Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

No to není pravda... Já bych ho rád viděl... Jsou i věci která se mi líbí... Ale mám pocit, že naději na úspěch mají buď krabice všeho druhu a nebo nekriticky obdivované fantasmagorie ...

Velmi postrádám návaznost oné moderní architektury na okolí, na domy po stranách na domy přes ulici... Je jen málo věcí kde je vidět, že se nad tím architekt zamyslel...

• Odpovědi 203
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno
i... Je jen málo věcí kde je vidět, že se nad tím architekt zamyslel...

Například ten tvůj Tančící dům vod Gehryho :thumbsup_anim:

Odesláno
Ale mám pocit, že naději na úspěch mají buď krabice všeho druhu

Mies van der Rohe, Adolf Loos? Nadherne jednoduche stavby na prvni pohled se jevici jako krabice. Pro me vrcholna architektura a kompozice interieru.

A postmoderni stavby vymykajici se jakymkoliv skatulkam bych taky smahem neodsuzoval, ac na prvni pohled vyvolaji spis emoce, nez jen uzasle poplacavani po ramenou. Tancici dum je vyjimecna stavba -- nezapominejme, ze sladeni s okolni zastavbou nemusi nutne znamenat stejne rovne steny, stejna okna atd. Architektura a zastavba je dynamicky se menici struktura, snad bys nechtel, Onione, udelat z Vltavskeho nabrezi skanzen? Vzdyt i ty dnes "klasicke" stavby znamenaly v dobe sveho vzniku podobnou revoluci jako dnes ten tancici dum. A podobne je to s prazskym panoramatem -- to neni staticka nutne nemenna zalezitost, meni se v case, vyviji se. Podobne revolucni (nebo mozna jeste vic) je pasaz a budova "Omega" na Namesti Svobody v Brne. Mne se libi. Je uplne jina nez stavby v okoli, ale je zaclenena do zastavby a nejakym zpusobem s ni interaguje. Proste neni stejna...

Chobotnice se mi libi. Byla koncipovana na Letnou a tam taky mela stat. Nejsem sice z Prahy, ale co si pamatuju, tak by vyrustala zpod letenskeho parku se stromy, na jejichz horni hranu by vizualne navazovala. Jo -- je to prulom -- organicke tvary jsou neco, na co nejsme zvykli. Nekomu se to mozna nelibi. Ale je to krok novym smerem, ukazka noveho smerovani architektu podle me je to smer spravny. Vyvolava emoce, otazky, diskusi -- ale to je spravne! Umozni to i nam "uzivatelum architektury, divakum" posunout i svoje mysleni. A je vecna skoda, ze to na te Letne nevyroste.

Odesláno

Mies van der Rohe, Adolf Loos? Nadherne jednoduche stavby na prvni pohled se jevici jako krabice. Pro me vrcholna architektura a kompozice interieru.

Tak snad si nikdo nemyslí, že jsem nadával na krabice tohoto druhu! :)

Odesláno
Tak snad si nikdo nemyslí, že jsem nadával na krabice tohoto druhu! :)

ale o tom to je, ve své době lidi na tyhle krabice nadávali stejně, jako ty dneska nadáváš na Blob a Tančící dům

Odesláno (upraveno)
A kdo si je nechal postavit? (většinou)

Nekdo, kdo dokazal videt trochu vice dopredu, nez vetsina lidi. Ale napr. ta Mengelisem odkazovana stavba byla opravdu ve sve dobe prijata stejne negativne/rozporuplne, jako napriklad dnes ten blob (psat chrchel mi prijde stejne nedustojne jako rikat o brajtlich, ze jsou hnusne).

Upraveno uživatelem skalis
Odesláno
Nekdo, kdo dokazal videt trochu vice dopredu, nez vetsina lidi. Ale napr. ta Mengelisem odkazovana stavba byla opravdu ve sve dobe prijata stejne negativne/rozporuplne, jako napriklad dnes ten blob (psat chrchel mi prijde stejne nedustojne jako rikat o brajtlich, ze jsou hnusne).

No v rámci subjektivního hodnocení.. proč ne? Pro mně třeba takové (s vyjimkou jediného modelu) jsou...

Když jsem se ptal kdo si je nechával postavit tak jsem nemyslel to co jsi napsal... Já chtěl jít směrem: Pokud tady má někdo být průlkopníkem nějakých nových směrů, tak ať je to soukromý sektor... a ať se to nedotýká, přeci jenom dnes již historických záležitostí... Mně se ten Chrchel nelíbí na Letné.. jinde bych se nad ním nejen nerozčiloval, ale i by se mi mohl líbit...

Ono nic nemá jen jeden úhel pohledu a nic není tak černobílé jak se to zdá napsané :)

Odesláno (upraveno)
nemusí pršet, jen když kape... tohle se bude stavět ve Villniusu!

No jo made in Persia....mě se ty její nový věci už tak moc nelíběj.

Upraveno uživatelem hciq
Odesláno

Btw, co si myslite o River Side (River City)?

Jak vicemene souhlasim s onionem a nemam prilis rad budovy typu OC Flora (i kdyz treba Tancak muzu :) ), tak osobne tohle povazuju za nej office budovy siroko daleko... Ale je to jen muj osobni nazor - hoooodne laickej :)

118298-original-fu12v.jpg

118299-original-nvfj4.jpg

118294-original-spd2l.jpg

Odesláno

No třeba River se mi líbí... Hnusné místo najednou dostalo budovu která jakoby připomínala příď loďi.. Ale tady v podstatě nebylo umístěním co podělat... Přes selnici Hilton a kolem dokola volná plocha plná bordelu a vedle toho řeka...

Odesláno

Tak alspoň vidíte, jak byl ten kaplický ve skutečnosti originální, a tak :D Prostě, dneska je to zavedený styl starší etablované generace architektů, prudce elagantnější a řekl bych ušlechtilejší tvarování a barevnost té budovy ve vilniusu je rovněž myslím nepřehlédnutelné, a to hned na první pohled.

Srovnávat looshaus a chobotnici nelze, neboť looshaus neční nad vídní jako kyklopské oko na tom strašidelném obraze od goyi, čímž prahu hrozila obšťastnit chobotnice. Pouze se dral císaři blahé paměti do oken ložnice a dost ho štval. Tuším, že i o přivazování se ke kolečku kopáčovu mohla být řeč :D :D - jenže , byla to halt soukromá investice, i procházka byl krátkej.

Onione, tvůj vyhraněný a vehementně obhajovaný vkus potřebujeme jako sůl, jen to prosím nepřežen a nech nás dýchat :D :D.

Ve srovnání s tím pakrácem mi ty budovy na rohanském nábřeží přijdou takové humpoláčtější, méně elegantní, jednostranné (vůbec nemají žádný vztah k okolí), příliš velké, poplatnější době, a tedy o stupínek horší, ale , není to věc jejich architektury jako opět spíš absence jakéhokoli městského záměru, tedy alspoň pro mě je nečitelný. Fakt by tam sednul nějaký velkoměstský bulvár s obrovkým měřítkem, několika úrovněmi a tak, jenže jsme v praze...... Zas je prima, že celá ta čtvrť dostane takový ten pevnostní kamenný hranatý ráz, třeba to bude nakonec výhoda a její charakter a kpf jsou taky mezinárodní hvězdy první velikosti, alspoň pokud jde o komerční administračky a mrakouše, takže jen tak dál....

• po 3 týdnech...
Odesláno
Offtopics.

Klidně to adminové smažte, ale musel jsem to napsat.

A Ty jsi co spapal že všechno víš a jsi tak chytrý? Ty jsi byl v komisi že víš co kdo porušil? Ty to můžeš hodnotit? Na podkladě čeho? Nemudruj o věcech o kterých nic nevíš.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...