Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Podle toho mála, co jsem pohledal, by objektiv měl mít 80mm a zvětšení 15, 25 a 30. Identické dalekohledy dělalo ve Francii povíc firem, E. Krauss, Colmont a zřejmě to byla výroba podle specifikace ministerstva války. Víc netuším, až mi dorazí, tak snad budu moudřejší.

post-3688-0-31022700-1430906329_thumb.jpg

Odesláno

Dnes bych asi preferoval zvětšení 20x 40x a 60x ale dřív to ta optika neunesla. Nákup přes web je vždy sázka do loterie.

Odesláno

Tak já od toho ani nečekám nějak koukatelnou kvalitu, koupil jsem ho jako technickou zajímavost. Mám třeba námořní dalekohled z 19. století a taky to na koukání moc není - strašně malé zorné pole, ale je hezkej.

Teď mě napadlo, že ta vyškrabaná čísla by mohla být šířka zorného pole při daném zvětšení. Jestli to používali vojcli, možná se jim šiklo to vědět, nějakých 30m by mohlo i odpovídat.

Odesláno

Je to dalekohled vyrobený anglickou firmou Broadhurst Clarkson po roce 1908 a parametry objektivu jsou  3,5"/F15. Kouká to velmi pěkně, zamozřejmě v té době ještě nebyly vynalezeny antireflexní vrstvy :)

Odesláno
  V 8. 5. 2015 v 12:01, hopkirk napsal:

Další stránky s recenzemi dalekohledů...

http://www.opticsreviewer.com/action-ex.html

No voni to nejsou úplně recenze, spíš takový povídání, recenze si představuju s nějakým bodovým hodnocením, aby se jednotlivé modely daly porovnat. Ale jinak celkem zajímavý stránky, díky za tip. Z něho museli mít radost, když si fotil přes dalekohled ochranku na střeše Bílého domu... :)  Ale třeba jsou zvyklí.

Odesláno

Po dlouhém vybírání a testování už je doma : Nikon Monarch 7 10x42. Jsem z něj nadšen. Hlavně na to zvětšení, které už je na hraně udržitelnosti ( ale dá se ), parádní zorné pole.

Odesláno
  V 11. 5. 2015 v 16:04, hopkirk napsal:

Po dlouhém vybírání a testování už je doma : Nikon Monarch 7 10x42. Jsem z něj nadšen. Hlavně na to zvětšení, které už je na hraně udržitelnosti ( ale dá se ), parádní zorné pole.

Blahopřeji.

Odesláno
  V 29. 4. 2015 v 18:34, klobadysek napsal:

Tak jsem chtěl dnes porovnat dalekohled Olympus 8x25 WP II, který jsem objednal pro otce, s těmi mými. Ale OUHA, po vybalení, nasazení popruhu a obligátní srovnávací fotografii jsem zjistil, že nový dalekohled má špatnou kolimaci. To chodí tak, když člověk objednává z netu, byť ve značkovém ochodě.... :frusty:

post-670-0-08705700-1431692741_thumb.jpg

Tak po výměně Olympusu za zdravý kus zde mohu napsat pár dojmů. Odolný dalekohled s ne příliž vysokým zvětšení ale hlavně se slušnou vzdáleností odstupu od pozorovací čočky (15mm) byl požadavek pro nenáročného uživatele  - seniora, který se s oblibou prodírá zarostlými lesy a vyhledává zaniklé osady. Zacházení bude drsnější a vzhledem k tomu že předchůdce Olympus si prošel pádem z 3 patra nebylo pouze formalitou. 

Olympus 8x25 WP II

Parametry má papírově celkem dobré

• pozorovací úhel 6,2°
  • všechny čočky potažené antireflexem
  • BaK4 hranoly s korekcí fáze
  • plněný dusíkem s vodotěsností do 1m
  • výsuvné očnice - šroubovací - s možností nastavení mezipolohy. 

Znal jsem první generaci WP celkem dobře, byla dost slušná a tak jsem byl zvědavý jestli novější a levnější II. generace přinese kompromis v kvalitě.

Můj téměř 20 let starý porro Nikon, který vozím v přihrádce v autě "pro případ" a posloužil mi jako srovnávací etalon, se na tyto parametry nechytá nicméně opticky přesto nezaostává - ostrost obrazu prakticky srovnatelná. Ostření je dokonce rychlejší a příjemnější než u Olympusu. Chromatické aberace ve vysokém kontrastu Nikon prakticky nezná. Nicméně je zorné pole  je užší, stejně tak i odstup od okulárů. Malý pozorovací úhel 5,6° navozuje trochu dojem koukání do trubky. Olympus je v tomto příjemnější a subjektnivně stabilnější a jeho barevně naprosto neutrální - zatímco Nikon táhne do teplo - žluta. 

Díky svému designu se dvěma panty, lze oba tubusy prakticky složit pod můstkem - díky tomu je velmi kompaktní. - velké plus.

Velmi příjemný matovaný gumový povrch v zelné barvě zvyšuje "maskovací" schopnosti dalekohledu. 

Pro zajímavost jsem ve srovnání použil i Opticron Imagic BGA 10x42 z vyšší kategorie dalekohledů - ale i proti němu si testovaný Olympus (v rámci svých technických možností) vedl velmi dobře a překonával jej minimálním množství chromatických aberací.

Ještě poznámka k malé ostřící vzdálenosti Olympusu - praktické použití 1,5 m je obtížně použitelné - nedochází k dokonalému spojení obrazu vlivem paralaxy. Od 2-2,5 m je vše v pořádku.  

Závěr- za necelých 100 Eur jde o velmi slušnou nabídku - odolnost, kompaktnost a optická kvalita jsou tam opravdu vyšší, než by cena naznačovala. Pokud uvažujete o něčem malém a odolném tak se dá rozdohodně koupit i hůř. 

Odesláno (upraveno)
  V 15. 5. 2015 v 12:32, klobadysek napsal:

Ještě poznámka k malé ostřící vzdálenosti Olympusu - praktické použití 1,5 m je obtížně použitelné - nedochází k dokonalému spojení obrazu vlivem paralaxy. Od 2-2,5 m je vše v pořádku.  

Hm...by mě zajímalo, jak je tu o jiných typů, co mají takhle krátkou ostřící vzdálenost. Ta paralaxa mě taky napadla, ale říkal jsem si, že to asi nějak vyřešili. Vixen Atrek i Kowa Prominar mají dokonce 1m, bohužel jsem je nikde fyzicky nepotkal.

Upraveno uživatelem Klotzman
Odesláno

Já mám rád Swarovski optiku. Je to čistý jasný a brilantní obraz. Doma mám na testování Swarovski ATX 30-70 x 95mm, moc pěkný a převálcoval ho jediný dalekohled Kowa TSN-883, který má fluoritový člen, nádherný obraz bez chromatické aberace, to nejlepší v segmentu 90mm dalekohledů a cena je nižší než u Swarovski (ten stojí 105 tis.) a je s okulárem za cca 75 tis. Bohužel, jak vidíte, kvalita se prostě platí, ovšem ne vždy nejdražší je nejlepší.

md_TSN-883_2.jpg

Swarovski-30-70x95.jpg

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...