Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Je to vlastnost. Nekde to je i tady na foru, jakou maji jednotlive barvy svitivost. Zelena je nejvic. Ostatni sviti mene az k tusim 30% svitivosti zelene. 

• Like 1
Odesláno

Ahoj, tak jak to vypadá s rozesíláním ? Je tu ticho po pěšině, nikdo další se nepochlubil 🤷‍♂️ , jen na FB už také ztrácejí trpělivost. Email nepřichází, tak je vůbec nějaký progres ? Díky

Odesláno

Důležitý update: 

Minulý týden jsem narazil na zcela zásadní problém s těsností dýnka hodinek. Nebudu zabíhat do zbytečných detailů, ale jde o věc, která se projevila až při dlouhodobém nošení. To, co spolehlivě fungovalo u prvního modelu, zde bohužel neobstálo.

Celý problém je způsobený extrémní vzlínavostí použitého oleje. Tam, kde běžné těsnění bez problémů udrží tlak 10 barů vody, si tento olej najde cestu i bez tlaku. Nároky na perfektní utěsnění jsou u hydro-modu zkrátka o level výš a nová technologie přinesla nečekané výzvy. Nebyla to jen "drobnost" jako nedávno u korunky, kde stačilo použít vložku. Tento problém si vyžádal kompletně nový postup finální montáže.

Přiznám se, že to byl zpočátku infarktový stav. Měl jsem oprávněné obavy, že to nepůjde snadno vyřešit a ohrozí to celý projekt. Říká se ale, že diamanty vznikají pod tlakem, a tady se to potvrdilo do puntíku. Během tří dnů se mi podařilo vymyslet a otestovat zcela nový systém plnění. Povedlo se nemyslitelné.

Co to znamená pro projekt:

• Zcela nové těsnění: Inovovaný postup nám konečně umožňuje aplikovat na dýnko speciální, vysoce odolné těsnění, které tento problém navždy vyřeší (při starém postupu ho nebylo možné použít).

• Zrychlení výroby: Změnu technologie jsem sice plánoval do budoucna (a rozhodně ne za takto dramatických okolností), ale ve finále nám to obrovsky usnadní a urychlí práci. Kapacita se výrazně navýší a proces půjde snáze předat dalším lidem.

• Aktuální stav: Máme hotové přípravky na úpravu pouzder a momentálně je modifikujeme. Paralelně chystám vše potřebné pro nový plnicí systém, který naplno rozjedeme začátkem příštího týdne.

Důležitá zpráva pro ty, kteří už hodinky mají: Všem stávajícím majitelům se ozvu napřímo e-mailem a domluvíme se na úpravě vašich hodinek. Tento problém by se u vás časem s velkou pravděpodobností projevil také, takže to vyřešíme preventivně.

• Like 2
  • Díky 2
Odesláno

Protože jsem dostal zpětnou vazbu že jsem teď nedával aktualizace jak na tom hodinky jsou postupně ukážu jak teď probíhá úprava hodinek na nový systém napouštění. To nejdůležitější je teď seznam na papíře. To že je přeškrtaný znamená že jsme z těch sraček venku (omluvte ten výraz ale jinak se to nazvat nedá). Na druhé fotce jsou už vyndané ciferníky z pouzder. 

Přípravky na úpravu pouzder jsou z 90% hotové ještě jsem dnes zjistil že potřebuji jeden a ten bude ráno vytisknutý jen potom dodělám ocelové pouzdro na vedeni vrtáku. 

Ještě info pro ty co už hodinky mají. Prosím noste je a klidně jim dejte zabrat. Vyměníme vám je i když budou mit silné známky nošení 🙂

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

• Like 3
  • Díky 1
Odesláno
před 2 hodinami, Czechgun napsal:

Protože jsem dostal zpětnou vazbu že jsem teď nedával aktualizace jak na tom hodinky jsou postupně ukážu jak teď probíhá úprava hodinek na nový systém napouštění. To nejdůležitější je teď seznam na papíře. To že je přeškrtaný znamená že jsme z těch sraček venku (omluvte ten výraz ale jinak se to nazvat nedá). Na druhé fotce jsou už vyndané ciferníky z pouzder. 

Přípravky na úpravu pouzder jsou z 90% hotové ještě jsem dnes zjistil že potřebuji jeden a ten bude ráno vytisknutý jen potom dodělám ocelové pouzdro na vedeni vrtáku. 

Ještě info pro ty co už hodinky mají. Prosím noste je a klidně jim dejte zabrat. Vyměníme vám je i když budou mit silné známky nošení 🙂

Radost koukat na tvůj způsob práce, hlavně použití te 3D tiskárny 

• Like 2
Odesláno

Jak probíhá oprava problému – Update 2

Máme kompletně připravené přípravky na úpravu pouzder. Dnes jsem do nich udělal ocelové vrtací vložky a zítra rozjedeme úpravu pouzder na nový systém plnění.

Zkušební kus má za sebou drsné testování a vydržel podle představ. Samozřejmě se nedají napodobit roky nošení, ale vím, kde je potřeba zatlačit a jak řešit teploty, a můžeme jít i do extrémů.

Zítra budeme pracovat na pouzdrech. Dnes mě trochu zdržela příprava nového soustruhu – dával jsem lepší nožovou hlavu, ale nebyla úplně kompatibilní, takže jsem ji musel upravit. Ještě že máme ten 3D tisk! Upnutí čtyřhranu do tříčelisťového sklíčidla byla otázka deseti minut v CADu a půl hodiny tisku. Kdo dělá na soustruhu a zná tenhle držák nožů, ví, o čem mluvím a že má smysl ho na mašinu nasadit. 🙂

Také pracujeme na přípravě sériového plnění hodinek, ale to nechci úplně ukazovat – je to naše vydřené know-how.

• Like 3
  • Díky 1
Odesláno

Dnes bude dlouhý den....

Ještě jsem si všiml že jsem neodpověděl  na svítivost tritia. To že oranžová svítí méně je jeho vlastnost. Zelená je nejlepší a pak je to slabší a slabší.

• Like 2
Odesláno
V 16. 3. 2026 v 15:09, Czechgun napsal:

Neboj, nosím je všude možně. Těsnění zatím drží 👍. A ještě laický dotaz - může mít teplota a tím konsistence oleje uvnitř vliv na přesnost hodinek? Kupříkladu při teplotách pod nulou? Když si vzpomenu, jak nešlo v autě v mrazu skoro pohnout fofrklackem, než se olejová náplň zahřála... Protože přestože jde strojek přesně, občas se zničehonic hodinky o několik vteřin zrychlí nebo zpomalí a pak zase jdou úplně přesně. 🤔

Odesláno
před 23 hodinami, Czechgun napsal:

Jak probíhá oprava problému – Update 2

Máme kompletně připravené přípravky na úpravu pouzder. Dnes jsem do nich udělal ocelové vrtací vložky a zítra rozjedeme úpravu pouzder na nový systém plnění.

Zkušební kus má za sebou drsné testování a vydržel podle představ. Samozřejmě se nedají napodobit roky nošení, ale vím, kde je potřeba zatlačit a jak řešit teploty, a můžeme jít i do extrémů.

Zítra budeme pracovat na pouzdrech. Dnes mě trochu zdržela příprava nového soustruhu – dával jsem lepší nožovou hlavu, ale nebyla úplně kompatibilní, takže jsem ji musel upravit. Ještě že máme ten 3D tisk! Upnutí čtyřhranu do tříčelisťového sklíčidla byla otázka deseti minut v CADu a půl hodiny tisku. Kdo dělá na soustruhu a zná tenhle držák nožů, ví, o čem mluvím a že má smysl ho na mašinu nasadit. 🙂

Také pracujeme na přípravě sériového plnění hodinek, ale to nechci úplně ukazovat – je to naše vydřené know-how.

Díky za informace, chápeme zpoždění spojené s problémy a složitostmi tohoto projektu, ale potřebujeme tyto informace👍🏻 😉

Odesláno

@Corvus corone corone přesnost jsem sledoval pouze v rámci týdne a měsíce a ta je velmi dobrá a vždy to bylo lepší než udávaná tolerance od výrobce. Přiznám se že jsem to nesledoval například v rámci hodin. Pokud je problém s přesností není v rámci vteřin ale řešil jsem zpoždění asi hodinu za noc pokud si dobře pamatuji a to ani nebylo strojkem. Ten strojek je prostě spolehlivý a ještě pro jistotu beru tu lepší variantu. 

@PBone teď těch aktualizací bude víc protože jsem do toho vložil všechny kapacity. Tohle už je dost problém i pro nás nabouralo nám to všechno. Už jsem dělal celkem dost projektů ale tohle mě fakt dává zabrat. Ted když to vidím zpětně tak je malý zázrak že se první model povedl. Bez oleje už by to dávno jelo jako po másle troufnu si tvrdit že by to pro nás bylo v téhle chvíli vlastně jednoduché.  

• Like 1
Odesláno
před 52 minutami, Czechgun napsal:

@Corvus corone corone přesnost jsem sledoval pouze v rámci týdne a měsíce a ta je velmi dobrá a vždy to bylo lepší než udávaná tolerance od výrobce. Přiznám se že jsem to nesledoval například v rámci hodin. Pokud je problém s přesností není v rámci vteřin ale řešil jsem zpoždění asi hodinu za noc pokud si dobře pamatuji a to ani nebylo strojkem. Ten strojek je prostě spolehlivý a ještě pro jistotu beru tu lepší variantu.
@PBone

On ten strojek jde několik dnů naprosto přesně a pak z nějakého důvodu udělá "skok" o několik vteřin - poprvé to bylo během dne o pět vteřin dopředu, po seřízení šly zase přesně a pak se podruhé pro změnu během dne o tři vteřiny zpozdily. Od té doby jdou několik dnů zase úplně přesně. Napadá mě, zda to nemá nějakou souvislost s odporem kapaliny vůči vteřinovce vzhledem k tomu, že se někdy po seřizování hodinek vteřinovka ani nerozeběhne a je nutno korunku zase vytáhnout a znovu zkusit hodinky "spustit" (ostatně se o tom píše i v návodu). Citlivostí na otřesy to nejspíš nebude, soudě po pondělním koncertu, kde jsem si mohl ruce uplácat a hodinky se tvářily jakoby nic. A do lednice se mi je zatím dávat nechce (ale asi to zkusím 😎). 

Odesláno

První část úpravy pouzder na nový systém plnění bude hotový. A ted přijde ta nudná část a to je odstranit otřepy. Diky karbonovým vláknům to je poměrně náročné. 

Také jsou v procesu nové vymezovací kroužky mezi strojek a pouzdro. Musi mit jiny design opět kvůli novému systému napouštění. Na začátku týdne bude vzorek a seřízená mašina na sérii už bude stačit zmáčknout zelené tlačítko. Tenhle díl je jednoduchý takže to množství co potřebujeme je otázka pár hodin práce. 

Pak nás čeká ještě pár veci ale o tom až později. Celkem mi teď na dílně chybí paní Mirka ta byla na odstranění otřepů a podobné práce skvělá. Od pondělí nám na dílně pomůže i moje paní takže pokud vám neodpovíme na případný mail prosím o trpělivost 🙂 

• Like 3
  • Díky 2
Odesláno

Potřebuji jednoduchý přípravek na soustruh a jen ze zvědavosti jsem se podíval kolik toho ve složce přípravky vlastně mám. Tohle všechno jsem musel vymyslet a udělat na jednotlivé operace. Jsou tam věci od jednoduchého držáku šroubku na šroubováku až po hustý přípravek na lepení kompenzátoru.

• Like 1
  • Díky 1
  • Dát hlas 1
Odesláno
před 24 minutami, Beardedscape napsal:

Tohle je to nejlepší na 3D tisku, proste si sedneš ke kompu s myšlenkou, vymodeluješ si to a za pár hodin to máš ve fyzickém světě. 

Přesně tak 🙂

Odesláno

Je tady pondělí a my makáme na vyřešení problémů. Dnes jsem měl cestovní den Praha - Brno. Máme potřebné chybějící věci. 

Na fotkách je vzorek nového kroužku. Z druhé strany má díry na ovzdušnení. Protože jsem zajel pro první kus na mašinu víme že jsou ok a právě teď jede první série. 

Také začínáme vracet do upravených pouzder ciferníky a máme potřebné věci do vakuové komory na napouštění. Stále jsem nervózní ale s každým krokem to vypadá lépe. Na tento týden máme jasný plán a když půjde vše jak by mělo začneme plnit vše co máme připravené (je toho hodně 🙂). No držte nám palce ještě to budeme potřebovat...

V týdnu dám další update. 

• Like 2
  • Díky 3
Odesláno

Je tady středa, a to je čas na další update.

Další věc, kterou jsem se ještě rozhodl změnit, je kompenzátor. Nyní má ještě vyšší možnost pohybu, to znamená, že snese větší teplotní rozsah. Vtipné na tom je fakt, že ten původní byl celou dobu menší o půl milimetru na výšku. Je mi jasné, jak si každý řekne: „Tvl, jak se vám to mohlo stát...“ Je to jednoduché – kompenzátor se dělal v tom největším návalu, nástrojař udělal chybu a já si to nezměřil. Jeho funkci to nějak neomezovalo, ale bylo to na hraně. A na pohled to prostě nebylo vidět. Takže se nám povedl malý zázrak, minulý týden nástrojař opravil formu a už mám nalepené první nové kompenzátory.

A taky jsem sehnal ještě lepší lepidlo. Kompenzátor není možné odtrhnout, tenhle spoj je jako svár. Materiál dýnka a kompenzátoru je obtížně slepitelný, a když k tomu přidám ten olej, optimální lepidlo se hledá fakt špatně. A taky se nám s tím lepidlem daleko lépe pracuje. Jediný problém je ten, že ho má jediný e-shop v Evropě. Je to průmyslová věc a malé množství je fakt náročné sehnat.

Taky už mám na cestě ty nové kroužky, o kterých jsem psal minule. Na finální odvzdušnění už máme vše. Teď přijde ta nejhorší část. ČEKÁNÍ! Do zítra musí vytvrdnout lepidlo na kompenzátorech, pak ještě musíme připravit těsnění dýnka a opět 24 hodin čekat. Potom teprve můžeme hodinky plnit.

Celý tenhle průser může skončit dvěma způsoby. Když se to teď nepovede, tak opravdu nevím, jak dál, a skončí veškerá sranda. Pokud to klapne, tak to přinese zásadní zlepšení celého procesu plnění, na kterém to celé teď dost vázlo. Protože provizorní test dopadl dobře, věřím tomu, ale tady už jsem se naučil, že člověk nikdy neví. Držte nám palce, tohle drama jde do finále!

• Like 2
  • Díky 2
Odesláno

Díky za update, tohle tu, věřím, chybělo všem. Takže 27.3. budeš vědět?

palce držím všechyn 4👍🏻👍🏻🦶🏻🦶🏻

• Like 1

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...