Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Resim na jinem foru pravost jednech hodinek. Jsou to hodinky, ktere fasovali vojaci wehrmachtu. Rok vyroby 1939.

Jeden uzivatel tam nadhodil tema hodinek a karmy. Verite, ze se muze do hodinek nejak otisknout duse jejich puvodniho majitele?

Nemam rad nove hodinky, chybi mi u nich prave ta historie, ktera je spojena i s jejich puvodnim majitelem. Toho vsak nikdy neznam. Tyhle hodinky jsou specificke. Vetsina jim podobnych pochazi z Ukrajiny a Ruska, kde vetsinou skoncily se svym majitelem, jehoz kosti se malokdy dostaly nazpet domu. Ty me jsem koupil u nas na Aukru, tak snad maji osud veselejsi. Ale stejne. Nosili by jste hodinky po mrtvem? Co kdyz byly nekomu ukradeny. Jaky byl jejich majitel? Co vsechno zazily? Chtel bych potom jeste ty hodinky? Zajima vas puvod hodinek?

Mnoho otazek, ale staci jen odpoved na par. Diky.

• Odpovědi 81
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

Ten predchádzajúci "život" hodiniek je to, čo ma na nich najviac zaujíma. To je presne dôvod prečo tie hodinky zbieram.Aj keď tomu nehovorím karma.

Vždy sa snažím zistiť kto ich používal. Nie konkrétny človek, ale pre akú skupinu ľudí boli vyrobené.

Mám napríklad vojenské letecké palubovky z WW I. v dokonale pôvodnom stave s britským vojenským značením. Najväčšiu cenu pre mňa má práve to, že ich musel nejaký pilot pred každým letom natiahnuť a usadiť do palubovky. Bol to jeden z troch-štyroch prístrojov v lietadle a úplne sa na ne spoliehal.

Rovnako napr. nemecké dôstojnícke počas Weimarskej republiky, keď bola armáda obmedzená na 100 000 vojakov a len pár dôstojníkov.

Nemecké z WWII by mi asi nevadili, ale ani ma nezaujímajú (až na jedného výrobcu).Ale napr. americké z Vietnamu, alebo dokonca z Iraku by som nezobral ani zadarmo.

Odesláno

všechny věci ssebou nesou otisk svého života. Mám šavli které zabila čtyři lidi... a je to na ní znát. Citlivější povahy to cítí intenzivně i když nevědí, co je ta šavle zač ... :) a takle je to u všeho, záleží jen na tom jak moc se ta, která věc "dotkne" lidí a událostí které se kolem nich dějí :)

Odesláno

Myslím, že se to nemusí nutně vztahovat jen k hodinkám. Jeden starý Němec mi kdysi dal hřebínek - zabalený v celofánu, řekl bych, že z nějakého hotelu. Řekl mi, že když se na skok zastavil, tak že mi něco musí dát. Podal k tomu hřebínku i příběh (už si jej napamatuji), s tím, že každou věc dělá její příběh - historie. Neříkal bych tomu asi karma, ale k předmětu s příběhem je prostě hned jiný vztah.

Odesláno
  Pepino65 napsal:
...každou věc dělá její příběh - historie. Neříkal bych tomu asi karma, ale k předmětu s příběhem je prostě hned jiný vztah.

Tak tak, ale ona ta historie take muze zacinat prave soucanosti, tj. prave okamzikem nabyti te veci. Napr. k 15-tinam jsem dostal hodinky, nosim je dodnes a kdyz az budu mit nove, tak tyto stejne nezahodim a vzdycky kdyz si je vezmu na ruku, tak si vzpomenu, ze se mnou prosly celou SS i VS. :-) Pro jineho jsou to obycejne hodinky a spousta lidi odsud by o ne mozna ani pohledem nezavadila, ale pro me cenu maji. :-)

A jak pises s hrebinkem, tak jsem taky kdysi docela davno dostal takovou minci bez hodnoty. Nijak nadseny jsem z ni nebyl, ale clovek co mi ji dal uz mezi nama neni a tohle je jedna z mala hmotnych veci, ktere mi zbyly, takze ji taky opatruju jak oko v hlave.

A tak je to se vsim. :-)

Odesláno

V tomto případě spíše hrají prim pocity, než realita. Do hodinek se zcela jistě dokáže otisknout přístup majitele. Karma spíše ne. Já na to nevěřím.

Odesláno

Ono asi bude i zalezet jaky hodinky clovek kupuje, pokud kupuje hodinky na denni noseni (napriklad z ebay apod), tak alespon u me historie a dalsi veci nehraji roli a nejak nad tim ani nepremyslim. Neco jineho jsou vsak sberatelske kousky, kde historie znacnou merou prispiva k cene (minimalne pro majitele) daneho kusu. Verim ze jsou i lide, kteri dane "pribehy" maji oceneny vice nez samotne hodinky ;)

Kazdopadne kdybych treba dostal hodinky (nebo cokoliv) od dedecka nebo nekoho blizkeho byla by to vec, ktera by pro me mela citovou hodnotu, ktera by se nedala vycislit, ostatni napriklad hodinky co si nekde koupim, jsou pro me jenom veci k uzitku nebo zkrasleni a nehledam v nich nic vic ;)

Odesláno
  spiderer napsal:
Kazdopadne kdybych treba dostal hodinky (nebo cokoliv) od dedecka nebo nekoho blizkeho byla by to vec, ktera by pro me mela citovou hodnotu, ktera by se nedala vycislit, ostatni napriklad hodinky co si nekde koupim, jsou pro me jenom veci k uzitku nebo zkrasleni a nehledam v nich nic vic ;)

Tak nějak..... ;)

Odesláno

:baaasmiley:

Jednou jsme s kamarádem řešili, zda bychom přijali darem, nebo za levno koupili (skoro) novou, moderní a původně velmi drahou pistoli s níž někdo spáchal sebevraždu. Kamarád, řekl, že by mu to nevadilo. Já jsem striktně proti. Věřím, že by mi to přineslo smůlu a kdybych tu zbraň nosil, necítil bych se dobře. Trochu nervózní bych byl, i kdybych věděl, že jezdím v autě na jehož opravu byly použity díly z havarovaného vozu v němž se někdo zabil.

Pokud kupuju nějakou věc z druhé ruky, nebo od toho, kdo ji vyrobil, chci znát alespoň něco o její historii nebo o osobě, která mi ji prodává. Naposledy tomu tak bylo u koupě nože, když jsem se osobně setkal s jeho tvůrcem, věděl jsem, že je nabit ?pozitivní energií? a cením si ho víc, než daleko dražších a ?hezčích? nožů. Co se týče hodinek, tak nosím nejraději ty, s jejichž pořízením se váže nějaký dobrý příběh, nebo mě provázely při nějaké šťastné události, aniž jsem to původně zamýšlel. Naopak ty, co poznamenala špatná událost, třeba nějaký šlendrián ze strany servisu, nenosím téměř vůbec. Skoro nové Hamiltony s daktylkou na strojku z Hibernie mi leží doma. Zatím jsem se nebyl po cca 6 měsících dokopat to nějak řešit.

Při své úchylce týkající se honby za tajemnem :alien1: (mimochodem, nikdy jsem nic mimořádně tajemného nezažil a neviděl, snad to jednou vyjde), jsem se setkal s lidmi, kteří mi říkali, že vlastnili věci po obětech holokaustu (obrazy porcelán atd.) a přestože je získali zákonnou cestou, raději je prodali, ?protože z nich čišela taková negativní energie?.

Co se týče oněch konkrétních hodinek; já bych je třeba i nosil (narozdíl od zbraně) a běh času by určil jak je to s tou karmou, vždyť ji může ovlivnit i sám nový majitel..... ;)

Odesláno (upraveno)

Myslím si, že každá starší věc může mít něco (nějaké vyzařévání) od předešlého majitele. Buď je to pozitivní, což je dobré, neutrální nebo i negativní. Vnímavější lidé to cítí, někteří lidé vůbec ne.

Nědky pomůže ponořit věc do chladné slané vody.

Já osobně bych si starou věc, která se dotýká mé kůže a nevěděl po jakém je člověku nekoupil a nenosil.

Upraveno uživatelem ondra_v
Odesláno
  ondra_v napsal:
Myslím si, že každá starší věc může mít něco (nějaké vyzařévání) od předešlého majitele. Buď je to pozitivní, což je dobré, neutrální nebo i negativní. Vnímavější lidé to cítí, někteří lidé vůbec ne.

Nědky pomůže ponořit věc do chladné slané vody.

Já osobně bych si starou věc, která se dotýká mé kůže a nevěděl po jakém je člověku nekoupil a nenosil.

Máš pro to nějaké racionální vysvětlení? Mně to tvrzení přijde šílený.

Odesláno

Ono dalsi otazkou je, kdo si ty hodinky v obchode zkousel prede mnou.

Osobne vsechny hodinky co mi prijdou prestrikam dezinfekci, nez si je dam na ruku. Jen pro jistotu. Teda, je pravda, ze ten lih je spis kvuli cisteni, ale co kdyby. Dr. House me docela ovlivnil ;)

Návštěvník YPO
Odesláno

Tak jsem to tu kupodivu přečetl celé a řekl bych, že by jste si měli dát půst od TV,DVD a vyrazit na procházku do lesa za denního světla, nadýchat se čerstvého vzduchu. :smile_anim:

Odesláno

A v lese za denniho svetla potkame dobrou karmu nebo co tam budem vlastne delat? Ja se v techto vecech uplne neorientuju, ale aby tam na me misto pozitivni karmy necekal spis nejaky uchylak, kterej me oloupi o hodinky s moji neutralni kamrou :crying_anim02:

Odesláno (upraveno)

Pro Afrikaba: do dneška jsem si myslel, že jen já jsem takový blázen, který každou koupenou použitou věc nejdřív běží rozebrat , umýt, vyčistit... :)

A na tu karmu taky věřím. Věřím, že věci mohou být "poznamenány" předchozím majitelem, nebo nějakou skutečností... jen se těžko pozná, jestli v dobrém, nebo špatném smyslu.

Dnes jsem četl hezkou větu: realita obsahuje mnohem víc než jen malou oblast toho, co zachytí lidské smysly.

(Pro Catwanderera: Bernhard dobyvatel byla úžasná povídka)

Upraveno uživatelem Karlos
Návštěvník YPO
Odesláno
  spiderer napsal:
A v lese za denniho svetla potkame dobrou karmu nebo co tam budem vlastne delat? Ja se v techto vecech uplne neorientuju, ale aby tam na me misto pozitivni karmy necekal spis nejaky uchylak, kterej me oloupi o hodinky s moji neutralni kamrou :crying_anim02:

V lese můžeš potkat rezavou Karmu :)

- afrikab píše,že hází hodinky do lihu - někdo je možná sterilizuje - někdo asi nakládá do louhu a pak kolem nich dělá svěcenou křídou kruh = prostě mi to přijde dost divné - k věcem může mít člověk citový vztah, ale nevím co by z nic mělo vyzařovat = to jsou babský tlachy ;)

Odesláno

hodinky si dlouho vybírám a kupuju si je nové, použité bych nekoupil, nedovedu to zdůvodnit, neměl bych dobrý pocit, i když možná od YPA jo, většinou týden staré a dvakrát na ruce :D

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...