spiderer Odesláno 18. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 18. prosince 2008 Myslim si, ze se tady na foru najde dost lidi, kteri maji v hodinkach radi inhaus kalibr, at uz Panerai, Rolex, Seiko, Prim.. narozdil napriklad od ETY.. V cem je ta zasadni vyhoda inhouse kalibru napriklad Seiko oproti outhouse kalibru od rekneme ETY? Je to jenom o pocitu, nebo o necem jinem - konkretnim? Ne, ze by mi bylo uplne jedno jaky strojek mam v hodinkach, ale predstava, ze si koupim Seika (napriklad Samuraje) a budu se rozplyvat nad tim, ze v tom neni ETA, ale "poctivej" inhouse kalibr me nejak zvlast nebere.. Jak byste se potom postavili k moznosti, ze by si ETA zalozila znacku hodinek do ktere by davala svoje kalibry? Uz by to byl kvalitni vyrobce nabizejici inhouse kalibry, nebo by to bylo porad to samy? (pro me by to bylo porad to samy, to ze se najednou bude jednat o "ihnouse" kalibr na tom stroji totiz vubec nic nezmeni, alespon v mych ocich a mozna i z tohohle duvodu mi prijde inhaus/outhaus uplne to samy a zalezi pouze na konkretnim stroji) Osobne bych dal prednost inhouse kalibru, kterej by mel skutecne neco do sebe, ala El Primero od Zenithu nebo neco podobneho, ale inhouse Prim, Seiko a ja nevim co jeste pro me neni o nic lepsi nez ETA ve stejne tride. Jak to mate vy? Zadny flame prosim, jenom k veci, docela me to zajima!
Foundryman Odesláno 18. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 18. prosince 2008 Mně je to jedno, já se jen snažím mít v hodinkách různé strojky. Stejný kalibr XY v 10 různých pouzdrech by mě asi nebavil.
Alessio Odesláno 18. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 18. prosince 2008 Myslím, že ta výhoda je (odhlédněme od špičkových in house kalibrů se sedmidenními nátahy, komplikacemi apod.) zejména v tom, že v hodinkách značky XYZ tiká strojek, který vymysleli inženýři v XYZ, sestrojili a posléze vyrobili technici v té jedné konkrétní firmě, která ti to pak taky pěkně zabalila do pouzdýrka, aby jsi se s nimi mohl těšit desítky let... Osobně taky nemám s ETOU problém, jen u hodinek za opravdu hodně peněz už bych jí tam rozhodně nechtěl - ty hodinky by mi připadaly o kousek méně "kouzelné" (nevim jak to popsat...)
gas Odesláno 18. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 18. prosince 2008 je mě to fuk, vše je pouze o pocitech, líbí - nelíbí, hotovo, někdy mám pocit, že se z toho dělá zbytečná věda ...
spiderer Odesláno 18. prosince 2008 Autor Nahlásit Odesláno 18. prosince 2008 Ona by mozna otazka mohla znit spise nejak takto: Podle ceho vybirate kalibry, co hraje hlavni ulohu? Inhouse, vzhled, materialy, provedeni, spolehlivost, originalita, inovace, patenty..?
gas Odesláno 18. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 18. prosince 2008 Osobně taky nemám s ETOU problém, jen u hodinek za opravdu hodně peněz už bych jí tam rozhodně nechtěl - ty hodinky by mi připadaly o kousek méně "kouzelné" (nevim jak to popsat...) ona je hlavně otázka, co je to hodně peněz
gas Odesláno 18. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 18. prosince 2008 Ona by mozna otazka mohla znit spise nejak takto: Podle ceho vybirate kalibry nevybírám kalibr, ale hodinky, velmi dlouho jsem zvažoval Rolex, ale nekoupím je kvůli vzhledu a image značky, kalibr moc neřeším
spiderer Odesláno 18. prosince 2008 Autor Nahlásit Odesláno 18. prosince 2008 je mě to fuk, vše je pouze o pocitech, líbí - nelíbí, hotovo, někdy mám pocit, že se z toho dělá zbytečná věda ... Dalsi vec je treba ta, ze kalibr ve svych beckach treba nikdy v zivote neuvidim.. i proto je muj postoj ke stroji samotnemu takovy jaky je Alessio - co to tedy znamena opravdu hodne penez - ten zlom kdy ETA konci a zacina inhauz
Z. Odesláno 18. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 18. prosince 2008 Ona by mozna otazka mohla znit spise nejak takto: Podle ceho vybirate kalibry, co hraje hlavni ulohu? Inhouse, vzhled, materialy, provedeni, spolehlivost, originalita, inovace, patenty..? Asi je to o pocitu, že mám hodinky od firmy, která je schopná ty hodinky opravdu celé sama vyrobit a není to jen balírna prefabrikovaných kalibrů do různých více či méně líbivých pouzder. A asi je také fajn mít v hodinkách kalibr, který celou hodinařinu někam posouvá nebo se něčím vymyká, takže asi jde i o ty inovace a originalitu. Spolehlivost by potom měla být samozřejmostí.
Z. Odesláno 18. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 18. prosince 2008 Mimochodem, při téhle příležitosti bych se chtěl zeptat znalců, nakolik jsou originální (od něčeho neodvozené) ony avizované in-house kalibry od Primu. Nemyslím to jako provokaci, jen to opravdu nevím a zajímá mě to.
Návštěvník YPO Odesláno 18. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 18. prosince 2008 ... ono tedy co se týká kalibrů není na co odpovídat ... 99% kalibrů do 150t je modifikovaná nebo echt ETA a lze předpokládat co od toho čekat ... vyjímku asi tvoří seiko s in house kalibry, ale tahle značka je tu spíše vnímána jako low end ... osobně seiko kalibry (vzhledově) vnímám třeba naprosto stejně jako rolex kalibry (je to plechařina) sice přesná plechařina, ale vzhledově to je průser ... na druhou stranu kup si hezký zenith kalibr za 250t bez hackingu, jenom proto, že to je hezké? ...já se snažím při nákupu "něčeho" koukat všemi směry, někdy je to ovšem "něco na úkor něčeho".... ideální hodinky prostě neexistují a existovat nebudou, protože by byly ty jediné ...
Alessio Odesláno 18. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 18. prosince 2008 Dalsi vec je treba ta, ze kalibr ve svych beckach treba nikdy v zivote neuvidim.. i proto je muj postoj ke stroji samotnemu takovy jaky je Alessio - co to tedy znamena opravdu hodne penez - ten zlom kdy ETA konci a zacina inhauz Pohledem do ceníků je to někde okolo 120 tisíc, převedu-li ceny do "českejch"...Ale je to hodně individuální. Jak říká YPO, nad 150 už bych se poohlížel po inhauzech
Viktor Odesláno 18. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 18. prosince 2008 .... osobně seiko kalibry (vzhledově) vnímám třeba naprosto stejně jako rolex kalibry (je to plechařina) sice přesná plechařina, ale vzhledově to je průser ... Je tam dost velký rozdíl, Rolex může pro nepoučené oko vypadat jako "plechařina", ale jedná se o celkem propracované metody technického zdobení, a to i v místech, která nejsou vidět. Strojky Rolex vnímám na úrovni strojků Grand Seiko, ale ne na úrovni strojků v Monstrech/Sumo. Jinak mám taky rád v každých hodinkách jiný kalibr, ETA je OK, ale dávat za hodinky s ETOU přes 50 k se mi moc nechce. Jedině snad za IWC. Ale jde hlavně o pocit z hodinek a až potom o kalibr.
lib Odesláno 18. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 18. prosince 2008 .... ideální hodinky prostě neexistují a existovat nebudou, protože by byly ty jediné ... A pak by to byly ......???????????????????? No přece: ................ Fortis !
gas Odesláno 18. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 18. prosince 2008 A pak by to byly ......???????????????????? No přece: ................ Fortis ! já to říkám pořád
911 Odesláno 18. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 18. prosince 2008 muze mi nekdo rict, jake jsou vlastne naklady na vyrobu noveho kalibru? nerozumim obrabecim strojum atd, ale co je tak draheho na vyrobe kalibru? kolik % z ceny tvroi vyvoj? i kdyz vyvoj. jak se lisi inhouse calibr VC a JLC u zakladnich modelu co ukazuji jen cas a mozna datum. sorry za OT, ale je zbytecne asi zakladat nove vlakno.
only Odesláno 19. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 19. prosince 2008 Cau, kalibru jsem zacal prisuzovat, nutno podotknout hlavne diky cteni chronomagu, vetsi dulezitost, nez pro me ve skutecnosti ma. V podstate tomu mechanismu nerozumim a nerozeznam fakt super in-house kalibr od "normalni" ETY, nebo nejakeho zmetku vyrobeneho z plechovky od rybicek. Samozrejme, paklize se neprojevuje zpozdovanim se o pet minut za hodinu. Cele to ja osobne vnimam, jenom jako vyjadreni individuality a vyjimecnosti a kvalitativni rozdily, si myslim, tam nebudou az tak strasne zasadni, nebo alespon ne tak zasadni, aby ospravedlnily financni castku vyssi v radech desitek az stovek tisic, oproti ETA kalibrum, za ten vysneny in-house. Takze si davam predsevzeti, ze se zase v klidu vratim na zem a budu koukat po hodinkach podle toho, jak me oslovuji svojim vzhledem. Dostal jsem se totiz do faze "velkeho odbornika" a zacal jsem reptat treba i na Omegy, ze Co-axial je "jenom upravena ETA" a ze bych si takove hodinky tim padem, uz i vzhledem k tomu, ze hodinky s ETOu jiz mam, nekoupil. Proste kecy a kecy. Dostal jsem se do stadia, ze mi hodinky za 100 tisic nejsou pomalu dost dobry. Pravda, kdybych ty penize na hodinky s in-house kalibrem mel, tak bych si je zrejme poridil, ale bylo by to z me strany v podstate jenom o snobstvi a vyjadreni individuality za kazdou cenu. I kdyz co je na tom tak spatnyho .. a jsem v tom zase! Shrnuto, je to myslim pouze o individualnim pocitu. Ja jsem se rozhodl, ze to u hodinek uz zvlast resit nebudu (alespon doufam ). Ale chapu pocity lidi, kterym na tom zalezi. Only.
JJ Odesláno 19. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 19. prosince 2008 muze mi nekdo rict, jake jsou vlastne naklady na vyrobu noveho kalibru? Přijde na to, jakého a v jakých sériích se vyrábí. nerozumim obrabecim strojum atd, ale co je tak draheho na vyrobe kalibru? Obecně přesnost, mizivé tolerance a rozumně vysoká výtěžnost. Hodinový stroj je hodně namáhaný, musí pracovat ve velké rozpětí teplot, musí snášet nárazy apod. což klade na přesnost výroby obrovské nároky. kolik % z ceny tvroi vyvoj? To opět záleží na tom, co je to za kalibr a pochopitelně zase na objemu výroby. U jednodušších tříručkových strojků to může být poměrně levné, pokud návrhář resignuje na inovace a unikátní prvky a prostě do daného prostoru nafrká klasicky uspořádaný základní hodinový stroj. Pokud bude vymýšlet "ptákoviny", které zatím nikdo neodzkoušel, tj. věci typu nějaké vlastní big date, nějaké ještě lepší rychlopřeklápění apod, tak náklady letí pochopitelně raketově vzhůru. jak se lisi inhouse calibr VC a JLC u zakladnich modelu co ukazuji jen cas a mozna datum. sorry za OT, ale je zbytecne asi zakladat nove vlakno. Spousta věcí může být jiná. Prostorové uspořádání stroje, materiály pera a vlásku, možná mají různé vychytávky typu lepšího tvaru zubů na kolech atd. atd.
JJ Odesláno 19. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 19. prosince 2008 Já proti ETA strojkům nic nemám v běžných masově vyráběných hodinkách, byť i o něco dražších. K malosériové výrobě a soliterům mi zase tak moc nesedí. Tam nasazení tuctové ETY trochu narušuje tu zvláštnost a exklusivitu, zatímco in-house kalibr ji pěkně podtrhne. Uznávám ale, že je to výrazně pocitová záležitost a naprosto nezpochybňuju to, že ETA odvede práci, která se od ní čeká. Z ETY v drahých kusových či maloseriových hodinkách mám prostě podobný pocit, jako když vlezu do Jaguaru XJ a ony se tam na mne šklebí páčky a vypínače z Mondea...
911 Odesláno 19. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 19. prosince 2008 JJ. diky. nevis, kde by se dali najit konkretni cisla? proste by me zajimalo, kdyz uz maji ten cnc stroj (kolik to vlastne stoji?) tak udelaji pouzdro z kusu kovu. ocel neni tak draha ne? pak se udelaji nejake matrice asi a temi se vyrezavaji ruzne soucastky kalibru? koukal jsem se na nektera videa na youtube a prislo mi, ze je to vlastne vse delany stojema. pak mam 200 soucastek, ktery rucne vylestim, nadekoruju, pripadne jeste nejak ruco upravim a smontuju. spis se chci dopracovat k tomu, co je tak draheho na tech HH vychytavkach. me nevadi ty ceny, jen bych tomu chtel nejak vice porozumet. asi si budu muset pres vanoce precist vsechny ty pdf knizky, treba mi to da odpoved. cenu u auta jsem schopen si rozlicovat, ale u hodinek nejak zatim ne.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se