Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
  V 28. 12. 2017 v 9:47, Tobiška napsal:

Zdravím,před chvíli jsem se vrátil z návštěvy ,no nevim jak to nazvat,hodináře v Teplicích,Atmos nebo co to je,v Krupské ul.Já vůl už jsem tam jednou byl,už ani nevím co to tenkrát bylo.,povídám babě mám Prim sporty a chci utužit ručky,hodinář odpovídal z dílny,ani nevylezl do krámu,tak mu  nahlas říkám co chci,pak jakoby povylezl a povídá že to neexistuje ,měl jsem na ruce ještě jedny PS a říkám pojdte se podívat,tyto mají utužený ručky a hacking funguje a on že tam nemám primáckej stroj,sundal jsem je a že mu to ukážu,není možný a nemám čas.To je teda přístup ,takže tomuhle matlákovi se raději obloukem vyhněte.

V 28. 12. 2017 v 9:52, martar napsal:

Co znamená "utužit" ručky, prosím? A jak to souvisí s (pseudo)hackingem? Nerozumím zdaleka všemu v hodinařině a chci si rozšířit obzory.

Utužit ručky je něco jiného a s pseudohackingem to nesouvisí.

Utužit ručky znamená pevněji nasadit ručky na hodinové kolo nebo čtvrťovou trubku.

Pokud jsou ručky nasazené volně, stačí hodinky rázněji položit na bok a ručky se hnou a ukazují hned jiný čas a nelícují ...

Pseudo hacking je zastavení chodu stroje vytvořením síly, která zruší sílu hnacího pera. Děje se tomu tak, že se korunkou pohybuje proti směru otáčení ruček. Pohyb je nepatrný až žádný. Je k tomu potřeba tuhého spojení hřídele minutového kola s čtvrťovou trubkou. Minutové kolo je (obvykle) přímo hnané perovníkem. Na hřídeli je kluzně uložena čtvrťová trubka, aby bylo možno hodinky nařídit. No a právě přes toto spojení se řízením ruček vytvoří síla, potřebná k zastavení stroje.

Takže k pseudo hackingu je potřeba utužit čtvřťovou trubku.

Odesláno

Si myslím, že když při plně nataženym péru zpětný pohyb při řízení ruček hodinky zastaví, je čtvrťová trubka utužená moc, nebo blbě namazaná... Osobně bych ten pseudohacking u strojků typu prim a pdobně nevyžadoval, rozhodně to není vlastnost toho strojku.

Odesláno

xjr1   Souhlasím .

Ale každý normální hodinář, by měl pochopit, že když řekneš, že chceš utužit ručky, tak se jedná o čtvrťovou trubku na minutovém kole.

Teda, tady u nás v jihočeském kraji,  to tak je a mezi kolegy, se tak bavíme normálně a víme o co jde :hannibal:   Jirka

Odesláno
  V 28. 12. 2017 v 13:37, xjr1 napsal:

Si myslím, že když při plně nataženym péru zpětný pohyb při řízení ruček hodinky zastaví, je čtvrťová trubka utužená moc, nebo blbě namazaná....

Pan Boukal by nesouhlasil:

post-35231-0-32542800-1514472438_thumb.jpg

Odesláno (upraveno)

Jiří: Jojo, taky souhlasím, rozumíme si, klasicky zbytečnej komunikační problém:-).

Já chtěl jen říct, že kdyby za mnou zákazník přišel s tím, že chce utužit čtvrťovou trubku tak, aby mu fungoval pseudohacking i při plnym natažení péra, pokusil bych se mu to rozmluvit a vysvětlit, proč to tak být nemá..

Upraveno uživatelem xjr1
Odesláno

Orol: Pan Boukal tady neuvádí, jestli se mají hodinky zastavit i při plnym nátahu. Pokud jsou hodinky natažený jen trochu, stroj se při zpětnym pohybu ruček samozřejmě zastavuje a je to tak správně, nějaký tření tam být musí, aby se ručičky pohybovaly za chodu stroje, přehodilo se datum... Nicméně utužovat trubku na krev jen kvůli pseudohackingu mi přijde necitlivý k trubce i minutové hřídeli. Dost často taky pseudohacking funguje díky špatnýmu nebo žádnýmu namazání čtvrťový trubky, což je tuplem špatně:-).

Odesláno

Když to někdo chce,není to většinou problém. Ten se vyskytuje spíš i Ruských hodinek, kde utužený pastorek nejede skoro nasadit na hřídel minutového kola (musí se pokládat kolo ze strany stroje, aby se neohnul můstek, nebo se nevysklil kamen)  a  když se to podaří, jde to volně. pak  pomůže trojhraný čakan, jinde záčknout pastorek, nebo přeleštit nebo spíš přebrousut minutové kolo. a pak zase dokola,      Vzhledem k opotřebení všech dílů, hlavně v ručkovém soukolí, to není dobré, ale na druhou stranu, to většina nedělá každý den.   Jirka

Odesláno

Každý vše  dělá  většinou podle  svých nejlepších skušeností.  Nikdo není neomilný. A ten kdo říká, že ví vše 100% neříká pravdu  :wine:   Učíme se celý život. Pohodový rok 2018 přeje Všem Jirka

Odesláno (upraveno)

:eek:  opravit už to nejde.

Upraveno uživatelem Jiří9
  • Po letech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...