Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Na tohle se těším. Od července budu mít novou dílnu. Jen bych se chtěl vzbudit a být přestěhovaný... 

Ještě doplním že do nové dílny stále hledám nového kolegu. Inzerát je na předchozí stránce. 

20250616_123359.jpg

Upraveno uživatelem Czechgun
  • Like 1
Odesláno

Jsou věci, které dělám nerad, ale jsou nevyhnutelné. A teď to přišlo – musel jsem zdražit.

S postupujícím rozvojem celého projektu rostou i náklady. A přichází zásadní změna: stávám se plátcem DPH. V tu chvíli si stát z každého prodaného kusu  vezme 21 %, a to už jsem musel promítnout do koncové ceny. Není to příjemné rozhodnutí, ale je nutné. Je to jeden z těch nepopulárních kroků, které k podnikání prostě patří.

Teď ale k těm pozitivnějším novinkám.

V červenci se stěhuji do nové dílny. A co je ještě důležitější – přijímám prvního zaměstnance na plný úvazek (pokud je zde nějaký zájemce o práci napište mi), který se bude naplno věnovat montáži hodinek. Co to přinese zákazníkům? Konečně budu moct zrušit pořadník a mít hodinky skladem. To je obrovský posun.

Už když jsem připravoval kampaň na nový model, věděl jsem, že jaro a léto budou náročné. A taky že ano – je to pořádná jízda. Dodělávám staré zakázky, rozjíždím výrobu nového modelu a zároveň připravuji další fázi růstu značky. Všechno je zatím v procesu, takže o tom napíšu víc později. Ale už teď je jasné, že jde o velký krok. Je to náročné a občas vyčerpávající, ale ten pocit, když se sny a nápady mění ve skutečnost, za to stojí.

Co mi teď dělá opravdu radost? Příprava výroby nového modelu.

Všechno zatím probíhá podle plánu a výsledek vypadá skvěle. Právě kvůli tomu se v červenci stěhuji – nová montáž bude potřebovat víc prostoru i vybavení. A protože chci, aby byl celý proces co nejefektivnější, postavím si nové zázemí úplně od nuly. V současné dílně už to funguje stylem "škatulata, hejbejte se", a to už prostě nestačí.

Tohle je jen stručný přehled toho, co se za poslední dobu stalo a co mě čeká. Můj cíl ale zůstává pořád stejný: vyrábět ty nejlepší hodinky, které bych si sám s radostí koupil. 

Až se mi podaří dotáhnout všechny kroky, které mám v plánu, určitě se o tom rozepíšu víc. Protože někdy je až komické, jak úplné náhody a naprosté hlouposti zasadí do hlavy myšlenku, která pak postupně vyroste v něco velkého.

Všechno, co teď dělám a co připravuji, vlastně odstartoval jediný e-mail. Vážně nevěřím na horoskopy nebo podobné věci, ale to, co se odehrálo za poslední tři měsíce, se jinak než "osud" popsat nedá.

• Like 6
Odesláno

Je to tady. Jedna z posledních částí na formy a v pátek to přijde. PRVNÍ TEST FOREM NA LUNETU A POUZDRO. Jsem fakt nervózní tohle je klíčový okamžik celého projektu. 

IMG-20250618-WA0002.jpg

Odesláno

Poslední týden je opravdu zajímavý a ty následující budou ještě zajímavější. Až bude volněji o všem se rozepíšu. Je jediná věc na kterou se fakt netěším: patnáctého mě čeká stěhování dílny 🤮

Dnes přidám fotky dalšího klíčového dílu do skládačky. 

IMG-20250624-WA0018.jpg

• Like 1
Odesláno

Už vážně začínám nesnášet školku.  Na závěr nám malej donesl kvalitní angínu a od pátku totální peklo. Naštěstí rychle zabrala antibiotika a večer jedu na druhé kolo zkoušky forem. Vše by mělo jít dobře ještě počítáme s korekci několika rozměrů. A pak přijde ten správný mazec. Stěhování dílny a v novém komplet montáž prvních hodinek, montáž první série a asi milion dalších věcí. Prázdniny budou hodně akční 🙂

20250628_191432.jpg

Odesláno

Koňské dávky ATB krásné zabírají a už jsem zpět v procesu. Včera proběhlo další kolo testování forem. Pouzdro nám stále zůstává ve špatné polovině ale je to naštěstí stále snadno řešitelné. Někdy je to alchymie najít tu správnou cestu o výsledku rozhodují opravdu drobné detaily. Jak říkal pán v nástrojárně: dělám to už třicet let ale i po té době jsou věci které dovedou překvapit. Pokud je zde někdo kdo v tomhle oboru dělá tak asi ví o čem je řeč. V téhle fázi může o výsledku rozhodnout úkos 0.5 stupně a leštěné nebo pískované jádro. 

https://youtube.com/shorts/cBXvSSmC8pk?si=g7QhtaIz1PBmkQCm

Odesláno

Pro mě je klíčem k pohodlí hmotnost a po tomhle parametru jdu od začátku projektu. A teď se mi povedlo ušetřit fakt dost 🙂

20250701_140553.jpg

20250701_140539.jpg

• Like 1
  • Dát hlas 2
Odesláno
před 1 minutou, Czechgun napsal:

Pro mě je klíčem k pohodlí hmotnost a po tomhle parametru jdu od začátku projektu. A teď se mi povedlo ušetřit fakt dost 🙂

20250701_140553.jpg

20250701_140539.jpg

Můj největší strach je, že to bude tak lehké, že to bude pocitově jak hračka. Do mých mi prosím dej kus olova 😂

• Like 2
  • Dát hlas 1
Odesláno
před 31 minutami, Beardedscape napsal:

Můj největší strach je, že to bude tak lehké, že to bude pocitově jak hračka. Do mých mi prosím dej kus olova 😂

Toho bych se vůbec nebál 🙂 Problém je že se tam kus olova nikam nevejde 😄 

• Like 1
Odesláno
před 3 hodinami, Fade napsal:

To modré je vzduchová kapsa kvůli absenci bublinky? :) 

Je to kompenzátor tepelné roztažnosti oleje. U nových hodinek jsem se rozhodl pro zcela jiný systém než u prvního modelu. Bude fungovat o dost lépe ale hlavně vždy vyrovná tlak uvnitř a vně hodinek takže vydrží opravdu velkou hloubku při ponoru. 

20250701_135314.jpg

• Like 4
  • Dát hlas 3
Odesláno
před 22 minutami, bandicoot napsal:

Klobouček až na zem, pane. 

Díky 🙂  

Ještě přidám fotku k tématu. Zrovna jsem dnes dodělal přípravek na lepení toho kompenzátoru. 

20250701_121731.jpg

• Like 3
  • Dát hlas 1
Odesláno
před 20 minutami, Czechgun napsal:

Díky 🙂  

Ještě přidám fotku k tématu. Zrovna jsem dnes dodělal přípravek na lepení toho kompenzátoru. 

20250701_121731.jpg

To je místo hýbající ho se dýnka s membránou co má Sinn? 

Odesláno

Ano přesně jak říkáš.   V tomhle případě se už ani nic jiného vymyslet nedá. Buďto uzavřená vložená bublina (to mám u prvního modelu ), nebo membrána.  A tady už jsem musel vymyslet úplně jiné provedení kvůli tomu že budu mít baterku oddělenou v dýnku.  Na fotce kde je vidět kompenzátor si můžeš všimnout děr ve kterých pak budou kontakty. Ale o tom až později i to už mám rozpracované.

• Like 2
Odesláno

Dnešek byl jako každý další den ve znamení práce na hodinkách ale povedlo se mi něco extra. Mám prvního abmasadora a je to pecka. Povedlo se mi oslovit člověka který má naprosto unikátní povolání. Navíc nebere komerční spolupráce a v tohle případě do toho půjde protože se mu můj projekt líbí. Mám ohromnou radost a fakt si toho vážím. Až sem časem hodím první fotky a videa pochopíte to 🙂  Zatím to musím vydržet s nechat si to pro sebe. 

A dnes přidám jen rychlou fotku z mého stolu. 

20250701_152452.jpg

Odesláno

Další díl je hotový. Pro nový systém výměny baterie jsem musel navrhnout zcela nové uložení baterie a zároveň zajistit přenos proudu do strojku. Tyto zdánlivě drobné detaily jsou ve skutečnosti neuvěřitelně náročné – jen tahle část zabrala celý týden práce. Od výroby kontaktů, jejich precizního ohýbání, upevnění do pouzdra až po svařování ke kontaktům…

Na dýnku si můžete všimnout kresby karbonových vláken. Omluvte „načernění“ šroubů – je to zatím udělané lihovým fixem pro mou představu. 🙂 Také je dobře vidět kompenzátor roztažnosti oleje. 

20250703_110635 (1).jpg

20250703_111106.jpg

• Like 4
  • Dát hlas 2

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...