ricous Odesláno 2. července 2008 Nahlásit Odesláno 2. července 2008 Zdravím, pečlivě jsem prostudoval všechny odkazy ohledně čištění ciferníků a nějak jsem nemohl "můj" problém najít. Pokud se už někde řešil, moc se omlouvám - jsem nováček a neviděl jsem. Vlastním Prim Incabloc strojek kal. 66 - ciferník velmi podobný Diplomatům. Všiml jsem si, že ciferník nemá stejný odstín a tak jsem se jal s "nářadíčkem" juknout, co se děje. Z jedné třetiny je jakoby lesklejší a zbytek (kupodivu ) matnější. Zkoušel jsem opatrně čistit na ploše, kde se tyto dva "odstíny" setkávají a výsledek je takový, že se zvětšuje ta lesklejší plocha - tj. jednodušeji (a laicky) jako bych sundaval z ciferníku matný lak nebo oxidaci. Naštěstí to nepoškozuje původní natištěné popisky. Chci se proto optat, zda: 1. Pokračovat dále a celý ciferník vyčistit? Jedná se "jen" o oxidaci (bo něco podobného...) a pokud to neničí potisky, je vše O.K.? 2. Všeho okamžitě zanechat, zavřít, utěsnit a holt se smířit s tím, že 1/3 ciferníku bude holt jiná a asi se to bude zhoršovat? 3. Taky všeho nechat a snažit se najít odborníka, který by odstranil zbytek "laku" a nanesl nový. Nejraději bych byl pro variantu č.3 s tím, že dám na vaše rady ohledně výběru hodináře (že by Elton?). Případně bych potřeboval poradit, kde sehnat nový a nepoškozený ciferník na uvedený typ... Díky moc za rady R.
Kyle Case Odesláno 3. července 2008 Nahlásit Odesláno 3. července 2008 (upraveno) Jám mám asi stejné hodinky a také jsem se o to pokusil a výseledek katastrofa, sundám z toho tu vrstvu a zaroven jdou dolu i napisy a ty dlouhé paprskovité čáry. Tak sjem to zase zavrel a přemýšlím co s tím. Asi koupit nový celý ciferník. Po víkendu můžu ten můj odstrašující pokus vyfotit. PS: Zkoušel jsem ješte další dvoje PRIMky a dopadl jsem stejně špatně. Nevím čím to je. Asi jestli PRIM nepoužíva nějakou metodu, co nevydrží????? Třeba nám odpoví odborníci. Upraveno 3. července 2008 uživatelem Kyle Case
ricous Odesláno 3. července 2008 Autor Nahlásit Odesláno 3. července 2008 U mě naštěstí nápisy a čáry drží, ale stejně z toho začínám mít špatný pocit a nevím, jestli je mi to co platné... Psal jsem do Eltonu - renovaci si netroufnou odhadnout zda půjde ale nabídli mi aspoń výměnu ciferníčku. I když to bude stát skoro trojnásobek pořizovací ceny celých hodinek...
Kyle Case Odesláno 3. července 2008 Nahlásit Odesláno 3. července 2008 Zde jsem zveřejnil "orientační" ceník z ELTONU: http://forum.chronomag.cz/index.php?showtopic=12952
ELDA76 Odesláno 3. července 2008 Nahlásit Odesláno 3. července 2008 Mám úplně stejnou zkušenost. Pár jsem jich už zprasil. Zkoušel jsem bramboru, citrónovou šťávu, jar, okenu a snad ještě něco, ale stačí ?zakašlat? a všechno jde dolů. Někde jsem tady četl že někdo úspěšně použil sitol viz. obrázek. Včera jsem ho koupil a hned jak odzkouším tož dám vědět. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Kyle Case Odesláno 3. července 2008 Nahlásit Odesláno 3. července 2008 Já jsem to zkoušel jen destilovanou vodou na vatičce a šlo to dolu uplně samo. Neznám nic méně co je tekuté tekuté a méně agresivní. A dát 3500 za uplně novej ciferníček z ELTONu se mi nechce.
Vit Odesláno 3. července 2008 Nahlásit Odesláno 3. července 2008 Já jsem to zkoušel jen destilovanou vodou na vatičce a šlo to dolu uplně samo. Neznám nic méně co je tekuté tekuté a méně agresivní. A dát 3500 za uplně novej ciferníček z ELTONu se mi nechce. Co šlo dolů, špína nebo nápisy?
Kirn Odesláno 15. července 2008 Nahlásit Odesláno 15. července 2008 někdo úspěšně použil sitol viz. obrázek. Včera jsem ho koupil a hned jak odzkouším tož dám vědět. to na obyčejný ciferník nedávej, to asi není dobrý nápad. pár zničených číselníků už mám taky.
Návštěvník Kamil Odesláno 15. července 2008 Nahlásit Odesláno 15. července 2008 (upraveno) A nechcete zkusit rovnou tohle? Zaručeně odmastí a vyčistí každý ciferník. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Upraveno 15. července 2008 uživatelem Kamil
Kyle Case Odesláno 16. července 2008 Nahlásit Odesláno 16. července 2008 Co šlo dolů, špína nebo nápisy? Špína šla dolů stejně jednoduše jako nápisy - stačilo lehce přejet a bylo to, žádné drhnutí nebo tak něco. Prostě jsem se toho tou navlhčenou vatičkou dotknul a bylo to v pr...
Kirn Odesláno 16. července 2008 Nahlásit Odesláno 16. července 2008 dolů jdou nápisy a barva hladce, ale opravit to zpět ! to je teprve paráda. když už by to vypadalo odstínem stejně, tak naběhne problém s indexy.
Kirn Odesláno 16. července 2008 Nahlásit Odesláno 16. července 2008 (upraveno) tady je popsána celkem zajímavá možnost od uživatele Vana na čištění číselníků silně ředěných Sitolem, viz. link ... tak přece jen ten Sitol http://forum.chronomag.cz/index.php?showtopic=10499 a ještě i rada na opravu indexů, jen nechápu, jestli se to dělá hranou toho papíru, ale asi tak to bylo myšleno To Kamil, já myslel, že led lampa je jen pro filmy Pulp Fiction Upraveno 16. července 2008 uživatelem Kirn
ricous Odesláno 18. července 2008 Autor Nahlásit Odesláno 18. července 2008 Chtěl bych se optat na ještě jednu možnost a to ultrazvukovou čističku. Máte někdo zkušennosti s čištěním ciferníčků v tomhle zařízení?
alt Odesláno 18. července 2008 Nahlásit Odesláno 18. července 2008 Chtěl bych se optat na ještě jednu možnost a to ultrazvukovou čističku. Máte někdo zkušennosti s čištěním ciferníčků v tomhle zařízení? Pokud chceme cifernik smyt az na kov, tak jej smele muzeme do ultrazvuku vlozit. Barva se hezky odmoci, ultrazvuk dilo skazy dokona...
Duke650 Odesláno 22. července 2008 Nahlásit Odesláno 22. července 2008 vsadil bych všechny svoje současné i budoucí hodinky, že člen Popshop vám těch ciferníčků obratem může poslat dva tucty :-) za dobrou cenu
doktor584 Odesláno 20. února 2014 Nahlásit Odesláno 20. února 2014 Zkusil už někdo tuhle tyčinku z Mavexu?Mavex Turnov.htm
Jiří9 Odesláno 20. února 2014 Nahlásit Odesláno 20. února 2014 Chtěl bych se optat na ještě jednu možnost a to ultrazvukovou čističku. Máte někdo zkušennosti s čištěním ciferníčků v tomhle zařízení?To si snad děláš srandu ne ? .Čištění lakovaných číselníků v ultrazvuku je jasná devastace a sloupnutí barvy na kov.Stejně působí vlhkost na číselníky Prim i ostatní značky. Prostě se více či méně sloupnou.To samé sitol. Jestl máš někoho, kdo Ti číselník nalakuje zovu, budiš ,ale jinak na lakované staré číselníky opravdu raději ani nedýchat.Smaltované číselníky se vyčistit dají dobře za předpokladu, že hodinář který hodinky dával jako nové při montáži hodin nebo hodinek dohromady, nenakreslil na smaltovaný číselník své logo nebo např. 24h číslice ručně barvou (takže to není zapečené (smaltované) . V tom případě to půjde také při pokusu čištění dolů. Jo jestli máš číselníky navíc není problém experimentovat, ale jestli ne je to pouze devastace hodinek Jirka
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se