdre utesnit sam neohybny safir potrebuje tesnenie a to by muselo potom byt tiez L-gasket.

Odesláno (upraveno)

No ved ja nevravim ze to neide, len vravim ze nemozes vziat hodinky ktore maju puzdro navrhnute pre Hardlex, bacit tam safir a cakat ze to bude fungovat rovnako.

Upraveno uživatelem cali
Odesláno

Dobre moja chyba Hardlex nie je plast ma to kremicity zaklad, ale je to stale makksi a ohybnejsi material nez safir. Vychadzam z toho ze mi viac krat hodinari vysvetlovali ze prehadzovanie skiel za safirove nie je taka sranda ako by sa na prvy pohlad zdalo. Najlahsi na pracu je plast, ten tesni vic menej sam a tvrdej oceli dokaze pri nalisovavani skla "ustupit". Mineralne sklo je na tom horsie ale stale ma v tomto smere lepsie vlastnosi nez safir. Safir sa sice tazko poskrabe ale rad sa zacne po okrajoch stiepat, ked sklo do puzdra lisujes a celkovo musi byt vacsinou hrubsi aby cosi vydrzal.

Krasne to je vidno napriklad na Prim Sport I v plaste a v safire su to uplne ine hodinky a rozdiel je iba v skle a jeho uchyteni.

Odesláno
  V 18. 9. 2017 v 11:05, cali napsal:

2)  Puzdro je vacsinou monocoque (bez dynka). Riesenie a-la Sekio.

Ani zdaleka ne většinou. MM600 má caseback, 300m takytuňáky, SD tuňáky... je toho povícero. Ale co čekat za diskuzi od někoho, kdo Hardlex považuje za plast...

Odesláno

Oproti tlaku zvenčí to brnkačka je, protože se nemusí řešit těsnost ani žádné normy, jako u ISO diver hodinek, kde hraje roli výkyv teplot a délka účinku zatížení. Kdyby to byl takový problém, Orientky by měly jiný druh závitu na dýnky/prstenci kolem skla a celkově jiné provedení v těchto kritických místech.

Odesláno (upraveno)

Ale ved ja nikde netvrdim, ze je to problem neprekonatelny, len ze je to problem, ktory sa nejako riesit musi,... ci uz heliakom, alebo tesnostou celej konstrukcie na HE, alebo tym, ze tie hodinky postavis proste mohutnejsie a ten pretlak s nimi nepohne. Orientky maju presne take prevedenie, aby to stacilo (mozno s malou rezervou) a prave to a nic ine robi z nich naozaj buclate hodinky(oproti ostatnym).

OK chapem ze vyrobca homage sa nejakym heliom asi netrapi a za tu cenu sa niet comu divit,.... ALE MM300 z velkej casti je prave o tom heliu (monocoque, uchytenie skla na puzdre, L-gasket,...) to je to, co z velkej casti utvaralo tvar a celkovy vzhlad tych hodiniek.... a co z nich nasledne nakoniec urobilo ikonu. Az taku ze sa oplati "homagovat". To homage je podla mna pre cloveka, ktory sa o hodinky zaujima nenositelne. A nie neide mi vobec o kopirovanie. Dokazete si predstavit chlapom v krcme vysvetlovat, ze mate tak mohutne hodinky preto, ze ich predloha bola urcena na saturacne potapanie?

Upraveno uživatelem cali
Odesláno

cali, hardlex je obchodny nazov pre chemicky tvrdene borosilikatove sklo (obsahuje viac ako 10% oxidu boriteho). z borosilikatoveho skla sa robia napr laboratorne skumavky, varne skla a podobne, lebo je velmi dobre odolne na teplotne soky a ma malu teplotnu roztaznost. mozno ti nieco povie SIMAX.. 

prupovidka o lisovanych PET lahvich vznikla ako zlomyselna / ironicka poznamka v ramci jednej podobne uzitocnej debaty, uz neviem kto to bol, ale bol to zasluzeny clen ktory tusim aj MM300 vlastni, takze to prenho nemalo ziadne neblahe nasledky :)

Odesláno

este k tesneniu - k tomu, aby si hodinky utesnil proti vniknutiu Helia skutocne nepotrebuju nutne byt bezdynkovej konstrukcie. Je to len sposob, ako sa zbavit jednej starosti (s tesnenim dynka) a prirobit si niekolko dalsich sucasne (servis, cena, vyska puzdra, hmotnost..). Ale zase je to frajerska ficuria, co si budeme hovorit.

homaže nechaj ludom co sa v nich vidia. nad tym filozofovat a hladat racionalne argumenty... viem si predstavit aj lepsie prezity den :)

Odesláno

......hm keby nam tak radšej niekto vyrobil ako poctu za tie prachy čo tie hodinky stali radšej ,,homage ,,lunetu za par korun......by som si tu original doma len lestil :lol2:

Odesláno
  V 17. 9. 2017 v 21:30, ggrand napsal:

Tak jednak uvolněný ventilek netěsní, nedá se použít jako příklad pro tento případ a pak ano, skutečně se bude vypouštět pomaleji než kdyby unikala pneu do vakua.

Aha, takže vlastne potvrdzuješ, čo som povedal o rozdieloch tlaku, áno? A netesniaci ventil sa nedá použiť ako príklad, lebo to nie je obdoba niečoho, cez čo prejde plyn :)

V 17. 9. 2017 v 21:30, ggrand napsal:

Dál by bylo fajn si uvědomit, že tu nejde o průnik plynu, ale o molekuly He, které jsou jednou z části okolního prostředí.

Dobre, takže nepreniká plyn, ale iba molekuly hélia, ktoré keď sú časťou okolitého prostredia, tak prestávajú byť plynom :D. Zrejme sa stávajú lekvárom, alebo niečím podobným. Už tomu rozumiem.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...