Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Včera jsem při svých toulkách městem narazil ve výloze jednoho zlatnictví na Václavském náměstí (v horní polovině) na Omega Seamaster Planet Ocean v provedení černý cif./kovový tah.

Musím uznat, že na obrázku mne moc nezaujaly, vzhledem jsem si je zaradil mezi prumer, ale kdyz jsem je videl v reálu, tak jsem musel změnit názor. Jsou opravdu krásné. Velké - masívní, nádherné konkávní antireflexní sklíčko - a logo Omega, překrásně plasticky vyvedené...přeci jenom to má něco do sebe. Nechci se tady této značky nějak výrazně zastávat, viděl jsem již více modelů Omega na vlastní oči, tento mi ale subjektivně připadá jako jeden z nejpovedenějších. Diskutuje se často o tom, jak Omega v posledních letech opouští punc exluzivity z důvodů masové produkce apod. To je asi částečně pravda. Tradice této firmy je ale velmi významná a musí to být krásný pocit, mít Omegy na ruce. Moc by se mi tenhle kousek zamlouval, v tom zlatnictví je prodávají za cca 85.500,-Kč. Je to určitě katalogová cena (plus něco málo navrch). Zdá se mi to opravdu HODNĚ za hodinky se základní funkcí a jednoduchou datumovkou. Jediná významná komplikace uvnitř je ten jejich "revoluční" koaxiální nepokoj...(a dekorovaný kalibr 2500/1999 s precizností Omega samozřejmě). Provedení je ovšem fantastické ! Nutno vidět na vlastní oči, obrázek neřekne nic o provedení, kvalitě a robustnosti - Omega rozhodně není tuctovka pro každého.

Měl bych zálusk..... (ale ta suma :( )

omega-planet1-s.jpg

Odesláno

Jojo, tyhle jsou krasne. Osobne se mi libi i ta oranzova verze s kozenym remenem. Jinak s tou cenou.. na to, ze se v Nemecku prodavaji za nejakych 2100EUR (plus-minus neco), zda se mi to "plus něco málo navrch" docela drsne "neco malo". Zejmena s prihlednutim k faktu, ze oni sami urcite nenakupujou od vyrobce za koncove, teda zakaznicke ceny! A nejsem si jisty, neni nahodou v nemecku vetsi DPH jako u nas? Ja teda nevim, ale mi to prijde jako regulerni okradani nevedomeho zakaznika! Za to se driv potapelo do Vltavy! ;)

Odesláno
Jojo, tyhle jsou krasne. Osobne se mi libi i ta oranzova verze s kozenym remenem. Jinak s tou cenou.. na to, ze se v Nemecku prodavaji za nejakych 2100EUR (plus-minus neco), zda se mi to "plus něco málo navrch" docela drsne "neco malo". Zejmena s prihlednutim k faktu, ze oni sami urcite nenakupujou od vyrobce za koncove, teda zakaznicke ceny! A nejsem si jisty, neni nahodou v nemecku vetsi DPH jako u nas? Ja teda nevim, ale mi to prijde jako regulerni okradani nevedomeho zakaznika! Za to se driv potapelo do Vltavy! ;)

V D je 16%, u nás 19%.

I vzhledem ke kupní síle citiznů v EU je velmi podivná cenová politika prodejců značkových hodinek v ČR (i když vzhledem k nedávným vyhlášením novomanželky p. Bendla se není co divit).

Např. prodejkyně u Habana na Karntner sstr. ve Vídni mi nabídla Omegy v ceně 0,85 x CZ?!

Odesláno

Pánové, udělali jste mi velkou radost. Znamená to tedy, že by se daly pořídit za cca 60 tis. Kč (lehce přes).

Těch šedesát je můj strop, který jsem si stanovil. Jsem zastáncem vlastnit raději jeden kousek (a pořádný), než patery hodinky a z nich ani jedny, které jsou opravdu něco... (je to jen můj názor, nikomu ho nevnucuji).

Počítám, že do nich asi časem půjdu. Hodně jsem přemýšlel o Fortis B42 Diver (jedny Fortisy mám na ruce-ovšem je to oproti zde uváděné kategorii levný model. Zvykl jsem si na ně, jsou přesné - 3 sec. za den bez seřizování a údržby po více než třech letech, jsou perfektně vyrobené - žádné smetí apod. ani na prudkém slunci, jak zde někdo uváděl v kategorii do dvaceti tisíc Kč. - ovšem v souvislosti s jinou značkou. Zvykl jsem si na antireflexní sklo, žádné hodinky bez něho bych už nikdy nechtěl).

Musím se ještě jednou opakovat-byl jsem se na ty hodinky znovu podívat. Mají je vystavené v sousedství celé plejády Omeg (80-110 tis.Kč.). Mají tam i zde na fóru probíraný typ Bond?.

Nechci nikoho urazit nebo naštvat, ale tahle novinka je všechny (opět zdůrazňuji "subjektivně") strčí hravě do kapsy.

Na obrázku to není vidět, ale indexy na cif. jsou stříbrně orámovány, celek působí jako drahý šperk. Přispívá k tomu právě to zakřivené sklo oboustranně potažené antireflexním filmem, samo nehází skoro žádné odlesky (z ostatních cca dvaceti modelů nemá antireflexi ani jeden).To se prostě s těmi ostatními typy nedá srovnat...Navíc jsou asi nejrobustnější (alespoň zhora) ze všech Omeg.

Stopky nepotřebuji, navíc mám raději přehlednější "look" na hlavní funkci, tedy odečítání času.

Stejný pocit (vypadají jako drahý šperk), jsem měl, když jsem držel v ruce Zenith Open El-Primero. Ty mají také vypouklé antireflexní sklíčko a třpytí se jako jarní řeka. Na můj vkus jsou ale moc "přezdobené".

Také Fortis B42 Diver Chronograph je nádherný kousek, problém je, že za těch "zhruba šede" nabídne standardní běžnou ETU (sice 7750 Valjoux) a sklo rovné - vypadá to sice moderně, ale laciněji (mluvím hlavně o antireflexním). Calibr Omega je za podobné peníze přeci jenom něco jiného....

Tak přátelé, snad jsem se už vykecal (omlouvám se), ale já jsem se do nich naprosto zamiloval. Takovou eleganci u sportovních hodinek jsem už opravdu dlouho, dlouho neviděl (a to jsem docela aktivní fanda).

P.S.

Můžete mi prosím vysvětlit, co je to ten "heliový výpustný ventil", někdo psal, že je to pitomost....Souvisí to právě nějak s tlakem pod vodou ? Jak se to používá ? Omega Seamaster Planet Ocean jsou "vodotěsné" do 600m, já jsem nikdy nebyl hlouběji než v šesti m (a doufám, že nebudu).

Odesláno

Nejsem nijak na tuto značku zatížen, ale nosím podobný model a je to neošizená kvalitní práce. Je radost je nosit, ikdyž jsou pravda trochu těžší . A tyhle Planet jsou taky opravdu moc krásné.

Odesláno

co se týče toho héliového ventilu tak pro normálního člověka a dokonce i pro běžného potapěče je to estetický doplněk těchto hodinek. Má to sloužit k tomu, aby pro potapěče, kteří pobývají v prostředí, které obsahuje dýchací směs s obsahem hélia mohli přebytek tlaku hélia vypustit z hodinek, protože hélium má tak malé molekuly, že se do hodinek po určité době dostane a při výstupu na hladinu je třeba mu umožnit, aby odešlo z hodinek přes ventil a ne například přes sklíčko.

Odesláno

Nechtěl bych brát iluze ohledně antireflexu na SM Planet Ocean, ale četl jsem na některých forech, že (protože je narozdíl od jiných Omeg antireflex oboustranný - tj. i zvenku) se po krátké době - týdnech - objevily na sklu stopy po používání - resp. jedná se o poškození antireflexní vrstvy. Na Tvém místě bych trochu počkal, až se věc vyjasní. Buď je to kachna, nebo je AR vrstva opravdu málo odolná. Některé jiné značky, které používají oboustranný AR (Rolex, Breitling) tento problém nemají.

Jinak souhlas - jsou to nádherné hodinky, viděl jsem všechny možné varianty (včetně kovových náramků i kožených pásků) najednou - samozřejmě ne u nás, to bych ani nečekal, ale v jednom rakouském hodinářství.

Odesláno
Můžete mi prosím vysvětlit, co je to ten "heliový výpustný ventil", někdo psal, že je to pitomost....Souvisí to právě nějak s tlakem pod vodou ? Jak se to používá ?  Omega Seamaster Planet Ocean jsou "vodotěsné" do 600m, já jsem nikdy nebyl hlouběji než v šesti m (a doufám, že nebudu).

To je záležitost pr profesionální potápěče, pobývající několik dní v kesonech s heliovou atmosférou. Při dekompresi by pak mohlo dojít k poškození hodinek vlivem rozpínaní plynu, který se do nich za těch pár dní prostě dostane (ona molekula helia je o dost menší než molekula vody). Takže tam je ventil, který umožní plynu utéci neškodně ven. Je to pochopitelně pouze jednosměrné tj. i s otevřeným ventilem jsou hodinky vodotěsné (i když tuším "jen" 10ATM nebo tak něco).

Strašně "cool feature", která je 99.999% procentům uživatelů naprosto na nic. To je asi jako kdyby Patek Philippe dělal hodinky s jízdním řádem autobusu ČSAD v nějaké zapadlé vesničce v Beskydech ;-)

Odesláno

Děkuji za vysvětlení, je to zajímavé (i když pro obyč. nošení - řekněme ta "pitomost"). Hlavně aby se tím ventilem do nich nedostala voda při mytí rukou :) (dělám si legraci, je to přece Omega).

Odesláno

to montz: taky zajímavé, možná je to tím, že je to sklo vypouklé a tedy i více exponované na oděr uprostřed (třeba hranou košile apod.) Denně nosím Fortis Spacematic s antireflexním sklem (originálním, doobjednaném jako přísl.), také oboustranným. Po cca roce není znát ani vlasový nepatrný škrábanec - tedy při zkoumání očima (cca jednou týdně je "přejedu" mikrovláknovou utěrkou na objektivy-na antireflex. vrstvě je vidět každá kapka-něco jako duhová olejová skvna). Děkuji za postřeh, budu to sledovat (pokud je to pravda, tak aby to nepřestali dělat-to budou mít reklamací).

to JJ: také děkuji za vysvětlení. Pouze mne to zajímalo a nepřikládám tomu žádný význam. Tyhle hodinky Vás dostanou určitě vším možným, myslím si ale, že ne právě tím "heliovým ventilem". Až je budete mít chvíli na ruce, zapomenete na ČSAD i na Beskydy... Trápím se, trápím...

PS: Děkuju všem za rady a podnětné názory !

Odesláno
Nechtěl bych brát iluze ohledně antireflexu na SM Planet Ocean, ale četl jsem na některých forech, že (protože je narozdíl od jiných Omeg antireflex oboustranný - tj. i zvenku) se po krátké době - týdnech - objevily na sklu stopy po používání - resp. jedná se o poškození antireflexní vrstvy.  Na Tvém místě bych trochu počkal, až se věc vyjasní. Buď je to kachna, nebo je AR vrstva opravdu málo odolná. Některé jiné značky, které používají oboustranný AR (Rolex, Breitling) tento problém nemají.

Antireflexní povrch na vnější straně safírového sklíčka je u každých hodinek, které ho mají, samozřejmě náchylnější k poškrábání, není prostě tak tvrdý jako safír. Vypadá to krásně jen do prvních viditelných šrámů, pak už to tak super není. Naštěstí to pak jde celé snadno z povrchu sklíčka odstranit. Někteří fajnšmekři vnější vrstvu AR prý odstraňují okamžitě, tuším kartáčkem na zuby a zubní pastou...

Jinak Planet Ocean se mi taky líbí, po stránce designu je to návrat k původním tvarům Seamaster 300, spíš bych šel do celočerných, ale i ten oranžový kroužek ke mně promlouvá.

K těm cenám u nás, už to tu někdo zmiňoval, je to začarovaný kruh, nízký objem prodejů neumožňuje prodejcům snižovat marže, i za nižší ceny by toho o moc víc neprodali, jen by celkově míň vydělali. Ale kdo by jim ty ceny platil, když je to v Německu a Rakouskou o cca 20% levnější, někde i s delší zárukou. Ale to platí pro většinu luxusního zboží...

• po měsíci...
Návštěvník H_onza
Odesláno

Dobry den, panove. Musim potvrdit slova Georgeuse v prvnim clanku. Kdyz jsem na netu narazil na obrazky s Omegama Planet Ocean, tak me uchvatily, ale ze zkusenosti vim, ze fotky mohou klamat. To jsem zazil ted napriklad u hodinek MIDO, kolekce All Dial. V katalogu vypadaji jako designerska lahudka, ale je to dva dny, co jsem je mel na ruce a musim konstatovat, ze je jsou takove nemastne neslane. Mechanicky budou urcite na vysi, ale realny vzhled nic moc. Ovsem zpet k Omegam. Tak jsem si rikal, budu ty obrazky brat s rezervou. Jednou jdu takhle po Vaclavaku a jak uz psal Georgeus nekde v polovine je to velke zlatnictvi(pro me jedno z tech pochybnych, protoze vevnitr vam hodinky a sperky prodavaji sice ceske divky, ale nelze prehlednout ani jugoslavkse spoluobcany-majitele), kde jsem je spatril na vlastni oci a musim konstatovat, ze je to opravdovy unikat. Jsou nadherne, robustni, celkove opravdu velmi pekne. Cenu jsem nevidel, ale jak jsem se docetl, pry je to kolem 85000, coz se mi zda taky celkem dost. Hodne o nich uvazuji, ale urcite bych je neporizoval tady, ale vyletem bych sjel do Vidne k Habanovi. Psal jsem tam mail aby mi poslali cenik, tak jsem zvedavy. Cenova politika v oblasti luxusniho zbozi u nas je opravdu divna, takze asi ani nic jineho nezbyva. Paklize by byla cena kolem tech 2100eur, tak to se da uz uvazovat. Uvidime. :-))

Návštěvník H_onza
Odesláno

Tak jsem psal pozadavek na cenu do asi ctyr rakouskych klenotnictvi na OPO a zatim ze dvou se mi dostala informace 2800euro. To by byla priblizne stejna cena jako u nas. Tady ctu neco Habanovi. Muze mi nekdo povedet vic??? Moc diky.

• po 3 týdnech...
Odesláno

Antireflexni vrstva na povrchu je nanovrstva kovu. U fotograficke techniky se tomu rika multicoating. A v podstate to je totez. Je to nano vrstva kovu, vetsinou lehce do modra, ktera brani odrazu na sklicku. Je velmi nachylna na poškození a proto valmi zaleží jak se k nim kdo chová. Zasadně nedýchat na sklíčko a neleštit - nebrousit špinavým kapesníkem. Lepší u vodotěsných modelů lehce namydlit a oplachnout, nebo utěrkou na optiku čas od času odmastit. Většina Breitlingů má tuto úpravu, narozdíl třeba od Omeg, které to mají jen u některých a většinou novějších modelů. Zminované Seaadmastery Professionaly ( Bondovky ) tuto multicoatingovou vrstvu nemají, ale mnoho hodinek z rady Speedmaster naopak ano. Heliový filtr je opravdu uzitecný jen pro profesionální potapěče pracující ve velkých hloubkách v Heliových zvonech. Jinak pro nas ostatní to je jen ozdoba.

O několik měsíců později mohu doplnit: ano dnes už nové Seamastery mají vrchní antireflex.

• po měsíci...
Návštěvník Kamil
Odesláno

Omega Seamaster sice ne Planet Ocean a trochu starší, ale moc hezký s vzácným ciferníkem. Mně se líbí, co vy na to?

OSV24645642.jpg

Odesláno

Jelikož se mi líbí dost starší hodinky musím napsat, že tyhle jsou úplně super. Mimochodem jsem viděl naživo Omega Seamaster GMT a jsem z nich taky hotovej.

Odesláno

Mám na podobné Seamastery také zálusk. Dozvěděl jsem se o jednom hodináři, který má na prodej dva identické kousky s datumovkou. Požaduje osm za jedny. Doufám, že se domluvíme a rozšířím takto svou sbírku o kousky z 60tých let.

Odesláno

Kamarád loni koupil Seamastery mimo Prahu a cena se dala usmlouvat pod 40k. Na Václaváku je mají za 57k.

Jinak se mi třeba na ebay moc líbí ty staré Seamastery s koženým řemínkem, jak se pravidelně nabízejí (r.v. okolo 1960). Jen mne překvapují docela nízké ceny okolo 300 eur. Může někdo ze zasvěcenějších, kdo častěji draží, říct, jak se finálově pohybují?

Odesláno

Je to odpovídající cena a to jak vzhledem k masovosti produkce, tak i její samotné kvalitě. V zahraničí jsou obecně ceny nižší nežli u nás a to díky nedostupnosti zboží na trhu v minulém režimu. Některé typy se de dovážely v malých množstvých a to zejména v období let 1965 - 1970. Jelikož to bylo u nás "luxusní" zboží, bylo mnohdy považováno za investici a tudíž hýčkáno a minimálně nošeno. Tomu odpovídají i dnešní ceny na našem trhu a vesměs velmi dobrý stav hodinek.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...