Ivan Lelák Odesláno 5. října 2022 Nahlásit Odesláno 5. října 2022 Snad tu stejné téma ještě není. Běžné powerbanky mám 2, jednu solární, jednu si s bezdrátovým dobíjením. Jsem spokojen, i když solární panýlek přidá sotva pár procent za celý den. Měl jsem ale kdysi odolnou powerbanku s menší kapacitou a rozkládacím solárním panelem, vozil jsem ji na motodovolené, během dne byl panel umístěn na víku kufru a za slunného dne se dokázala dobít, což bylo parádní. Dnes už je to ale historie, doba si žádá větší kapacity, rychlé či bezdrátové nabíjení. S výběrem běžné powerbanky si poradím, ale mám jiný oříšek. Před pár lety jsem koupil malý Jump Starter, tj. powerbanku s krátkými startovacími kabely. Mám několik dopravních prostředků, i pro radost a občas se hodilo, když jsem mohl nastartovat něco se slabší baterkou, co delší dobu stálo. Jump Starter měl i výstupní cigaretový konektor, což jsem používal v kombinaci s 12V kompresorem třeba k dofoukání pneu. Bohužel, Jump Starter se rozbil těsně po záruce, servis neexistuje a tak sháním nový. Rád bych něco, co bude sdružovat i klasickou powerbanku. Objevil jsem TOPDON Volcano 2000, který splňuje vše co potřebuji - velkou kapacitu 20800 mAh, velký startovací proud, několik USB výstupů, USB-C vstup i výstup, rychlonabíjení, 12V DC výstup (cigaretový konektor) pro nabíjení či napájení čehokoliv na 12 V, rychlé nabíjení, bezdrátové nabíjení, LED svítilna. Z mého pohledu ideál. Bohužel jsem ale našel i pár negativních recenzí, nevím jestli měli majitelé špatný kus nebo jde o systémově nekvalitní výrobek. Proto se ptám - máte někdo s touto značkou nebo výrobkem zkušenost? Popř. neumíte poradit jiný, srovnatelný a kvalitní Jump Starter? Pro zajímavost přidávám foto mé prastaré opravdu funkční solární powerbanky, mého dosavadního Jump Starteru a vyhlédnutého Volcano 2000 (na něj dávám i odkaz). https://www.best-power.cz/powerbanky/car-jump-starter-volcano-2000/ Díky. PS: Jaké, i běžné powerbanky používáte?
zceyee Odesláno 6. října 2022 Nahlásit Odesláno 6. října 2022 (upraveno) Od ty doby co si ostatni zvykli ze nosim nabitou powerbanku a usb-c i usb-mini kabel ... jsem ji u nikoho jinyho nevidel. A jeste abych poslouchal ze ji mam tezkou / velkou. Co se powerbank tyce, libi se mi DIY powerbanky treba z banggoodu, https://www.banggood.com/Bakeey-DIY-30000mAh-Portable-Fast-Charging-LED-Lighting-Power-Bank-Case-For-iPhone-X-XS-HUAWEI-P30-MI8-MI9-S10-S10+-p-1545716.html?cur_warehouse=CN&ID=6157196&rmmds=search Clovek si ale musi sehnat nekde ty 18650 baterie .. ja jich mam celkem dost po ruce z vykuchanych starych notebookovych baterii a podobne. Dava mi takova recyklace celkem smysl. Upraveno 6. října 2022 uživatelem zceyee
busdriver Odesláno 6. října 2022 Nahlásit Odesláno 6. října 2022 Ja mám NOCO GB70. Funguje to dobre, ale ze bych s tim opalovane startoval jachty, kamiony a tisice aut, abych udelal nejakou validni recenzi, to rict nemuzu. Ta znacka ma vetsinou velmi dobry recenze, tak na to dyztak mrkni.
uff Odesláno 6. října 2022 Nahlásit Odesláno 6. října 2022 Ja mam ten jump starter z Lidlu a totalni spokojenost. Jo jedna vec me sere, porad ji chce nekdo pujcit... 1
Ivan Lelák Odesláno 7. října 2022 Autor Nahlásit Odesláno 7. října 2022 před 13 hodinami, busdriver napsal: Ja mám NOCO GB70. Funguje to dobre, ale ze bych s tim opalovane startoval jachty, kamiony a tisice aut, abych udelal nejakou validni recenzi, to rict nemuzu. Ta znacka ma vetsinou velmi dobry recenze, tak na to dyztak mrkni. Na Noco GB70 jsem koukal, pěkné, ale: váží 1,8 kg oproti 630 g u Volcano 2000, je i větší, nemá bezdrátové nabíjení, nemá USB-C (navíc Volcano má obousměrný USB-C), výstup 2,1 A oproti 3 A u Volcano, vstup 1A oproti 3 A oproti Volcano, kapacita akumulátoru 10000 mAh oproti 20800 mAh oproti Volcano. To je víc parametrů, ve kterých Volcano 2000 jasně vede.
busdriver Odesláno 7. října 2022 Nahlásit Odesláno 7. října 2022 Nevim no, asi bych vsechny ty vyhody s klidem v dusi obetoval za funkcnost, dyz ji zrovna potrebujes. Sem ted rychle mrknul na recenze na alze na vulkána a dost bida teda.. Minimalne me by ty recenze odradily dost uspesne.
zceyee Odesláno 9. října 2022 Nahlásit Odesláno 9. října 2022 https://solarpowersupply.eu/portable-power-stations/ecoflow-delta-max-power-station-eu-version Sice to stoji skoro padesat litru a nema to nase zasuvky .. taky to vazi pres 20 kilo ..a le jako powerbanka se mi to celkem libi.
Ivan Lelák Odesláno 11. října 2022 Autor Nahlásit Odesláno 11. října 2022 V 7. 10. 2022 v 14:49, busdriver napsal: Nevim no, asi bych vsechny ty vyhody s klidem v dusi obetoval za funkcnost, dyz ji zrovna potrebujes. Sem ted rychle mrknul na recenze na alze na vulkána a dost bida teda.. Minimalne me by ty recenze odradily dost uspesne. Recenze na Alze opravdu nejsou valné, ale jinde jsem četl pozitivnější. Taky počítám s tím, že většina spokojených majitelů nemá potřebu psát recenzi, to je obvykle doména těch naštvaných. Ale to je jen můj pocit. Z recenzí beru vážněji ty, kde se píše "ani to motorem neotočilo", i když jsme u toho nebyli. Pokud někdo píše, že má menší než udávanou kapacitu, tak to chápu, v podstatě žádný výrobce neudává využitelnou kapacitu. Jeden člověk píše, že to neutáhne malou lednici ani hodinu. No a tady bych se chtěl zeptat, protože já a elektřina nejsme velcí kámoši - Volcano 2000 má kapacitu baterie 20800 mAh / 77 Wh. Chápu to tak, že když má něco příkon 77 W a já to touhle powerbankou budu napájet, vydrží to přesně hodinu? Nebo to je teorie, podobně jako těch 20800 mAh, kde v praxi jistě nenabiju 5x mobil (nebo něco) s kapacitou 4000 mAh, ale třeba jen 2x?
Seamaster Odesláno 11. října 2022 Nahlásit Odesláno 11. října 2022 (upraveno) Pokud me pament nesali, tak ano, je to tak, pokud by spotrebic jel na plny prikon 77W, coz lednice pri nabehu klidne muze, tak vydrzi hodinu ten 77Wh zdroj. Ale je to samo teorie, v praxi bych se nedivil, kdyby to bylo +/- autobus. Upraveno 11. října 2022 uživatelem Seamaster
zceyee Odesláno 11. října 2022 Nahlásit Odesláno 11. října 2022 před 3 hodinami, Ivan Lelák napsal: Nebo to je teorie, podobně jako těch 20800 mAh, kde v praxi jistě nenabiju 5x mobil (nebo něco) s kapacitou 4000 mAh, ale třeba jen 2x? Pokud ma neco kapacitu 20800 mAh, tak by to melo byt schopne tu kapacitu dat do jineho zarizeni, samozrejme je treba pocitat se ztratama (u wireless to fakt nechtej), druha moznost je ze ta powerbanka tu kapacitu davno nema. Kdysi jsem kupoval nejaky levny baterky z ciny a misto udavanych 1050mAh (odhad) mely tak 50mAh, proste cinani vzali neco ze srotu a baterky pretiskly a prodavali jak nove. Reklamace kupodivu uspesna. Chteli dukaz ze to tu kapacitu nema, si pamatuju ze jsem jim tocil video s takovouhle nabijeckou .. https://www.amazon.com/Opus-BT-Intelligent-Compatible-Batteries/dp/B01852TBOU
budulinekcz Odesláno 12. října 2022 Nahlásit Odesláno 12. října 2022 Udávané kapacity powerbank odpovídají (pro účel porovnávání mezi sebou) kapacitě při napětí 3,7V (obvyklé napětí těch vnitřních článků), zatímco při nabíjení nejpomalejším USB to jede na 5V. Takže hledat údaj pro 5V nebo přepočítat a počítat s účinností třeba 70%.
Ivan Lelák Odesláno 12. října 2022 Autor Nahlásit Odesláno 12. října 2022 před 14 hodinami, zceyee napsal: Pokud ma neco kapacitu 20800 mAh, tak by to melo byt schopne tu kapacitu dat do jineho zarizeni, samozrejme je treba pocitat se ztratama (u wireless to fakt nechtej), druha moznost je ze ta powerbanka tu kapacitu davno nema. Kdysi jsem kupoval nejaky levny baterky z ciny a misto udavanych 1050mAh (odhad) mely tak 50mAh, proste cinani vzali neco ze srotu a baterky pretiskly a prodavali jak nove. Reklamace kupodivu uspesna. Chteli dukaz ze to tu kapacitu nema, si pamatuju ze jsem jim tocil video s takovouhle nabijeckou .. https://www.amazon.com/Opus-BT-Intelligent-Compatible-Batteries/dp/B01852TBOU Máš pravdu, když to kupuju, nemusí to už mít udávanou kapacitu, to mne nenapadlo. Někde jsem četl, že i kapacitu, kterou to má, nelze celou přenést do jiného zařízení, hrají v tom roli nejen ztráty ale prý i pojistky proti vybití, možná ještě něco, už nevím. Vlastně ani neznám princip nabíjení z powerbanky, vždycky jsem si představoval obě zařízení jako spojené nádoby, takže když má powerbanka stejně jako třeba mobil, už do něj nic neposílá, ale to je asi blbost, holt jsem strojař, ne elektrikář. Ale když vezmu mé 2 značkové powerbanky, plně nabité (10000mAh), tak s každou nabiju mobil (baterka 3500mAh) 2-3x a to má před nabíjením ještě 25-40%. Ze zkušeností mi vychází, že přenést mohu cca 70%. Pokud by to platilo i pro jump starter s 20800mAh, přenesl bych max 15000mAh
Ivan Lelák Odesláno 30. listopadu 2022 Autor Nahlásit Odesláno 30. listopadu 2022 Chtěl bych se podělit o prozatímní zkušenosti, i když musím přiznat, že tu hlavní, tj. pomoc při startování, ještě nemám. Součástí dodávky Topdon Volcano 2000 je hadrové pouzdro, do kterého se nevejde i příslušenství. Naštěstí mi zbylo tuhé pouzdro po předchozím starteru, startovací kabely a další příslušenství se do něj s trochou dobré vůle vejdou, do budoucna ale seženu jiné pouzdro či kufřík, ve kterém bude i nabíječka. Ale ke startéru - příjemně mne překvapilo zpracování, nevypadá moc "čínsky". K funkčnosti zatím nemám výhrady - startér jsem nabil a už několikrát použil. Telefon dobije přes USB rychle, bezdrátově také, při bezdrátovém nabíjení dost ubývá kapacita startéru, ještě to musím otestovat. Dobíjení mobilu přes vestavěný USB-C konektor jsem nezkoušel, nemám ještě kablík. Nabíjel jsem i 2 mobily naráz, přes kabel i bezdrátově, zkoušel jsem dobít a současně napájet můj bezdrátový BT reproduktor Bose a zatím největší zátěžovkou bylo připojení kompresoru a dofoukání kol motorky. To bylo ve spěchu a bohužel jsem si nevšiml úbytku kapacity. Škoda, že motorka byla předtím na nabíječce, mohl jsem ji zkusit i nastartovat. Takže zatím dobrý a jsem mile potěšen všestranností tohohle zařízení.
Ivan Lelák Odesláno 19. prosince 2022 Autor Nahlásit Odesláno 19. prosince 2022 (upraveno) Pozoruji, že toto téma je tu jen okrajové, nicméně zvlášť teď v zimě mohou být problémy se startováním aktuální. Včera jsem byl zavolán k malé dodávce, která nešla nastartovat. Baterka jen pár let stará, ale přes víkend auto stálo a mám pocit, že majitel říkal něco o bufíku, prostě auto nešlo nastartovat. Vzal jsem sebou klasickou nabíječku, startovací kabely ale hlavně jump starter Topdod (viz. výše), který jsem ke startování ještě nepoužil. Zrovna jsem ho měl na nabíječce, ale už ukazoval 94%, tak jsem ho vzal a vyrazil. Do vlastní powerbanky jsem zastrčil nástavec se startovacími kabely, připojil jsem na + a - autobaterie. V tu chvíli se rozsvítil displej, ukazoval těch 94%, na nástavci pár sekund střídavě blikala červená a zelená kontrolka, ale vzápětí už jen zelená. V tu chvíli se rozeběhl ukazatel procent nabití jump starteru dolů a zastavil se tuším někde na 52 % nebo tak nějak, jako by se energie z powerbanky přelila do autobaterie, ale nevím. Každé asi 2-3 sekundy se z nástavce ozvalo cvaknutí, někde jsem četl, že jump starter dává nějaké pravidelné impulsy. Kamarád zkusil auto nastartovat, startér s motorem otočil fakt rychle a auto hned chytlo. Odpojil jsem jump starter, na displeji bylo zbývajících 50%. No a mám dotazy k tomu co jsem napsal, nejsem elektrikář: - proč tak hodně kleslo % nabití powerbanky po připojení na vybitou autobaterii, ještě před vlastním startem? - co znamená to cvakání, resp. impulsy, které dává jump starter? - v návodu se píše až o 20 nabitích, které by měl jump starter zvládnout. Což se mi nezdá, i když jsem ho neměl plně nabitý. Pravděpodobně je tím myšleno třeba startování motocyklu, zahradního traktůrku, prostě připojení na malé baterie. Chápu to dobře? Předem díky za odpovědi. Zkouška dopadla výborně, startování bylo komfortní, rychlé, nemuselo se zdlouhavě dobíjet ani jsem nemusel přijet blízko jiným autem, abych použil klasické startovací kabely, jump starter točí motorem jako zběsilý. Za mne zatím nemá chybu. Upraveno 19. prosince 2022 uživatelem Ivan Lelák
Americkej Odesláno 19. prosince 2022 Nahlásit Odesláno 19. prosince 2022 Dovolím si domněnku: Dodávka byla diesel a před startem si nacucla pro žhaviče? Každopádně podobná malá ale funkční věc mne zajímá, v dílně mám velkou nabíječku, ale něco bych rád vozil pro strýčka příhodu.
VS Odesláno 19. prosince 2022 Nahlásit Odesláno 19. prosince 2022 Ty kablíky ani konektor, ve srovnání s tím USB kabelem, nevypadají na to, že by jimi teklo 100 A a více do startéru. Takže baterka si z powerbanky vytáhla, co se dalo, trošku ji to oživilo a to stačilo k nastartování. Powerbanka pracovala chvilku téměř do zkratu, tak jí kleslo napětí a ukázala pokles kapacity na 50 %. Ono nejde ani tak o kapacitu, ale o vnitřní odpor a jak velký proud to dá do startéru.
Ivan Lelák Odesláno 19. prosince 2022 Autor Nahlásit Odesláno 19. prosince 2022 před 2 hodinami, Americkej napsal: Dovolím si domněnku: Dodávka byla diesel a před startem si nacucla pro žhaviče? Každopádně podobná malá ale funkční věc mne zajímá, v dílně mám velkou nabíječku, ale něco bych rád vozil pro strýčka příhodu. Ano diesel. před 1 hodinou, VS napsal: Ty kablíky ani konektor, ve srovnání s tím USB kabelem, nevypadají na to, že by jimi teklo 100 A a více do startéru. Takže baterka si z powerbanky vytáhla, co se dalo, trošku ji to oživilo a to stačilo k nastartování. Powerbanka pracovala chvilku téměř do zkratu, tak jí kleslo napětí a ukázala pokles kapacity na 50 %. Ono nejde ani tak o kapacitu, ale o vnitřní odpor a jak velký proud to dá do startéru. OK, díky. Ale nemyslím že auto startovalo jen z toho, co si baterka nacucla. Startér točil motorem tak rychle, že tak netočí ani když je baterka nabitá. Ale evidentně si něco nacucla, ten úbytek v powerbance byl markantní. No a co to pulsování, tedy cvakání powerbanky, vysvětlí mi to někdo?
VS Odesláno 19. prosince 2022 Nahlásit Odesláno 19. prosince 2022 před 3 minutami, Ivan Lelák napsal: No a co to pulsování, tedy cvakání powerbanky, vysvětlí mi to někdo? Těžko říct, co je v tom nástavci. Možná nějaká nadproudová ochrana, která to odpojí, pokud je proud moc velký, aby se neroztavily dráty.
Ivan Lelák Odesláno 20. prosince 2022 Autor Nahlásit Odesláno 20. prosince 2022 před 19 hodinami, VS napsal: Těžko říct, co je v tom nástavci. Možná nějaká nadproudová ochrana, která to odpojí, pokud je proud moc velký, aby se neroztavily dráty. V recenzi nižšího modelu Topdon Volcano 1200 jsem se dočetl: "Přístroj má startovací proud 1200 A a funguje v pulzech. Otočím tedy klíčkem, sekundu se nic neděje, ale pak auto dostane jednu dávku. Nastartuje, jako by mělo novou baterii. Což v tu chvíli vlastně na moment má." Zajímalo by mne, co to znamená z elektrického hlediska - co je ten pulz a co obsahuje? Jakou dávku čeho baterce dá? Pulsy (podle cvakání) jsou každé cca 2 sekundy. Chápu tedy, že sekundu po otočení klíčkem se nemusí nic dít. Ale pak auto začne startovat a když startuji déle, stále to motorem vesele točí, i když ty pulsy jsou stále jen každé 1-2 sekundy. Proč i točení motoru startérem "nepulzuje"?
VS Odesláno 20. prosince 2022 Nahlásit Odesláno 20. prosince 2022 (upraveno) Jestli ty přívodní vodiče ke krokodýlům mají průměr minimálně 15 mm (měď bez izolace) a baterky uvnitř jsou spojeny stejnými kabely, tak se těm 1200 A dá věřit, pokud se jedná o krátkodobé zatížení v řádech jednotek sekund. http://www.kabelyvodice.cz/technicka-podpora/tech_proud_zat.php Nebo to jsou čínské ampéry. (/100) Upraveno 20. prosince 2022 uživatelem VS
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se