Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
  N4M napsal:
Dotaz pro ty, kteří bumbají rádi: také máte svou oblíbenou kalící bundu? Bo nějaký spešl kalící hadry, ve kterejch jste se už vyváleli snad všude a nikdy by jste nešli bez nich?

 

 

kalici hadry jasne, hospodu taky ale musi tam byt ta pekna barmanka, ktera si sem tam taky panacka da a pak se ji taky libim :D

 

  • Odpovědi 226
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno
  Patrik napsal:
No mě třeba chutná banánový likér s mlékem, ale to by místní asi nevzali do úst :)

 

Ale vysvětlete neznalému jaký je rozdíl mezi tou normální a velejemnou vodkou? Vodka obsahuje cca 40 % alkoholu (C2H5OH) a 60 % vody. Pokud pominu, že složení té vody se může lišit (příchuť, eventuelně minerální složení vody - pokud není destilovaná, ale přilévá se dodatečně), tak alkohol bude vždycky C2H5OH a tak by měl chutnat stejně, ne?

 

Jak jsem psal výše, alkohol téměř nepiju, všechno s vysokým obsahem alkoholu mi chutná stejně :)

 

Nevim, jak to dělaj, ale funguje to. Chuť je +- stejná, ale nemáš pocit, že ti potom shoří krk i když to má stejnou voltáž.

A třeba ta česnečka, co jí dělaj v tom baru - luxus. Flaška do 3/4 naplněná česnekem a ta chuť je luxusní a do huby to klouže samo. Jen je pak problém ten večer nějakou kočku klofnout. Nevim, čim to může být. :worried_anim:

Odesláno
  Patrik napsal:
Ale vysvětlete neznalému jaký je rozdíl mezi tou normální a velejemnou vodkou? Vodka obsahuje cca 40 % alkoholu (C2H5OH) a 60 % vody. Pokud pominu, že složení té vody se může lišit (příchuť, eventuelně minerální složení vody - pokud není destilovaná, ale přilévá se dodatečně), tak alkohol bude vždycky C2H5OH a tak by měl chutnat stejně, ne?

 

...protoze vodka neni EtOH + H2O. Je to voda (o jeji slozeni az tak nejde) a lih.

Ten muze byt z:

 

* brambor - napriklad tuzemak je z bramboroveho lihu. Jedna se o celkem nekvalitni lih, proto se jeho chut (protoze nese spoustu jinych veci nez je cisty EtOH) maskuje treba mravencanem ethylnatym (tedy rumovou esenci), tzn. pouziva se u aromatickych destilatu, kde je jeho hnusna chut zamaskovana.

 

* psenice - kvalitnejsi lih, chutna lepe, pouziva se do mene aromatickych dryjaku(vodka). Z toho plyne, ze z vodky mene boli hlava nez z rumu pri ekvivalentnim mnozstvi EtOH. Cim vicekrat se lih destiluje, tim je destilat cistejsi(zbavuje se primesi daleko se lisicich od EtOH), proto je treba na whisky casto uvedeno, kolikrat se to destilovalo.

 

* repa, repka, cukrova trtina, svestky, kaktusy, kukurice ...vlastne se da vyrobit ze vseho :thumbsup_anim:

 

Odesláno
  maty napsal:
...protoze vodka neni EtOH + H2O. Je to voda (o jeji slozeni az tak nejde) a lih.

Ten muze byt z:

 

* brambor - napriklad tuzemak je z bramboroveho lihu. Jedna se o celkem nekvalitni lih, proto se jeho chut (protoze nese spoustu jinych veci nez je cisty EtOH) maskuje treba mravencanem ethylnatym (tedy rumovou esenci), tzn. pouziva se u aromatickych destilatu, kde je jeho hnusna chut zamaskovana.

 

* psenice - kvalitnejsi lih, chutna lepe, pouziva se do mene aromatickych dryjaku(vodka). Z toho plyne, ze z vodky mene boli hlava nez z rumu pri ekvivalentnim mnozstvi EtOH. Cim vicekrat se lih destiluje, tim je destilat cistejsi(zbavuje se primesi daleko se lisicich od EtOH), proto je treba na whisky casto uvedeno, kolikrat se to destilovalo.

 

* repa, repka, cukrova trtina, svestky, kaktusy, kukurice ...vlastne se da vyrobit ze vseho :thumbsup_anim:

 

To co nás "zajímá" je ethanol, tedy C2H5OH a ten je vždy stejný (stejně jako nemůže být "lepší zlato" nebo "lepší kyslík"). Při kvasném procesu vznikají samozřejmě i jiné alkoholy (propanol a isopropanol), ale ty lze odstranit destilací. Výsledný líh by tedy měl být (v případě pečlivé destilace) stejný z brambor stejně jako z obilí.

Takže chápu odlišnou chuť u kvasných nápojů, kde k destilaci nedochází (víno, pivo, saké), ale tam kde dochází k destilaci by měla chuť být vždy stejná, ne?

Odesláno
  Patrik napsal:
To co nás "zajímá" je ethanol, tedy C2H5OH a ten je vždy stejný

 

Ne, neni stejny, protoze se nevydestiluje naprosto supercisty EtOH(=CH3CH2OH=C2H5OH), a prave primesi mu daji chut i "kvalitu".

 

  Citovat
Při kvasném procesu vznikají samozřejmě i jiné alkoholy (propanol a isopropanol), ale ty lze odstranit destilací.

 

V prvni rade take methanol, to je ten previt, ze ktereho v jatrech vzika aceton, ze ktereho boli hlava a je jedovaty.

 

  Citovat
Výsledný líh by tedy měl být (v případě pečlivé destilace) stejný z brambor stejně jako z obilí.

ale tam kde dochází k destilaci by měla chuť být vždy stejná, ne?

 

Spolu s EtOHem pri destilaci odchazeji prave ty primesi, ktere jsou naopak velmi spatne oddelitelne od cisteho alkoholu. Jednou jsem zkousel ochutnat 99.99% procentni alkohol a ten je skoro bez chuti (az na to, ze napuchne jazyk), ale ten je drahy a tezko se vyrabi - a destilaci z bramboroveho kvasu urcite ne, takze naopak, ciste to skoro nejde.

Odesláno
  sibirnaya napsal:
vsech 12? ty si zvire :) jako jo, je fakt super, a ta cena je uplne smesna.. dej pak vedet, jak ti chutna..

V kartonu je lahviček 15 po 0,5l (2250,- CZK)

Odesláno
  Patrik napsal:
To co nás "zajímá" je ethanol, tedy C2H5OH a ten je vždy stejný (stejně jako nemůže být "lepší zlato" nebo "lepší kyslík"). Při kvasném procesu vznikají samozřejmě i jiné alkoholy (propanol a isopropanol), ale ty lze odstranit destilací. Výsledný líh by tedy měl být (v případě pečlivé destilace) stejný z brambor stejně jako z obilí.

Takže chápu odlišnou chuť u kvasných nápojů, kde k destilaci nedochází (víno, pivo, saké), ale tam kde dochází k destilaci by měla chuť být vždy stejná, ne?

Jsi zcela mimo..

Jako vystudovaný VŠ chemik jsem se dopracoval na líh 99,996% v bezvodém vzorku. To po naředění na správnou pitnou míru je zcela bez chuti, jen se zrubeš. Nejlepší ruské vodky mají cca 1 - 1,5% metanolu. Ten dělá tu nasládlou chuť a pitelnost vodky a nemá vliv na zdraví. Protijedem je totiž etanol. Chuť kořalek dělá to, co přeleze přes kolonu před a za lihem, třeba u slivovice jsme tomu říkali sumárně "švestkový aldehyd". Je to směs několika stovek dost složitých látek, které umí udělat nebo zlikvidovat kořalku. Pokud slivku vyždímáš od začátku až do kapáku, nedá sa pit, když to umíš a máš cit, je to zázrak. Jinak pro málo aromatické kořalky je optimum opravdu 40%, pro aromáty (ovocné kořky) je ideál 52-53% lihu. Při nižších koncentacích lihu se už sráží bohaté organické extrakty. Ve vodce nic není, kromě obilného šmaku, a je možné ji ředit až k 25%. To byly původní výčepní lihoviny nebo "letní" rakije na Balkáně. :drunk:

Odesláno

Dobrej Absinth je taky King of Spirits :speak_cool:

Ale doby, kdy jsem do sebe nasoukal skoro dvě flašky absinthu jsou pryč. Teď si jen řikám: "jak jsem jen mohl?" :suicide_anim:

 

Ten odkaz je dobrej, ale česneková vodka je nejvíc cool ;) a ta borůvková taky mňam a etě banánová byla super a....

a kruci, mám chuť jít do ZanZi baru :worried_anim: už zase... :suicide_anim:

Odesláno
  xlaque napsal:
Mna rozsekalo toto :D

To je jen marketing. Když bílé pití tak Русский стандард ledově vychlazený. Lahev na stole, 100g стаканчики před sebou, рыбку u ruky...

Odesláno

Mno za mě ta kapaná...slivovice, hruškovice....kvas si dělám sám...

překvapilo mě, jak málo se tady pije...

 

Pak Tullamorka, víno bílé Pálava, červené Modrý portugal, pivo Budvar a Svijany

Odesláno
  Gorg napsal:
Mno za mě ta kapaná...slivovice, hruškovice....kvas si dělám sám...

překvapilo mě, jak málo se tady pije...

 

Pak Tullamorka, víno bílé Pálava, červené Modrý portugal, pivo Budvar a Svijany

S vínem se neshodneme, já su na tvrdá vína - rýňák, pak nic, pak burgund šedý a bílý, šardonka...Ale v pivu shoda 100%

Odesláno

A co třeba Drambuie? Znáte? Krásně slaďounkej tlamolep, kterej v sobě skrývá 40%. A když se pije nosem, tak je to jízda - fakt! ;-)

Odesláno
  kejklik napsal:
S vínem se neshodneme, já su na tvrdá vína - rýňák, pak nic, pak burgund šedý a bílý, šardonka...Ale v pivu shoda 100%

 

Tak u piva jsou mé chutě už stabilizovány, pokud se nic chuťově nestane Budvaru po privatizaci...

U tvrdého nic "kvalitnějšího" než vlastní "kapanou" taky neobjevím...

a u vín, tam mě čeká ještě složitý vývoj... :thumbsup_anim:

Odesláno

a co třeba denaturovaný líh? Pili jste to někdo? Já jo a kupodivu to vůbec nemělo špatnou chuť když se to trochu vylepšilo. No ale dám přednost ušlechtilejším nápojům. Na vojně toho ale některý hovada vychlastali děsný množství. Ochucovalo se to sirupem a mělo to ten efekt že z takového konzumenta byl ještě třetí den cítit benzín. Před časem se někde objevila zpráva že se denaturák používá i v likérkách zvučných značek a odsmraďuje se savem, no řek bych že dnes už je všechno možný.

Odesláno
  kejklik napsal:
Jsi zcela mimo..

Jako vystudovaný VŠ chemik jsem se dopracoval na líh 99,996% v bezvodém vzorku. To po naředění na správnou pitnou míru je zcela bez chuti, jen se zrubeš. Nejlepší ruské vodky mají cca 1 - 1,5% metanolu. Ten dělá tu nasládlou chuť a pitelnost vodky a nemá vliv na zdraví. Protijedem je totiž etanol. Chuť kořalek dělá to, co přeleze přes kolonu před a za lihem, třeba u slivovice jsme tomu říkali sumárně "švestkový aldehyd". Je to směs několika stovek dost složitých látek, které umí udělat nebo zlikvidovat kořalku. Pokud slivku vyždímáš od začátku až do kapáku, nedá sa pit, když to umíš a máš cit, je to zázrak. Jinak pro málo aromatické kořalky je optimum opravdu 40%, pro aromáty (ovocné kořky) je ideál 52-53% lihu. Při nižších koncentacích lihu se už sráží bohaté organické extrakty. Ve vodce nic není, kromě obilného šmaku, a je možné ji ředit až k 25%. To byly původní výčepní lihoviny nebo "letní" rakije na Balkáně. :drunk:

Aha, tak jsme u toho. Není to tedy "lepším lihem" (ten je furt stejný), ale těmi ostatními příměsemi - tedy vlastně nedokonalou destilací :)

Odesláno
  PepaSFI napsal:
a co třeba denaturovaný líh? Pili jste to někdo? Já jo a kupodivu to vůbec nemělo špatnou chuť když se to trochu vylepšilo. No ale dám přednost ušlechtilejším nápojům. Na vojně toho ale některý hovada vychlastali děsný množství. Ochucovalo se to sirupem a mělo to ten efekt že z takového konzumenta byl ještě třetí den cítit benzín. Před časem se někde objevila zpráva že se denaturák používá i v likérkách zvučných značek a odsmraďuje se savem, no řek bych že dnes už je všechno možný.

 

Já tu reportáž o denaturátech viděl a jediný co mě hřálo u srdce nebyl alkohol ale vědomí, že tyhle likéry prostě nepiju z principu...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...