Přejít na obsah

Steinhart Chronomag l.e. No.III.

Doporučené příspěvky

Odesláno

Dostali jsme se do fáze kdy musíme vycizelovat finální podobu zvoleného typu číselníku. V následujících dvou návrzích Hugo zapracoval naše jednotlivé návrhy podoby budoucího číselníku. Diskutujme o něm... Já bych jen pro udržení ideologicko-historické linie připomenul jak vypadal původní číselník. Důležité je si uvědomit si, že například hodinová ručka je "malá" v poměru k velikosti diametru který byl 55 mm! Proto musíme od některých vzájemných poměrů ustoupit, resp modifikovat na velikost která je v našem případě pouhých 44 mm.

:) offtopic a slovní katary budou nemilosrdně mazány! :)

post-142-1231231947.jpg

• Odpovědi 325
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď
Odesláno

Tak do toho kolegové... historickou podobu máte nahoře... Současně přemýšlejte o tom jakou korunku .. jestli diamantovou a nebo tu o kterou dává Steinhart ke svým modelům s diametrem 44 mm ...

post-142-1231232122.jpg

Odesláno

Já osobně bych dal přednost první variantě.

Mimochodem, může mi někdo naskicovat (a oměřit) diamantovou korunku? Abych ji později také utvořil dal k výběru.

Odesláno

Nevím zda má být limitka až natolik původní a věrná, až bude tak hnusná jako původní vzor. Pouzdo taky není podle vzoru, tak proč tam dávat takovou pidistupnici a mikrotlapiču :) Je pěkné být originální, na druhou stranu je pěkné vědě kolik je hodin a ne kolik je stupňů.

O korunce, která vypadá, jako že má moc dlouhou hřídelku se raději rozepisovat nebudu.

Odesláno

Myslím, že úplně prvně si musíme říct, co vlastně chceme. Jsou tu myslím dva hlavní směry:

1. Držet se věrně historického vzoru B-Uhren ( v našem případě tyhle lange), jako třeba stowa. Pro hovoří kalibr unitas s centrální vteřinovkou. Nezbytností pak je ona zásadní funkce vynulování vteřinovky, pískované pouzdro pokud možno s malým okrajem, ciferník co nejbližší předloze, korunka jakbysmet (tedy asi ta cibulová na nožce - já jí říkám hřibová) a klidně průměr 47mm.

2. udělat metrosexuální limitku inspirovanou béčkama, jako to navrhnul hciq a dělá IWC i Steinhart, nejlépe je to vidět na zlaté variantě, nebo modrobílé limitce pro španělské forum. Pro hovoří Steinhart, snad jediný neoriginální výrobce, co existuje :). Pak je samozřejmě na místě broušené pouzdro 44mm kliďánko s buřtem nerezi kolem cifru (co tak nesnáší onion), v poho s leštěnou lunetou, ciferník ála hciq - tam velmi oceňuji zejména použití děleného fontu, což je užasně "military", čísla hodin místo prázdných stupňů, vypustit nadbytečnou vteřinovku, protože věc zbytečně zdražuje a protože beztak už to právě nejsou hodinky pro navigátory, ale pro metrosexuály, a další legrace - možností je plno. Mimo jiné asi i diamantová korunka.

Je to jednoduchá úvaha, nemusíte být zrovinka intelektuálové a je teď na místě, než vybírat ze dvou nedokonalých variant ciferníku a vystavovat se riziku, že nám zadními vrátky uteče koncepce a poezie. Aby nevznik další kommerzhybrid v řadě.

Jinak u mě varianta 0 - originál lange, má všechno tam a tak velký, jak to má být, oba hugovy návrhy potlačují grafickou logiku toho ciferníku (měří to jen minuty a vteřiny na té velké stupnici a ostatní věci jsou jen pro informaci, je moc malá šipka - vždyť je to nejdůležitější index a patnáctka ujíždí ven z ciferníku) a stejně asi nejsou správně veliký (už je třeba zkoušet skutečný průměr ciferníku, víme vůbec, kolik to je )?

Korunka - ta hřibová je víc tool, diamantová zdá se mi dekorativnější - tedy dle koncepce viz výše.

Bude ten strojek mít nulování vteřinovky? nebo alspoň se ta vteřinovka zastaví?

Na těch výkresech jsou pořád tři velmi matoucí chyby: Pouzdro pořád vypadá matné, pískované a buřt kolem ciferníku je daleko menší, než na fotkách steinhartů, rovněž ručky, zejména hodinová ručka má daleko užší základnu, než na fotkách steinhartů a takhle vypadá mnohem líp, takže vzniká iluzorní dojem, že se to blíží originálu, abychom nebyli překvapeni, protože cítím nutkání vydat se směrem blízkým předloze, jsme halt ti bombometčici :D. Já beru číslo 11 a vyreju si k němu 3, že jsem jako čech a ukořistil jsem je ve vzdušném boji s náckama !! :D.

Mám kompromisní ídeu, nešly by na malé kružnici udělat alspoň indexy zbývajích hodin, aby tam byly všechny a označit číslem úhlu po těch 60 stupních, to už by šlo, pro srandu..... Taky bych zkusil zvětšit čtvrhodinová čísla, tedy 15, 45, 30 a šipku (tu klidně až k indexu malé kružnice) a vůbec všechna čísla, když jsme bombometčíci, tohle mě tahá za oči , až mě přecházejí a točí se mi hlava, vás ne?

Odesláno

Já osobně jsem také pro variantu A včetně korunky která je na vyobrazeních a ktero dává Steinhart k modelům s diametrem 44 mm!!

I naživo je ta korunka velmi pěkná, což dosvědčí všichni co jí viděli naživo a číselník na variantě A je více "původní" a současně i čístčí o ty "výstupky kterými indexy varianty B přesahuji stupnici..

Odesláno

Dobra prace, libi se mi to. Uvidime, jestli vyjde Unitas s mimostredkou. Presto, ze bude pod plnym dnem, tak me neni jedno, co v tom bude za stroj. Korunka "cibulova" vypada, ze by mohla projit, co je take dobre. Onione, kdy by mohla byt predbezna kalkulace?

Odesláno
  Onion napsal:
Já osobně jsem také pro variantu A včetně korunky která je na vyobrazeních a ktero dává Steinhart k modelům s diametrem 44 mm!!

I naživo je ta korunka velmi pěkná, což dosvědčí všichni co jí viděli naživo a číselník na variantě A je více "původní" a současně i čístčí o ty "výstupky kterými indexy varianty B přesahuji stupnici..

Já už jsem z toho zblblej a všechno mi to přijde stejný :(

Než jsi sem napsal, že indexy varianty B přesahují stupnici, tak jsem si toho vůbec nevšiml a myslel jsem, že je jiný jen průměr kružnice se stupni.

Už z toho fakt blbnu, všechno to vypadá stejně :(

Číselník A, korunkou si nejsem jist. Na fotce je ta hřibovitá divná. Přesně, jak napsal BFG. Jako by měla příliš dlouhou hřídelku. Ale třeba bude v reálu hezká. Nevím.

Návštěvník Tada
Odesláno
  NIGHTinGALE napsal:
Já už jsem z toho zblblej a všechno mi to přijde stejný :(

Než jsi sem napsal, že indexy varianty B přesahují stupnici, tak jsem si toho vůbec nevšiml a myslel jsem, že je jiný jen průměr kružnice se stupni.

Už z toho fakt blbnu, všechno to vypadá stejně :(

Číselník A, korunkou si nejsem jist. Na fotce je ta hřibovitá divná. Přesně, jak napsal BFG. Jako by měla příliš dlouhou hřídelku. Ale třeba bude v reálu hezká. Nevím.

V reálu je dobrá, naopak na "čepička" je v reálu delší než ta hřídelka. Pokud se tedy bavíme o stejné korunce jako mám na Chrono II

Odesláno

Já jsem také z téhle korunky nebyl na obrázcích moc nadčen, alepak jsem to na srazu viděl a musel jsem zklapnout a jen uznale pokývat hlavou.. navíc se to více blíží původní předloze :)

Odesláno

korunky mám oboje, a s tou "hřibovou" se krásně operuje, nebojte se jí (je věrná i předloze) - je vidět, že klukům, kteří ji u mě viděli na pražském srazu zůstala v hlavě :-)

Odesláno

No dobře, pro další práci ciferník bližší proporcí originálu, tedy s výhradou A a bambule ,

Ápropos , což se v Praze sejít na pivku a vomrknout si vaše béčka, já bych si to rád v hlavě srovnal jaksi zočivoči i se steinhartama a dalším železím.

Tak a teď jste mě definitivně naštvali, kam se zase poděl můj příspěvek, kde se svámi loučím a přeju vám , ať se to povede? Takhle se nedá komunikovat, thrněte si nohou. Už podruhé vyzývám toho sráče, co mi tu bezdůvodně maže příspěvky, aby ohlásil důvod, proč tak činí a v případě, že tak činí v rozporu s pravidly, aby okamžitě vzdal moderátoskou funkci.

Odesláno

Plánuje se pražský sraz. Přinesu na něj několik současných B-Uhren, poprosím vlastníky Steinhartů s diametrem 44 mm aby je vzali ssebou a můžeme si pokecat trošičku konkrétněji nad současnou produkcí B-Uhren. :)

Archivováno

Toto téma je nyní archivováno, a proto není možné odpovídat na toto téma.

• Vytvořit...