Přejít na obsah

Nomos ? 100y Bauhaus LE


Tea

Doporučené příspěvky

Příští rok uplyne 100 let od založení školy Bauhaus ve Výmaru. Nomos k tomuto výročí připravil limitku A Century of Bauhaus v podobě jejich ikonického modelu Tangente, ozvláštněného barevným minutovým okružím v kombinaci s černými ručkami a krémovým ciferníkem. Na výběr je z barev modrá, červená a žlutá, vždy po 100 kusech a ve třech velikostech (33, 35 a 38 mm). Model pohání jejich klasický Alpha strojek s ručním nátahem, plné dýnko s uvedením edice a číslem limitky. 

 

Tedy 9× 100 ks v cenách od 37 do 45 tisíc Kč.

 

Gruppe.jpg

 

Osobně mi to nepříjde jako ideální řešení oslavy stého výročí založení B. Díky barevným kombinacím chamois cifru a tlumených barev minutového okruží sice docílili retro feelingu, ale vyjma textu na dýnku bych spojitost s Bauhausem (když si odmyslíme základní ?bauhausovský? design) hledal obtížně. Na druhou stranu lze oprávněně argumentovat, že současná představa striktně funkcionalistického bauhaus designu se od původně zakládané umělecké školy (vliv Kleea, Kandinskeho, Moholy-Nagyho, Schlemmera...) přeci jen trochu liší. Takže barevnost ve výročních modelech se z tohoto pohledu jeví snad i obhajitelná :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nojo, Nomos sice připravuje vícero limitek, ale vždycky šel prodej právě přes partnera, se kterým LE nachystal... Aspoň si tedy nevzpomínám, že by někdy nabízeli limitky na eshopu. Tohle byla výjimka, tak se po ní zaprášilo. Počkejme si tedy na chrono24, ebay apod :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Za mě je to na stoletý výročí nadčasovýho fenoménu Bauhaus trochu málo. A když si srovnám tyhle barevně okroužkovaný s původním čistým designem bílá / černá / modrý ručky, tak tohle je teda "míň" bauhaus než klasika... pokud jde o dýnko, budu si protiřečit, to je zas "čistý" až moc, klidně tam mohli fláknout avatar místniho člena "uff", nebo Gropiovu podobiznu, nebo třeba barák v Dessau.

 

...současná představa striktně funkcionalistického bauhaus designu se od původně zakládané umělecké školy (vliv Kleea, Kandinskeho, Moholy-Nagyho, Schlemmera...) přeci jen trochu liší. Takže barevnost ve výročních modelech se z tohoto pohledu jeví snad i obhajitelná :)

Počkej, mám to chápat tak, že Kandinsky a Klee se barev báli? :D nebo naopak byli těmi, kteří púvodní myšlenku Bauhausu krapet pribarvili? Upraveno uživatelem martar
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo, souhlasím, i pro mě je to míň Bauhaus.

Ale ten ikonický barák v Dessau je právem AŽ z Dessau, takže k založení B spíš toho Gropia :)

Ad Kandinsky/Klee... Myslel jsem to tak, že současné vnímání termínu Bauhaus se blíží více výstupům z Desavského období, tedy jednoduchý funkcionalistický design atd. Kdežto na začátku právě ti výše zmiňovaní umělci měli k tomuto pojetí trochu odstup (a třeba Schlemmerův balet je tak trochu Niklova poetická performance křížená s Thomasem&Rullerem ;-)). Takže, jak píšu v závěru, pokud berem v potaz i tyto ?colorfull? osobnosti, pak jsou barevné kroužky na ciferníku snad i obhajitelné.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jj, už rozumím :) Kandinskyho "Concentric circles" aneb jak říkaj děti "koláčky" mám na chodbě a Kleeho "Floru auf Sand" v dětským pokoji (jen reprodukce na plátně, pochopitelně), tak jsem se trochu divil.

 

Co ale oceňuju na tomhle počinu Nomosu jsou tři varianty velikosti, to u limitek jiných značek rozhodně není zvykem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Po letech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...