Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
12 hours ago, papun said:

A zadal si mu, že se jedná o hodinky. Co vím tak to clo bývalo v řádu korun.

Tak, tak. Clo zalezi od toho o aky tovar sa jedna a tiez pidla krajiny z ktorej sa to dovaza.

Odesláno

Nemate nahodou niekto prehlad ako sa nam pomenili cla po Trumpovych tarifnych rosadach? Nejak sa mi nedari k tomu najst nejake relevantne info. 

• po 2 týdnech...
Odesláno

USA by mě taky zajímaly, ale teoreticky co jsem našel je to vývoz z USA, takže by to mělo vše zůstat při starém. Ale snad se najde někdo kdo má praktické zkušenosti z poslední doby. :D

Odesláno (upraveno)

Moje nejčerstvější zkušenost - zásilka z Japonska za 399340 JPY (cca 56k kč), daň 11776 kč, dhl 484 kč a clo 20 korun :P .

Proces na dhl naprosto jednoduchý a srozumitelný.

Reálně zaplaceno minulý čtvrtek, doručení dnes ve středu (zaplatil jsem daň a hodinky byly za 3 hodinky doma). Cena hodinek o cca 12k míň, než nejlevnější z EU.

Upraveno uživatelem Hammer
  • Like 3
  • po 2 týdnech...
Odesláno
V 1. 10. 2025 v 21:45, Hammer napsal:

Moje nejčerstvější zkušenost - zásilka z Japonska za 399340 JPY (cca 56k kč), daň 11776 kč, dhl 484 kč a clo 20 korun :P .

Proces na dhl naprosto jednoduchý a srozumitelný.

Reálně zaplaceno minulý čtvrtek, doručení dnes ve středu (zaplatil jsem daň a hodinky byly za 3 hodinky doma). Cena hodinek o cca 12k míň, než nejlevnější z EU.

Přes Chrono, nebo eBay? Co je lepší? A jakou  metodou platit platit?

• po 3 týdnech...
Odesláno

Pro někoho to možná nebude novinka, pro mě ano. 

TLDR verze - pozor na s poštovným zdarma objednávky ze zemí podléhajících celnímu řízení. Do hodnoty objednávky, že které se vypočítává DPH a Clo se započítává i cena poštovného a pojištění, i když je poštovné zdarma. V tom případě se uplatňuje "obvyklá cena" podobné služby, například z Japonska mi to vyšlo na 1400.

Delší verze:

Do základu celní hodnoty zboží se od 1. 5. 2016 zahrnuje poštovné a to v souvislosti s nabytím účinnosti PROVÁDĚCÍHO NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2015/2447 ze dne 24. listopadu 2015. Dle stanoviska GŘC, které Vám zasílám v příloze, musí být poštovné započteno i v případě, kdy je poštovné zdarma (0,00, free shipping, free postage) a pokud není uvedena jeho výše, vypočítá se podle přepravních služeb používaných pro stejný druh dopravy.

Do základu pro vyměření DPH se zahrnuje:

Vlastní hodnota zboží

Poštovné

Clo (pokud je vyměřeno)

Vedlejší výdaje spojené s dodáním zásilky do prvního místa určení (tzn. náklady na balné apod.)

• Mezi vedlejší výdaje dle zákona o DPH (§ 38, odst. 1 písm. patří i poplatek za služby celní deklarace

Více v příloze.

Stanovisko_poštovné od 1.5.2016.pdf

• po měsících...
Odesláno (upraveno)

Má někdo zkušenost se zasláním hodinek do Anglie?

Co přesně je nutné u dopravce ( zaslat.cz - FedEx) vyplnit a co doložit když to jde mimo EU?

Je to soukromý prodej přes chrono.24 a řeším to poprvé...

Upraveno uživatelem AlfGS
  • po měsíci...
Odesláno

Ahoj, prosím o radu. 
(Nejde o dovoz hodinek, ale ať nezakládám nové vlákno.)

Pošta 120 mi sebrala 455 Kč za náhradní díl k plnicímu peru, za který jsem nic neplatil, jen USD 6 poštovné. 

Odesílatel deklaroval cenu USD 1 (a celníci to i uvádějí jako fakturovanou částku). 
Doložil jsem, že jsem platil 128 Kč potvrzením z banky a z PayPalu. 
A oni z toho vyměřili 105 Kč DPH a 350 za deklaraci, kterou jsem si sám musel online vyplnit. 
Je to košer? Jde to nějak reklamovat?

Jsem rád, že mi zase píše pero, ale krká mne to...

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odesláno (upraveno)
před 10 minutami, Teatime napsal:

Ahoj, prosím o radu. 
(Nejde o dovoz hodinek, ale ať nezakládám nové vlákno.)

Pošta 120 mi sebrala 455 Kč za náhradní díl k plnicímu peru, za který jsem nic neplatil, jen USD 6 poštovné. 

Odesílatel deklaroval cenu USD 1 (a celníci to i uvádějí jako fakturovanou částku). 
Doložil jsem, že jsem platil 128 Kč potvrzením z banky a z PayPalu. 
A oni z toho vyměřili 105 Kč DPH a 350 za deklaraci, kterou jsem si sám musel online vyplnit. 
Je to košer? Jde to nějak reklamovat?

Jsem rád, že mi zase píše pero, ale krká mne to...

Obávím se, že primárně s tou částkou 350,-Kč nic neuděláš, je to paušál za "zastoupení", pokud bys to nechtěl platit, musel bys při výzvě k proclení prohlásit, že nechceš zastoupit a že se dostavíš na vyclívací poštu sám. U té ceny samotné bude problém asi i v tom, že u ní nebylo uvedeno, že se jedná o cenu včetně dopravy, takže Ti naúčtovali cenu za zboží + jimi vypočítanou cenu za dopravu a z toho Ti stanovili DPH. 

Upraveno uživatelem lucid
Odesláno

Díky!
Ale clít se přeci nemělo, je to za sedm dolarů celkem (ve skutečnosti 6), pod limit, ne?

Odesláno
před 8 minutami, Teatime napsal:

Díky!
Ale clít se přeci nemělo, je to za sedm dolarů celkem (ve skutečnosti 6), pod limit, ne?

Je rozdíl mezi clem a DPH. Pokud DPH nebylo uhrazeno jž při nákupu, pak se DPH platí u všech zásilek, tedy i u těch, které nepřesáhnou hodnotu 22 EUR. Výjimkou jsou dary mezi soukromými osobami do hodnoty 45 EUR.

Odesláno
před 4 minutami, Teatime napsal:

Nemilé. Ale stále: jak může DPH ze stovky dělat stovku?

Můžeš je požádat o výpočet té částky, ale je možné, že nebrali cenu za náhradní díl ve výši 1 dolaru, ale podle nějaké ceny za díl obvyklé.

Odesláno
před 22 minutami, Teatime napsal:

Nemilé. Ale stále: jak může DPH ze stovky dělat stovku?

Objednal a zaplatil jsi: zboží 1 $ + poštovné 6 $ ... po příchodu ti bylo nabídnuto že tě v celním řízení zásilky ze země mimo EU bude zastupovat "pošta" (lze odmítnout a zastupovat se sám).

DPH které vidím není DPH za zboží, ale je to DPH z poplatku za tu "Službu celní deklarace" = zastoupení v celním řízení - ke kterému jsi dal "poště" plnou moc a za které jsi zaplatil tu podstatnou částku celé transakce.

Takže jsi platil za :  1) zboží (+DPH) , 2) doprava(+DPH) ), 3) služba zastoupení v celním řízení (+DPH) 

clo = 0Kč ,  dph zásilky (!) =  21% z 7 USD 

Odesláno
před 18 minutami, Jehlan napsal:

Objednal a zaplatil jsi: zboží 1 $ + poštovné 6 $ ... po příchodu ti bylo nabídnuto že tě v celním řízení zásilky ze země mimo EU bude zastupovat "pošta" (lze odmítnout a zastupovat se sám).

DPH které vidím není DPH za zboží, ale je to DPH z poplatku za tu "Službu celní deklarace" = zastoupení v celním řízení - ke kterému jsi dal "poště" plnou moc a za které jsi zaplatil tu podstatnou částku celé transakce.

Takže jsi platil za :  1) zboží (+DPH) , 2) doprava(+DPH) ), 3) služba zastoupení v celním řízení (+DPH) 

clo = 0Kč ,  dph zásilky (!) =  21% z 7 USD 

těch 105kč "celní dluh"  je ve skutečnosti  dph 21% vypočtené z celkové částky, tedy hodnoty: zboží + dopravy (cca 7x 21kč)  a služby( 350kč)  

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...