bluman Odesláno 10. března Nahlásit Sdílet Odesláno 10. března (upraveno) Pred casom som sanazil zistit ako to naozaj je s hodinkami v saune. Skodi im to, neskodi? Podelim sa o info, co som zistil: Okrem standardnych miestoprisaznych vyhlaseni typu "hodinky do sauny nikdy!" alebo "uplne v pohode" (bez akychkolvek argumentov, ci zdovodnenia) som nasiel 2 skutocne relevantne prispevky: 1. chlapik si dal tu namahu a kontaktoval priamo Rolex s touto otazkou, kde mu odpovedali, ze pokial su hodinky normalne na ruke v plnom kontakte s telom, tak ziadny problem. Aj povedali nejaky princip, ci zakon na zaklade ktoreho sa to sprava, uz si to presne nepamatam. 2. jeden fin pisal, ze po cca 2 rokoch pravidelneho nosenia hodiniek do sauny (co u finov moze byt aj 2x denne ) mu zlyhalo tesnenie a dnu sa dostala voda. Trochu fyziky: vzduch je velmi slaby tepelny vodic, najma este taky suchy ako je v saune. Telo a kov su ovela lepsie tepelne vodice, takze pokial mate hodinky na ruke, telo ich stiha ochladzovat rychlejsie ako vzduch zohrievat, takze hodinky na ruke sa v saune takmer vobec nezohreju. Na ruke sa maju vzdy plus-minus teplotu tela, nezavisle od teploty okoliteho vzduchu. Mozem potvrdit z vlastnej skusenosti, v saune teplota hodiniek na dotyk vobec nebola vysoka, mierne teplejsie bolo sklicko - ale stale nepalilo na prst, takze urcite <50°, povedal by som, ze nie vyrazne cez 40. Horsie to vidim s ladovou vodou po saune, voda je velmi dobry tepelny vodic, takze tam sa hodinky realne dost ochladia. Ale je jedno, ci ste pred tym boli v saune, alebo nie. Kedykolvek ladovy kupel hodinky vyrazne ochladi, co je zvysena namaha na tesnenie a moze sposobit jeho predcasne opotrebenie. Po zohladneni este par dalsich informacii, co som nasiel, mi z toho vysiel takyto zaver: Prilezitostny pobyt v saune hodinkam neuskodi. Pri castom pravidelnom noseni hodiniek do sauny (alebo aj do ladoveho kupela) sposobuje zvysenu zataz na tesnenie a je dobre urobit castejsie servis resp. vymenu tesnenia. Iny problem tam nevidim. Upraveno 10. března uživatelem bluman Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Harwey Odesláno 10. března Nahlásit Sdílet Odesláno 10. března Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Vit Odesláno 10. března Nahlásit Sdílet Odesláno 10. března (upraveno) Myslím, že je to jak píšeš, problémem by měl být tepelný šok (skoková změna o cca 100°C). Svou roli tam také určitě hraje rozdílná tepelná roztažnost a rozdílná tepelná vodivost materiálů sklo - guma - ocel. Upraveno 10. března uživatelem Vit Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bluman Odesláno 10. března Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 10. března @Harwey diky , vravel som si, ze ta tema tu uz musela byt, ale nepodarilo sa mi to najst @Vit ako potvrdili merania kolegu ten teplotny rozdiel tam nebude vacsi ako 20° . A s tou tepelnou roztaznostou roznych materialov to tam tiez niekto spominal, len to neviem teraz narychlo najst (v tej teme co spomenul Harwey vyssie) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kex Odesláno 10. března Nahlásit Sdílet Odesláno 10. března K té troše @blumanovy fyziky bych si jen dovolil dodat, že přenos tepelné energie neprobíhá jen kontaktem těles (kondukcí), ale (zejména) elmg zářením. Takže ano, od horkého vzduchu v sauně se budou hodinky ohřívat celkem málo a pomalu. Ale těch infračervených fotonů, co schytají... to už bude jiná. Pokud vás to nepálí, tak je asi opravdu zvládáte dobře chladit. Já to s hodinkami nikdy nezkoušel, ale slušně mě popálil zapomenutý tenký zlatý řetízek. Tak nevím... no. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Dez123 Odesláno 11. března Nahlásit Sdílet Odesláno 11. března Do sauny nosím zásadně jen géčka a zatím vždy OK. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zhrado Odesláno 11. března Nahlásit Sdílet Odesláno 11. března Do sauny chodím vždy s potápkami, s kovovým meshom a zatial sa mi nikdy nič s nimi nestalo. Nepália, lebo sú na ruke. Neviem koľko hodín by museli voľne položené stráviť v saune aby sa zohriali na teplotu okolia. Tých pár minút im nič nespraví. To isté studený bazén. Proste to neriešim a hoďky fungujú. Samozrejme musia byť ok, čo sa týka tesnosti. Predstavte si Moony v otvorenom vesmíre kde v tieni je cca - 260°C a na "slnku" +130°C. A niesú na ruke ale vonku na skafandry pri nulovom tlaku atmosféry. To sú trochu iné teplotné šoky a zvládajú to už desiatky rokov. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
digiMonster Odesláno 11. března Nahlásit Sdílet Odesláno 11. března podľa mňa je to podstupovanie zbytočného rizika chodiť pravidelne do sauny pripadne wellnesu s hodinkami. Raz ,dva krát sa nemusí stač nič Okey ale na piatí sa môže. Je to extrémne prostredie pre hodinky kde sa nadmerne opotrebovávajú tesnenia to si skrátka treba uvedomiť. A presne ako bolo spomenuté ide o roztiažnosť stačí malá roztiažnosť dostane sa dnu vlhkosť potom sa tesnenie vráti do pôvodného tvaru, ale vlhkosť sa von už nedostane a už sa tam bude na súčiastkach tvoriť patina prípadne neskôr hrdza čo bude viesť na skorý servis načo toto robiť hodinkám? Ak človek chce mat prehlaď o čase aj v saune prípadne vo Wellnese jedine lacné hodinky si tam brať Géčka ideálne ak sa im raz niečo aj stane hlava v smútku z toho nebude. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bohus76 Odesláno 11. března Nahlásit Sdílet Odesláno 11. března Napíšu jen tolik, když zkoušet,tak s hodinkama za " pár šušňů" ,teda nějaké Seika, číny , zkrátka hodinkama kde mě to nebude tolik bolet, když to " nedají" . S hodinkama za 50k je to zbytečný risk. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zhrado Odesláno 11. března Nahlásit Sdílet Odesláno 11. března To je pravda. Tiež sa toho držím, keďže nemám zvyšný milión vo vrecku Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bluman Odesláno 11. března Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 11. března 18 hours ago, Kex said: K té troše @blumanovy fyziky bych si jen dovolil dodat, že přenos tepelné energie neprobíhá jen kontaktem těles (kondukcí), ale (zejména) elmg zářením. Takže ano, od horkého vzduchu v sauně se budou hodinky ohřívat celkem málo a pomalu. Ale těch infračervených fotonů, co schytají... to už bude jiná. Pokud vás to nepálí, tak je asi opravdu zvládáte dobře chladit. Já to s hodinkami nikdy nezkoušel, ale slušně mě popálil zapomenutý tenký zlatý řetízek. Tak nevím... no. Retiazka sa zohreje, ked nie je v kontakte s telom, napr. ked si v predklone a visi ti volne z krku. Potom moze naozaj skaredo popalit. Ak vsak stale "lezi" na tele, nezohreje sa. To salave teplo bude zanedbatelne oproti teplu vzduchu, ved aj napr. v infra saune musis byt niekolko nasobne dlhsie ako vo finskej aby si sa rovnako zohrial. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Frantik Odesláno 11. března Nahlásit Sdílet Odesláno 11. března Hlavně proč by nekdo lezl s hodinkama do sauny? Nebo sperkama? Je potřeba znát základy saunovani, alespoň základy. Pak je tato debata úplně zbytečná Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Campino Odesláno 11. března Nahlásit Sdílet Odesláno 11. března Niekto to tak má že hodinky či šperky neskladá ani do sauny. Iný si hodinky alebo šperky nedáva dolu ani pred spaním, čo považujem za nezmyseltiež je asi potrebné poznať základné pravidlo telesného oddychu v spánku Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kalisport Odesláno 11. března Nahlásit Sdílet Odesláno 11. března Já se teda chodím saunovat do parní sauny kde je max 50 stupňů tuším, ale vždycky spíš míň a hodinky mám na ruce pořád. Hodinky dost střídám takže tam mám pokaždé jiné ( jenom potápky) ale Citizeny NY0040 to asi nezvládly neboť jsem začal mít po nějakém čase problém s kondenzací. Nutno podotknout, že ty Citizeny jsou jediný který tenhle problém mají. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bluman Odesláno 12. března Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 12. března 14 hours ago, Frantik said: Hlavně proč by nekdo lezl s hodinkama do sauny? Nebo sperkama? Je potřeba znát základy saunovani, alespoň základy. Pak je tato debata úplně zbytečná Bezne hodinky do sauny nenosim, nepotrebujem ich tam, skor naopak mam lepsi pocit volnosti bez nich. A na meranie casu mi uplne stacia tie presypacie, co su v kazdej saune. A ziadne sperky nenosim cely zivot, vadi mi to, ominaju ma ALE.. Ak nastane situacia, ze sa mam rozhodnut ci rolby za 1/4-1/2 mega nechat v skrinke v prezliekarni alebo ich nechat na ruke a zobrat do sauny... Je to u mna jasna volba . (hotelovym sejfom tiez nie vzdy uplne doverujem) Ale take G-cka alebo ine lacnase brat do sauny urcite nebudem, tie kludne radsej necham v skrinke . Za cely cas co sa o to zaujimam, a teda pregooglil som toho hooodne (wus, rolexforum a pod.), som nasiel len 2, slovom DVA, pripady, ked mal niekto problem s hodinkami v suvislosti so saunou. Jeden je tuna @African, ktoremu sa hodinky zahmlili (ak si spravne pamatam) a druhy nejaky fin, co som spominal vyssie. (v snahe najst prispevok toho fina, som teraz nasiel este tento jeden pripad: https://www.watchuseek.com/threads/ever-take-your-watch-into-the-sauna-steamroom.254308/post-1849237) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
busmaker Odesláno 12. března Nahlásit Sdílet Odesláno 12. března před 20 hodinami, Frantik napsal: Hlavně proč by nekdo lezl s hodinkama do sauny? Nebo sperkama? Je potřeba znát základy saunovani, alespoň základy. Pak je tato debata úplně zbytečná Amen, bratře. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
peter48 Odesláno 17. dubna Nahlásit Sdílet Odesláno 17. dubna Je to zaujímavá téma , ja som robil s hodinkami od mladosti a poznal dobrých hodinarou , a veru neboli nadšený ak sa to preháňali s vodou ,najmä morskou teplom a mrazom . Moje hodinky boli väščina 2 00 wr. Ale Napr. Predali sme Tagheuer 500 m vodotesné s gume nimi tlacitkami s povolením púšťať chronograf aj pod hladinou ! Pán s nimi bol na Kube potápali sa a zatiekla ; neuznali mu zatečením z viny výrobcu a musel zaplatiť dráhu opravu cez 1500 e . Áno sauna nepreháňal s drahými hodinkami ; a často kontrolovať wr… Teraz ma moja zbierka klobúk 200 cez 20 rokou a povedali nie do vody ! Tak som si kúpil Citizen ecod Marine 200 ala FUGU a ďalšie vid foto ,, lacné a presne ,ale keď som spomenul saunu v Godtime krútili sa ….. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
peter48 Odesláno 17. dubna Nahlásit Sdílet Odesláno 17. dubna PS. Áno do sauny sa chodí nahý !! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se