Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Vysvětlí mi někdo prosím princip měření nadmořské výšky hodinkami? Jaký je fígl v Tissotech Pro touch, Nike Lance race, Suunto, Casio atd. ? Všechny jedou podle tlaku vzduchu a je nutné je často kalibrovat? Jaký je výškový rozdíl mezi deštěm a sluníčkem ve stejném místě? Trochu mi to vrtá hlavou. dík

Odesláno

No, výšku je možné měřit i s pomocí GPS, některé smartphony a PDAčka to umí buď samy o sobě nebo s přídavným zařízením (pro příjem GPS), ale hodinky? No možná takové existují, já o takových ale nevím.

Odesláno

Je to postaveno na tlaku vzduchu, s výškou klesá. Tlak se s časem mění, před výketem zkalibruješ a je to. V letadlech se berou barometrický výškoměry před GPS.

Odesláno (upraveno)

Krome hodinek ktere tu zminujete, jsou jeste vyborne hodinky Trelock. Cetl jsem o nich vloni v Cykloservisu a koupil je. Nejsou drahe, cca 3500 kc. Nasel jsem link, ale kupoval jsem je jinde. Maji preklapeci sponu, jen me vytaci indikace sekund, ktera beha kolem dokola displeje.

tu

EDIT: nejak se mi nedari vlozit link :thumbsdown_anim: vyhledavac je podle nazvu najde hned

Upraveno uživatelem cody22
Odesláno

Co se týče měření nadmořské výšky hodinkami, tak dle mých zkušeností platí, že hodinky s baročidlem mohou sloužit pouze k jejímu přibližnému odhadu, nikoli k přesnému měření. Co se týče měření pomocí GPS, tak GPS je většinou (dle mého názoru) pro měření nadmořské výšky daleko hůř použitelnější, nežli jakékoli měřidlo založené na principu měření atmosférického tlaku vzduchu, protože prostě ve vertikálním směru více ?proměří?. Přesnost GPS je, ale téměř stoprocentní, když má v sobě nahranou mapu, kde jsou pro danou polohu obsažena data o výšce (třeba naše TOPO 50 pro Garminy). Dle mých zkušeností budou hodinky s baročidlem měřit přesně v tom případě, když je třeba při výletě na Sněžku nakalibrujeme v dolní stanici lanovky. Za tu chvíli co vyjedeme nahoru, budou ukazovat po celou dobu výšku relativně přesně v bodech, kde jí budeme moci odečíst přímo z mapy a i v cíli cesty. Jestliže se na Sněžku rozhodneme jít pěšky, tak (zpravidla) čím déle na ní půjdeme, může se tím více stát, že se údaj o nadmořské výšce bude na hodinkách v místech, kde ji přesně známe, rozdílnější a rozdílnější. Za tu dobu se totiž může výrazněji změnit atmosférický tlak vlivem počasí, takže až třeba po 4 hodinách dojdeme na horní stanici lanovky na Sněžce, počasí se změní tak, že nám tam hodinky proměří třeba + -200m, kdežto za krátkou cestu lanovkou změna počasí není tak značná, takže nám nahoře ukážou přesněji. Rozdíl v atmosférickém tlaku mající význam na změnu hodnoty výšky, může třeba nastat v době po východu nebo západu slunce. Jsme-li na jednom místě a změní se hodnota tlaku vzduchu, tak nám v průběhu času ukazují hodinky změnu nadmořské výšky. Suunto se to u některých modelů snaží řešit, tím, že jdou hodinky zamknout buď v módu měření výšky (to když stoupáme, klesáme) nebo v módu měření atmosférického tlaku (to když táboříme). Mě tahle funkce přiváděla k šílenství, neb jsem to vždycky zapomněl přepnout, takže když jsem začal stoupal vzhůru, hodinky si myslely,že tábořím a ukazovaly stále stejnou výšku.

Odesláno
  Catwanderer napsal:
počasí se změní tak, že nám tam hodinky proměří třeba + -200m

Mam stejne zkusenosti se Suunto Vector. Pri vykyvech pocasi, ktere jsou prave na horach bezne, jsou odchylky docela velke. Vysku jsem musel serizovat vzdy kdyz jsem dorazil na misto se znamou nadmorskou vyskou. Zkusenost s GPS vyskomerem nemam, ale myslim ze to je urcite lepsi a presnejsi reseni.

Odesláno
  filo-boxer napsal:

Džípíesku mají ve svých hodinkách ještě Casia, a viděl jsem i Timexy s nějakým externím modulem a řekl bych, že tímto výčet není konečný. Co se týče měření výšky s GPS, tak se na ní (orientačně) spoléhám až když vím, že vlivem změny počasí se mi "totálně rozkalibroval výškoměr", pak výšku odečítám z GPS, když už jí nemám možnost jinak zjistit. Nejčastěji používám Vistu od Garminu a ta má zabudované baročidlo v sobě, takže díky této provázané kombinaci je na údaj jakés takés spolehnutí. Občas používám i stařičký Legend a ten na výšku někdy proměří opravdu hodně. Jednou se mi v horách na Balkáně stalo, že jsem se ztratil a výškový údaj na hodinkách mi v kombinaci s dalšími faktory pomohl určit alespoň přibližně kde jsem. Jedněmi z těch dalších faktorů byly i GPS, ale bez vestavěné mapy + papírová mapa, ale byl to jen okopírovaný výřez s neoznačenými souřadnicemi, které si já ... nepopsal, ač to jinak dělám; navíc mapa byla bez měřítka, nadivoko zvětšená.

Odesláno

Tak na ty "Zeppelíny" jsem úplně zapomněl a to jsem je viděl naživo v Pasáži Alfa v Praze na Václaváku. Je to sice zajímavá kombinace, ale mě rozhodně neoslovuje.

Odesláno

Zajimavejsi by byla kombinace mechanickych hodinek a mechanickeho analogoveho vyskomeru. Uz jste nekdo neco takoveho videli?

, neviděl jsem naživo ani ty Zeppeliny a ty bych vidět chtěl

celkem pěkný nový avatar :thumbsup_anim:

Odesláno
  filo-boxer napsal:
....sakra.....dyk to se neda ani precist.... :helpsmilie:

Obrazek by nebyl? Googloval jsem, ale nic kloudneho jsem nenasel...

Jsem blb a ve státotvorným nadšení jsem si spletl dvě legendy - není to GP, ale Favre Leuba. Takže tentokrát správně: Favre Leuba Bivouac.

Pardon...

ew0029.jpg

Odesláno

Není to spíš barometr?

Jinak u GPS je problém v tom, že civilní složka signálu má znepřesněné údaje jak o poloze, tak o výšce. Je to z bezpečnostních důvodů. Jen podotýkám, že i po odstranění selektivní odchylky a zpřesnění pomocí WAAS (v Evropě EGNOS) je přesnost minimálně 1-2 metry a pro vyšší kvalitu zaměření je potřeba ještě sestavu doplnit o přijímač selektivního signálu (a pak čekat klidně 8 hodin na výsledek...) Vojenská GPS (mám nepříjemný pocit, že právě "vojenskou" složku signálu GPS, označenou jako složka A mohou využívat pouze americké armády) dosahuje řádově centimetrové přesnosti pokud jde o zeměpisnou polohu, a pravděpodobně vyšší přesnosti výškové, ale ani zde nebude výsledek směrodatný a např. pro letecké využití je naprosto nepoužitelný. (Tato situace se nezmění ani s příchodem Galilea, který bude - ačkoliv se o tom oficiálně nemluví - kontrolovaný americkou administrativou. Tuto informaci lze vygooglit a je logická, zejm. vzhledem ke kompatibilitě obou signálů.)

Takže přesnost +/- 30 metrů není vyjímkou a dosáhnutí lepšího výsledku je spíše dílem náhody.

Odesláno

Podle červeně označené 760, jako hodnota normálního tlaku vzduchu, to bude barometr. Ale protože to souvisí (tíha vzduchového sloupce) a letecký výškoměr je založen na principu barometru, tak je to tady vlastně správně. 

Na co slouží ta otočná luneta 0 - 100 ?

Odesláno
  CzechJoker napsal:
Jen podotýkám, že i po odstranění selektivní odchylky a zpřesnění pomocí WAAS (v Evropě EGNOS) je přesnost minimálně 1-2 metry a pro vyšší kvalitu zaměření je potřeba ještě sestavu doplnit o přijímač selektivního signálu (a pak čekat klidně 8 hodin na výsledek...)

na tech osmitisicovkach uz na nejakym tom metru nesejde..... 8848m nebo 8845m to uz je fuk, ne? :smoke:

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...