Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Hodinek mám vícero, i když žádné zázraky, ale je příjemné večer otevřít zasklenou krabici, pustit si čas v televizi a rovnat je na vteřiny a ty manuály natáhnout, automaty na vrtiči přehodit...Protože je střídám, není podstatného rozdílu mezi aut - man. Jediný problém (zmíněno výše) je méně kvalitní šroubovací korunka u Poljot Aviator manuál, která je po denním šroubování už nějaká jetá v závitu.

Odesláno
Jsem rovněž prio automaty. Někdo může namítat, že když ráno vstane a nenatáhne si rúčo hodinky, tak pro něj den neexistuje, ale automat je automat.........

Proto máš stále na ruce ty perfektní a nádherné MeisterSinger v manuálu? :D :D :D

Odesláno

Je to presne tak ako sa tu už písalo:

automaty - ak ich nosíš denne,

manuál- zíde sa ak nestíhaš nastavovať automaty ( u mňa to má význam v práci- tu si ráno po príchode mením automaty za pracovné manuály, no a tie cez víkend postoja a tak v pondelok ráno ich naťahujem )

kinetic- u mňa majú význam tiež pretože ja si takmer denne mením hodinky a ráno niekedy nestíham nastavovať automaty a kinetiky idú stále, tak si vyber :))

Odesláno

...u mňa to má význam v práci- tu si ráno po príchode mením automaty za pracovné manuály, no a tie cez víkend postoja a tak v pondelok ráno ich naťahujem...

Vidím, že nie som sám, aj ja to tak robím, som si pripadal "divný", ale vidím že je to potrebné, kolegovia len čumejú, že už mám druhé hodinky na ruke.

Ráno prídem do práce a otvorím skrinku a vyberiem si tie, na ktoré mám "chuť".

• po měsících...
Odesláno

Zkusím tohle vlákno trochu oživit. Prosím o vaše názory na ruční nátah vs. automat z hlediska údržby/požadavků na servis hodinek. Je na servis podle vás náročnější automat nebo ruční nátah?

Automat: opotřebovává se ložisko rotoru, ráčna, ozubení. Při rázech se může poškodit upevnění rotoru (šroub, ložisko).

Ruční nátah: namáhá se táhlo (stem) od korunky, převody/zuby, systém by ale měl být dostatečně dimenzován. Otěr vlastní korunky (připadá v úvahu spíš u měkčích materiálů (Au)).

Čemu dáváte z technického, konstrukčního hlediska přednost a proč? (Nemyslím závislost na natahovacím rituálu/vrtiči, problémy s automatem při nedostatku pohybu, zpravidla tenčí pouzdro u ručního nátahu.)

Odesláno

Různé automaty nosím cca posledních 15 let a naprostá spokojenost.

Možná je to mejlka, ale já automaty považuju jako evoluční stupeň mechanického strojku a tím pádem jej stavím trochu výše.

Příjde mi jako více "USER FRIENDLY". S nedostatkem pohybu jsem nikdy potíže neměl a to nejsem žádný sportovec.

Je to dáno asi tím, že hodinky prakticky neodkládám, snad kromě koupání.

Z mého okolí vím, že lidé, co hodinky sundávají častěji na delší dobu si s automatikou moc nerozumí. Berou radši quartz.

Návštěvník Tada
Odesláno

No, já jsem spíš pro manuál, ale na denní nošení mám automaty :D

Odesláno

Já se přiznám že jsem trochu schizofrenik. Zamiloval jsem si teď dvoje hodinky, které střídám. Jedny s manuálem a druhé automaty. Nemaje vrtiče a maje obsťáku po obojich hodinkách to dělám takhle. Ráno vstanu, nandám automaty a tu hodinku než vypadnu do práce mám ty automaty, při odchodu si nandám ty druhé, jsou menší a lehčí do práce příjemnější. Když se vrátím, tak to zase prohodím, ty potápky mám jako pracovní a moc mi to vyhovuje. Tím že natahuju ty manuály obden, tak mám občas problémy vědět kdy jsem je naposledy natahoval. Automaty ale považuju za skutečný pokrok v hodinařině. Přes všechny superkvarcy a podobně považuju vynález automatu za zcela zásadní a zatím nepřekonanou technickou inovaci. (a teď to schytám :crying_anim02: )

Odesláno

Já se přiznám, že jsou mi taky sympatičnější automaty, už jen tím, že je lze udržovat v chodu na "vrtítku".

Ale proti manuálnímu nátahu nic nemám, pokud se nějaký strojek (nějaká komplikace) nedělá v automatu, tak proč ne. Jinak u automatu nevidím žádnou nevýhodu - snad jen teoreticky že by manuální nátah mohl být odolnější vůči přetížení (nárazu), resp. že lze vyrobit strojek s vyšší odolností spíše v provedení manuální nátah než automat, ale nemám pro to žádný podklad.

Odesláno

Mám obojí a stále více inklinuji k manuálu. Už jen proto, že mi přijdou také více šik. Ty moje jsou tenčí a líp se nosí (taky jsou lehčí) než automaty. Už dokonce uvažuji, že si pořídím nějaké manuály s kratší rezervou, abych nemusel natahovat jen jednou týdně (to mě neuspokojuje a stejně zapomenu, kdy jsem naposled natahoval :)).

Jo a tento týden jsem zavítal v Brně do Oriosy a prodavač mi na otázku na mauály nebyl schopen nic nabídnout. Prostě vše byly automaty. Navíc tvrdil, že automatům (obzvláště těm od IWC) denní dotahování vůbec nevadí, ba naopak, přímo jim to svědčí. Když jsem namítal něco ve smyslu možnosti opotřebení třeba závitu (odšroubovat korunku, natáhnout, zašroubovat korunku) tak říkal, že to ABSOLUTNĚ nehrozí. Dumal jsem nad Mark XV a o by řekl podle mě cokoli, aby mě přesvědčil, že automat je 100x lepší než manuál. To se mu nepovedlo, stále přemýšlím nad manulem s max. 2 denní rezervou...

Návštěvník Hammer_Time
Odesláno

Mám jen manuály, a rozhodl jsem se že to tak zůstane...

Vůbec nevím proč, ale když už jsem s tím začal, tak se budu snažit mít všechno manuál.

Odesláno

Mam radsej manualny natah, pretoze velmi rad hodinky natahujem. Bohuzial uz cele roky nosim automat, ale stale som si na to nezvykol. Chyba mi ten obrad natahovania, ktory som zazival s mojimi starymi primkami v autobuse cestou do prace. Teraz som si kupil dalsie hodinky a zasa automat. Preco? Pretoze tie hodinky su nadherne a nekupit si ich len preto, ze nie su manualne mi pride ako hlupost. Ale uz mam zaostrene aj na jedny manualy, takze ak sa podari...

Odesláno

Za mě manuály. Ten proces natahování je souznění s hodinkami a časem. Je mi taky sympatičtější hodinky uvést do chodu podle potřeby - u automatů, i když i natahovacích, mi pořád chybí "doraz" - nikdy nevím (nemaje ukazatel rezervy), kolik mi zbývá (chybí). A víc mám automatů...

Odesláno

Mám jedny automaty a jedny manuály, pocitově vedou manuály. Ten rituál natahování nejde nahradit ničím :)

Z toho pohledu jedno upřesnění - nejradši mám manuály s nešroubovací korunkou... bohužel to momentálně není můj případ.

Odesláno

Všechny moje troje hodinky jsou automaty, natahování u Primek mě docela otravovalo. Po těch letech bych ale zkusil Steinhart Nav B-Uhr, zatím je okukuju, láká mě především velikost a Unitas.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...