Traveller Odesláno 6. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 6. ledna 2009 Kubson: mohl bys tu informaci nějak rozepsat? Nevšiml jsem si, že bych měl něco takového v PP na výběr. Jinak PP je podle mě hlavně při aukcích na ebayi výhodnější z pohledu ochrany nakupujícího. V případě splnění určitých podmínek (více u každé aukce) ebay ručí za vrácení peněz (tedy alespoň taková je teorie).
kubson Odesláno 6. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 6. ledna 2009 Kubson: mohl bys tu informaci nějak rozepsat? Nevšiml jsem si, že bych měl něco takového v PP na výběr. při placení odkaz "Other Conversion Options", je to tam rozepsáno..
Traveller Odesláno 6. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 6. ledna 2009 Díky. Takže jestli tomi rozumím, při platbě se mi přepočítá částka podle kurzu PP a já se můžu podívat na kurzy třeba VISY a pokud by byl pro mě výhodnější, tak použít jeho? To by pak při horším kurzu PP tento přišel o část kšeftu - neb nejen že PP rýžuje na poplatcích od příjemce peněz, ale i na poměrně nevýhodných kurzech...
lospedros Odesláno 6. ledna 2009 Autor Nahlásit Odesláno 6. ledna 2009 (upraveno) můžeš si zvolit jestli použiješ platbu ve své měně - tj. převod paypal kurzem, nebo kurzem karetní společnosti Kde se toto dá zvolit?? EDIT: uz je to jasne traveller predbehl Upraveno 6. ledna 2009 uživatelem lospedros
Patrik Odesláno 7. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2009 (upraveno) můžeš si zvolit jestli použiješ platbu ve své měně - tj. převod paypal kurzem, nebo kurzem karetní společnosti Obojí je ale kurzově méně výhodné než převod přes devizovou společnost. Např. kurz EUR devizy-prodej u ČSOB včera - 27.030 - tedy dražší než mě to vyšlo i s poplatkem. 174,68 EUR, kurz 26,38 plus paušální poplatek 100 Kč, celkem 4708,06 Kč, "průměrný" kurz s rozpočítáním poplatku tak činí: 4 708,06 / 174,68 = 26,9524845 A to při poměrně malé částce. Pokud ovšem budeš kupovat nějaké dražší hodinky bude rozdíl už velmi znatelný. A to některé banky účtují při platbě kartou v cizí měně poplatek - Citibank 2,03 až 2,36 %, mBank až 2 % (ta jen u plateb mimo EUR) http://www.mesec.cz/aktuality/citibank-zdr...et-v-zahranici/ Jak také vyplynulo z různých testů často používají banky cosi jako "bulharskou konstantu", kdy kurz při platbě kartou nesouhlasí s kurzem devizy-prodej k žádnému dni (ani zaúčtování ani zaplacení), samozřejmě je horší http://www.mesec.cz/clanky/s-jakou-platebn...anici-usetrite/ http://www.mesec.cz/clanky/platba-kartou-v...rozdily-teorie/ http://www.mesec.cz/clanky/platba-kartou-v...-rozdily-banky/ Upraveno 7. ledna 2009 uživatelem Patrik
Patrik Odesláno 7. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2009 Díky. Takže jestli tomi rozumím, při platbě se mi přepočítá částka podle kurzu PP a já se můžu podívat na kurzy třeba VISY a pokud by byl pro mě výhodnější, tak použít jeho? To by pak při horším kurzu PP tento přišel o část kšeftu - neb nejen že PP rýžuje na poplatcích od příjemce peněz, ale i na poměrně nevýhodných kurzech... Ne, nemůžeš použít kurzy VISA, ale kurzy dle vlastní banky.
kubson Odesláno 7. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2009 Patrik: pokud nejsem úplně vedle, tak při platbách pk platíš středem - takže Tvůj výpočet není úplně správný Traveller: platit kurzem pp může být výhodné v situaci, kdy kolísá koruna, nebo měna ve které platíš - blokace z operací pk se uvolňují až po několika dnech i týdnech, a kurz se počítá v den uvolnění blokace, tj. může to pro tebe být výhodnější i naopak
Patrik Odesláno 7. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2009 Patrik: pokud nejsem úplně vedle, tak při platbách pk platíš středem - takže Tvůj výpočet není úplně správný Tak tentokrát jsi úplně vedle U platebních karet se nikdy neplatí středem, to je fáma, která se traduje snad od zavedení platebních karet u nás. I když mám pocit, že nějaká banka to v době svého nástupu na trh nějakou velmi krátkou dobu měla, aby naučila lidi používat platební karty. Postup zúčtování je takovýto: Zaplatíš kartou u obchodníka (jedno jestli fyzicky nebo na dálku), ten pošle příslušnou částku karetní společnosti (Visa, Mastercard (provozuje i karty Maestro), JCB, AmEx, Diners Club). Pokud je částka ve stejné měně, jako je měna účtu, tak karetní společnost pošle tuto částku v nezměněné podobě vydávající bance, která jí strhne z účtu. Je-li částka ale v jiné měně, než je měna účtu, je přepočtena na tzv. zúčtovací měnu. Dříve platilo, že VISA měla zúčtovací měnu USD a Mastercard (dříve se jmenovala Europay) EUR, ale to dnes neplatí a i VISA může mít jako zúčtovací měnu EUR (má např. mBank). Částku přepočtenou na zúčtovací měnu pošle karetní společnost do banky, která vydala kartu a ta jí přepočte na měnu, ve které je veden účet, zpravidla kurzem devizy-prodej. Ale aby to nebylo tak jednoduché, existují různé odchylky. a) Citibank nepřepočítává kurz svým kurzem devizy-prodej, ale použije kurz karetní společnosti ke kterému přidá svých cca 2 až 2,5 % mBank - u plateb v EUR postupuje standardním způsobem, ale u plateb v jiné měně instruuje společnost VISA aby ke svému kurzu připočetla tzv. konverzní poplatek ve výši až 2 %. Poplatek sice oficiálně účtuje VISA, ovšem přeúčtovává ho mBank c) Cetelem - tato společnost nechává kurzy karetní společnosti a proto kurzy na jejich kartách jsou absolutně nejvýhodnější na trhu Ani kurz karetní společnosti není žádný středový (je to jednoduché, za střed se nedá měna ani koupit, ani prodat, proto ho nemůže také nikdo účtovat, je to pouze imaginární hodnota pro určení průměrné hodnoty měny). Jeho výpočet je složitější, ale můžeme říci, že pokud nedochází k žádným výkyvům měny, je asi o 0,5 % nad/pod (podle druhu transakce) středový kurz na mezibankovním trhu - toto je nejvýhodnější kurz za který se dá měna koupit a prodat, proto jsou kurzy na kartách od Cetelem tak výhodné. Praktický příklad, budu mít kartu Visa zúčtovanou v USD (většina Visa karet u nás) a zaplatím 100 EUR. Obchodník pošle požadavek na úhradu 100 EUR karetní společnosti. Ta tuto částku převede na USD (zúčtovací měna karty) svým kurzem (oněch 0,5 % nad střed) a požadavek na úhradu této částky pošle bance, která vydala kartu a ta částku uhradí, dle dohody s bankou může být částka ze zúčtovací měny převedena na měnu národní přímo karetní společností (opět s 0,5 % poplatkem). Banka ovšem klientovi zpravidla naúčtuje kurz (devizy-prodej) dle měny ve které byl uskutečněn obchod a to z toho důvodu, že rozdíl mezi (jejím) nákupním a prodejním kurzem (spread) je větší, než poplatek, který si účtuje karetní společnost a banka tak na tom taky něco trhne. Příklad ČSOB (EUR, devizy, dnešní kurz): nákup-25,379, prodej-26,521. Rozdíl mezi nákupním a prodejním kurzem je 4,31 %, když to rozpůlíme, dostaneme 2,15 %. Na každé platbě tak vydělá 1,15 až 1,65 %, podle toho jestli byla platba provedena ve zúčtovací měně nebo nikoliv. Druhou možností je použití kurzu karetní společnosti a naúčtování si poplatku (praxe Citibank - karetní společnost si k platbě připočte max. 1 % (2 x 0,5 %), banka si ovšem naúčtuje 2 až 2,5 %, z transakce má tak zisk 1 až 1,5 %), nebo použití kurzu karetní společnosti, neúčtování žádného poplatku a vydělávání na jiných službách - praxe Cetelem, vydělává na vysokém úroku z dluhu na kartě. Některé banky dělají to, že pokud je účet veden v měně, ve které byla transakce uskutečněna, tak odečtou přesnou částku i když jim banka naúčtuje víc. Sice to může vypadat, že na tom tratí, ale není tomu tak. Banka, která vydala kartu má podíl z uskutečněných transakcí, takže ve výsledku sice na transakci nic nevydělá ani neprodělá. Některé karty umožňují kromě národní měny (u nás CZK) i 2 zúčtovací měny (typicky EUR a USD). Pak, pokud je platba provedena v EUR nebo USD není částka konvertována a je poslán požadavek vydávající bance, aby platbu uhradila přímo v této měně. Pouze pokud je platba provedena v jiné měně než CZK/EUR/USD - např. HUF je platba přepočtena hlavní zúčtovací měnou.
kubson Odesláno 7. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2009 sice tomu houby rozumím, ale když se dívám na své platby vychází mi částky blokací zhruba na ten střed.. banka komerční
Patrik Odesláno 7. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2009 (upraveno) sice tomu houby rozumím, ale když se dívám na své platby vychází mi částky blokací zhruba na ten střed.. banka komerční Tak schválně napiš konkrétní platbu - částku v cizí měně, datum uskutečnění transakce, datum zaúčtování transakce, částku v CZK (skutečně odečtenou, blokace je hezká věc, ale důležité je kolik si banka strhne skutečně, např. mBank uvádí blokaci vždy bez 2 % poplatku). Doplněno: V tom článku na který jsem odkazoval je přímo oficiální vyjádření Komerční banky: Pokud je měna účtu klienta odlišná od měny transakce, potom hodnota zaúčtování na účet klienta je vypočtena konverzí částky zúčtování s karetní asociací kurzem KB deviza prodej, ke dni zaúčtování částky na účet klienta, to je konverzí částky, která byla stanovena dle pravidel příslušné karetní asociace. Pokud je měna účtu klienta, ke kterému je karta vydána, shodná s měnou transakce, to je EUR, CAD, CHF, GBP, USD a do konce roku 2008 i SKK, potom hodnota zúčtování na účet klienta je rovna hodnotě transakce. K měnové konverzi transakcí karet emitovaných KB není připočítávána marže. Když už jsme u těch kurzů tak jeden tip. Pokud vám někdy obchodník v zahraničí při platbě kartou nabídne zaúčtování platby v CZK, nikdy to neberte, ten kurz je vždy horší. Nejedná se o nějakou jeho dobrou vůli, obchodníci k tomu jsou motivování, z konverzního poplatku mají podíl. Zákazník není povinnen na tuto službu přistoupit. Někdy se zákazníka ani nezeptá. Když podepisujete účtenku a je tam kromě částky v cizí měně uvedena částka i v CZK jedná se o tento případ - v tomto případě odmítněte účtenku podepsat a požadujte vystavení nové. Upraveno 7. ledna 2009 uživatelem Patrik
kubson Odesláno 7. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2009 Tak schválně napiš konkrétní platbu - částku v cizí měně, datum uskutečnění transakce, datum zaúčtování transakce, částku v CZK (skutečně odečtenou, blokace je hezká věc, ale důležité je kolik si banka strhne skutečně, např. mBank uvádí blokaci vždy bez 2 % poplatku). asi máš pravdu, ale stejně to úplně nesedí - i když se to hodnotě devizy-prodej blíží 24.12.2008 placeno 102,10 EUR blokace 2701,92 CZK 02.01.2009 zúčtováno 2785,29 CZK
Patrik Odesláno 7. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2009 asi máš pravdu, ale stejně to úplně nesedí - i když se to hodnotě devizy-prodej blíží 24.12.2008 placeno 102,10 EUR blokace 2701,92 CZK 02.01.2009 zúčtováno 2785,29 CZK Nesedí to proto, že kurz brali k 1.1.09 - 27,2800, pravděpodobně v tento den jim VISA poslala účet (popř. si sama peníze strhla - nevím jakou mají mezi sebou dohodu), ale protože u nás byl svátek, banka si peníze strhla až 2.1. 09. Těch 5 Kč rozdílu na celé částce je změna kurzu z 1.1. na 2.1.
Traveller Odesláno 7. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2009 Traveller: platit kurzem pp může být výhodné v situaci, kdy kolísá koruna, nebo měna ve které platíš - blokace z operací pk se uvolňují až po několika dnech i týdnech, a kurz se počítá v den uvolnění blokace, tj. může to pro tebe být výhodnější i naopak Včera večer jsem projel ještě forum mBanky a z toho vyplývá, že platit v PayPalu kurzem banky se vyplatí ve chvíli, kdy koruna posiluje a ve chvíli zúčtování bude při konstantní částce v EURO částka v CZK nižší. Pokud koruna oslabuje, nemá to velký smysl. Při platbě se bere kurz DEVIZA prodej. Platit kurzem PP je lepší, když koruna oslabuje. Výhodou je možnost okamžitě vidět, kolik CZK se strhne z účtu. Beru to tak, že Paypal převede částku z EURO na CZK a z účtu v české bance strhává částku v CZK (je to tak?)
Patrik Odesláno 7. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2009 Včera večer jsem projel ještě forum mBanky a z toho vyplývá, že platit v PayPalu kurzem banky se vyplatí ve chvíli, kdy koruna posiluje a ve chvíli zúčtování bude při konstantní částce v EURO částka v CZK nižší. Pokud koruna oslabuje, nemá to velký smysl. Při platbě se bere kurz DEVIZA prodej. Platit kurzem PP je lepší, když koruna oslabuje. Výhodou je možnost okamžitě vidět, kolik CZK se strhne z účtu. Beru to tak, že Paypal převede částku z EURO na CZK a z účtu v české bance strhává částku v CZK (je to tak?) Ano, ale pouze u plateb, pro které je MIKROplatební systém určen, tedy cca do 100 EUR. V rozmezí 100 - cca 200 EUR má ještě smysl platit kartou, ale pak už jedině devizové společnosti. Jenže u takhle malých plateb by musel být pohyb v kurzu opravdu výrazný aby takovéhle strategické laborování přineslo nějaký úspěch.
Traveller Odesláno 7. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2009 V případě nákupu na ebay vstupuje do rozhodování ještě skutečnost, že je nakupující jistým způsobem chráněn (pojištěn) při platbě PP. Navíc obchodník musí při platbě na bankovní účet s tímto souhlasit a ne vždy se tak děje (kvůli jeho poplatkům). PP je dražší, zato však pohodlnější a rychlejší varianta.
Patrik Odesláno 7. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2009 V případě nákupu na ebay vstupuje do rozhodování ještě skutečnost, že je nakupující jistým způsobem chráněn (pojištěn) při platbě PP. Navíc obchodník musí při platbě na bankovní účet s tímto souhlasit a ne vždy se tak děje (kvůli jeho poplatkům). PP je dražší, zato však pohodlnější a rychlejší varianta. Záleží jak kde. Já hodně nakupuji na německé eBay (známý sbírá vláčky z bývalé NDR) a tam je platba převodem na účet často jedinou možnou volbou, PayPal tam moc "nefrčí". Dřív jsem to hodně řešil poštou - peníze do speciální plastové obálky a poslat jako cenné psaní. 1 zásilka stála cca 100 Kč, jen to trvalo 14 dní až měsíc. A 5 zásilek se mi ztratilo, naštěstí co se náhrady týče nedělá Česká pošta žádné potíže, jen to dlouho trvá.
Viktor Odesláno 7. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2009 Jenže u takhle malých plateb by musel být pohyb v kurzu opravdu výrazný aby takovéhle strategické laborování přineslo nějaký úspěch. Navíc je historicky prokázáno, že nikdo neumí konzistentně předvídat pohyby měn, takže to celý stejně nemá smysl. PayPal si přiráží 2,5% k tržnímu směnnýmu kurzu, je to zpravidla o něco víc než marže českých bank (devizy prodej mínus střed). Třeba právě teď aktuálně na EUR ČSOB má přirážku 2,2% a KB 1,8%.
kubson Odesláno 7. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2009 Nesedí to proto, že kurz brali k 1.1.09 - 27,2800, pravděpodobně v tento den jim VISA poslala účet (popř. si sama peníze strhla - nevím jakou mají mezi sebou dohodu), ale protože u nás byl svátek, banka si peníze strhla až 2.1. 09. Těch 5 Kč rozdílu na celé částce je změna kurzu z 1.1. na 2.1. konečně mi v tom někdo udělal jasno, díky.
Traveller Odesláno 7. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2009 Zrovna jsem platil PP - kurzem: 1 EURO = 26.6091 CZK. Moje banka nabízí kurz 26.417 což v mém případě činí rozdíl necelé stokoruny na celé částce - tedy asi 0.75% celkové částky. Takže jsem to neřešil - za to pohodlí slušná cena.
Patrik Odesláno 7. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2009 Zrovna jsem platil PP - kurzem: 1 EURO = 26.6091 CZK. Moje banka nabízí kurz 26.417 což v mém případě činí rozdíl necelé stokoruny na celé částce - tedy asi 0.75% celkové částky. Takže jsem to neřešil - za to pohodlí slušná cena. No a kdybys platil přes devizovou společnost tak je to rozdíl nejmíň další stovka
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se